Overzicht

Aardbeien

Aardbeien-rabarber confituur

Appels.

Appels gevuld met veenbessen.

Appels in de oven met rozemarijn.

Peer.

Gepocheerde peer met specerijen

Pompoen.

Confituur van butternut en sinaasappel.

Pruimen.

Pruimencompote met citroentijm

Rabarber

Rabarber siroop

 

Aardbeien-Rabarber confituur

Ingrediënten : 750 gr aardbeien, 750 gr rabarber, sap van 1 citroen, 500  gr geleisuiker maxi fruit.

  • Rabarber wassen, schillen en in kleine stukken.
  • Aardbeien wassen, kroontjes afsnijden en naargelang de grootte versnijden.
  • Fruit + de suiker + het citroensap goed vermengen en afgedekt minstens 3 uur in de koelkast zetten.
  • De fruitmassa in een grote pot doen en al roerend aan de kook brengen.   Eenmaal dat de confituur kookt 4 minuten flink al roerend laten koken. Indien er veel schuim opstaat het overtollige schuim wegnemen.
  • In heel schone potten, en met heet water gespoeld de confituur doen tot aan de rand vullen en onmiddellijk sluiten. 
  • Bewaren op een koele en donkere plaats, kelder of frigo.

Appels gevuld met veenbessen

Ingrediënten voor 6 personen : 6 appels, 1 citroen, 2 slp suiker, 1 klp kaneel, boter, 200 gr veenbessen (mag diepvries zijn), 1slp suiker.

1) De appels in 2 snijden en het klokhuis uithalen. Besprenkelen met citroen....
2) De suiker en de kaneel mengen.
3) Oven voorverwarmen op 170°.
4) De appels bestrooien met het kaneelmengsel en op iedere appel een klontje boter leggen.
5) De appels in een ingevette schotel leggen gedurende 35 à 45 minuten. Indien de appels te bruin worden de oven verlagen op 160° en een aluminiumfolie op leggen.
6) De veenbessen gaar laten worden met de lepel suiker.
7) Op iedere appel een beetje veenbessen doen.

 

Appels in de oven met rozemarijn

Ingrediënten voor 2 personen : 2 a 3 appels (geen granny smith), boter, paneermeel , rozemarijn, bruine suiker, boter.

  • De rozemarijnblaadjes afritsen en fijn snijden.
  • Crumble maken met de boter, paneermeel en rozemarijn tot die korrelig is.
  • Oven voorverwarmen op 160°.
  • Appels wassen en in 2 snijden.  Klokhuis uithalen.
  • Bestrooien met bruine suiker en daarover de crumble.  In het midden van de appel nog een stukje boter leggen.
  • In de oven ongeveer 50 minuten.  Controleren dat ze niet te bruin worden, anders oven verlagen.

 

Gepocheerde peer met specerijen

Ingrediënten : 6 peren, ¼ lt witte wijn, ½ lt water, 2 à 3 slp suiker, ½ limoen, ½ dopje saffraan, 5 tal zwarte peperkorrels, 1 steranijs, 2 kruidnagels, 2 kaneelstokken 3 jeneverbessen, ½ klp curcuma....

1) De peren schillen, in 2 snijden en het klokhuis uithalen
2) De witte wijn met het water, de suiker en de specerijen een 2 tal minuten laten doorkoken.
3) De peren op zacht vuur laten pocheren tot ze gaar zijn.
4) In het sap laten afkoelen.
5) Heel lekker met ijs of als garnering van een perentaart.

Confituur van butternut en sinaasappel.

Ingrediënten : 600 gr vruchtvlees van butternut, 600gr vruchtvlees van sinaasappel, sap van1/2 citroen, 500 gr confituursuiker (verhouding 1,5 kg fruit/500gr suiker).

  1. Het vruchtvlees van de pompoen in blokjes doen.

  2. De sinaasappels schillen zodanig dat al het wit weg is.(Peler à vif). In 4 snijden en het middelste harde gedeelte uit de sinaasappel snijden. De sinaasappel ook in blokjes snijden.

  3. Alles in een kookpot doen samen met het sap de de ½ citroen en een bodempje water. Het geheel aan de kook brengen. Deksel opzetten en verder laten sudderen gedurende een 20 tal minuten. Nu en dan omroeren, indien nodig nog een scheutje water bijvoegen. Indien de pompoenblokjes nog niet gaar zijn nog enkele minuten laten sudderen.

  4. De pot van het vuur nemen en de confituursuiker oplossen in het mengsel. Terug aan de kook brengen en nog 3 à 4 minuten laten doorkoken.

  5. De potjes opvullen en direct sluiten.

Pruimencompote met citroentijm

Ingrediënten : 1 kg pruimen, 2 stengels rabarber, 150 gr rietsuiker, 1 handvol citroentijm, sap van 1 sinaasappel.

  1. De pruimen halveren, pit uithalen en iedere helft in 4 snijden.

  2. De rabarber kuisen en in kleine stukjes snijden.

  3. De citroentijm wassen en samenbinden.

  4. De pruimen samen met het sinaasappelsap, de citroentijm, de rietsuiker en de rabarberstukjes stoven ongeveer 8 à 10 minuten.

  5. De compote in een glazen kom bewaren

  6. Heel lekker als dessert met yoghurt, ijs enz….

Rabarbersiroop

 

Ingrediënten : 500 gr gesneden rabarber, 250 gr suiker, 160ml water.

  • Het water opwarmen en de suiker daarin oplossen. 
  • De rabarber toevoegen en 20 minuten op en zacht vuurtje zonder deksel laten sudderen.  Af en toe eens roeren.
  • Alles door een zeef halen en zeer goed aandrukken.

 

Voor de kinderen : ¼ van deze siroop bij spuitwater voegen en men heeft een lekkere limonade.