Overzicht van de nagerechten.

Aardbeien in sinaasappel marinade.

Aardbeiencoulis met munt.

Aardbeien met verse kaas en amaretti koekjes.

Ananas met munt en aardbeien.

Appelwafel van bladerdeeg.

Bavarois van verse kaas met frambozen.

Griekse yoghurt met mandarijnen en druiven.

Mascarpone met rood fruit.

Pannenkoeken met citroencrème en chocoladesaus.

Pêche Melba.

Romig nagerecht met pruimencompote.

Roomyoghurt met blauwe bessen en aardbeien.

Soes met ijs en rode vruchten.

Tiramisu met rode vruchten.

Trifle van aardbeien en mascarpone.

Wentelteefje met banaan en kaneel.

Witte chocolademousse met speculoos en advokaat.

Yoghurt en room met amarena kersen.

Aardbeien in sinaasappel marinade.

Ingrediënten voor 2 personen : marinade : 2 lepels sinaasappelsap, 2 lepels sinaasappellikeur, 15 gr suiker, 1 slep gehakte munt.

Saus : 3,5 dl melk, 25 gr suiker, 20 gr vanillepuddingpoeder, 125 gr mascarpone.

400 gr aardbeien.

  • Ingrediënten voor de marinade mengen.
  • De marinade over de gewassen en versneden aardbeien doen Minstens 1 uur laten marineren.  Langer kan zeker geen kwaad.
  • Roer het puddingpoeder los in 4 lepels van de koude melk.  De rest van de melk aan de kook brengen met de suiker.  De puddingpoeder bij de melk doen en laten indikken.  Niet vergeten te roeren.
  • De crème licht laten afkoelen, plastiekfolie er op doen om te voorkomen dat er een vel gevormd wordt.
  • De mascarpone in de licht afgekoelde crème roeren.  Serveer bij de aardbeien. 

Aardbeiencoulis met munt.

Ingrediënten : ½ kg aardbeien, 140 gr suiker, 1 citroen, ½ bos munt.

  • De kroontjes van de aardbeien doen. 
  • De munt afritsen van de steeltjes
  • Aardbeien en citroen opwarmen tot het kookpunt
  • Suiker bijvoegen en 1 minuut laten doorkoken.
  • Munt bijvoegen en blenderen.
  • Door de zeef passeren.
  • Laten afkoelen en men heeft een heerlijke saus voor bij de desserts
  • Indien men veel aardbeien heeft kan men deze coulis opslaan in de diepvries.  Heerlijk voor in de winter.

Aardbeien met verse kaas en amaretti koekjes.

Ingrediënten voor 4 personen : 500 grs aardbeien, 50 gr suiker, 1 limoen, 125 gr mascarpone, 125 gr magere verse kaas, 20 tal amaretti koekjes, citroenmelisse of munt, likeur van aardbeien.

  • Enkele aardbeien houden als garnituur.
  • De rest van de aardbeien in schijfjes snijden, 3 lepels limoensap en 30 gr suiker toevoegen.  Ongeveer 1 uur laten macereren.
  • De magere kaas en de mascarpone met een 4 tal lepels aardbeienlikeur mengen, 20 gr suiker toevoegen en goed roeren tot een homogeen mengsel.
  • De amaretti koekjes lichtjes verkruimelen.
  • Onderaan het glas de helft van de verkruimelde koekjes verdelen.  Dan de ½ aardbeien, dan het kaasmengsel, terug aardbeien en koekjes.
  • Garneren met 1 aardbei en de citroenmelisse of munt. 

Ananas met munt en aardbeien.

Ingrediënten voor 8 personen : 8 boudoirkoekjes, ½ ananas, 3 eieren, 120 gr suiker, ½ lt melk, 25 gr grofgehakte muntblaadjes,4 gelatineblaadjes van 3 gr, 125 gr mascarpone, enkele aardbeien, muntblaadjes om te garneren.

1) De melk samen met de gehakte muntblaadjes aan de kook brengen. Laten infuseren....
2) Gelatine blaadjes weken.
3) Ananas schillen en de ½ in stukjes snijden. Suikersiroop maken van 1dl water en 100 gr suiker. De suikersiroop aan de kook brengen en de ananas 1 minuut laten koken.
4) De eigelen met de ½ van de suiker kloppen tot een wit schuimig mengsel.
5) De melk zeven en de blaadjes goed aandrukken om al de muntsmaak in de melk te hebben.
6) De nog warme melk op het eigeel gieten en zachtjes opwarmen al roerend tot juist voor het kookpunt. De uitgeknepen gelatine toevoegen en goed omroeren. In de frigo zetten tot het afgekoeld is.
7) Het eiwit opkloppen met de andere ½ van de suiker.
8) De mascarpone loskloppen en zachtjes bij het eiwit spatelen.
9) Het mascarpone mengsel bij het melkmengsel spatelen alsook de stukjes ananas.
10) Onderaan in glazen een in stukken gebroken boudoirkoekje doen. Daarop de crème. Laten opstijven.

Appelwafel van bladerdeeg.

Ingrediënten voor 4 personen : 2 appels, rozijnen, parelsuiker, 4 vierkanten bladerdeeg van 14cm/14cm, room kaneel, water of rum of cognac.

  • De rozijnen weken in water of rum of cognac naargelang dit nagerecht bestemd is voor kinderen.
  • De appel in kleine blokjes versnijden.  Mengen met kaneel en rozijnen. 
  • Wafelijzer verwarmen.
  • Op de helft van de bladerdeegplakjes wat appeltjes en parelsuiker leggen en mooi dichtvouwen.
  • De rest van de appeltjes en rozijnen aanstoven.
  • Plakjes bladerdeeg 7 à 9 minuten bakken.
  • Wafeltjes bedekken met de gestoofde appeltjes.
  • Opdienen met opgeklopte room en ijs.

Bavarois van verse kaas met frambozen.

Ingrediënten voor 6 personen :250 gr magere verse kaas, 250 gr frambozen (of ander rood fruit), 4 eiwitten, 150 gr suiker, 250 gr room, 12 lepels frambozencoulis.

• De coulis mag men gerust maken met diepvriesvruchten.
• Doe wat frambozencoulis in de glaasjes. Zet 10 minuten in de diepvries.
• Doe de eiwitten in een diepe pan.. Verwarm en klop goed schuimig terwijl men de suiker geleidelijk toevoegt.
• Zet de pan in koud water om het bakproces stil te leggen en blijf nog enkele minuten doorkloppen.
• Klop de room half op. 
• Klop de kaas een beetje los. Voeg het Italiaans schuim in twee keer toe aan de kaas. Zo krijg je geen klonters.
• Spatel de room onder de kaas.
• Leg ½ van de frambozen in de glaasjes.
• Lepel de ½ van de kaas in de glaasjes, nu nogmaals frambozen en terug kaasmengsel.
• Garneren met enkele frambozen en munt.

Griekse yoghurt met mandarijn en witte druiven.

Ingrediënten voor 4 personen : 340 gr griekse yoghurt, 3 mandarijnen, 15 tal druiven, 2 pakjes vanillesuiker, 2 slp verkruimelde zandkoekjes, 1 gepocheerde peer.

1) De mandarijnen pellen en de witte velletjes verwijderen....
2) De druiven in 2 snijden en de pitjes verwijderen.
3) De gepocheerde peer mixen en mengen met de yoghurt en 1 zakje vanillesuiker.
4) De mandarijnen en de druiven mengen met 1 zakje vanillesuiker.
5) Het nagerecht verdelen in glazen. Eerst een laag yoghurt, daarna het fruit, wat verkruimelde koekjes, terug yoghurt, fruit en koekjes.

Mascarpone met rood fruit.

Ingrediënten voor 4 personen : rood fruit, 1 slep poedersuiker, 200 gr mascarpone, 125 gr yoghurt, 4dl aardbeiencoulis, enkele koekjes (amaretti, speculoos of zandkoekjes)...
1 limoen, munt.

1) De aardbeiencoulis maken (dit kunt je vinden op mijn site)
2) De schil van de limoen raspen.
3) De koekjes fijn stampen.
4) De mascarpone, yoghurt, geraspte limoenschil en poedersuiker opkloppen.
5) De glaasjes vullen, beginnen met kaasmengsel, coulis, fruit en nog eens herhalen. Daarboven koekjes en takje munt.

Pannenkoeken met citroencrème en chocoladesaus.

Ingrediënten voor 4 personen : voor de pannenkoeken : 100 gr zelfrijzende bloem, ¼ lt melk, 15 gr suiker, ½ pakje vanillesuiker, 2 eieren, 1 lepel neutrale olie.

Voor de citroencrème : 500 gr citroen, 25 gr vanillepuddingpoeder, 2 eieren, 2,5 dl room, 2 blaadjes gelatine, 200 gr suiker.
Voor de chocoladesaus : 200 gr chocolade, beetje melk.

• Citroenen uitpersen tot ¼ liter.
• Citroensap ongeveer 1 minuut zachtjes koken met 150 gr suiker al roerend.
• Dooiers loskloppen met 50 gr suiker tot het licht geel ziet (ruban kloppen noemt men dat), vanillepoeder bijvoegen, kloppen tot het goed gemengd is. 1/3 van het warme citroensap bijdoen al kloppend dan al de rest van het citroensap bijdoen en opwarmen al roerend tot aan het kookpunt tot men een smeuïge crème bekomt.
• Laten afkoelen.
• Gelatine weken.
• Men neemt 2 lepels van de citroencrème en men warmt die op en laat er de gelatine insmelten. Voorzichtig onder de citroencrème spatelen.
• Room opkloppen, niet te stijf. Onder de citroencrème spatelen.
• Terug laten opstijven.
• Alle ingrediënten van de pannenkoeken vermengen en de pannenkoeken bakken. Laten afkoelen.
• Chocolade met een beetje melk laten smelten tot de gewenste dikte.
• Oven verwarmen op grillstand
• De pannenkoeken opvullen met de citroencrème en oprollen en in een ingeboterde schaal leggen. Eventjes onder de grill zetten.
• Opdienen met warme chocolade saus.

Pêche Melba.

Pêche Melba.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 perziken, suikersiroop (½ water – ½ suiker en eventjes laten opkoken), 200 gr frambozen (mag diepvies zijn), 1 klp poedersuiker, 1 klp citroensap, 1 slp amandelschilfers, meringue, 6 bollen vanille-ijs, enkele koekjes, en verse frambozen.

  1. De suikersiroop bereiden en de perziken daarin 15 à 20 minuten zachtjes laten koken. De perziken pellen, laten afkoelen en halveren.

  2. De amandelen in een pan laten grillen tot ze lichtbruin zijn.

  3. De frambozen blenderen met de poedersuiker en het citroensap. Door een zeef duwen om de pitjes uit de coulis te halen.

  4. Het ijs in een coupe dresseren en garneren met de halve perziken, de coulis, de amandelen, de stukjes meringue, een koekje en enkele verse frambozen.

Romig nagerecht met pruimencompote.

Ingrediënten voor 4 personen : 250 gr mascarpone, 70 gr yoghurt, 1 dl room, zeste van 1 sinaasappel, 8 slp pruimencompote, koekjes, 4 bollen vanille-ijs.

 

  1. De pruimencompote bereiden zoals in een vroeger recept vermeld.

  2. De zeste van 1 sinaasappel nemen.

  3. De room opkloppen.

  4. De mascarpone loskloppen met de yoghurt en de zeste eronder mengen.

  5. Het mascarponemengsel met de room vermengen.

  6. Alles mooi in een glas schikken.

  7. Garneren met verkruimelde koekjes

Roomyoghurt met blauwe bessen en aardbeien.

Ingrediënten voor 2 personen : 250 ml yoghurt, 50 ml room, 10 boudoirs, blauwe bessen, aardbeien, vanillestok, 2 à 3 lepels agave siroop.

  • De vanillestok in de lengte opensnijden en het merg uithalen.  Te samen met de yoghurt goed opkloppen.
  • De room opkloppen met de agave siroop.
  • De  room voorzichtig onder de yoghurt roeren.
  • De boudoirs fijn stampen.

Onderaan in een glas een laag koekjes, een laag aardbeien, een laag yoghurt room, dan blauwe bessen en nog wat garneren met koekjeskruim en een aardbei

Soes met ijs en rode vruchten.

Ingrediënten voor 8 personen : 250 ml water, 62 gr boter, 160 gr bloem, 4 eieren, snuifje zout, 150 ml room, rood fruit, amandelschilfers, coulis van rood fruit.

• Oven voorverwarmen op 180°.
• Het water en de boter met een snuifje zout tot kookpunt laten komen. De boter moet helemaal gesmolten zijn.
• Bloem in 1 keer toevoegen en met een houten lepel roeren tot men een bol gevormd heeft.
• Dan van het vuur ei per ei toevoegen en blijven roeren. Men mag maar telkens een volgend ei bijdoen als het vorige helemaal in het deeg opgenomen is. Het deeg moet nog enigszins vloeibaar zijn.
• Deeg spuiten in hoopjes. Niet te dicht bij elkaar spuiten want de soezen zullen verdubbelen in grootte. Men beslist zelf of men grote soezen of kleine wilt.
• De soezen bakken gedurende 25 à 30 minuten. Ze moeten binnenin hol zijn en droog. Het hoedje van de soezen afsnijden. Laten afkoelen.
• De amandelschilfers lichtbruin bakken in een tefal pan zonder vetstof.
• De room opkloppen.
• In de soes een bol vanille-ijs doen, daarop wat room spuiten. Garneren met rood fruit, coulis en amandelschilfers.

Tiramisu met rode vruchten.

Ingrediënten voor 6 personen : 40 gr room, 300 gr mascarpone, 100 gr poedersuiker, 2 eieren, geraspte schil van 1 limoen, 200 gr rood fruit, 20 tal boudoirs, 2 dl frambozen of aardbeiencoulis.

• De mascarpone met de suiker en de dooiers goed opkloppen.
• Eiwit opkloppen.
• Opgeklopte eiwit door het mascarponemengsel spatelen, alsook de geraspte schil van de limoen.
• Boudoirs verkruimelen.(in een plastiek zak steken en erop kloppen met een deegrol)
• In een glas een laag boudoirs, daar op coulis en dan gemengd rood fruit. Daar op het mascarpone mengsel.
• Ten minste 1 uur in de frigo laten.
• Juist voor het opdienen garneren met nog een beetje coulis en rode vruchten.

Trifle van aardbeien en mascarpone.

Ingrediënten voor 4 à 6 personen : 250 ml room, 50 gr poedersuiker, 250 gr mascarpone,

4 lepels aardbeienconfituur, 500 gr aardbeien, 75 gr boudoirs, meringue (kan kant en klaar aangekocht worden), 2 lepels cointreau of triple sec.

 

  • De aardbeien in schijfjes snijden.  Enkele geheel laten om te garneren.
  • Slagroom en poedersuiker opkloppen, niet te stijf, mascarpone bijdoen en goed mengen.
  • Confituur door het mengsel scheppen alsook de helft van de gesneden aardbeien.
  • Onderaan de vorm of glas de boudoirs leggen.  Besprenkelen met de cointreau.  Indien er kinderen bijzijn kan men dit doen met sinaasappelsap, daarna roommengsel, dan aardbeien en dan verkruimelde meringue.  Dit nog 1 keer herhalen.
  • Garneren met een aardbei, munt en boudoir.

Wentelteefjes met kaneel en banaan.

Ingrediënten voor 4 personen : 4 sneden brood naar keuze, 2 eieren, 3slp room, 2 slp kerssiroop of andere siroop naar keuze, noot, kaneel, boter, 3 bananen, 1 slp bruine suiker. 

  1. Eieren los kloppen met de room, kaneel, noot en siroop.

  2. Banaan in schijfjes van ongeveer 1,5 cm snijden. Bruine suiker erover strooien en mengen.

  3. Brood deppen in het eiermengsel en bakken in de schuimende boter.

  4. Brood uit de pan halen en warm houden.

  5. De banaanschijfjes in dezelfde pan doen met nog een klontje boter.

  6. De banaanschijfjes uit de pan halen en 2 lepels water in de pan doen. Een paar minuten laten inkoken.

  7. Ondertussen de banaanschijfjes op het brood schikken en een beetje van de saus erover doen.

Witte chocolademousse met speculoos en advokaat.

Ingrediënten voor 4 personen : 100 gr witte chocolade met speculoos, 1,5 dl room, 2 eiwitten, 20 gr suiker, 4 slp advokaat, 1 slp fondant chocolade schilfers of speculoos verkruimeld.

  1. De chocolade met een beetje slagroom verwarmen (dit kan in de magnetron op 450 Watt, beginnen op 30 sec en controleren dat de chocolade niet te warm wordt). De chocolade goed mengen met de slagroom.

  2. Eiwitten opkloppen tot wanneer er pieken kunnen gevormd worden. Langzaam de suiker bijvoegen.

  3. Resterende room opkloppen. Niet te stijf.

  4. De opgeklopte room bij de chocolade spatelen, nadien de opgeklopte eiwitten er voorzichtig onder spatelen.

  5. De mousse in glazen doen, de advokaat er op verdelen en minstens 1 uur in de frigo zetten.

  6. Garneren met chocoladeschilfers of verkruimelde speculoos.

Yoghurt en room met amarena kersen.

Ingrediënten voor 2 personen : 0,5 lt yoghurt, 1 dl room, 300 gr amarena kersen, 4 dikke plakken cake, 1 vanillestok, 1slp agave siroop, 2 bolletjes vanille-ijs.

1) Het vanillemerg uit de vanillestok halen. Het vanillemerg goed mengen met de agavesiroop en dit dan samen met de yoghurt goed opkloppen....
2) De room opkloppen en mengen met de yoghurt.
3) De amarena kersen door een zeef gieten en het sap opvangen.
4) De cake plakken in mooie blokjes snijden.
5) Men neemt 2 mooie glazen. Men doet de helft van de cake in de glazen. Daarboven giet men de ½ van het sap van de amarena kersen en doet men de helft van de kersen en daarna verdeelt men de yoghurt er over. Dit laat men dan een paar uurtjes in de frigo opstijven.
6) Nu doet men de rest van de cake, de bol vanille-ijs, de rest van het amarena sap en de overige kersen in het glas.