Overzicht van de recepten

Brood licht volkoren met krenten, pitten en zaden

Gemberthee.

Ice-tea

Toast met abrikozen en brie.

 

 

Brood licht volkoren met krenten, pitten en noten.

Ingrediënten : 600 gr witte bloem voor brood,  400 gr volkoren bloem voor brood, 40 gr gist, 3,5 dl lauw water, 3,5 dl lauwe melk, 15 gr zout, 50 gr boter, 300 gr rozijnen, 100 gr pitten en noten.

 

  • Oven verwarmen tot 210°.
  • Gist mengen met de melk en het water.
  • De bloem in een kom doen, te midden een kuiltje en het gistmengsel erbij doen.  5 minuten kneden, indien met de machine op lage snelheid, zout en boter bijvoegen en 5 minuten kneden op hoge snelheid.
  • Een bol van het deeg maken en 30 minuten laten rijzen onder plastiek folie.
  • Het deeg plat slaan en terug bollen en in de gewenste bakvorm doen.  Ik heb het deeg in 2 verdeeld en 1 rechthoekig en 1 rond gebakken.  Terug 40 minuten laten rijzen onder plastiek folie.  De folie mag het deeg niet raken.
  • Daarna 35 minuten bakken op 210°, en dan nog 10 minuten op 200°.  De ovendeur op een kier laten.

 

Dit is echt de moeite om te proberen.  Men kan perfect het brood invriezen.

Gemberthee

Ingredienten: 2 à 3 cm verse gember, 3 sneden citroen en 3 sneden appelsien, stukje rozemarijn, 1 soeplepel agave siroop of honing, 1 mespuntje kurkuma, 6-tal gedroogde camomille bloemen, 1 soeplepel verse thee, ik gebruik rooibos of fruitthee, 2dl appelsap, 1 liter water.

De gember raspen of heef fijn snijden. De rozemarijn mag vervangen worden door tijm of munt. De thee mag vervangen worden door groene thee of gelijk wat men maar lust.
Men drinkt daar een 3- tal glazen van goed heet of ijskoud per dag. Super energie

Ice tea

 

Ingrediënten : 1 lt water, 3 zakjes groene thee, 1 citroen, munt, stukje gember, agave siroop.

• Water koken.
• Wanneer men groene thee gebruikt, moet men het water laten afkoelen tot 80 à 85°, anders smaakt de thee bitter. De theezakjes, de gember, de citroenschijfjes en agave siroop volgens smaak bijvoegen. 
• Een 6-tal minuutjes laten trekken. De zakjes thee uithalen en laten afkoelen.
• Wanneer de thee afgekoeld is munt bijvoegen.
• Men kan dit gerust 24 uur bewaren.
• Opdienen met een ijsblokje, schijfje citroen en een takje munt.

Toast met abrikozen en brie.

Toast met abrikozen en brie.

Ingrediënten voor 6 toasten : 200 gr abrikozen, ½ klep fijngesneden rozemarijnblaadjes, 2 takjes rozemarijn, 1 slep geroosterde amandelen, 1 teentje look, 1 ½ slep olijfolie, ½ klep geraspte citroenschil, 70 gr geleisuiker maxi fruit, 1 ciabattabrood of 1 stokbrood, 120 gr brie.

 

  • Oven voorverwarmen op 200°.
  • Abrikozen wassen, in stukjes snijden en samen met de rozemarijntakjes en de geleisuiker tot jam koken.  Met een pureestamper de stukken een beetje fijnstampen  Er mogen nog stukjes inzitten.  De takjes uithalen en laten afkoelen.
  • Olijfolie, de look en de rozemarijnblaadjes mengen.
  • Plakjes brood van ongeveer 2 cm snijden, goed inwrijven met het oliemengsel met behulp van een keukenpenseel.  8 à 10 minuten in de oven bakken.  Laten lauw worden.
  • De oven op grillstand verwarmen.
  • Het brood beleggen met de afgekoelde jam, daarop de citroenschil, de sneetjes brie en de geroosterde amandelen.
  • In de oven plaatsen tot de kaas begint te smelten.