Overzicht van de gevogelte recepten

EEND

Eendenborst met appel, peer, mango en gedroogde veenbessen.

Gekonfijte eendenmaagjes, gerookte eendenborst en wortel.

Stoofpot van eendenbout op de wijze baeckeoffe.

HAANTJE

Haantje met zoete aardappel.

KALKOEN

Pasta met Kalkoen en broccoli.

KONIJN

Konijn met pruimen

KWARTEL

Roulade van kwartel met jonge spinazie en champignonsaus.

PARELHOEN

Parelhoenbout met prei en wortels

Parelhoenbout met zoete aardappel en butternut.

Eendenborst met appel, peer, mango en gedroogde veenbessen.

Ingrediënten voor 4 personen : 2 eendenborsten, 1 appel, 1 peer, 1 mango, 2 handvol gedroogde veenbessen, 1 glas rode wijn, 4 dl bruine fond, 2 lepel agave siroop of Luikse siroop, citroentijm, 1 lepet suiker, 1 klontje boter, peper en zout.

  • Appel, peer en mango schillen en in blokjes snijden.  De appel en de peer samen met de citroentijm en de veenbessen en een beetje suiker in een klontje boter laten stoven.  Zorg ervoor dat de stukjes mooi heel blijven.  Als het bijna gaar is de mango bijvoegen en nog 5 minuten laten stoven.  Alle stukjes moeten mooi heel blijven
  • Het overtollige vet langs de kanten van de eendenborst afsnijden.  In het vet ruitkantige insnijdingen maken. Kruiden met peper en zout.
  • Aanbakken in een pan zonder vet maar men voegt wel het afgesneden vet bij in de pan.  Zo bakt de eendenborst in haar eigen vet.  5 minuten laten aanbakken langs de velkant en 1 minuut aan de andere kant.  Het vet afgieten en de eendenborst in een schotel leggen en nog een 8-tal minuten verder bakken in de oven op 170°.  In de pan de rode wijn tezamen met de bruine fond gieten.  Siroop, peper bijvoegen. Laten inkoken tot 2/3. 

 

En nu aan tafel.

 

Tip : Het overtollige vet dat men uit de pan giet kan men opvangen en is heel lekker om er aardappeltjes in te bakken.

Gekonfijte eendenmaagjes, gerookte eendenborst en wortel.

Ingrediënten voor 4 personen als voorgerecht: 12 gekonfijte eendenmaagjes, 12 sneetjes gerookte eendenborst, 2 witte, 2 purper en 2 oranje wortels, 1 slp witte sesamzaadjes, 2 slp agave siroop.

1) De wortels schillen en in schijfjes snijden. 5 à 7 minuten koken. Afgieten en spoelen onder koud water.
2) De sesamzaadjes in een tefal pan laten kleuren en de agave siroop bijdoen. Wortels bijvoegen en lichtjes laten karameliseren.
3) De maagjes opwarmen.
4) Op een bord de wortels schikken en daarop de maagjes en de gerookte eendenborst.

Stoofpot van eendenbout op de wijze baeckeoffe.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 eendenbouten, 1 wit van prei, 2 witloof, 2 uien, 2 wortels,

6 aardappelen, 1 lt kippenbouillon, zout, peper, laurier, kruidnagel, rozemarijn,

3 jeneverbessen, 1 klep gehakte look, 

  • Oven voorverwarmen op 160°.
  • De eendenbouten bakken zonder vetstof.  7 minuten op de velkant en 3 minuten aan de ander kant.
  • Al de groenten wassen en snijden in stukken van ongeveer 0,5 cm.
  • In de ovenvaste pot de aardappelen, de prei, de wortels, de ui, het witloof, look, zout, peper, laurier, rozemarijn, kruidnagel en jeneverbessen doen.
  • De eendenbouten erboven opplaatsen en de kippenbouillon in de pot gieten.  De groenten moeten juist onder staan.  De bouten mogen niet in de bouillon liggen.  Het deksel op de pot en voor 3 uur in de oven.
  • Uit de oven halen en een ¼ uur laten rusten.

 

Dit is één van mijn lievelingsgerechten.  Groentjes kuisen, in de oven en vergeten voor enkele uren.  Maar heel het huis ruikt zo heerlijk en het is zo lekker.  Ik wil jullie allemaal aanzetten om dit te proberen.

Haantje met zoete aardappel.

Ingrediënten voor 3 à 4 personen : 2 grote haantjes, 2 zoete aardappels, 8 wortels, rozemarijn, citroentijm (indien men dit niet heeft kan men gewone tijm gebruiken ), oregano (bij gebrek aan verse kan men gedroogde gebruiken), 1 soeplepel agave siroop of honing, 1 soeplepel ketjap Manis (zoete sojasaus), 1 koffielepel mosterd, olijfolie, peper.

  • De haantjes in 2 snijden.
  • De ketjap, mosterd en honing goed mengen. Daarmee de haantjes inwrijven.  Liefst met een borsteltje.
  • Over voorverwarmen op 170°
  • De wortels schillen en in schijfjes snijden.  Blancheren dwz een 3 tal minuten koken, afgieten en spoelen onder koud water.
  • De zoete aardappelen schillen en in schijfjes snijden.  Mengen met de wortels en de kruiden,  olijfolie overdoen en goed mengen.
  • In een diepe ovenschaal en de haantjes erboven.
  • Ongeveer 1uur en 15 minuten in de oven.

Pasta met kalkoen en broccoli

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr kalkoenfilet in blokjes gesneden, 200 gr mascarpone, 100 gr blauwe kaas, 225 gr spaghetti, 1 broccoli, 1 glas witte wijn, olijfolie, peper, kippenkruiden en zout.

 

  • Broccoli in roosjes verdelen en wassen. Water koken en de broccoli 5 minuten in kokend water koken en daarna spoelen met koud water om de groene kleur te fixeren.
  • Spaghetti koken.
  • Kalkoenblokjes bakken in olijfolie.  Kruiden met kippenkruiden, peper en zout. 5 minuten laten sudderen.
  • Broccoli bijvoegen, na 2 minuten de blussen met de witte wijn en nog 2 minuten laten bakken.
  • Spaghetti afgieten en een kom kookvocht houden
  • Van het vuur de mascarpone bijvoegen, dan de spaghetti.  Indien nodig wat kookvocht bijvoegen.  Terug licht opwarmen zonder de saus te laten koken. Bijkruiden indien nodig.
  • De blauwe kaas verkruimelen of in heel kleine stukjes snijden en verdelen over het gerecht.

 

TIP : indien men geen broccoli lust is dit ook lekker met prei

Konijn met pruimen.

Ingrediënten voor 4 personen : 1 konijn, 16 tal pruimen, 3 ajuinen, 1 snede brood, mosterd, 2 flessen bruin bier, tijm, laurier, kruidnagel, 1 klep bruine suiker, 1 teentje look.
• Ajuin pellen en in kleine stukken snijden. De look heel fijn snijden of pletten.
• De pruimen weken in bier.
• Het konijn goed aanbakken dat het mooi bruin is. De stukken konijn uit de pot nemen.
• In dezelfde pot de fijngesneden ajuin en look bruinen, de bruine suiker erover doen om de ui mooi te karameliseren.
• Het konijn terug in de pot doen, met de tijm, laurier en kruidnagel.
• Het bier en de pruimen erbij doen.
• De boterham beleggen met de mosterd en boven het konijn leggen.
• Het konijn 1 uur laten sudderen.
Opdienen met een gekookt patatje en appelmoes.

Roulade van kwartel met jonge spinazie en champignonsaus.

Ingrediënten voor 4 personen : 4 ontbeende kwartels, 4 sneden rauwe ham, 1 lt kippebouillon, 1 kg spinazie, 250 gr champignons, 250 ml room, 250 ml kippenbouillon, 250 gr eendenvet, 200 gr gehakt, 1 ei, 1 klep gehakte look, 1 sjalot. 1 klep gehakte peterselie.

 

          Oven voorverwarmen op 120°

  • De sjalot fijnsnijden.
  • Gehakt mengen met het ei, de sjalot, de look en de peterselie.
  • De filets en de billetjes kort aanbakken.  Uit de pan halen en 250 ml kippenbouillon in de pan gieten. Voor de helft laten inkoken.
  • De billetjes in een ovenvaste pot doen, het eendenvet erover en afgedekt 1 uur in de oven.
  • Een plastiekfolie uitspreiden en daarop de sneden ham, ze moeten elkaar voor de helft overlappen, dan 4 kwartelfilet, dan het gehakt en terug 4 kwartelfilets.  Nu met behulp van de folie oprollen. Heel strak oprollen.  Nog een 2de laag folie ronddoen.
  • De liter kippenbouillon koken en de roulade erin leggen. Ongeveer 35 à 40 minuten op een zacht vuur laten garen.
  • De champignons kuisen en versnijden.  Bakken.
  • Bij de ingekookte bouillon voor de saus de room bijvoegen en laten inkoken tot de gewenste dikte.  Champignons bijdoen.
  • Spinazie wassen en bakken in de boter.
  • Roulade uit de bouillon halen, folie verwijderen en versnijden.  Garneren met de billetjes, spinazie en champignonsaus.

Parelhoenbout met prei en wortels.

Ingrediënten voor 4 pers. : 4 parelhoenbouten, 4 à 5 wortels, 3 preiwitten, 7 à 8 vastkokende aardappelen, 2 slep gehakte dragon, ¾ lt kippenbouillon, 60 gr beurre manie(1/2 bloem,1/2 boter samen gekneed) 1 dl witte droge wijn, boter om te bakken.

De aardappelen schillen en in stukken snijden.De wortels schillen en in plakken snijden.
De prei wassen en in ringen snijden.
De oven voorverwarmen tot 160°.
De bouten bakken tot ze mooi bruin zijn en in een ovenvaste kom plaatsen.
In dezelfde pan de groenten aanstoven en bij de bouten doen.
De pan deglaceren met de wijn en bij de bouten gieten.
De bouillon bij de bouten gieten.
De kom 40 à 45 minuten in de oven plaatsen.
Voorzichtig de bouten uit de kom nemen en de saus laten koken en indikken met de beurre manie.
De dragon en de bouten bijvoegen om terug op te warmen.

Parelhoenbout met zoete aardappel en butternut.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 à 3 parelhoenbouten, 1 grote rode ui, 400 gr zoete aardappel,
400 gr krielaardappelen, 400 gr butternut, 1 teentje look, 1 dl kippenbouillon, 1 klp raz el hanout, olijfolie, peper en zout.

1) De krieltjes wassen en in 2 snijden.
2) De butternut schillen en in niet te grote stukken snijden.
3) De zoete aardappel schillen en in niet te grote stukken snijden.
4) De krieltjes en de zoete aardappel 3 à 4 minuten koken.
5) De rode ui pellen en in fijne schijfjes snijden.
6) Oven voorverwarmen op 200°.
7) Alle groenten te samen in een kom doen, besprenkelen met olijfolie, kruiden met de raz el hanout, peper en zout en de fijn gesnipperde look. Alles goed mengen.
8) Een ovenvaste schotel inwrijven met olijfolie en de groenten erin doen. Gedurende 10 minuten in de oven plaatsen.
9) De bouten inwrijven met olijfolie, kruiden met zout en peper en raz el hanout. De bouten boven op de groenten doen en nog eens 10 minuten in de oven. De kippenbouillon in de schotel gieten en dan de oven verminderen op 170°, de schotel afdekken met aluminium folie en nog eens 45 à 55 minuten in de oven laten.
10) De oven op grill zetten en 3 à 4 minuten grillen tot de bouten mooi bruin zijn.