Overzicht van varkensvlees

Ardeens gebraad gevuld met kruiden en mozzarella.

Cervela met kaas en hesp.

Courgette gevuld met gehakt, gegratineerd met mozzarella.

Gehaktbrood met tomaten en paprika.

Gehakt met pasta, bloemkool en spinazie.

Hamburger maison met kaas en spek.

Koolrolletje gevuld met gehakt.

Kotelet met graanmosterd en salie.

Lunchworst gebakken met linzen.

Ovenschotel met chipolata en witte bonen.

Preirolletjes met ham en saus met 2 kazen en komijn.

Ribbetjes gemarineerd met gepofte aardappel.

Spaghetti met bolognese saus.

Speenvarken met mosterd-augurksaus en gegrilde courgette.

Thaise curry met balletjes. 

Tomaat gevuld met gehakt, pesto en mozzarella. 

Varkenshaasje in bladerdeeg.

Varkenshaasje met tomaten, champignons en dragonsaus.

Varkensmedaillon gegrild met dragonsaus en spruitjescrumble.

Varkenstongen met asperges.

Worst met aubergine en tomaten.

Ardeens gebraad gevuld met kruiden en mozzarella.

 

Ingrediënten voor 4 personen : 700 gr Ardeens gebraad, 60 gr gerookt spek, boter, 1 ui, 2 dl witte wijn, kruiden (salie, rozemarijn, basilicum, platte peterselie, tijm, marjolein, oregano) dit is naar eigen keus, 1 teentje look fijngesneden, 6 zongedroogde tomaten op olie, 1 bolletje mozzarella, 2 grote vleestomaten, peper en zout.

  • Het spek in stukjes snijden, gedroogde tomaten in stukjes snijden en te samen met de look even door de blender doen.  Niet te lang, het moeten nog stukjes zijn.  Uit de blender halen
  • De blaadjes van de kruiden plukken.  Wassen, droogdeppen en fijnsnijden.  Ook even blenderen, ook niet te fijn.
  • De kruiden mengen met het droogsel van gemengde tomaten en spek. Kruiden met peper en indien nodig nog wat zout.
  • De tomaten wassen en in 2 snijden.
  • Bedekken met een dun laagje kruidenmengsel en 1 plak mozzarella.
  • Ui schillen en in kleine stukjes doen.
  • Inkepingen maken in het vlees in de lengte op iedere 1,5 cm.  Niet helemaal doorsnijden tot op ongeveer 1 cm.
  • In elke inkeping wat kruidenmengsel doen en een dun laagje mozzarella.
  • Het geheel opbinden met keukengaren.
  • Oven voorverwarmen op 170°.
  • Boter in de pan verhitten en het vlees aan beide kanten kleuren.  Uit de pan halen en in een beboterde schaal leggen.  Ui in de pan doen waar men het vlees in heeft gekleurd.  Laten licht bruinen en bij het vlees doen.  De pan deglaceren met de witte wijn en het vocht bij het vlees gieten.  De tomaten ook in de schaal doen.
  • Het vlees 1 uur in de oven.  Indien het te bruin wordt, aluminiumfolie over leggen.

Lekker met rozemarijnaardappeltjes.

Cervela met spek en kaas.

Ingrediënten voor 4 personen : 4 cervelas, 2 sneden jonge kaas, 8 sneden gerookt spek, 8 blaadjes salie, 200 gr groene boontjes, 2 tomaten, enkele radijzen, 4 grote vastkokende aardappelen, vinaigrette van arachideolie of zonnebloemolie, rode wijn azijn, mosterd, peper en zout.

  1. De aardappelen schillen, in stukjes snijden en stomen of koken. Laten lauw worden.

  2. De groene boontjes in kokend water doen en krokant koken. In ijswater laten afkoelen om de mooie kleur te behouden.

  3. De tomaten monderen en in partjes snijden.

  4. De radijzen wassen en versnijden.

  5. De vinaigrette bereiden.

  6. De sneden kaas versnijden zodanig dat ze de grootte hebben van de cervela.

  7. De cervelas in de lengte in 2 snijden tot op ½ cm. Tussen elke cervela 2 salieblaadjes en een sneetje kaas leggen. Iedere cervela omwikkelen met 2 sneetjes spek.

  8. De lauwe aardappelen, groene boontjes, tomaten, radijzen mengen met de vinaigrette.

  9. De cervelas bakken tot het spek goed krokant is en de kaas lichtjes begint te smelten.

  10. Alles mooi schikken op het bord.

Courgette gevuld met gehakt, gegratineerd met mozzarella.

 

Ingrediënten voor 2 personen : 2 courgettes, olijfolie, 1 ajuin, 350 gr gehakt, 1 blik tomatenstukjes, 1 rode paprika, 1 aubergine, 2 bollen mozzarella, Provençaalse kruiden, zout en peper, 150 gr quinoa.

...

1) De courgettes halveren en het vruchtvlees eruit halen.
2) De ajuin fijnhakken.
3) De paprika schillen en in brunoise snijden(kleine blokjes).
4) De aubergine in brunoise snijden.
5) De courgettes in kokend water leggen en 5 minuten laten koken.
6) Het gehakt aanbakken al roerend, ui, paprika en aubergine bijvoegen. Hetblik tomatenstukjes bijdoen en kruiden met Provençaalse kruiden en zout en peper. Ongeveer 15 à 20 minuten laten sudderen.
7) Oven voorverwarmen op 180°.
8) De quinoa 10 minuten koken. Afgieten. Terug in de pot doen, besprenkelen met olijfolie. Kruiden met peper en zout.
9) De courgettes opvullen met het gehaktmengsel en de versneden mozzarella erover doen. 
10) 20 minuten in de oven plaatsen. Indien nodig nog een 3 à 4 minuten onder de grill.

Gehaktbrood met tomaten en paorika

Ingrediënten voor 4 personen : 600 gr gemengd gehakt, 2 tomaten, 2 slp tomatenpuree, 1 rode ui, 1 klp oregano, 1 ei, 2 slp paneermeel, 100 gr chorizo, 1 rode paprika, zout en peper.

1) De oven voorverwarmen op 190°.
2) De ui pellen en fijnsnipperen.
3) De paprika pellen en in fijne brunoise snijden.
4) De tomaten pellen en in dunne schijfjes snijden.
5) Het gehakt mengen met het ei, het paneermeel, de tomatenpuree, de ui en de oregano. Bijkruiden met peper en zout. Een broodje vormen van het gehaktmengsel en in een ingevette ovenschaal leggen. De fijngesneden tomatenschijfjes er boven leggen en een beetje aandrukken. Enkele stukjes boter op leggen.
6) In de oven plaatsen gedurende 45 à 50 minuten.

Gehakt met pasta, spinazie, bloemkool, kruidenkaas en mascarpone.

Ingrediënten voor 2 personen : 250 gr pasta (ik heb geroosterde pasta gebruikt maar penne of spirelli kan ook heel goed voor dit gerecht), 200 gr spinazie, 1/3 bloemkool, 150 gr kruidenkaas, 100 gr mascarpone, 1 sjalot, 2 slp gehakte peterselie, 1 dl room, 1 dl witte wijn, olijfolie, peper en zout.

1) Spinazie kuisen en wassen.
2) De bloemkool in heel kleine roosjes verdelen, wassen en gaar koken.
3) De pasta gaar koken volgens de aanwijzing op de verpakking.
4) De sjalot fijn snipperen en glazig stoven in de olijfolie. Het gehakt bijvoegen en bakken.
5) De spinazie bijvoegen en nog 5 minuten laten stoven, Dan de wijn, room, kruidenkaas, mascarpone bijvoegen. Nog ongeveer 2 à 3 minuten laten sudderen.
6) Nu de bloemkool, peterselie en pasta bijvoegen en goed laten warmen.
7) Opdienen in een diep bord.

Hamburger Maison met kaas en spek

Ingrediënten voor 4 hamburgers : 4 kaasburgers, 4 burger broodjes, 4 kleine sneden jonge kaas, 8 sneetjes spek, ketchup, 2 tomaten, rucola, augurken

1) De tomaten in heel fijne schijfjes snijden
2) De kaasburgers bakken
3) Het spek krokant bakken.
4) De broodjes 3 minuten in een oven aan 180° opwarmen.
5) Tussen ieder broodje ketchup, 1 kaasburger, erop 2 sneden spek, 1 snede kaas, een 3 tal schijfjes tomaat, enkele fijngesneden augurken en wat rucola. Dichtprikken met een stokje.
6) Enkele frietjes en mayonaise bij serveren.

Koolrolletjes met gehakt.

Ingrediënten voor 2 personen : 8 bladeren van de wittekool, 350 gr gemengd gehakt, 1 ui, 1 ei, 2 slp paneermeel, 1 klp mosterd, 1 slp graanmosterd, olijfolie,1 slp tomatenpuree, 3,5 dl groentenbouillon, peper en zout.

  1. De oven voorverwarmen op 165°.

  2. De nerven uit de koolbladeren snijden en gedurende 5 minuten blancheren in gezouten water. Spoelen onder koud water. Droogdeppen.

  3. Het gehakt mengen met het ei, de mosterd en het paneermeel. Indien nodig bijkruiden met peper en zout.

  4. 2 koolbladeren elkaar voor de helft overlappend op het werkblad leggen. Het gehaktmengsel in het midden leggen. De bladeren dicht vouwen en er rolletjes van maken. Vastbinden met keukentouw.

  5. De ui pellen en in fijne reepjes snijden.

  6. De olijfolie verwarmen en er de rolletjes in kleuren. De ajuin bijvoegen en kort meebakken. De tomatenpuree, de graanmosterd en de bouillon bijvoegen. Even aan het kookpunt laten komen, in een ovenvaste schaal doen en 50 à 60 minuten in de oven plaatsen.

  7. Voor het opdienen het keukentouw verwijderen en de rolletjes schuin in 2 snijden.

  8. Opdienen met gebakken aardappelen.

     

Kotelet met graanmosterd en salie.

 

Ingrediënten voor 2 personen :  2 koteletten, 1 slep graanmosterd, 2 dl bruine fond, 10 tal blaadjes salie, 1 bundel wortels, tijm, laurier, 1 klep suiker, boter, zout en peper.

  • De wortels kuisen.  In een pot doen met een beetje water, een klontje boter, tijm, laurier en de suiker.  Op een laag vuur laten ongeveer 20 minuten.  Nu en dan kijken of het niet nodig is om een beetje water bij te doen.
  • Oven op 140° zetten.
  • De koteletten in de boter bruinen.  Uit de pan halen en in de oven 7 à 8 minuten verder garen.
  • De salie fijnsnipperen.
  • Het overtollige vet uit de pan gieten.  De bruine fond in de pan doen.  Goed laten doorkoken,  van het vuur nemen en de mosterd en de salie bijvoegen.
  • Opdienen met een gekookte aardappel.
 

 

Lunchworst gebakken met linzen.

 

Ingrediënten voor 2 personen : 350  gr lunchworst, 80 gr linzen, 2 wit van prei, 6 à 7 aardappelen, melk, boter, ei, allerhande kruiden (dragon, peterselie, bieslook, oregano enz…)

lente-ui.

  • Prei wassen en versnijden in fijne ringen.  Aanstoven in beetje boter zonder te laten kleuren.  Een beetje water bijvoegen en zachtjes laten garen.
  • Aardappelen koken, stampen, boter, ei en melk bijvoegen.  Prei bijvoegen.  Kruiden met peper en zout.
  • Linzen goed afspoelen en zachtjes laten koken met tijm en laurier gedurende 25 à 35 minuten.
  • De lente-ui bakken in boter zonder te laten kleuren.  Linzen bijdoen en 1 lepel gemengde kruiden.  Kruiden met peper en zout.
  • De lunchworst versnijden in sneden van 1,5 à 2 cm.  Bakken in boter.
  • Op bord schikken en smakelijk.

Ovenschotel met chipolata en witte bonen.

 

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr chipolata, 1 blik 400 gr witte bonen, 4 trostomaten, 250ml passsata, 1 teentje look, rozemarijn, 1 ui, 1 lepel balsamico azijn, olijfolie

  • Oven voorverwarmen op 200°.
  • Tomaten pellen, pitjes uithalen en in grove stukken snijden.  Look en ui fijnsnijden.
  • Ovenschaal invetten met olijfolie. 
  • Look, ui, passata, rozemarijn, balsamico azijn en worstjes erin doen.
  • 20 minuten in oven.
  • Schotel uit oven nemen, worstjes uithalen, gespoelde witte bonen en tomatestukjes bijdoen, peper en zout, worstjes op andere kant terug inleggen.
  • Terug 20 minuten in oven
  • Lekker met rijst

Thaise curry met balletjes.

Thaise curry met balletjes

Ingrediënten   voor 2 personen : 350 gr gemengd gehakt, 1 broccoli, sap van 1 limoen, 1 klep chilipasta, 2 klep gerapte gember, basilicum, 1 ei, 2 slep paneermeel, 1 à 1 ½ klep currypasta, 400 ml kokosmelk, 1 slep kokosolie, zout.

  • De broccoli schoon maken en in roosjes verdelen.  In kokend water nog 5 minuten garen en direct op ijswater zetten.
  • Het gehakt mengen met de helft van de chilipasta, de gember, het paneermeel en het ei.  Proeven en volgens eigen smaak chili en zout bijvoegen.  Rol er balletjes van.
  • Verwarm de kokosolie en kleur de balletjes rondom goudbruin.  Haal ze uit de pan.
  • Doe de currypasta in de pas en roerbak 1 minuut. Doe de kokosmelk erbij en laten koken. Doe de andere helft van de chilipasta erbij, de balletjes en de broccoli.  Laat alles nog 5 minuten sudderen.  Limoensap bijvoegen. Proeven en volgens eigen smaak pikanter maken.
  • Garneren met basilicum.
  • Opdienen met rijst.

Tomaat gevuld met gehakt, pesto en mozzarella.

Ingrediënten voor de pesto : 1 handvol basilicum, 2 teentjes gehakte look, 175 gr geroosterde pijnboompitten, 100 gr parmezaan, 5 dl olijfolie, peper en zout.

Ingrediënten voor de tomaat : 4 vlees tomaten, 4 plakjes mozzarella, 1 rode ui, 325 gr gehakt, 1 ei, tijm, oregano, zout en peper.

Ingrediënten voor de saus : vruchtvlees van de uitgeholde tomaten, 1 blik van 400 gr gepelde tomaten, 1 lepel tomatenpuree, 1 rode ui, champignons, tijm, laurier, oregano, rozemarijn,

  • Pesto : basilicum, look, pijnboompitten, in stukjes gesneden parmezaan mixen of in de blender.  Olijfolie toevoegen en glad blenderen.
  • Tomaten : De tomaten goed uithollen. Ui fijnsnijden alsook de kruiden. Bij het gehakt voegen alsook het ei, peper en zout.  De tomaten opvullen met het gehakt. In de oven op 170° gedurende 1 uur.
  • Saus : De ui pellen en fijn snijden.  Aanbakken in olijfolie tot de ui glazig is. Het vruchtvlees van de tomaten, het blik gepelde tomaten en de tomatenpuree samen met de kruiden erbij doen.  Op een heel zacht vuur 1 uur laten sudderen.  Ondertussen de champignons in schijfjes snijden.  De stengels van de kruiden zoals tijm en rozemarijn uit de saus halen. De saus mixen en door de zeef duwen met behulp van een kleine pollepel of lepel 

 Heel lekker met puree of rijst.

 TIP : indien men minder calorieën wil, kan men dit gerecht maken met kippengehakt.

Varkenshaasje in bladerdeeg.

Ingrediënten voor 4 personen : 750 gr varkenshaasje, 250 ml room, ½ bundel peterselie, 1 teentje look, 1 slep mosterd, 2 vellen bladerdeeg, 1 ei, 1 rode paprika, 250gr champignons, 1 courgette, 200 gr rijst, 250 ml bruine fond, 1 glas rode wijn, beurre manie ( ½ bloem en ½ boter goed vermengen).

• De varkenshaasjes aanbakken en laten koud worden.
• De room met de peterselie, de look en de mosterd mixen tot een mooie dikte.
• Oven voorverwarmen op 180°.
• De varkenshaasjes op het bladerdeeg leggen en inwrijven met het roommengsel. Het bladerdeeg er goed rond leggen Het ei loskloppen en het deeg ermee inwrijven.
• De varkenshaasjes 20 à 25 minuten in de oven
• De groenten in kleine blokjes snijden en afzonderlijk stoven en laten gaar worden. Daarna bij mekaar doen en kruiden met peper en zout.
• De bruine fond en de rode wijn samen laten inkoken. De saus een beetje binden met beurre manie.
• De rijst koken in groentebouillon.

Varkensmedaillon gegrild met mosterd-dragonsaus en spruitjescrumble.

Ingrediënten : 4 varkensmedaillons van 80 gr elk, ½ bussel dragon, 200 ml room, 200 ml bruine fond (kant en klaar te koop in supermarkt), 1 soeplepel graanmosterd, olijfolie, peper en zout, 400 gr spruiten, 2 lepels gehakte peterselie, 30 gr paneermeel, 50 gr boter.

  • Spruiten schoon maken en koken in gezouten water.
  • Dragon fijnsnijden.
  • De zachte boter met de peterselie en het paneermeel mengen tot het een korrelige massa is.  In frigo plaatsen.
  • Voor de saus de bruine fond lichtjes inkoken tot ongeveer 2/3, mosterd en room bijvoegen tot gewenste dikte.  Roer de fijngesneden dragon door de saus. Kruiden met peper en zout.
  • Oven grill verwarmen.  De spruitjes opwarmen in boter en kruiden.  In ovenschaal doen en bestrooien met de crumble.  Laten korsten onder de grill.
  • De grill goed opwarmen.  Het vlees inwrijven met olijfolie en kruiden.  Gril ze en houd warm onder aluminiumfolie.
  • Lekker met gebakken aardappelen of puree.
  • Smakelijk.

Preirolletjes met ham en saus met 2 kazen en komijn.

Ingrediënten voor 2 personen : 3 grote preiwitten, 30 gr bloem, 30 gr boter, 5,5 dl melk, 75 gr blauwe kaas, 75 gr gemalen gruyère + extra om op te schotel te strooien, 1 klp komijn.

1) De komijn in de vijzel doen en beetje fijn stampen. De melk verwarmen en de komijn bij de melk doen. Eventjes laten infuseren....
2) De preiwitten in 2 stukken snijden, wassen en koken in zoutwater.
3) De prei laten uitlekken.
4) De boter smelten, de bloem in 1 keer bijdoen en roeren met een klopper, de gezeefde melk beetje bij beetje bijdoen en goed kloppen zodanig dat er geen klonter inzitten. De 2 kazen bijvoegen en de saus mooi glad kloppen.
5) Oven voorverwarmen op 170°
6) De prei verdelen over de ham en oprollen.
7) De rolletjes in een ingeboterde schotel doen en over gieten met de kaassaus. Bestrooien met de rest van de gruyère.
8) De schotel gedurende 25 minuten in de oven plaatsen.

Ribbetjes gemarineerd met gepofte aardappel.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 kg à 1,2 kg ribbetjes, 2 grote aardappelen, gemengde sla, 1 potje zure room. 

Voor de marinade : 1 slep olijfolie, 1 slep rode wijnazijn, 2 slep tomatenpassata, sap van ½ citroen, 1 slep sambal, ½ slep worcestersaus, 2 fijngehakte teentjes look, 1 ½ slep bruine suiker, 1 slep ketchup, 1 slep ketjap manis,1/2 slep paprikapoeder.

• Alle ingrediënten voor de marinade mengen. Het vlees ermee inwrijven en minimum 1 nacht in de frigo leggen.
• De oven voorverwarmen op 160°.
• Oven voorverwarmen op 200°.
• De aardappelen 10 minuten koken. Laten afkoelen, In aluminiumfolie met een beetje olijfolie en grof zeezout wikkelen. Gedurende 40 à 45 minuten in de oven doen.
• De ribbetjes gedurende 50 à 60 minuten in de oven op 160°. Nakijken of het vlees goed van de beentjes gaat anders nog een 10 tal minuten verder garen.
• De laatste 15 minuten de aardappelen terug in de oven zetten om op te warmen.
• De aardappelen uit de folie halen en in 2 snijden. Garneren met zure room.
• Opdienen met een gemende sla.

Spaghetti met bolognese saus.

Ingrediënten : 1 kg varken/runds gehakt, 50 gr spek, 1 ui, 1 teentje look, 2 wortels, 140 gr tomatenpuree, 2 dl rode wijn, 1 blik of tetra van 500 gr tomatenblokjes, 5 dl passata, 250 gr champignons, 2 rode paprika’s, 1 klp gedroogde oregano, 4 takjes verse oregano, 2 laurier, 4 tijm, 2 rozemarijn, gedroogde chili, olijfolie, 1 dl groentebouillon.

  1. De ajuin pellen, de wortels en de rode paprika’s schillen, de champignons kuisen. Al de groenten fijn cutteren alsook het spek en de look.

  2. De verse kruiden samen binden met keukentouw.

  3. Het gehakt in de olijfolie laten bakken zonder bruinen ongeveer 5 minuten. De groenten en het spek bijvoegen, de bouillon bijdoen en verder laten stoven, een 5 tal minuten. Alles goed omroeren.

  4. Het kruidentuiltje en de gedroogde oregano en de chili bijdoen.

  5. De tomatenpuree bijdoen en goed mengen, dan de passata, de tomatenblokjes en de rode wijn.

  6. Ongeveer 50 à 60 minuten laten sudderen.

  7. Opdienen met gemalen parmezaan.

Speenvarken met mosterd-augurksaus en gegrilde courgette.

Ingrediënten voor 4 personen : 700 gr speenvarkensfilet, boter, 50 gr augurken, 1 ajuin, 1 slep mosterd, 2 slep graanmosterd, 4dl vleesjus of kalfsfond, 2 dl room, tijm, dragon, 2 courgettes, olijfolie, look, rozemarijn....

1) De oven voorverwarmen
2) De speenvarkensfilet aanbakken in de boter op 160°.
3) De speenvarkensfilet verder garen in de oven gedurende 60 à 70 minuten. Het mag nog lichtjes roze zijn.
4) De courgettes wassen en in plakken van 1cm snijden,
5) Marinadeolie maken met look, olijfolie en rozemarijn, peper en zout. Alles samen blenderen.
6) Grillade goed opwarmen.
7) De courgette plakken inwrijven met olijfolie en grillen. In een schotel leggen en inwrijven met de marinade olie. Nog een 6 tal minuten op 180° in de oven verder garen.
8) De augurken fijnhakken.
9) De dragon fijnhakken.
10) Voor de saus de ui stoven, de tijm bijvoegen en de jus bijdoen.
11) Laten inkoken, de room bijvoegen, inkoken tot gewenste dikte.
12) De mosterd, de augurken en de dragon bijvoegen.
13) Het vlees in plakjes versnijden.
14) Op bord schikken met de courgette en de saus.

Varkenshaasje met tomaten, champignons en dragonsaus.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 varkenshaasje van 400 gr, 2 tomaten, 250 gr champignons, 1 slp fijngesneden dragon, 3 dl kalfsfond, 1 dl witte wijn, 1 dl room.

1) De tomaten van het vel ontdoen, de zaadjes uithalen en in fijne blokjes snijden.
2) De champignons versnijden.
3) De oven voorverwarmen op 180°
4) Het varkenshaasje aanbakken, kruiden met peper en zout. Verder afbakken gedurende 12 minuten in de oven.
5) De champignons bakken in de pan van het vlees.
6) De kalfsfond met de witte wijn laten inkoken tot gewenste dikte. Room bijvoegen en terug laten inkoken. De tomaten, champignons en dragon bijvoegen.
7) Het vlees versnijden.
8) Op bord in het midden wat saus met tomaten en champignons schikken. Daar op enkele sneden varkenshaasje.

Varkenstongen met asperges.

 

Ingrediënten voor 4 personen . 3 varkenstongen, 8 asperges, 2 groen van prei, 1 selderstengel, 1 wortel, 1 ui, tijm, laurier, kruidnagel, ½ citroen, 200 ml room, 50 gr boter, 1 glas witte wijn, 2 lepels bloem, 1 ei.

  • De varkenstongen 1 uur in zoutwater weken.  De tongen afspoelen en in koud water opzetten. Ongeveer 5 minuten laten doorkoken en dan het vuile schuim dat erboven drijft afscheppen.(zie foto) en dan de prei, selder, wortel, ui en kruiden bij de tongen in de pot doen.  Ongeveer 1 ½ à 2 uur laten zacht pruttelen.  De tongen pellen en de bouillon zeven.  De gepelde tongen terug overgieten met bouillon tot ze juist onderstaan.
  • Ondertussen de asperges schillen en stomen of koken.
  • In een andere pot boter smelten voor de saus, dan de bloem bijvoegen en goed roeren tot de bloem de boter opgenomen heeft, dan de wijn bijdoen en blijven roeren, bouillon bijvoegen tot sausdikte.  De eierdooier mengen met de room.  Bij de saus voegen en warmen  maar niet laten koken.
  • De varkentongen ondertussen opwarmen in de bouillon en versnijden .

Opdienen met asperges en gehakte peterselie.

 Lekker met gekookte aardappelen

Worst met aubergine en tomaten.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr worst, 1 aubergine, 2 stengels witte selder, ½ rode ui, 1 blik tomatenstukjes, basilicum, witte wijn azijn, olijfolie, boter.

1) De selder wassen en in boogjes snijden. 2 minuten in kokend water blancheren. Afgieten en onder koud water afspoelen....
2) De aubergine in blokjes snijden.
3) De ui pellen. Fijn snipperen. De ui fruiten in olijfolie, aubergine, selder en tomaten bijvoegen. Kruiden met peper en zout en 15 minuten laten sudderen. 1 lepel wijn azijn bijvoegen en nog 5 minuten laten sudderen.
4) De worsten bakken in een mengeling van olie en boter.
5) Afwerken met basilicum.