Overzicht van schaal en schelpdieren.

Mosselen met venkel, tomaten en basilicumrouille

Scampi met kokosmelk en limoen

Tomaat met garnalen.

Vongole met risotto

Vongole op z'n Zuiders met spaghetti

Mosselen met venkel, tomaten en basilicumrouille

Ingrediënten voor 2 personen : 3 kg mossels, 1 venkel, 2 tomaten, 1 steranijs, 1 glas witte wijn, 1 ajuin, enkele takjes lavas of platte peterselie. 

Voor de rouille : 1 lookteentje, 4 slep mayonaise, 1 slep yoghurt, ½ potje basilicum, 1 mespunt paprikapoeder, 3 à 4 draadjes saffraan, cayennepeper, zout.

• Mossels schoonmalen en wassen.
• Venkel in fijne reepjes snijden.
• Tomaten pellen, zaadjes weghalen en in grove stukken snijden.
• Ajuin pellen en in blokjes snijden.
• Lavas fijn versnijden.
• Lookteentje fijn pletten.
• Basilicum fijnhakken.
• Alle ingrediënten voor de rouille mengen.
• De ajuin in boter samen met de venkel en de steranijs laten sudderen tot de venkel bijna gaar is.
• De mossels en de tomaten bijvoegen en het glas witte wijn. Kruiden met peper en zout
• Bij het opdienen bestrooien met de fijngesneden lavas.
• Basilicumrouille bij serveren.
Lekker met stokbrood

Scampi met kokosmelk en limoen

Ingrediënten voor 2 personen : 12 à 14 scampi, 2 kleine ajuinen, 2 slep neutrale olie, ½ à 1 klep sambal oelek, 1 klep paprikapoeder, 1 klep kurkuma, 400 ml kokosmelk, sap van ½ limoen, 1 slep soja, basilicum, 250 gr diepvries erwtjes.

• De ajuinen pellen en heel fijn snipperen.
• De olie verwarmen, de uien sudderen, na een 5 tal minuten de sambal oelek bijvoegen en de kurkuma en de paprikapoeder alsook de soja.
• De erwtjes bijvoegen en de kokosmelk.
• Lichtjes laten inkoken.
• Limoensap en de scampi bijvoegen en nog 5 minuten laten doorkoken. Bijkruiden indien nodig.
• Bestrooi met basilicumblaadjes en dien op met rijst.

Tomaat met garnalen.

Ingrediënten voor 2 personen : 600 gr ongepelde garnalen, 2 eieren, 4 tomaten, ½ sla, 1 witloof,
1 slp mayonaise, 1 avocado, 1 citroen, peterselie, enkele blaadjes bloedzurkel.

1) De garnalen pellen. De koppen en afval bewaren om er een fumet mee te maken.
2) De sla wassen
3) De tomaten pellen en uithalen. Bestrooien met peper en zout en omgekeerd zetten.
4) De eieren 5 minuten koken zodat ze lopend zijn.
5) De avocado pellen en fijn mixen met 1 lepel citroensap.
6) De slp mayonaise mengen met 1 slp avocado.
7) De witloof blaadjes uit elkaar halen.
8) De tomaten opvullen met de garnalen.
9) De salade schikken op een bord samen met witloofblaadjes. Daarop de gevulde tomaat en versieren met de avocadomayonaise, de peterselie en bloedzurkel.
10) De eieren in 2 snijden en op het bord schikken.

Vongole met risotto.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 kg vongole, 1 dl witte wijn, 200 gr risotto rijst, 1 slp olijfolie, 7,5 dl groentenbouillon, 1 sjalot, 1 teentje look, 30 gr gemalen parmezaan, 40 gr boter, ½ koffielepel chilipasta of ½ chilipeper, 2 slp halfgedroogde tomaten, 2 slp fijne courgette blokjes, 2 slp witte selder blokjes, basilicum

  1. Sjalot fijn snijden. De look fijnhakken.

  2. De groentebouillon opwarmen.

  3. Olijfolie opwarmen, sjalot en look laten zweten. Courgette, witte selder en de in stukjes gesneden halfgedroogde tomaten bijvoegen. Een 2-tal minuten laten stoven. Rijst bijvoegen en laten glazig worden. Chilipeper bijvoegen.

  4. Beetje bij beetje de bouillon bijdoen, telkens als de lepel bouillon ingekookt is er een andere bijdoen. De rijst 12 à 14 minuten laten koken. Blijven roeren om aanbakken te voorkomen.

  5. Van het vuur parmezaan en boter bijvoegen en roeren tot de boter is opgenomen in de rijst. De rijst moet romig zijn. Indien nodig zout bijvoegen.

  6. Ondertussen de vongole koken met de witte wijn. Kruiden met peper en zout.

  7. De vongole op de rijst scheppen en bestrooien met basilicum.

Vongole op z'n Zuiders met spaghetti

Ingrediënten voor 2 personen : 225 gr spaghetti (liefst volkoren), 3 tomaten, 1 kleine courgette, 1 sjalot, 2 teentjes look, ½ rode paprika, chilipeperpasta of chilipeper (naar smaak volgens men pikant lust), olijfolie, 1 glas witte wijn, basilicum, 800 gr vongole.

  • De vongole meerdere malen wassen tot er geen zand meer te zien is.
  • De tomaten ontvellen, uithalen en in stukjes snijden.
  • De paprika ontpellen en in stukjes snijden.
  • De courgette in de lengte in 2 snijden en de zaadjes uithalen.  In kleine stukjes snijden.
  • Sjalot pellen en fijn snipperen, alsook de look.
  • Basilicum grof snijden.
  • Spaghetti koken volgens de beschrijving op de pak
  • Een goeie scheut olijfolie in de pan, liefst pan met hoge boord anders neemt men een pot. 
  • Sjalot, look, chili en paprika bijvoegen. 5 minuten laten sudderen.  Courgette bijvoegen, nogmaals 5 minuten laten sudderen.  Tomaten bijvoegen en na 2 minuten de vongole.  Het deksel op de pot doen en na 3 a 4 minuten is het klaar.  Goed kijken want van zodra de vongole opengaan van het vuur nemen anders worden ze taai  Spaghetti bijvoegen en basilicum en goed omroeren.