Kindvriendelijke tomatensaus met groentjes.

Ingrediënten : 5 tal tomaten, 3 kleine ajuinen, 1 teentje look, 3 stengels van bleekselder, 2 wortels, 1 rode paprika, 2 slep tomatenpuree, 500 ml passata, 1 blik tomatenstukjes met basilicum, basilicum.

• Alle groentjes apart heel fijn snijden of zelfs blenderen.
• De tomaten pellen, zaadjes uithalen en in grotere stukken snijden.
• Olijfolie in een pot doen en eerst de uien en de look sudderen zonder kleuren, dan de wortels, dan de bleekselder, de paprika en de stukken tomaat.
• De tomatenpuree toevoegen, dan het blik tomatenstukjes en de passata. Indien nodig wat water bijvoegen. Kruiden met peper en zout.
• Op een laag vuur zonder deksel ongeveer 45 à 50 minuten laten sudderen.

Veel kinderen willen geen groenten eten en op die manier hebben ze toch wel heel wat vitamientjes binnen.
Lekker op pasta.

Ovenschotel met quinoa en ricotta.

Ingrediënten voor 2 personen : 80 gr quinoa, 1 courgette, 1 sjalot, 2 takjes rozemarijn, 14 tal kerstomaten, 1 teentje look, 1 citroen, basilicum, 70 gr mozzarella, 25 gr pecorino, 125 gr ricotta, 75 gr magere platte kaas, 1 ei, 1 eetlepel pijnboompitten, 200 ml groentebouillon, olijfolie, peper en zout.

 

  • Oven voorverwarmen op 160°.
  • Quinoa spoelen.  Met de bouillon in een pot doen en bereiden zoals op de verpakking. 
  • Courgette wassen en in dunne schijfjes snijden.
  • Sjalot en look fijnsnipperen.
  • De naaldjes van de rozemarijn fijnhakken.
  • Basilicum grof snijden.
  • Kerstomaten wassen
  • Sjalot aanstoven met de look, de courgettestukjes en de rozemarijn.  Kruiden met peper en zout.
  • Mozzarella uitlekken en in plakjes snijden.
  • Pecorino raspen alsook de citroenschil.  Citroen uitpersen.
  • Het ei kloppen met de ricotta, platte kaas, citroensap en de geraspte schil.
  • Eimengsel mengen met de quinoa en de basilicum.  Kruiden met peper en zout.
  • Dit mengsel in een ingevette schaal doen en beleggen met de gestoofde courgette, de kerstomaten en de mozzarella.  Bestrooien met de pijnboompitten en de pecorino.
  • 15 à 20 minuten in de oven. Indien nodig nog even onder de grill om te kleuren.
  • Lekker met stokbrood

 

Krokante brie blokjes met een slaatje van gebakken kerstomaten.

Ingrediënten voor 2 personen : 300 gr brie, paneermeel, gehakte gemengde groene kruiden, 1 ei, 12 tal kerstomaten, salade, komkommer, appel, broodblokjes.

 

Kaas in vierkantjes snijden van 2 à 2,5 cm.

Sla wassen.

Komkommer in kleine blokjes snijden.

½ van de appel in kleine blokjes en de andere ½ in fijne sneetjes.

Paneermeel mengen met de kruiden.

Ei loskloppen en de kaasblokjes erin leggen en daarna in het paneermeelmengsel.  Indien nodig 2x paneren.

Olijfolie in de pan en het brood bakken te samen met de kerstomaten. Bestrooien met nog wat fijne kruiden.

Uit de pan nemen en terug olijfolie in de pan doen.  Kaasblokjes aan elke kant bruin bakken.

Sla in een kom doen, erop de tomaten, croûtons, kaas, komkommer en de appelschijfjes.

Tomaat en mozzarella salade met tuinkruiden.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 à 2  bollen mozzarella, 4 tomaten, salade, 1 soeplepel pijnboompitten, 3 lente-ui, 1 soeplepel kappertjes, 2 kapperappels, ½ komkommer, basilicum, oregano, 4 tal blaadjes daslook, 4-tal blaadjes bloedzurkel, olijfolie, zeezout en peper.

 

  • De pijnboompitten roosteren zonder vetstof.  Bij de pan blijven want dit gaat heel vlug.
  • De tomaten in schijfjes snijden.  Ik heb gekozen voor lange Italiaanse tomaten maar Coeur de boeuf tomaten zijn daar ook heel lekker bij.  Als men een gewone tomaat gebruikt zou ik aanraden die heel rijp te gebruiken en te schillen.
  • Salade kuisen.
  • De mozzarella in schijfjes snijden
  • Lente-ui wassen en in dunne ringetjes snijden.
  • Komkommer schillen en in blokjes snijden
  • Voor de tuinkruiden gebruik ik daslook, oregano en bloedzurkel omdat ik die in de kruidentuin heb.  Met basilicum alleen is dit ook heel lekker
  • Alles mooi op het bord schikken en garneren met kappertjes, de kapperappel, de tuinkruiden, grof gemalen peper, een beetje zeezout en olijfolie.

Lasagne met courgette.

Ingrediënten : lasagnebladen, 1 blik tomatenstukjes met basilicum, 1 blik Italiaanse garnituur,

1 blikje tomatenpuree, basilicum, Provençaalse kruiden, courgettes 1 rode paprika, 2 ajuinen, cayennepeper, zout, gemalen gruyère kaas.

 

  • De ajuinen pellen en in blokjes snijden.
  • De paprika van het vel ontdoen en in blokjes snijden.
  • De ajuinen in olijfolie sudderen, niet bruin laten worden, het blik tomatenstukjes en het blik Italiaanse garnituur bijvoegen alsook de tomatenpuree.
  • De paprikastukjes bijdoen.
  • Kruiden met Provençaalse kruiden, cayennepeper en zout.
  • 35 à 40 minuten laten sudderen.
  • Oven voorverwarmen op 175°.
  • Ondertussen de courgettes in schijfjes van ½ cm snijden en 2 minuten laten koken.
  • Afgieten en spoelen met koud water.
  • Een schaal beleggen met tomatensaus, lasagnevellen, courgetteschijfjes, tomatensaus, gruyèrekaas, lasagnevellen, courgetteschijfjes, tomatensaus en eindigen met gruyère.
  • 20 à 25 minuten in de oven plaatsen.

 

Dit is een vegetarische lasagne, maar indien men wenst kan men er gekookte ham in verwerken.

Geroosterde boterham met kruidenkaas, scheuten en kruiden.

Ingrediënten: bruin brood(liefst met noten en zaden), 2 lep kruidenkaas, 1 lep mayonaise, 1 lep yoghurt, scheuten (prei, radijs enz…), bieslook, peterselie, peper.

 

  • De kruiden wassen en fijnsnijden.
  • De kruidenkaas mengen met de mayonaise, yoghurt en de fijngesneden kruiden.
  • De sneden brood licht roosteren.
  • Besmeren met de kruidenkaas en garneren met de scheuten en de bieslookbloempjes.

 

Ik heb gekozen voor radijsscheuten omdat ik er veel heb in de kruidentuin, hetzelfde voor de bieslookbloempjes(zie foto).  Natuurlijk is men vrij van te kiezen voor andere kruiden en scheuten

Pastagratin met prei.

Ingrediënten voor 4 personen : 700 gr gesneden preiwit, 1 grote sjalot, 3 tomaten, 1 bol mozzarella, 125 gr geraspte gruyère, olijfolie, 400 gr penne, 1 blik van 400 gr tomatenblokjes, 4 takjes oregano of 1 koffielepel gedroogde oregano, 1 tak basilicum.

 

  • De tomaten pellen.
  • De sjalot pellen en fijn snipperen.
  • Een 3 tal lepels olijfolie in de pot doen en de prei samen met de sjalot aanstoven gedurende een 10 tal minuten.
  • Pasta gaar koken.
  • Oven voorverwarmen op 180°.
  • De tomaten in fijne schijfjes snijden.
  • De mozzarella bol in schijfjes snijden.
  • De oregano fijnhakken.
  • De basilicum fijn snijden.
  • Het blik tomatenblokjes bij de prei doen.  Kruiden met de oregano, peper en zout.
  • De pasta onder de saus mengen.
  • Een ovenschaal met olie inwrijven, daarin het pastamengsel doen, daarboven de schijfjes tomaten.  Bestrooien met de basilicum, daar op de schijfjes mozzarella en bestrooien met de gemalen gruyère.
  • 20 minuten in oven.  Indien nodig nog een 3-tal minuutjes onder de grill.