Overzicht van gebak en taarten.

Aardbeientaart.

Appelcake met kaneel.

Appelcake met stroop.

Appelmuffins.

Biscuitrol met aardbeienconfituur.

Cake met speculaaskruiden en noten.

Cake met vanille.

Carre confituur

Chocolademoelleux.

Clafoutis met perziken.

Kaastaart met koffie en chocolade.

Muffins met blauwe bessen.

Rijsttaart met kokosmelk.

Rabarbercake met yoghurt.

Luca's appeltaart.

Gebak van aardbeien met mascarponecreme.

Crumble van appel en blauwe bessen.

Broodpudding met appels.

Broodgebak met bosbessen en appels

Aardbeientaart

Ingrediënten : 1 kant en klare bladerdeegbodem, 1 lt melk, 75 gr vanillebloem, 100 gr suiker, zeste van 1 limoen, 250 gr aardbeien, 2 lepels rode bessen gelei, 1 slep pistachenoten, 100 à 150 gr fondant chocolade.

  • Oven verwarmen op 180°.
  • Bakvorm bekleden met het bakpapier van de bladerdeeg tezamen met het bladerdeeg.  Het deeg goed doorprikken met een vork.  Bovenop het deeg nog een blad bakpapier en daar boven bakparels of droge erwten gieten.  12 minuten bakken (blind bakken).  Uit de oven halen. Voorzichtig de parels of erwten verwijderen. Nogmaals in prikken en  terug 12 minuten bakken.  Laten afkoelen.
  • Ondertussen de vanillecrème maken.  De vanillebloem oplossen in een beetje melk  De limoen raspen met een fijne rasp. Melk en suiker tezamen koken.  De opgeloste vanillebloem bijdoen en nog eens goed laten koken en blijven roeren.  Zeste bijvoegen.  Met een filmfolie bedekken om te vermijden dat er een vel opkomt.  Laten afkoelen
  • De chocolade in de microgolf laten smelten en over de afgekoelde bodem van de taart met een borstel inwrijven.  Goed laten afkoelen in de frigo.
  • De vanillecrème boven de chocoladelaag doen en bedekken met aardbeien.
  • De rode bessen gelei smelten in de microgolf en de aardbeien inwrijven op een mooie glans te hebben.  Garneren met pistachenoten.

 

TIP : men kan er ook nog slagroom opspuiten of bloemsuiker opstrooien.

Appelcake met kaneel

Ingrediënten : 5 kleine appelen, sap van 1 citroen, 120 gr paneermeel, 1 klp kaneel, ½ klp nootmuskaat, 200 gr zachte boter, 175 gr suiker, 1 klp fijngeraspte sinaasappelschil, 1 snuifje zout, 4 eieren, 80 gr maïzena, 1 klp natriumbicarbonaat, 100 gr amandelpoeder, 1 dl melk, poedersuiker, 75 gr abrikozenconfituur, 1 slp sinaasappelsap.

  1. Oven voorverwarmen op 170°.

  2. Appelen schillen en in 4 snijden. Klokhuis verwijderen. In de bolle kant insnijdingen maken om de 2 à 3 mm. Inwrijven met citroensap om verkleuren te voorkomen.

  3. De boter met de suiker romig kloppen in de keukenrobot. De sinaasappelschil, kaneel, nootmuskaat en zout al roerend toevoegen. De eieren 1 voor 1 bijvoegen en doorroeren. De gezeefde maïzena bijdoen alsook de bicarbonaat en tenslotte de amandelen, paneermeel en de melk erdoor roeren.

  4. De springvorm van diameter 26 cm invetten. Het beslag erin doen en de appels met de bolle kant naar boven in het beslag duwen. De cake 50 à 60 minuten bakken.

  5. De taart uit de oven halen.

  6. Voor het glazuur de confituur en het sinaasappelsap opwarmen. De nog warme cake ermee in wrijven. Als de cake afgekoeld is bestrooien met poedersuiker.

Appelcake met stroop.

Ingrediënten : 125 gr boter op kamertemperatuur + wat extra om de vorm in te vetten, 160 gr zelfrijzende bloem + wat extra om de vorm te bebloemen, 3 appelen, 2 lep citroensap, 1 zakje vanillesuiker, 4 lep stroop (appel-, peer- of kersenstroop), 70 gr suiker + 2 lep extra, 3 eieren, 1 lep bakpoeder, zout en 2 lep abrikozengelei.

Springvorm van diameter 24 cm.

  • De oven voorverwarmen op 175°.
  • Bakpapier onderaan in de vorm leggen en de zijkanten inwrijven met boer en daarna bebloemen.
  • Appelen schillen, in 4 snijden en elk partje waaiervormig insnijden. In een kom leggen en besprenkelen met het citroensap en de 2 lepels suiker. Goed omscheppen dat ieder partjes bedekt is met citroensap en suiker.
  • Het volgende kan men nu in de robot doen.  Boter goed opkloppen met de suiker en de vanillesuiker. Stroop bijvoegen, ik gebruik kersenstroop omdat die minder zoet is, en goed kloppen tot alles goed gemengd is.
  • De eieren splitsen en de dooiers één na één al kloppend bijvoegen. De bloem, bakpoeder en een snuif zout bijvoegen.  Als alles goed gemengd is stoppen met kloppen.
  • Eiwitten stijf kloppen en voorzichtig door het beslag spatelen.
  • Het beslag in de vorm doen.  De appelpartjes met de waaierkant naar boven erop schikken.  Lichtjes in het beslag drukken.  Het citroensap dat in de kom achtergebleven is over de staat doen.
  • In de oven ongeveer 35 à 40 minuten bakken  Ontvormen en laten afkoelen.
  • Abrikozengelei opwarmen met een klein beetje water.  Over de afgekoelde cake  strijken zodat het mooi glanst.

Appelmuffins.

Ingrediënten voor 12 muffins : 190 gr zelfrijzende bloem, 60 gr bruine basterdsuiker, ½ klep kaneel, 1 ei, 100 ml melk, 80 gr gesmolten boter, 2 appels.

  • Oven voorverwarmen op 200°.
  • In een grote kom de zelfrijzende bloem zeven, de bruine suiker en de kaneel erdoor roeren.
  • Maak een kuiltje in het midden.
  • Eieren loskloppen met de melk.  De gesmolten boter erbij doen en in het kuiltje gieten.
  • Met een houten lepel roeren tot alles gemengd is.
  • De appels schillen en in kleine blokjes snijden.  Door het beslag mengen.
  • Schep het beslag in de vormpjes en vul ze voor drie vierde.
  • 20 tot 25 minuten bakken in de voorverwarmde oven.  Afkoelen op een rooster.
  • Strooi poedersuiker over de muffins.

Biscuitrol met aardbeienconfituur.

Ingrediënten : 3 eieren, 75 gr suiker, 65 gr zelfrijzende bloen, 10 gr vanillepudding, 1 potje aardbeienconfituur, 1,5 dl slagroom + 1 slep poedersuiker, 40 gr amandelen, poedersuiker op te garneren.

• Een bakplaat met lage rand van ongeveer 30/40 cm goed met boter bestrijken en bakpapier inleggen. Het bakpapier moet zo glad mogelijk in de bakplaat liggen.
• De oven voorverwarmen op 200°
• De eieren opkloppen met de suiker tot een ruban (tot ze mooi lichtgeel en schuimig zien).
• De bloem en de vanillepudding zeven en bij de eieren doen, nog 1 à 2 minuten goed kloppen.
• Alles in de bakplaat gieten en zorgen dat het deeg egaal is.
• In de oven 8 à 10 minuten.
• Een propere keukenhanddoek nat maken en goed uitwringen. Daarop het deeg uitstorten en voorzichtig het papier verwijderen. Laten afkoelen.
• In de bakplaat de amandelen doen en in de oven laten kleuren. Pas op dit gaat heel vlug.
• De slagroom opkloppen.
• Het deeg inwrijven met confituur. Daarboven een laag slagroom maar met de slagroom eindigen op 5 cm van het einde.
• De cake oprollen, beginnen aan de kant waar confituur en slagroom is.
• De naad aan de onderkant leggen. Inwrijven met een keukenpenseel met confituur en voorzichtig in de geroosterde amandelen rollen.
• Heerlijk bij de koffie.

Cake met speculaaskruiden en noten.

Ingrediënten : 100 gr walnoten, 100 gr hazelnoten, 250 gr zelfrijzende bloem, 1 klp gistpoeder,

2,5 dl lauwe melk, 1 slp speculaaskruiden, 225 gr bruine suiker, 1 zakje vanillesuiker, 1 ei, snuifje zout.

  1. De oven voorverwarmen op 180°.

  2. Een bakblik invetten met boter en benevelen met bloem of bakpapier inleggen.

  3. De bloem zeven en mengen met het gistpoeder.

  4. Het ei, de vanillesuiker, de bruine suiker, de speculaaskruiden en het snuifje zout mengen. De lauwe melk erdoor mengen.

  5. De bloem bijvoegen beetje bij beetje, goed kloppen zodat er geen klonters meer zijn. De noten er door mengen.

  6. Het mengsel in de bakvorm gieten en 20 minuten in de oven plaatsen op 180°. Dan de oven minderen op 160° en nog eens 30 minuten laten bakken.

Cake met vanille.

Ingrediënten : 200 gr boter, 180 gr suiker, 2 zakjes vanillesuiker, 1 klp vanille-extract, 2 eieren,
1 dl melk, 200 gr zelfrijzende bloem, ½ klp natrium bicarbonaat.

1) De boter moet mals zijn. De boter glad roeren met de menghaak.
2) De suiker en de vanillesuiker er onder mengen. Ongeveer 3 à 4 minuten mengen.
3) De eieren 1 per 1 bijvoegen en goed mengen zodanig dat het mengsel de eieren goed opneemt.
4) Oven voorverwarmen, op 175°
5) Dan de gezeefde bloem, vanille extract, melk en bicarbonaat bijvoegen. Nog even goed mengen.
6) Cakevorm invetten of bakpapier inleggen. Het deeg in de vorm gieten.
7) In de oven onder het midden plaatsen en ongeveer 45 minuten bakken.
8) Met en prikker nazien of de cake gaar is. Indien er nog deeg aan de prikker kleeft, nog enkele minuten verder bakken.
9) Uit de oven halen en na 5 minuten uit de vorm halen. Afkoelen op een taartrooster.

Carre confituur.

Ingrediënten : Frangipanedeeg (voor 2 carre’s) men kan dit bewaren in de diepvries : 50 gr boter op kamertemperatuur, 30 gr suiker, 35 gr poedersuiker, 30 gr amandelpoeder, 45 gr bloem, 35 ml melk, ½ ei,.
Voor de carré confituur : 1 plak bladerdeeg (kant en klaar te koop), 175 gr confituur naar wens, 1 dooier.
1) Gebruik een K-haak in de keukenmachine. Meng de zachte boter met de suiker....
2) Zeef de bloem en de poedersuiker.
3) Doe het ei, de poedersuiker, de bloem, het amandelpoeder en de melk bij de boter. Goed mengen met de K-haak.
4) Verdeel dit beslag in 2. Bewaar de helft voor later.
5) Oven voorverwarmen op 180°.
6) Het bladerdeeg uit de verpakking nemen maar het bakpapier eraan laten. Leg het bladerdeeg met eronder het bakpapier op een bakplaat.
7) Maak van het ronde bladerdeeg een vierkant. Hou de kanten van het bladerdeeg bij voor het raster.
8) Vouw de randen op ongeveer een ½ cm om zodat men een boord heeft aan het bladerdeeg. Het middelste vierkant, dus binnen de boord prikt men volledig in met een vork om rijzen te voorkomen.
9) Ga met de punt van een mes langs de boord maar snijd niet door het deeg.
10) Bestrijk het binnenste vierkant met het frangipanebeslag. Verdeel de confituur over het frangipanebeslag.
11) Snijd de kanten van het bladerdeeg in dunne repen en leg ze in een raster op de confituur.
12) Klop de dooier los met een ½ klp water en strijk de boorden en het raster ermee in met behulp van een borsteltje.
13) Bak de carré 25 à 30 minuten. Het bladerdeeg moet goudbruin zijn.
14) De carré confituur laten afkoelen op een rooster.

Chocolademoelleux.

Ingrediënten voor 4 personen : 100 gr donkere chocolade, 100 gr boter, 50 gr bloem, 100 gr suiker, 2 eieren, 2 dooiers. snuifje zout.

1) Chocolade met de boter smelten.
2) De eieren en de dooiers samen met de suiker loskloppen.
3) Bloem zeven op het eiermengsel en kloppen tot alle klontertjes weg zijn.
4) Chocolade en snuifje zout toevoegen, goed mengen.
5) In spuitzak gieten en laten opstijven in de frigo.
6) Oven voorverwarmen op 210°.
7) Ringen inboteren en licht bebloemen. De ringen op bakpapier plaatsen.
8) De ringen tot 2/3 vullen met het cjhocoladebeslag,
9) 8 à 10 minuten in de oven plaatsen.
10) De moelleux moet binnenin nog lopend zijn.

 

 

Clafoutis met perziken.

Ingrediënten voor 6 personen : 4 perziken, 3 eieren, 100 gr zelfrijzende bloem, 2 dl melk, 1 dl room, boter, snuifje zout, 75 gr suiker.

1) De perziken ontpitten, pellen en in stukken snijden.
2) De oven voorverwarmen op 170°.
3) De eieren met de suiker opkloppen.
4) Bloem zeven, en bij de eieren doen, goed opkloppen samen met de melk en de room en het snuifje zout.
5) De ovenschaaltjes goed invetten. De perziken verdelen over de schaaltjes en ze voor de ½ vullen met het beslag.
6) De schaaltjes 35 minuten in de oven plaatsen.
7) Lauw of koud serveren bestrooid met poedersuiker.

Kaastaart met koffie en chocolade.

Ingrediënten voor 8 à 10 personen : 200 gr Petit Beurre koekjes, 100 gr gesmolten boter, ...
600 gr mascarpone, 100 gr suiker, ½ dl heel sterke koffie, 1 ½ dl opgeklopte room, 150 gr fondant chocolade, 1 slp cacao, 1 ½ blaadje gelatine, chocoladeschilfers, enkele aardbeien,

1) De koekjes verkruimelen in de blender. De gesmolten boter bijdoen en nog kort blenderen. Een springvorm onderaan bekleden met bakpapier. De zijkanten lichtjes inwrijven met boter. Dit mengsel op de bodem van de taartvorm doen, mooi glad strijken en goed aandrukken.
2) Laat de gelatine weken.
3) Laat de chocolade smelten samen met de koffie, voeg de gelatine bij en laat afkoelen.
4) Klop de kaas met de suiker tot een romige massa.
5) Spatel er de opgeklopte room en de afgekoelde chocolade door alsook de cacao (best de cacao toevoegen met een zeefje.
6) Schep de chocoladeroom op de taartbodem en laat minstens 5 uur in de koelkast.
7) Taart ontvormen en garneren met de chocoladeschilfers en de aardbeien

Hieronder 3 verschillende afwerkingen van de kaastaart met chocolade en koffie.

Muffins met blauwe bessen

Ingrediënten voor 10 muffins : 100 gr zachte boter, 150 gr suiker, 1 zakje vanillesuiker, 3 eieren,300 gr patisserie bloem, 2 klp gistpoeder, 1 dl melk, 2 slp blauwe bessen in compote.

  1. Voor de blauwe bessen compote, de blauwe bessen opwarmen en laten sudderen tot er nog weinig vocht over is. Het is niet nodig om suiker bij te voegen. Men mag ook blauwe bessen uit de diepvries gebruiken.

  2. Een muffin bakblik gebruiken of papieren vormpjes. Bij papieren vormpjes best 2 vormpjes in elkaar gebruiken.

  3. De oven voorverwarmen op 180°.

  4. De boter, suiker en vanillesuiker tot crème kloppen. De eieren er 1 per 1 door roeren.

  5. De bloem met de gistpoeder zeven en met de melk door de crème roeren. De bessen compote door het beslag mengen.

  6. Het beslag in de vormpjes verdelen.

  7. De muffins ongeveer 30 minuten bakken. Na 15 minuten de oven verminderen op 170°.

  8. Men kan de muffins garneren met parelsuiker of poedersuiker.

 

Rijsttaart met kokosmelk

Ingrediënten : 3,5 dl kokosmelk, 3,5 dl melk, 3 munttakjes, zeste van ½ citroen, ½ limoen en

 ½ sinaasappel, 1 schijfje limoen van 1 cm, 1 mespunt gemalen kaneel, 100 gr dessertrijst,

1 vanillestok, 1 soeplepel suiker, (voor de vanillepudding : 20 gr vanillepoeder – ¼ lt melk – 25 gr suiker,), 2 eieren, taartbodem van bladerdeeg.

 

  • Taartvorm bekleden en blind bakken gedurende 12 minuten.
  • Kokosmelk en de melk opwarmen met munt, limoenschijfje, kaneel en de 3 zestes. Zeste = fijne pel van de citrusvruchten (er mag geen wit aanhangen).  Voor deze bereiding is het niet nodig de zeste fijn te snijden. Niet laten koken. Ongeveer 20 minuten laten infuseren. Zeven.
  • De gezeefde melk laten koken, rijst bijvoegen en vanillestok.  De vanillestok uitschrappen en het merg en het stokje bijvoegen.  20 à 25 minuten (tijd op de verpakking nakijken) zacht laten koken.  Niet vergeten te roeren.  Op het einde 1 lepel suiker toevoegen. Laten koelen.
  • Vanillepudding maken. Bedekken met folie om vel te voorkomen. Laten afkoelen.
  • Wanneer de rijst en de pudding afgekoeld zijn, mogen nog licht lauw zijn, bij mekaar roeren en een ei bijdoen.
  • Taartvorm opvullen met de rijst.  Ei opkloppen en voorzichtig over de rijst bestrijken.  Dit gaat goed met een borsteltje.
  • 35 minuten in de oven op 175°.

Rabarbercake met yoghurt.

Ingrediënten : 3 stengels rabarber, 300 gr zelfrijzende bloem, 1 klep bakpoeder, 3 eieren, 150 gr poedersuiker, 75 ml zonnebloemolie of arachide olie, 250 gr yoghurt, 125 gr hazelnoten, 1 klep gemberpoeder, 1 stukje boter, 1 zakje vanillesuiker.

 

  • De stengels van de rabarber opkuisen en in stukken snijden. De rabarber 4 à 5 minuten stoven in beetje boter. De stukken moeten nog mooi geheel zijn.
  • Oven voorverwarmen op 175°.
  • De bakvorm goed invetten met de boter en licht bebloemen.
  • De bloem zeven met de bakpoeder.
  • De hazelnoten heel fijn blenderen tot een poeder.
  • De eieren samen met de suiker kloppen tot het een witte schuimige massa is.  Olie, yoghurt en de bloem toevoegen.  Goed spatelen, niet meer kloppen zodanig dat er lucht in komt.  De hazelnootpoeder, gemberpoeder, de vanillesuiker en licht afgekoelde rabarberstukjes bijvoegen en onder roeren.
  • Het deeg in de vorm gieten
  • In de oven plaatsen gedurende ongeveer 1 uur.

LUCA'S Appeltaart naar mijn jongste neefje die ze zo graag eet.

Ingrediënten : 1 plak bladerdeeg (te koop in elke supermarkt), 3 Jonagold appels, 120 grs suiker, 1 zakje vanillesuiker, 4 eieren, 250 ml room 35%, 3 soeplepels abrikozen confituur, 1 lepel water.

Oven verwarmen op 180°.
Bakvorm inwrijven met boter en bloem instrooien. Overtollige bloem uitkloppen. Bladerdeeg inleggen. Bladerdeeg goed inprikken Op het bladerdeeg bakpapier en daarop bakparels of gedroogde erwten. In oven en 12 minuten bakken. Dan erwten en papier verwijderen en nogmaals 12 minuten bakken. 10 minuten laten afkoelen
Ondertussen de appels schillen en in brunoise snijden (kleine blokjes).
De taart opvullen met de appels.
Eieren, suiker, vanillesuiker, en room mengen en op de appels gieten.
30 minuten bakken in oven op 180°.
Uit de oven nemen, 10 minuutjes wachten en de taart uit de vorm nemen
De abrikozen confituur mengen met de lepel water en opwarmen. Over de taart doen met borsteltje.
Eet smakelijk

Gebak van aardbeien met mascarponecreme.

Ingrediënten :

Biscuitdeeg : 5 eieren, 200 gr suiker, 180 gr zelfrijzende bloem, 1 klep bakpoeder, boter en bloem om de springvorm in te vetten.

Mascarponecreme : 250 gr mascarpone, 125 gr zachte boter, 130 gr suiker, 1 vanillestok,

500 gr aardbeien, 2 dl room, suiker,chocoladeschilfers enz… om te garneren.

 Biscuit:

  • Oven voorverwarmen op 180°.
  • Eieren en de suiker opkloppen tot het een lichtgeel schuim is en verdriedubbeld is.  Dit noemt men een ruban.
  • Gezeefde bloem en bakpoeder onder de ruban spatelen.  Dit wil zeggen voorzichtig mengen, niet roeren.  Liefst met een houten lepel waar in het midden een gat in is, om meer lucht in het deeg te krijgen.
  • In de vorm onderaan bakpapier leggen.  De zijkanten goed beboteren en bebloemen,
  • Vorm vullen met het deeg en 45 à 50 minuten bakken.
  • Biscuit laten afkoelen.

 Mascarponecreme:

  • De zachte boter met de vanillestok, suiker en mascarpone mengen met de klopper tot een smeuïge crème.

 Gebak afwerken :

  • De biscuit horizontaal in 2 snijden.
  • Bedek terug de bodem van de springvorm met bakpapier en leg de onderste helft van het gebak in de springvorm. Deze onderste helft kan je besprenkelen met een likeur lichtjes aangelengd met water of met suikersiroop, maar dit is volgens eigen smaak.
  • Schep er de kaascreme op en strijk hem mooi uit.
  • Bedekken met in schijfjes gesneden aardbeien.
  • Leg er de 2de helft van de biscuit op. Nu zeer goed aandrukken.
  • De taart 2 à 3 uur in de koelkast zetten.

 Versiering :

  • De room opkoppen met de suiker. De bovenkant van de taart bedekken met een dunne laag opgeklopte room en garneren volgen eigen smaak met aardbeien, chocoladeschilfers enz…
  • Voorzichtig de vorm weghalen.

Crumble van appel en blauwe bessen.

ngrediënten voor 2 personen : 1 grote appel, 100 gr blauwe bessen, 25 ml agave siroop.

Voor de kruimeldeeg : 90 gr bloem, 50 gr suiker, 50 gr zachte boter.

 

  • Verwarm de oven  voor op 190°. 
  • Meng in een grote kom de gezeefde bloem met de suiker, een snuifje zout en de zachte boter, met een vork tot een kruimeldeeg.  Zet de pot in de frigo.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in heel kleine stukjes.  Meng in een kom met de bessen en de honing.
  • Verdeel het fruit in de ovenvaste schaaltjes. Haal het kruimeldeeg uit de frigo en roer er nog eens door met een vork.  Bedek het fruit ermee.
  • Bak de crumble 25 à 30 minuten in de oven.  Men moet een mooie goudbruine korst hebben.
  • Lukt dat niet kan men altijd een paar minuten voor einde de grill aanzetten.
  • Warm serveren.

 

BROODPUDDING MET APPELS.

Ingrediënten : 300 grs oud brood, 6 dl melk, 70 grs suiker,1 zakje vanillesuiker, 3 eieren, 40 grs rozijnen, 1 mespunt kaneel, 10 grs vanillebloem, 10 grs bakpoeder, 2 appels en boter om de vorm in te vetten.

 

  • De melk met de suiker en kaneel opwarmen.
  • Het brood in zo kleine mogelijke stukken snijden.
  • De rozijnen weken in appelsap of rum (naargelang er kinderen van smullen of niet).
  • De eieren opkloppen tot ze schuimig en wit zijn.
  • De melk op het brood gieten en goed mengen.
  • De opgeklopte eieren, de vanillebloem en de bakpoeder bijvoegen en goed mengen.
  • Ongeveer 1 uur laten rusten.
  • De oven verwarmen op 180°
  • Ondertussen de appelen schillen en in kleine blokjes snijden.
  • De appelen en de rozijnen bij het deeg doen.
  • Vorm invetten en vullen met het deeg.
  • In de oven 50 minuten.
  • 10 minuten laten rusten en uit de vorm halen.
  • Smakelijk

Broodgebak met bosbessen en appels.

Ingrediënten voor 6 personen : 8 Dikke sneden wit baguette brood (niet te vers), 6 appels,

100 gr bosbessen, 150 gr abrikozenconfituur, 4 eieren, 1 lepel vanillebloem,

 600 ml melk, 90 ml agave siroop of honing, beetje boter, 40 gr suiker, 1 zakje vanillesuiker.

 

  • Verwarm de oven voor op 160°.  Appels schillen, in dunne partjes snijden en een 7-tal minuten samen met de agave siroop afgedekt zachtjes garen. Ze moeten voor ¾ gaar zijn en toch heel blijven.
  • Strijk een bakvorm in met boter en leg er bakpapier in. Pas op, neem de bakvorm niet te klein.   
  • Bestrijk de sneden brood met de abrikozenjam en leg de helft in de bakvorm.
  • Daarop de helft van de appeltjes en de helft van de bosbessen. Herhaal dit nog eens, brood, appels en bosbessen. Een beetje aandrukken.
  • Klop de eieren met de melk, suiker, vanillesuiker en vanillepoeder. Giet dit op het broodmengsel en laat 30 minuten trekken.
  • De ovenschaal 45 à 50 minuten in de oven  plaatsen. Als het gebak te bruin wordt afdekken met aluminiumfolie.
  • Dit kan warm of koud gegeten worden