Overzicht van de soepen.

Ajuinsoep met cheddar en salie.

Aspergeroomsoep met gerookte zalm

Aspergeroomsoep met tongrolletje en scampi.

Erwtensoep met rookworst.

Gevogeltebouillon.

Groentenbouillon.

Linzensoep met chorizo en zure room.

Pittige pompoensoep.

Preiroomsoep met hammousse en gefrituurde preisnippers.

Soep met pistou.

Ajuinsoep met cheddar en salie.

Ingrediënten : 300 gr witte ajuinen, 300 gr rode ajuinen, 130 gr sjalot, 100 gr preiwit, 3 teentjes look, 120 gr aardappelen, 1 handvol salie, geraspte cheddar, worchestersaus, klontje boter, olijfolie, stokbrood of ciabatta, 1,750 lt groentenbouillon.

1) De sjalot en de look pellen.
2) De prei in de lengte open snijden en wassen.
3) De salieblaadjes van de steel halen. Enkele mooie houden voor op de toast.
4) De aardappelen schillen. Al deze groenten heel fijn snipperen of eventjes in de blender mixen.
5) De witte en rode ajuinen pellen en in fijne ringen snijden.
6) De fijngesnipperde groenten in een mengeling van een beetje boter en olijfolie fruiten. De ajuinringen bijvoegen en alles fruiten zonder te kleuren. Nu de bouillon bijgieten en zacht laten koken gedurende 40 à 45 minuten. Bijkruiden met peper en zout.
7) Van het brood dikke sneden snijden en roosteren. Bedekken met geraspte cheddar. Enkele druppels worchestersaus op de toastjes doen. Garneren met in olijfolie ingewreven salieblaadjes. De toastjes onder de grill houden tot ze mooi gekleurd zijn.
8) De warme soep in grote kommen doen. Garneren met een toast.

Aspergeroomsoep met gerookte zalm

 Ingrediënten : 1,5 kg soepasperges, 1 wit van prei, 1 ui, 1 aardappel, 1 ½ lt gevogeltebouillon, 2,5 dl room, 1 klontje boter, gerookte zalm, amandelschilfers, platte peterselie.

1) De asperges schillen.
2) Het wit van prei wassen.
3) De ui pellen.
4) De aardappel schillen.
5) Al de groenten in stukken snijden.
6) Een klontje boter smelten, de groenten bijvoegen, even laten aanstoven en de gevogeltebouillon bijgieten. Aan de kook brengen en 30 à 35 minuten laten zacht koken.
7) Bijkruiden met zout en peper. Room bijvoegen. Nog 5 minuten laten doorkoken door de groentemolen draaien of heel goed mixen.
8) 1 snede zalm per persoon in reepjes versnijden.
9) Amandelschilfers laten kleuren.
10) In een diep bord de soep uitscheppen. In het midden de zalm schikken. Het bord garneren met amandelschilfers en platte peterselie.
Het recept voor de gevogeltebouillon staat op mijn site :
www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017/soepen

Aspergeroomsoep met tongrolletje en scampi.

Ingrediënten voor 4 personen :1 lt aspergeroomsoen, 1 grote tong gefileerd, 4 scampi, 24 fijne aspergepunten, 4 parmezaankoekjes, kervel.

Aspergeroomsoep : zie mijn site www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017/soepen
Parmezaankoekje : zie mijn site www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017/ aperitiefhapje

1) De soep goed opwarmen.
2) De aspergepunten schillen en 5 minuten stomen of op zacht vuur koken. Laten afkoelen.
3) Het darmkanaal uit de scampi halen.
4) Elke tongfilet met buitenzijde bovenaan op plank leggen. Kruiden met peper en zout. Oprollen met daarin 6 aspergepunten.
5) De tongrolletjes 5 à 6 minuten stomen.
6) De scampi bakken in olijfolie en op keukenpapier leggen.
7) In een diep bord wat van de soep doen. In het midden een tongrolletje schikken en 1 scampi. Garneren met een parmezaankoekje en met enkele kervelpluksels.

Erwtensoep met rookworst.

Ingrediënten : 2 lt groentebouillon, 300 gr knolselder, 1 dunne prei, 250 gr spliterwten, 1 kleine ui, 1 teentje look, 100 gr aardappelen, 1 rookworst, zout, peper, tijm en laurier, klontje boter.

1) De knolselder en de aardappel schillen en in blokjes snijden.
2) De prei in ringen snijden.
3) De ajuin en de look pellen en fijn snipperen.
4) Klontje boter smelten, groenten en spliterwten toevoegen, omroeren en de groentebouillon bijgieten, alsook tijm, laurier. Aan de kook brengen en 35 minuten zachtjes laten koken. Nu en dan roeren tot op de bodem. Tijm en laurier uithalen en de soep mixen.
5) De rookworst in plakken van ongeveer 1 cm snijden en bij de soep voegen.

 

Gevogeltebouillon.

Ingrediënten : Resten gevogelte, zoals nekken, vleugels en karkas, groene selder of lavas, groen van prei, tijm, laurier, peterseliestengels, wortelen, ajuin, kruidnagel, water, zout en peper.

1) De gevogelte bestanddelen opzetten in water en laten koken. Afschuimen
2) De kruidnagel in de ajuin steken.
3) De rest van de groenten en kruiden wassen en de wortel schillen. Dit allemaal samenbinden.
4) De groenten bij de bouillon doen en zachtjes laten koken gedurende ongeveer 1u 30 à 1u 45 minuten.
5) Ontvetten en vervolgens zeven.

Groentenbouillon.

Ingrediënten : 2,5 lt water, 4 ajuinen, 1 handvol groene selder blaadjes, 2 groen van prei, 4 wortels, 2 kruidnagels, 2 takjes rozemarijn, 3 laurierblaadjes, 2 takjes tijm, 2 teentjes look, peterseliestengels van 1 bussel.

1) De ajuinen pellen, de wortelen schillen, de prei en de selderblaadjes wassen....
2) De kruidnagels vastzetten in de ajuin.
3) Alle ingrediënten bij het water voegen en aan de kook brengen. Peper bijvoegen en een beetje zout.
4) De bouillon op het vuur plaatsen en vanaf het kookpunt nog 35 à 40 minuten zacht laten sudderen.
5) De bouillon 2 maal zeven om hem zo klaar mogelijk te hebben.

Linzensoep met chorizo en zure room.

Ingrediënten voor 4 personen : 150 gr groene linzen, 1 slp olijfolie, 1 ui, 1 teentje look, 3 kleine wortels of 2 grote, 2 takjes groene selder of lavas, 1 kruidentuiltje (peterseliestengel, tijm en laurier samengebonden) 1,5 lt groentenbouillon, 1 grote aardappel, 8 sneetjes chorizo, peper en zout, zure room, enkele takjes bladpeterselie.

1) De linzen spoelen, en 1 slp apart houden
2) De ajuin en de look pellen, de wortels en de aardappel schillen. De selder of lavas wassen. Al de groenten in blokjes snijden en de look fijnsnipperen. De selder of lavas in kleine stukken snijden.
3) De apart gehouden lepel linzen garen gedurende ½ uur in een beetje bouillon. Door een zeef gieten en op kant houden voor de garnering en de bouillon bij de soep voegen.
4) De olijfolie warmen en de groenten fruiten. Linzen en kruidentuiltje bijvoegen. Bouillon bijgieten en aan de kook brengen. De soep 30 minuten op een zacht vuur laten garen. Kruiden met peper en zout. Kruidentuiltje uithalen en de soep mixen.
5) De sneetjes chorizo in een anti kleefpan bakken tot ze knapperig zijn. Uit de pan nemen en op keukenpapier leggen.
6) De soep in een diep bord scheppen, afwerken met zure room, de linzen en de chorizo. Garneren met bladpeterselie.

Pittige pompoensoep.

Ingrediënten : 1,5 lr kippenbouillon, 1,250 kg gekuiste in blokjes gesneden pompoen, 150 gr wortels, 1 ui, 1 teentje look, 250 gr passata, ½ klp currypoeder, 1 slp korianderzaadjes, 1 grote aardappel, 1 klp gemberpoeder, tijm, laurier, rozemarijn, cayennepeper, zout.

1) De ui en de look pellen en snipperen.
2) De wortels en de aardappel schillen en in blokjes snijden.
3) Tijm, laurier, rozemarijn samen binden tot een tuiltje.
4) De ui en de look fruiten in een beetje olijfolie. Wortels, aardappel en pompoen bijdoen. Ongeveer 5 minuten laten stoven. Curry, korianderzaadjes, gember, kruidentuiltje en de passata bijdoen alsook de bouillon. Kruiden met cayenne en zout.
5) Soep 35 à 40 minuten lichtjes laten koken zonder deksel. Indien nodig bijkruiden.
6) Kruidentuiltje verwijderen en mixen. Door een grove zeef filteren.

Preiroomsoep met hammousse en gefrituurde preisnippers.

Ingrediënten : 4 stengels prei, 1 aardappel, 1 ui, 1 dl room, 2 lt groentenbouillon, 1 klontje boter, 4 sneetjes gekookte ham, ½ dl room, peper en zout.

1. De prei van de buitenste bladeren ontdoen. In de lengte in 2 snijden en wassen. 1 spreistengel in fijne julienne snijden van 4 cm. Frituurolie verwarmen tot 150° en de julienne frituren.
2. De overige prei in stukken snijden.
3. De ui pellen en in stukken snijden.
4. De aardappel schillen en in stukken snijden.
5. Klontje boter smelten en de groenten fruiten zonder kleuren. Bouillon bijgieten en 25 minuten laten koken. Mixen en 1 dl room bijvoegen. Bijkruiden met peper en zout.
6. De ham blenderen tot puree, ½ dl room bijvoegen en nog heel kort blenderen.
7. In een diep bord de soep gieten. Met de hammousse een quenelle maken en dit in het midden van het bord leggen. Gefrituurde prei er op schikken.

Soep met pistou.

Ingrediënten : 2 wortels, 1 courgette, 125 gr groene bonen, 1 blik 400 gr tomatenstukjes, 1 sjalot, 1 blik 400 gr witte bonen, 1 grote aardappel, 1 grote ajuin, 1 preiwit, 3 stengels bleekselder, 125 gr gerookt spek, 75 gr coquillette, 2 lt 250 groentenbouillon, 50 gr gemalen parmezaan, 2 slp pijnboompitten, 1 lookteentje, 25 blaadjes basilicum en enkele voor de garnering, olijfolie.

1) De wortels, aardappel schillen.
2) De courgette wassen.
3) De sjalot, ajuin pellen.
4) De bleekselder wassen en de dikke draden uithalen.
5) De groene boontjes wassen en de topjes afsnijden.
6) De prei in de lengte open snijden en wassen.
7) Al de groenten in blokjes snijden.
8) Beetje olijfolie verwarmen en het spek aanbakken. Al de gesneden groenten bijvoegen en laten fruiten zonder kleuren. Het blik tomaten en het blik witte bonen bijvoegen en de groentenbouillon bijgieten. 25 minuten laten zacht koken. Nu de coquillettes bijdoen en nogmaals 15 minuten zacht laten koken. Bijkruiden met peper en zout indien nodig.
9) Pistou : De pijnboompitten, basilicumblaadjes, gepeld lookteentje in de blender mixen en olijfolie bijgieten tot een mooie dikke massa.
10) De soep in een diep bord gieten. Garneren met enkele toefjes pistou en blaadjes basilicum.