Overzicht

Dunne lende met champignons en spek.

Dunne lende met groene boontjes salade.

Hamburger op z'n Zuiders.

Rib-eye, gefrituurde ajuinringen en bloemkoolstoemp.

Rib-eye gegrild met gemengde sla en tuinkruidenboter.

Steak met boschampignons en rode wijnsaus.

Stoverij met jonge raapjes.

Stoverij met paprika.

Dunne lende met champignons en spek

 

Ingrediënten voor 2 pesonen :  1 dunne lende van 350 gr, 100 gr gerookt spekblokjes

1 rode ui, 250 gr champignons, 2 lepels water, 1 lepel gehakte peterselie.

  • De champignons in schijfjes snijden, de ui fijn snijden.
  • De dunne lende aanbakken.
  • Warm houden in de oven (80°).
  • De ui, champignons en het spek in dezelfde pan aanbakken, wanneer ze gaar zijn peterselie toevoegen en de 2 lepels water om het aanbaksel los te maken.
  • Opdienen en smakelijk.

Heel lekker met frietjes

Dunne lende met groene boontjes salade

Ingrediënten voor 2 personen : 375 à 400 gr dunne lende, 3 tomaten, 200gr groene bonen, 1 rode ui, ½ komkommer in balkjes gesneden, 10 tal krieltjes, 1 slp kappertjes, 1 slp witte balsamicoazijn, ½ klp korianderzaadjes, ½ klp komijnzaadjes, ½ klp mosterdzaadjes, 1 klp graanmosterd, 2 à 3 dl olijfolie, Provençaalse kruiden

  1. De dunne lende marineren in olijfolie en kruiden met peper en Provençaalse kruiden.

  2. De krieltjes koken. Pellen en in 4 snijden. Afkoelen.

  3. De groene boontjes koken. Afkoelen.

  4. De tomaten pellen, zaadjes uithalen en in reepjes versnijden.

  5. De rode ui in 2 snijden en in heel dunne ringen snijden.

  6. De komijn- koriander- en mosterd-zaadjes pletten in een vijzel.

  7. De graanmosterd al kloppend vermengen met de olijfolie, de balsamicoazijn, de geplette zaadjes. De kappertjes bijvoegen. Kruiden met peper en zout.

  8. De krieltjes, tomaten, komkommer, groene boontjes en rode ui vermengen en besprenkelen met de vinaigrette. Koud wegzetten maar niet in de frigo Dit mag niet ijskoud hebben. Indien men dit op voorhand maakt, een paar uur ervoor uit de frigo halen.

  9. De dunne lende grillen of bakken.

  10. Salade op het bord en de versneden dunne lende er op schikken.

Hamburger op z'n Zuiders

Ingrediënten voor 2 personen : 2 hamburgers, kippenkruiden, paprikapoeder, gedroogde oregano, 2 tomaten, 100 gr mozzarella, 6 ansjovissen, kappertjes, rucola , basilicum.

• De hamburgers vermengen met kippenkruiden, paprikapoeder en gedroogde oregano. Terug hamburgers vormen. Men kan dit recept ook bereiden met de hamburgers natuur te houden.
• Oven voorverwarmen op grill stand.
• De ansjovissen spoelen met koud water om het overtollige zout weg te spoelen.
• De hamburgers bakken, bedekken met de ansjovissen, de kappertjes, daarop enkele schijfjes tomaat en de verkruimelde mozzarella.
• In de oven laten kleuren.
• Garneren met rucola en basilicum.
• Lekker met puree waar stukjes zongedroogde tomaten in gesneden wordt en groene boontjes.

Rib-eye, gefrituurde ajuinringen en bloemkoolstoemp.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 rib-eye, 4 ajuinen, melk, 3 lepels bloem, 4 à 5 lepels water, ½  bloemkool, 6 à 7 aardappelen,

  • De ajuinen pellen en in ringen snijden van ongeveer ½ cm.  De ringen uit mekaar halen en in melk laten weken.
  • Papje maken met de bloem en het water, peper en zout.  Het moet goed aan de ajuin kleven.  Een lepel water met een keer, en zo verder tot de gewenste dikte van het papje.
  • Frietketel aanleggen op 160°.
  • De aardappelen schillen en in stukken snijden.  Koken in zoutwater.  Afgieten
  • De bloemkool kuisen en in roosjes verdelen.  Koken in zoutwater. Afgieten.
  • De bloemkool met de aardappelen stampen.  Beetje melk bijvoegen, peper, zout en nootmuskaat.
  • De ajuinringen uit de melk halen, in vergiet leggen en door het bloempapje wentelen.  Bakken in de frietketel, niet teveel ineens dat ze zo weinig mogelijk aan mekaar kleven.  Uitlekken en grof zout over strooien.
  • Warm houden in oven van 80°.
  • Vlees bakken naar eigen wens.

Rib-eye gegrild met gemengde sla en tuinkruidenboter.

Ingrediënten :

  • Voor de boter : allerhande tuinkruiden zoals, basilicum, bieslook, peterselie, dragon, salie, oregano,(men gebruikt de kruiden dat men graag lust en voorhanden heeft), look, zachte boter, peper en zout.
  • Voor de salade : allerlei slasoorten of er is nu ook kant en klare gemengde sla te koop, waterkers, witloof, radijzen.
  • Voor de vinaigrette :  ½ lp van de gemengde fijngesneden tuinkruiden , ½ lp mosterd, 1 lp witte wijnazijn, 5 lp olijfolie, , peper en zout.
  • 2 stuks rib-eye

Kruiden wassen en fijnsnijden, look fijnhakken

Zachte boter, kruiden en look mengen.  Men mag dit ook met de blender doen.

Salades wassen, witloof versnijden,  radijzen in schijfnes snijden. Het witloof en de radijzen brengen wat krokant in de salade.

De vinaigrette bereiden en op ht laatste moment op de salade doen.

De rib-eye grillen en smakelijk

 

TIP : Indien men salade meeneemt naar het werk, onderaan de doos de vinaigrette doen en er op de salade zonder te mengen.  Wanneer men ze wenst op te eten dan mengen.  De salade blijft mooier krokant.

Steak met boschampignons en rode wijnsaus.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 steaks van 180 gr, 250 gr boschampignons, tijm, 1,5 dl rode wijn, 2 sjalotten, 5 aardappelen, 2 dl melk, 2 dl room, nootmuskaat.

1) De oven voorverwarmen op 180°....
2) De aardappelen schillen en wassen. In schijfje snijden van 3 à 4 mm. Dakpansgewijs in een vuurvaste ovenschotel leggen. De melk en de room mengen, kruiden met zout, peper en nootmuskaat. Het roommengsel op de aardappelen gieten. In de oven plaatsen gedurende 50 à 60 minuten.
3) De boschampignons kuisen en in stukken snijden.
4) De sjalot pellen en fijn snijden.
5) De steaks bakken in schuimende boter, en kruiden met peper en zout.
6) De steaks warm houden onder alu folie.
7) De sjalot en de champignons kort bakken in dezelfde pan. De champignons uit de pan nemen, de rode wijn en de tijm in de pan doen en ook 0,5 dl water. Laten koken gedurende enkele minuten. Enkele klontjes boter bijdoen terwijl men roert. Champignons in de saus doen. Bijkruiden indien nodig.

Stoverij met jonge raapjes.

Ingrediënten voor 4 personen : 700 gr runderstoofvlees, 1 bussel rapen, 2 wortels, 2 wit van prei, 5 takjes platten peterselie, tijm en laurier, 2 uien, 2 teentjes look fijngehakt, 800 gr vastkokende aardappelen, 2 lepels agave siroop, 2 sneden peperkoek, 8 dl bruine fond (ook kant en klaar te koop, of in poedervorm), boter, 1 à 2 lepels rode wijnazijn, peper en zout.

  • Het vlees goed laten uitlekken op keukenpapier.
  • Ajuin fijn snipperen
  • Wortel in schijfjes van 1 cm snijden.
  • Rapen in staafjes van 1 cm breed.
  • De preistengels in de lengte in 2 en dan in reepjes van 1 cm.
  • Het vlees aanbakken in de boter en kruiden met peper en zout.  Uit de pot nemen en de ajuin en look toevoegen.  Glazig bakken.
  • De wortels bijvoegen, alsook het vlees. De bruine fond, tijm, laurier en de peperkoek besmeerd met de agave siroop.  45 minuten laten stoven.
  • Aardappelen schillen en in kleine blokjes snijden. Bij de stoofpot doen tesamen met de prei en de rapen. Niet vergeten, nu dan lichtjes te roeren.  Nog eens 35 minuten laten stoven.
  • Even controleren of alles gaar is, anders nog efkens laten sudderen.
  • Op het einde de rodewijnazijn bijvoegen en afkruiden.  Afwerken met fijngehakte peterselie.

Stoverij met rode paprika.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr runderstoofvlees, 1 rode ui, 1 rode paprika, 1 slp tomatenpuree, 4 dl bruine fond, 3 jeneverbessen, 1blaadje laurier, 1 klp paprikapoeder, 1 snede brood.

  1. De paprika schillen en in reepjes snijden.

  2. De rode ui pellen fijn versnipperen

  3. Het stoofvlees in verhitte boter dichtschroeien. Ui en paprikareepjes bijvoegen. Kruiden met peper, zout en paprikapoeder.

  4. Oven voorverwarmen op 160°.

  5. De bruine fond bij het vlees voegen, water bijdoen tot het vlees juist onder staat. Laurier en jeneverbessen bijvoegen.

  6. De snede brood besmeren met de tomatenpuree en op het vlees leggen.

  7. In de oven plaatsen en ongeveer 2 uur laten sudderen.

  8. Heerlijk met broccoli puree.