Overzicht aardappelgerechten

Aardappelsalade met groene boontjes en kruidenvinaigrette.

Gevulde aardappel met Italiaanse ham, gefrituurde kippenreepjes.

Gevulde aardappel met ei in de oven.

Gevulde aardappel met waterkers en gorgonzola.

Gratin van aardappelen, maroilles en ham.

Gratin van aardappel en pastinaak.

Lauwe aardappelsalade met radijzen.

Soezenaardappelen :  in het Frans  pommes dauphine

Wortekroketten.

Zurkelpuree

Aardappelsalade met groene boontjes en kruidenvinaigrette.

Ingrediënten voor 4 personen : 8 à 10 vastkokende aardappelen, 300 gr groene boontjes,

250 gr kerstomaten, 1 komkommer, 2 lente-uitjes,

Vinaigrette : 3 slep gehakte gemengde kruiden (bieslook, peterselie, basilicum, dille, lavas enz. naar eigen keuze), 3 dl olijfolie, 3 dl zonnebloemolie of maïsolie, witte wijnazijn naar smaak, ½ klep mosterd.

  • Aardappelen schillen in plakken snijden. Koken, afgieten Liefst niet in de frigo zetten.  Koude aardappelen smaken beter als ze niet ijskoud zijn .
  • Boontjes schoonmaken en beetgaar koken in gezouten water.  Opzetten in koud water en direct als ze beetgaar met koud water afspoelen.
  • De komkommer schillen, in de lengte doormidden snijden, zaadjes uithalen en in schijfjes snijden.
  • De kerstomaten halveren.
  • De lente-ui in zeer dunne ringen snijden.
  • Alle ingrediënten voor de vinaigrette in een pot doen en goed opkloppen.
  • Alle groentjes in een kom doen, mengen en er vinaigrette over doen.

 

Dit kan men met heel veel combineren met : gebakken kipfilet, schotel charcuterie, gerookte vis enz… volgens eigen keus.

Gevulde aardappel met ei in de oven.

Ingrediënten voor 5 middelgrote aardappelen : 5 aardappelen, 2 eieren, 1 klep fijngesneden look, 3slp room, 2slp fijngesneden gedroogde tomaten of 2 tomaten uitgehold en in kleine blokjes gesneden, 1slp fijngesneden peterselie, 1slp fijngesneden bieslook, zout en peper.

  • Kook de aardappelen in de schil gaar in gezouten water;  Het kapje afsnijden en zo goed mogelijk uithalen met een lepeltje.
  • Oven voorverwarmen op 170°.
  • Het vruchtvlees klein snijden en vermengen met de losgeklopte eieren, de tomaten, de kruiden, de look en de room, Kruiden met zout en peper.
  • Aardappelen opvullen met het mengsel, en in een ingevette schaal leggen, kapje ernaast plaatsen.  12 à 15 minuten in de oven plaatsen.

Heerlijk met een fijngesneden plakje rauwe ham errop, en met een slaatje een volwaardige lunch.

Als voorgerecht kan men er wat garnaaltjes overdoen of een plakje gerookte zalm.

Voor de vegetariërs, kan men er nog wat gefrituurde preisliertjes, en geroosterde pijnappelpitten overdoen.

Gevulde aardappel met waterkers en gorgonzola.

Ingrediënten voor 4 personen : 4 grote aardappelen van het type bintje, 80 gr waterkers, 1 à 2 dl melk, 80 gr gorgonzola, 1 klontje boter.

  1. De aardappelen wassen en koken In de lengte het bovenste gedeelte van de aardappel afsnijden. De aardappel zo veel mogelijk uithalen.

  2. De oven voorverwarmen op 180°.

  3. De grootste stelen van de waterkers afhalen en de rest fijn versnijden.

  4. De gorgonzola kaas in kleine blokjes snijden.

  5. De aardappelpulp vermengen met de melk, boter, kaas en waterkers. De uitgehaalde aardappel hiermee opvullen. Het kapje erop zetten en een klontje op iedere aardappel doen. In de oven 20 minuten.

     

Gevulde aardappel met Italiaanse ham, gefrituurde kippenreepjes.

Ingrediënten voor 6 personen : 6 mooie bintjes aardappel, 6 dunne sneden Italiaanse ham, 300 gr kippenreepjes, 4 sneden pancetta (niet te dun), gedroogde tomaten in olijfolie, melk, room, 1 bolletje mozzarella, gemalen oude kaas, paneermeel, kerstomaten, rucola, basilicum.

• De aardappelen in de schil koken. 
• De pancetta in stukjes snijden en aanbakken. 
• De mozzarella in kleine stukjes snijden.
• De gedroogde tomaten in kleine stukjes snijden.
• Enkele blaadjes basilicum fijn snijden.
• De bovenzijde afsnijden en de aardappel uithalen. Met de pulp van de aardappel een smeuïge puree maken met boter, de room en de melk. Kruiden met peper en zout.
• Oven voorverwarmen op 180°.
• De mozzarella, gedroogde tomaat, pancetta en basilicum bij de puree voegen.
• Bestrooien met gemalen oude kaas.
• De aardappelen 20 minuten in de oven plaatsen 
• De kippenfilet in reepjes snijden. Paneren met bloem, geklopt eiwit en paneermeel.
• De Italiaanse ham in roosjes draaien.
• De kippenfilets frituren.
• De aardappelen garneren met de ham en de kippenreepjes.
• Slaatje bij serveren met rucola en kerstomaat.

Gratin van aardappelen, maroilles en ham.

Ingrediënten voor 2 personen : ¼ maroilles, 2 eieren, 2 kleine rode uien, 6 sneden gekookte ham, 1 rode paprika, 4 bintjes aardappelen, 3 slep verse kaas, zout, peper, 2 klep mosterd....

1) Aardappelen koken in de schil.
2) De kaas in fijne sneetjes snijden.
3) De ham in reepjes snijden.
4) De ui fijn snijden.
5) De paprika pellen en in kleine blokjes snijden.
6) De ui en de paprika in een beetje boter gaar stoven.
7) Van het vuur nemen en de ham bijvoegen.
8) De oven voorverwarmen op 180°.
9) De aardappelen pellen en in schijfjes snijden van ½ cm.
10) De kaas, eieren, mosterd, peper en zout opkloppen.
11) De aardappelschijven in een beboterde schotel schikken. Daarop het ui/paprika/ham mengsel verdelen. Dan de sneetjes kaas erop schikken. Nu het kaas en eimengsel er op gieten.
12) 15 à 20 minuten in de voorverwarmde oven plaatsen tot men een mooi korstje heeft.
13) Opdienen met een gemengd slaatje.

Gratin van aardappel en pastinaak.

Ingrediënten voor 4 personen : 500 gr aardappelen, 500 gr pastinaak, 2dl room, 2dl melk, zout, peper, nootmuskaat, klontje boter.

1) Aardappelen schillen, wassen en in gelijkmatige schijfjes snijden. De schijfjes niet meer wassen...
2) De pastinaak schillen, wassen en ook in schijfjes snijden.
3) De oven voorverwarmen op 180°.
4) Een ovenschotel inboteren en afwisselend een laag aardappelen en 1 laag pastinaak schikken.
5) De melk, room, zout, peper en nootmuskaat vermengen.
6) Over het aardappelmengsel gieten en 50 à 60 minuten in de oven plaatsen. Controleren of het gaar is, indien nodig nog enkele minuten langer in de oven.
7) Indien de schotel te bruin wordt, kan men er een aluminium folie op leggen.

 

Lauwe aardappelsalade met radijzen

Ingrediënten voor 2 personen : 4 vastkokende grote aardappelen,1 kleine rode ui, gemengde salade, ½ bos radijzen, olijfolie.

Voor de vinaigrette : 5 lepels olijfolie, 2 lepels citroensap of wijnazijn, 1 lepel kappertjes, 1 lepel bladpeterselie, 1 lepel yoghurt, 1 koffielepel mosterd, peper en zout 

  • Aardappelen schillen, in gelijke blokjes snijden en koken.
  • Radijzen schoonmaken en in schijfjes snijden.  Indien het loof goed vers is kan men die gebruiken voor de soep.
  • De salade wassen en grof snijden.
  • Rode ui in heel fijne ringen snijden.
  • Dressing maken.  Olijfolie, citroensap en mosterd mengen.  Kruiden , yoghurt bijvoegen en kappertjes.  Goed mengen.
  • De aardappelen bakken in olijfolie.
  • De salade in een grote kom mengen met de ui en de  radijzen.  In het midden een kuiltje maken en de aardappelen erin doen. De dressing over de salade doen.

 

Heerlijk met een gebakken stukje vis of vlees of voor bij de barbecue.

Soezenaardappelen : in het Frans pommes dauphine

Ingrediënten voor 4 personen : 375 gr geschilde aardappelen, zout, peper, nootmuskaat, 60 gr boter, 60 gr bloem, 2 eieren, 125 ml water.

  • De aardappelen koken en pureren, geen melk toevoegen enkel kruiden met peper en zout.
  • De boter in het water laten smelten, peper, zout en nootmuskaat bijvoegen.
  • Bloem in 1 keer bijvoegen.
  • Van het vuur nemen en met een houten lepel bol vormen,  wanneer de bloem en de vloeistof goed vermengd zijn en men een mooie bol heeft. Is het deeg klaar om de eieren bij te doen.
  • Men voegt ei per ei bij. Telkens na 1 ei goed roeren tot het deeg het ei volledig opgenomen heeft.
  • Daarna de puree bijvoegen en goed vermengen.
  • Bakken in frituurolie op 170° met behulp van een ijsroom lepel ongeveer 8 à 10 minuten naargelang de grootte van de soezen.

Wortelkroketten

Ingrediënten voor 4 personen : 500 gr bintjes aardappel, 300 gr wortelen, 2 dooiers, 4 eiwitten, bloem en paneermeel,

1) Aardappelen schillen, in stukken snijden, koken, goed uitdrogen en fijnstampen.
2) De wortels schillen, in stukken snijden, koken, goed uitdrogen en fijnstampen of in de blender.
3) De aardappelen en de wortels samen mengen met de dooiers, peper en zout.
4) Met behulp van een kroketmachine of met een spuitzak cilinders spuiten.
5) Laten afkoelen en versnijden op de gewenste grootte.
6) De kroketten paneren, eerst door de bloem, dan door het eiwit dat lichtjes opgeklopt is en daarna door het paneermeel.
7) Frituren op 180°.

Persoonlijk maak ik altijd een grotere hoeveelheid om er enkele in de diepvries te bewaren.

Zurkelpuree

Ingrediënten : 400 gr bloemige aardappelen, 100 gr zurkel, 200 ml melk, 25 gr boter, peper, zout 

 

  • De zurkel wassen, in reepjes snijden en heel kort aanstoven.
  • Aardappelen schillen, koken en stampen.  Mengen met boter, melk en de zurkel.  Afkruiden met peper en zout.

 

  • Garneren met een beetje bieslook of bloedzurkel.