Overzicht van de eierengerechten.

Broodje met roerei en chorizo.

Frittata met courgette en gerookt spek, spaghetti met pesto.

Gevulde eieren met ham.

Pasta met spinazie en ei

 

Broodje met roerei en chorizo.

Ingrediënten per broodje : 1 stokbrood, 3 sneetjes chorizo, 2 eieren, gemalen gruyère, ½ tomaat, ½ lepel room, gehalte bieslook, olijfolie, rucola.

• Oven voorverwarmen op grill stand.
• De tomaat pellen, zaadjes uithalen en in blokjes snijden.
• Stokbrood in de gewenste grote snijden. Opensnijden en lichtjes toasten.
• De eieren in een kom breken, kruiden met peper en zout en gehakte bieslook. Loskloppen. Op een zacht vuur al roerend laten garen. Van het vuur de room bijvoegen.
• De broodjes besprenkelen met olijfolie. Beleggen met de chorizo en het roerei, de stukjes tomaten en bestrooien met de gruyère.
• Onder de grill zetten tot lichte kleuring.
• Op een bord schillen en garneren met rucola en een beetje olijfolie.

Frittata met courgette en gerookt spek, spaghetti met pesto.

Ingrediënten voor 2 personen : 6 eieren, 100 gr gerookt spek, ½ courgette, 3 takjes tijm, 125 ml room, 200 gr spaghetti

Voor de pesto : 1 pot basilicum, 2 teentjes look, 100 gr geroosterde pijnboompitten, 100 gr parmezaan, 2,5 dl olijfolie.

 

  • De parmezaan fijnsnijden.
  • Alle ingrediënten voor de pesto in de blender doen en fijn blenderen.  Dan de olijfolie bijvoegen.
  • De spaghetti koken.
  • De courgette wassen, in 2 snijden en de pitten eruit halen.  De courgette in blokjes snijden.
  • De tijm afritsen
  • De oven op grill stand opwarmen.
  • Eieren opkloppen tot het schuimig wordt.  Room bijvoegen en de tijm, peper en zout
  • Olijfolie in een ovenvaste pan doen en de courgetteblokjes ongeveer 5 minuten bakken.  Spek bijvoegen en nog eens 5 minuten bakken.
  • Eimengsel bijvoegen en het vuur verlagen.  De frittata langzaam laten stollen ongeveer 5à 6 minuten.  De frittata langs de zijkanten los maken en in het midden van de oven plaatsen, niet te dicht bij de grill.  De bovenkant moet goudgeel zijn .
  • De spaghetti afgieten en vermengen met de pesto.

Gevulde eieren met ham

Ingrediënten voor 3 eieren : 3 eieren, 2 sneden gekookte ham, bieslook, 1slp mayonaise, 1 handvol veldsla, ½ tomaat, kerrie.

  1. De eieren koken en direct in ijswater leggen om af te koelen.

  2. De bieslook fijn snipperen.

  3. 1 snede ham fijn snipperen en de 2de snede in reepjes snijden.

  4. De veldsla wassen en de blaadjes lostrekken.

  5. De tomaat monderen, zaadjes uithalen en in reepjes snijden.

  6. De eieren pellen, halveren. De dooier er voorzichtig uithalen. De dooier fijnpletten met een vork en mengen met de mayonaise, de bieslook en de fijngesneden ham. Kruiden met de kerrie. Indien nodig nog wat zout en peper bijvoegen.

  7. De halve eiwitten terug opvullen met het dooiermengsel.

  8. Mooi op het bord schikken.

Pasta met spinazie en ei.

Ingrediënten voor 2 personen : 225 gr penne, 4 eieren, 120 gr gerookt spek, 4 dl passata, 500 gr spinazie, 8 à 10 kerstomaten, 100 gr gruyère, tijm, rozemarijn, oregano, marjolein, look.

1) De look en de kruiden heel fijn snijden of in de blender.
2) De passata met de kruiden ongeveer 15 minuten laten sudderen.
3) De penne koken.
4) De kerstomaten in 2 snijden.
5) De oven voorverwarmen op 180°.
6) De spinazie wassen. Het spek aanbakken inde olijfolie en de spinazie bijvoegen. Ongeveer 5 minuten laten stoven. De kerstomaten bijdoen.
7) De uitgelekte penne met de spinazie en de passata mengen.
8) De penne in een schotel doen en 4 kuiltjes maken. In de kuiltjes telkens 1 ei openbreken. De kaas over de penne doen maar niet over de eieren.
9) De schotel 15 à 20 minuten in de oven plaatsen.