Overzicht van de lamsgerechten.

Lamsbout met muntsaus en aubergine.

Lamsburger met kidneybonen.

Lamsburger met munt, couscous en paprikasaus.

Lamskoteletten met Griekse salade.

Lamskoteletten met pompoen.

Lamskoteletten met ratatouille.

Lamsbout met muntsaus en aubergine.

Ingrediënten voor 2 personen : 500 gr lamsbout met been, 4 takjes munt, 1 dl witte wijn, 2 dl bruine fond, 1 slp witte wijnazijn, 1 wortel, 2 takken bleekselder, 1 ui, 2 takjes rozemarijn, 1 teentje look, 1 aubergine, 1 tomaat, peper, zout, boter, olijfolie,

1) Het been uit de lamsbout halen (of dit vragen aan de beenhouwer). Het teentje look en 1 takje rozemarijn in de opening waar het been was steken. De lamsbout samenbinden.
2) De muntblaadjes plukken en de blaadjes en de steeltjes apart houden. De blaadjes fijn hakken.
3) De bleekselder wassen, de wortel schillen, de ui pellen en dit in blokjes versnijden. Klontje boter en 1 slp olijfolie warmen en de groenten goed kleuren. Blussen met de witte wijn.
4) Oven voorverwarmen op 170°.
5) De tomaat in 2 snijden. Kruiden met peper en zout
6) Olijfolie verwarmen en de bout aan alle kanten aanbakken alsook het been. Kruiden met peper en zout. De lamsbout en het been in een ovenvaste schotel samen met de selder, ui, wortel en munttakjes gedurende 15 minuten in de oven bakken. De tomaat er bij in de schotel leggen.
7) Ondertussen de aubergine wassen en in plakken van 1 cm snijden. In de pan in ruim olijfolie bakken. Kruiden met peper en zout.
8) De lamsbout uit de oven halen en warm houden onder aluminiumfolie. De jus zeven en pers de groenten goed uit. De bruine fond bijvoegen en laten inkoken tot gewenste dikte. De witte wijnazijn en de gehakte muntblaadjes bij de saus doen.
9) Het vlees versnijden en schikken op het bord met de tomaat en de aubergine.

Lekker met gebakken aardappelen en rozemarijn.

Lamsburger met kidney bonen en rode paprika.

Ingrediënten voor 4 personen : 4 lamsburgers, 1 blik van 400 gr tomatenstukjes, olijfolie, 2 grote rode uien, 2 teentjes look, gedroogde chilipeper, 1 rode paprika, paprikapoeder, gedroogde oregano, 1 blik van 400 gr kidney bonen, 75 gr chorizo, 4 eieren.

1) De ajuinen pellen en in fijne rondellen snijden
2) De look pellen en fijn snipperen.
3) De rode paprika schillen, zaadjes uithalen en in fijne reepjes snijden.
4) De ajuinen fruiten in de olijfolie, na 5 minuten look bijvoegen. Niet laten kleuren, indien nodig een beetje water bijvoegen. 15 minuten laten sudderen. Dan de paprika, de tomatenstukjes bijvoegen, kruiden met chilipeper , oregano en nogmaals 10 minuten laten sudderen.
5) Nu de kidney bonen en de chorizo bijvoegen en nogmaals 10 minuten laten sudderen.
6) De lamsburgers bakken in olijfolie, kruiden met peper, zout en gedroogde oregano.
7) Spiegeleieren bakken.
8) Het paprikamengsel in het midden van een bord schikken, daar op een lamsburger, en boven op een spiegelei.
9) Lekker met rijst of puree aardappelen.

Lamsburger met munt, couscous en paprikasaus.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr lamsgehakt, 1 rode ui, ½ klp gedroogde chili, 1 teentje look, 2 takjes munt, 1 mespunt komijn, ½ klp gerookte paprikapoeder, 3 lente-ui, 200 grs couscous.
Voor de saus : 1 rode paprika, 1 teentje look, 1 kleine ui, 1 klp tomatenpuree, 1 blik van 400 gr tomatenblokjes, 1 klp Provençaalse kruiden, 4 dl groenten bouillon, cayennepeper, olijfolie.

1) De rode ui fijn snipperen. De look fijnhakken. De munt fijnhakken samen met de chili.
2) De ui, look, munt en chili mengen met het gehakt. De komijn en de paprikapoeder bijdoen. Daar 4 hamburgers van vormen.
3) De rode paprika schillen en in dunne reepjes snijden.
4) De ui en de look fijnsnipperen.
5) Olijfolie verwarmen en daar de ui, look, tomatenpuree en rode paprika laten fruiten. Het blik tomatenblokjes bijdoen, alsook 4 dl groentenbouillon, kruiden met Provençaalse kruiden en cayennepeper. Een 20 tal minuten zacht laten sudderen.
6) De lente-ui wassen en in kleine rondellen versnijden. Fruiten gedurende 5 minuten in olijfolie.
7) De couscous koken zoals op de verpakking. Goed losroeren met een vork en er de lente ui onder mengen.
8) De lamsburgers bakken. Garneren met basilicum.

Lamskoteletten met Griekse salade.

Ingrediënten voor 2 personen : 6 lamskoteletten, 1 klp gehakte look, ½ komkommer, 2 tomaten, 1 romeinse sla, 1 klp citroensap, 1 slp gehakte rozemarijn, 100 gr feta, 1 ½ slp witte wijnazijn, 50 gr zwarte olijven, 1klp verse gehakte oregano, 1 klp gehakte peterselie, 100 gr boter, 1 mespunt gehakte look, olijfolie, peper en zout.

1) De komkommer schillen, in de lengte in 2 snijden, zaadjes uithalen, en in niet te kleine blokjes snijden.
2) De tomaten pellen en in partjes snijden.
3) De buitenste groene bladeren van de sla verwijderen en bewaren voor de soep of om te stoven. De mooie zachte binnenbladeren wassen en in mooie repen versnijden.
4) De feta in blokjes scheuren.
5) De oven voorverwarmen op 180°.
6) De grill goed opwarmen.
7) De rozemarijn mengen met 2 slp olijfolie, 1 klp look,
8) De koteletten kruiden met peper en zout en inwrijven met olijfolie en kort aan beide kanten quadrilleren op de grill. Van de grill nemen en in een ovenvaste schotel doen en inwrijven met de rozemarijn olie. Zet de schaal gedurende 6 à 9 minuten in de oven volgens de gewenste gaarheid.
9) Maak de dressing. Meng 1 klp look met het citroensap, de witte wijnazijn, 4 slp olijfolie, oregano, peper en zout.
10) Meng de sla, komkommer, tomaat, olijven, feta met de dressing.
11) Maak de lookboter door de zachte boter te mengen met de peterselie en het mespunt look, zout en peper. Maak er een rolletje van en wikkel in plastiekfolie.
12) Serveer de lamskoteletten met een rondelle lookboter en de sla. Heel lekker met rozemarijn krieltjes.

Lamskoteletten met pompoen.

Ingrediënten voor 2 personen : 6 lamskoteletten, 500 gr in parten gesneden pompoen zonder draden en pitten, 500 gr krielaardappelen, 2 rode ajuinen, ½ slp korianderzaad, gemalen chilipeper naar smaak, 2 slp olijfolie, mespunt grof zeezout, enkele takjes rozemarijn en tijm.

Voor de marinade : 1 teentje look, 1 klp grof zeezout, 1 mespunt komijn, 1 mespunt gedroogde oregano, 1 mespunt gerookte paprikapoeder, 1 dl olijfolie.

1) Alle ingrediënten voor de marinade mengen. De lamskoteletten gedurende minimum 1 uur in de marinade leggen in de frigo. Nu en dan omdraaien.
2) De krielaardappelen wassen en 7 à 8 minuten voorkoken. Afgieten en in 2 snijden.
3) De korianderzaadjes met de chili en het grof zeezout in de vijzel fijnstampen. Olijfolie bijvoegen.
4) Oven voorverwarmen op 180°.
5) De rode ui in flinterdunne rondellen snijden .
6) De pompoenparten, krielaardappelen en rode ui in een ovenvaste schaal doen en de koriandermengeling er door roeren. Rozemarijn en tijm bijvoegen. Alles goed mengen. Besprenkelen met nog wat olijfolie en gedurende 25 à 30 minuten in de oven plaatsen.
7) Bak ondertussen de lamskoteletten in ½ boter en de ½ olijfolie.
8) Haal de schotel uit de oven en leg er de lamskoteletten boven op.

Lamskoteletten met ratatouille.

Ingrediënten voor 2 personen : 6 à 8 lamskoteletten naargelang de grootte, 1 blik tomatenstukjes, ½ aubergine, ½ rode paprika, ½ gele paprika, ½ courgette, 1 rode ajuin, 1 teentje look, tijm, laurier, zout, peper, olijfolie.

1) De paprika’s schillen, zaadjes uithalen en in brunoise (blokjes) snijden. 
2) De rode ajuin pellen, in blokjes snijden.
3) De aubergine en de courgette in brunoise snijden.
4) De look fijnsnipperen.
5) De olijfolie warmen. De ajuin en de look fruiten zonder kleuren. Alle andere groenten bijdoen en samen nog 3 à 4 minuten laten fruiten. Tijm, laurier en het blik tomaten bijvoegen. 35 à 40 minuten laten sudderen. Indien nodig wat water bijvoegen. Kruiden met peper en zout.
6) Lamskoteletten kruiden met peper en zout en bakken in olijfolie.

Lekker met gebakken krielaardappelen.