Overzicht van de kipgerechten

Broccoligratin met kippenworst

Gevulde courgette met kippenragoût

Gevulde kippenfilet met kruidenkaas en spinazie

Kip in de oven met rode ui.

Kip met tomaten en chorizo.

Kippenfilet met bloemkoolpuree, linzen en salie.

Kippenfilet met broccoli en penne.

Kippenonderbouten met raapjes.

Kipstoofpotje met rijst en kerrie.

Quinoa salade met spinazie, kip en zachtgekookt eitje

Spiesje van kip met avocado, gekonfijte tomaat en courgette

Stoofpotje met kippenpillons

Broccoligratin met kippenworst

Ingrediënten voor 2 personen : 1 broccoli, 350 gr kippenworst, 50 gr gerookt spek, 400 gr aardappelen, 3 dl melk + 1 dl melk, 1 grote lepel bloem, 140 gr geraspte gruyère, 75 gr oude mimolette of ander oude kaas, 50 gr boter, zout en peper, 1 koffielepel mosterd.

  • De broccoli schoon maken en in roosjes verdelen. Water koken en de broccoli erin doen.  Beetgaar laten worden.
  • Aardappelen schillen en koken
  • Boter smelten, bloem bijvoegen, roeren en even laten drogen in de pan om de bloemsmaak te verminderen, 3 dl melk bijvoegen en al roerend indikken tot een gladde saus. Mosterd bijvoegen en nogmaals goed roeren. Van het vuur halen en de gruyère bijvoegen. Kruiden.
  • Oven voorverwarmen op 180°.
  • Worst en spek bakken.  De worst in stukken van ongeveer 5 cm snijden.
  • Aardappelen fijn stampen, 1 dl melk bijvoegen en wat boter.  De puree moet smeuïg zijn.  Indien nodig nog wat melk bijvoegen.  Kruiden met peper, zout en noot.
  • De puree in een ingevette schaal doen;  Verdeel daarover de broccoli en de stukjes worst,  giet er de kaassaus over et strooi de oude kaas erover.
  • Zet ongeveer 20 minuten in de oven

 

Dit is echt comfort food waar jong en oud naar uitkijkt.

Gevulde courgette met kippenragoût

Ingrediënten voor 4 personen : 4 courgettes, 1 kip van 1,2 kg, 250 gr champignons, 200 gr gehakt, 1 ei, 1 slep paneermeel, 3 takken lavas of groene selder, 2 groen van prei, 3 kleine ajuinen, 2 wortels, tijm, laurier, kerriepoeder, 100 gr gemalen gruyère, 100 gr boter, 125 gr bloem, 1,5 lt kippenbouillon.

• De prei, selder of lavas, wortels en de ajuin kuisen en in grove stukken snijden
• De kip opzetten in koud water; De kip moet goed onderstaan. Enkele minuten laten doorkoken, afschuimen indien nodig.
• De soepgroenten samen met de tijm en laurier bij de kip doen. Zout en peper toevoegen. 50 à 60 minuten laten zachtjes koken.
• De champignons in schijfjes snijden en aanbakken.
• De courgette in de lengte in 2 snijden. De zaadjes en wat van het middelste uithalen (dit kan dienen om later in soep te doen).
• Het gehakt mengen met het ei en het paneermeel en er kleine balletjes van vormen
• De kip uit de bouillon halen en het vlees eraf halen en in stukken snijden.
• De bouillon zeven.
• De halve courgettes 6 à 7 minuten zacht laten koken in kippenbouillon. Laten afloelen.
• De balletjes 2 à 3 minuten koken in de kippenbouillon.
• Oven voorverwarmen op 180°.
• De saus maken : boter smelten, bloem bijvoegen en goed roeren, dan beetje bij beetje bouillon bijvoegen tot men een saus heeft van gewenste dikte, vooral n iet te dun.
• Kip, gehaktballetjes en champignons bij de saus doen, indien de ragout te dik is, kan men nu nog een beetje kippenbouillon bijdoen.
• De halve courgettes opvullen met kippenragout, wat gemalen gruyère en paneermeel op strooien. 10 minuten in de oven op 180° en dan op grillstand tot ze bruin zijn.

Gevulde kippenfilet met kruidenkaas en spinazie

Ingrediënten voor 2 personen : 2 kipfilets, 1 handvol spinazie, 1 teentje look, 2 takjes munt, citroensap, 100 gr kruidenroomkaas, 125 ml kippenbouillon, 4 slaharten, paprikapoeder, peper en zout. 

  • De kipfilets in de lengte in 2 snijden en platkloppen tussen plastiekfolie.
  • Knoflook hakken en de munt fijnsnijden.  Een paar muntblaadjes houden voor de afwerking.  Mengen met de kaas. Op smaak brengen met citroensap, peper en zout.
  • De spinazie wassen en heel kort aanbakken.
  • De kipfilets besmeren met het kaasmengsel en met de spinazie.  Oprollen in plastiekfolie en goed aandrukken.  Ongeveer 5 minuten stomen.
  • De slaharten in 2 snijden en lichtbruin bakken, ongeveer 5 minuten laten stoven.
  • De kipfilets uit de folie halen, droogdeppen en kruiden met paprika, peper en zout.  Bruin bakken.
  • De kipfilets op de slaharten leggen, kippenbouillon bijvoegen en tezamen afgedekt nog een 7 tal minuten op een laag vuur laten stoven.
  • De kipperolletjes versnijden en garneren op het bord met de slaharten en de verse munt.

 Heel lekker met aardappelpuree met verse peterselie in gemengd.

Kip in de oven met rode ui

Ingrediënten voor 2 personen : 1 kip van ongeveer 1 kg, 2 à 3 rode uien, 1 teentje look, 4 à 5 takjes rozemarijn, 1 dl witte wijn, kippenkruiden, olijfolie, peper en zout.

• Oven voorverwarmen op 180°.
• Rode ui schillen en in grove stukken snijden.
• De ui, look en rozemarijn in een schaal met olijfolie leggen. De witte wijn bijdoen.
• De kip kruiden met peper en zout, en boven op de ui in de schaal leggen. De kip inwrijven met olijfolie.
• De schaal 50 minuten in de oven plaatsen, na 30 minuten aluminiumfolie op de kip leggen, zodanig dat de kip niet te bruin wordt.
• De kippenkruiden mengen men een 3-tal soeplepels olijfolie en de kip met een borsteltje hiermee bestrijken. Nog 10 à 15 minuten in de oven zetten om mooi te kleuren.

Lekker met erwtjes en rozemarijnaardappelen.

Kip met tomaten en chorizo.

Ingrediënten voor 3 personen : 1 kip van 1,2 kg, 80 gr chorizo, 100 gr kerstomaten, 1 blik tomatenstukjes, 2 klp gedroogde oregano, 1 rode paprika, 1 ajuin, 1 teentje look, 3 dl witte wijn, ½ klp piment d’Espelette, gehakte peterselie.

  1. De paprika schillen en in kleine blokjes snijden.

  2. De ui en de look pellen en fijnsnipperen.

  3. De chorizo in stukjes snijden.

  4. De kip in stukken verdelen. Aanbakken en kruiden met zout. Uit de pot nemen.

  5. In dezelfde pot de ajuin, look glazig laten worden. Paprika en de chorizo bijvoegen, nog 1 minuut laten aanbakken en dan de tomatenstukjes, de witte wijn en de piment d’Espelette. De kip terug in de pot doen en alles 25 minuten op zacht vuur laten sudderen.

  6. De kerstomaten in de lengte in 2 snijden en bij de kip voegen. Nog10 minuten laten sudderen.

  7. Opdienen met gekookte aardappelen en groene boontjes. Bestrooien met gehakte peterselie.

Kippenfilet met bloemkoolpuree, linzen en salie.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 kippenfilets, ½ bloemkool, 100 gr groene linzen 10 tal salieblaadjes, 1 lt kippenbouillon, 1 dl room, 50 gr boter, 1 klp witte wijnazijn, nootmuskaat, peper en zout.

1) De bloemkool koken in de kippenbouillon. Afgieten en de bouillon terug opvangen. De bloemkool mixen met de room en kruiden met nootmuskaat, peper en zout. Warm houden....
2) De linzen spoelen, 3 minuten koken en afgieten. Terug opzetten in water en 3 minuten laten koken. Terug afgieten en nu koken in kippenbouillon gedurende 17 à 20 minuten.
3) De kippenfilets aanbakken in de helft van de boter en een 4 -tal minuten aan elke kant laten bakken.
4) De rest van de boter laten bruin worden en de salieblaadjes krokant bakken. Blussen met de wijnazijn.
5) Alles mooi schikken op een bord. Lekker met gebakken krielaardappelen.

Kippenfilet met broccoli en penne.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 dubbele kippenfilet, 100 gr gerookt spek, 1 broccoli, 225 gr penne, 2 slp room, 75 gr gemalen parmezaan, 2 eieren, dragon,

1) De kippenfilet kort aanbakken en kippenbouillon over gieten tot de filets juist onder staan en nog 5 à 7 minuten zacht laten koken....
2) De broccoli in roosjes verdelen, wassen en gaar koken.
3) De penne gaar koken.
4) Het spek bakken.
5) De dooiers mengen met de helft van de kaas en 2 à 3 lepels van het kookvocht van de penne.
6) De kippenfilet in blokjes snijden.
7) De oven verwarmen op grill stand.
8) De penne mengen met broccoli, spek, kip, room, en fijngesneden dragon en het kaasmengsel. Goed opwarmen al roerend.
9) Dit alles in een ingeboterde schotel doen, de rest van de kaas erover strooien en gratineren.

Kippenonderbouten met raapjes.

Ingrediënten voor 2 personen : 6 kippenbouten, 1 bundel raapjes (liefst met loof), 1 stukje van 1 à 2cm gember, 1 klep kurkuma, ¼ gekonfijte citroen, 1 ui, 1 klep gehalte look, ½ bos koriander, olijfolie.

  • De ui pellen en versnipperen.
  • Koriander wassen en fijn snijden.
  • De rapen schillen en in grove stukken snijden. (Wanneer het loof heef vers en fris is kan en het gebruiken voor de soep)  Niet te veel want het smaakt iets bitter.
  • De citroen in kleine stukjes snijden.
  • De gember fijn snijden.
  • Olijfolie opwarmen en de stukken kip aanbakken.
  • De ui, rapen, look, gember en kurkuma bijvoegen.  Kruiden met peper en zout.
  • Water bijvoegen tot de kip onderstaat.
  • Op een laag vuur met deksel 45 minuten laten sudderen.
  • De citroen bijvoegen en nog 5 minuten laten sudderen.
  • Koriander over strooien en smakelijk.

 Heel lekker met rijst.

 Ideaal gerecht om in de tajine te bereiden.

Kipstoofpotje met rijst en kerrie.

Ingrediënten voor 4 personen : 1 hoevekip van ongeveer 1,250 kg, 300 gr volkoren of basmati rijst, 1 ui, 600 gr wortels, 300 gr diepvries erwtjes, 100 gr magere yoghurt, 7 dl groentebouillon, 1 klp bloem, 1 à 2 klp kerrie, chilipoeder naar eigen wens, 1 à 2 slp olijfolie.

  1. Ui pellen en snipperen.

  2. Wortels schillen en in plakjes snijden.

  3. Kip in kleine stukken snijden en aan alle kanten aanbakken in de olijfolie. De kip uit de pot halen. De ui, de rijst en de wortels in dezelfde pot doen, laten zweten zonder te kleuren. Terug de kip erbij doen en kruiden met kerrie, zout en peper. Blussen met de bouillon en 25 à 30 minuten op zacht vuur laten garen. Regelmatig omroeren zodat de rijst niet aan de bodem kleeft.

  4. 5 minuten voor het einde van de gaartijd de erwtjes bijvoegen.

  5. De yoghurt met de bloem mengen en voorzichtig door het stoofpotje roeren. Nog eventjes laten garen.

  6. Bijkruiden met chili, zout en peper.

Quinoa salade met spinazie, kip en zachtgekookt eitje

Ingrediënten voor 2 personen : Voor de quinoa : 100 gr quinoa, 100 gr geblancheerde en gemixte spinazie, chilipeper (naar smaak), 2 lente-ui, 2 à 3 takjes munt, 2 à 3 takjes koriander, sap van 1 limoen, olijfolie, peper en zout

Voor de salade : 2 kipfilets, 2 eieren, 100 gr diepvries erwtjes, 1 salade naar keuze (groene of rode lollo, eikeblad enz…) 100 gr veldsla, 1/2 rode ui, 100gr kerstomaten, 10 tal radijzen, witte wijnazijn, olijfolie, kippenkruiden, peper en zout.

  • Quinoa spoelen en bereiden zoals op de verpakking voorzien is.  Afkoelen.
  • De spinazie mixen met de munt, de koriander, de lente-ui, de chilipeper.  Mengen met de afgekoelde quinoa en op smaak brengen met het limoensap, de olijfolie, peper en zout.
  • De kerstomaten spoelen.
  • De radijzen wassen en in schijfjes snijden.
  • De veldsla wassen.
  • De eieren 5 minuten koken en daarna in ijskoud water laten afkoelen.  Pellen.
  • De rode ui pellen en in flinterdunne ringen snijden.  Een beetje witte wijnazijn over doen en laten staan ongeveer 15 minuten.
  • Oven voorverwarmen op 180°
  • Grill aanleggen
  • Kip inwrijven met kippenkruiden en olijfolie overgieten.  Ongeveer 10 minuten laten marineren.
  • Erwtjes 5 minuten in kokend gezouten water doen.
  • Kippenfilet grilleren en 10 minuten in de oven.
  • Vinaigrette maken met olijfolie, limoensap peper en zout.
  • Verdeel de salades over de borden, in het midden quinoa en daar rond op de sal, erwtjes, radijzen, kerstomaat, rode ui.
  • De kippenfilet in plakjes snijden, boven de quinoa schikken en een ½ gekookt eitje bijleggen.
  • Op de sla rondom wat vinaigrette.

Spiesje van kip met avocado, gekonfijte tomaat en courgette

Ingrediënten voor 4 personen  450 gr kipfilet, 1 avocado, 4 tomaten en 1 courgette, kippenkruiden, Provençaalse kruiden, ½ citroen.

Voor de vinaigrette : 3 takjes koriander, ½ lp mosterd, 1 lp witte wijnazijn, 5 lp olijfolie, 2 takjes fijngesneden koriander, peper en zout.

  • De tomaten pellen, in 4 snijden en het vruchtvlees eruit halen.  Op een schaal schikken en bestrooien met peper, zout, Provençaalse kruiden en olijfolie.  1 uur in de oven op 90°.
  • De kipfilet in blokjes snijden, inwrijven met kippenkruiden en op een satéstokje steken.
  • Vinaigrette maken door alle ingrediënten goed te mengen
  • De courgette in spaghetti snijden of in flinterdunne schijfjes.  Een beetje vinaigrette over doen en laten marineren.
  • De avocado pellen en besprenkelen met citroen.
  • Kipsaté bakken.

Garneren op het bord.

TIP : Door de tomaten te konfijten krijgen ze een heel intense smaak.

De aangegeven hoeveelheid is voor een voorgerecht.  Indien men dit als lunch wilt kan men de hoeveelheden aanpassen

Stoofpotje met kippenpillons

Ingrediënten voor 2 personen : 6 kippenpillons, 1 grote ui of 2 kleine, 200 gr champignons, 6 wortels, 3 rapen, 6 kookvaste aardappelen, 4 dl kippenbouillon, 2,5 dl room, 1 klep mosterd, kippenkruiden..

  • De ajuin fijnsnipperen.
  • De wortels kuisen en in stukken snijden.
  • De aardappelen schillen en in stukken snijden
  • De rapen schillen en in stukken snijden.
  • De champignons kuisen en in schijfjes snijden.
  • De kippenpillons lichtjes aanbakken en kruiden. De ajuin bijvoegen, lichtjes aanstoven.  De bouillon bijvoegen en met deksel op zacht vuur laten koken.  Na  5 minuten wortels en aardappelen toevoegen.  Na 15 minuten rapen en champignons bijdoen en nog eens 10 minuten zachtjes laten koken.  Nu de room bijdoen en zonder deksel nog 8 à 10 minuten laten opstaan.  Bijkruiden indien nodig.
  • Bestrooien met peterselie of bieslook en opdienen.