Overzicht van brood en belegd brood

Boeren boterham met abrikozen confituur, rauwe ham en brie.

Brood met courgette, rozemarijn en oregano.

Brood met kaas.

Bruine boterham met spek en blauwe kaas.

Club broodje met kippenfilet.

Croque-Monsieur met Ardeense ham en peren.

Croque monsieur met chorizo en mozzarella.

Croque-monsieur met kruidenkaas en ham.

Croque-monsieur met pancetta en taleggio.

Kaasbroodje met ham, courgette en guacamole.

Gepaneerd broodje met salami, leerdammer en salie.

Geroosterd brood met radijzentapenade.

Stokbrood met kruidenkaas, kerstomaten en ham.

Boeren boterham met abrikozen confituur, rauwe ham en brie.

Ingrediënten voor 2 boterhammen : 2 dikke sneden boerenbrood, abrikozen confituur, 4 dunne sneden rauwe ham, 1 stuk brie van 120 à 150 gr, Provençaalse kruiden, amandelschilfers, basilicum, korianderbloemen.

1) De sneden brood inwrijven met abrikozen confituur.
2) De oven voorverwarmen op 180°.
3) Daar op de ham verdelen.
4) De brie in sneetjes snijden en boven op de ham leggen. Bestrooien met Provençaalse kruiden. Bestrooien met amandelschilfers.
5) De grill aanleggen en de sneden brood in de oven schuiven tot dat de brie begint te smelten.
6) Het brood uit de oven nemen en garneren met basilicum en korianderbloempjes.

Brood met courgette, rozemarijn en oregano.

Ingrediënten : 250 gr bloem voor boerenbrood, 160 ml lauw water, 10 gr boter, 3 gr zout, droge gist (hoeveelheid gebruiken volgens vermeld op de verpakking), 1 klp suiker, ¼ courgette, 4 kleine takjes rozemarijn, 2 slp fijngehakte oregano, ½ fijn gesnipperde rode ui.

  1. De gist mengen met het lauw water.

  2. De bloem in een mengkom doen, het water met de gist, suiker en zout bijvoegen en mengen met de keukenrobot op de laagste stand tot een homogeen mengsel.

  3. Het deeg uit de kom halen en nog 1 à 2 minuten met de hand verder kneden. Voeg eventueel wat bloem toe. Het deeg mag niet aan de handen kleven. Afgedekt in een kom ongeveer 3 uur laten rijzen.

  4. Ondertussen de courgette grof raspen. De rozemarijn afritsen en fijn hakken.

  5. Het deeg nogmaals plat kloppen en de courgette, rode ui, rozemarijn en oregano onder het deeg mengen. Indien nodig wat bloem bijvoegen. Het deeg in een bakvorm doen. Het deeg moet ongeveer de helft van de bakvorm vullen. Opnieuw afgedekt 1 uur laten rijzen.

  6. De oven voorverwarmen op 200°.

  7. Het brood gedurende 25 à 30 minuten bakken.

  8. Laten afkoelen op een rooster.

Brood met kaas.

Ingrediënten : 1 aardappel van ongeveer 120 gr, 200 gr bloem, 2 slp olijfolie, 1 klp zout, 65 ml lauw water, 10 gr bakpoeder, 250 gr gemalen gruyère of emmentaler.

1) De aardappel schillen, koken en pureren.
2) De aardappel, zout en de olijfolie in een kom doen. Goed mengen. De gezeefde bloem, het bakpoeder, de kaas (een beetje apart houden om boven op de broodjes te doen) erbij doen en goed mengen. Het lauwe water in 1 keer bijdoen en goed mengen zodanig dat men een bol bekomt. Bedekken met een doek en op een warme plaats laten rijzen gedurende 90 à 120 minuten.
3) De bol uit de kom doen en terug kneden om de luchtbellen uit het deeg te krijgen. 3 mooie bolletjes of rechthoekige broodjes vormen. Terug 1 uur laten rijzen.
4) De broodjes voorzichtig met een beetje lauw water bovenaan instrijken en de rest van de kaas over strooien.
5) Oven verwarmen op190°.
6) De broodjes in de oven plaatsen gedurende 20 à 25 minuten.

Bruine boterham met spek en blauwe kaas.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 grote dikke sneden bruin brood of 6 kleine, 30 gr blauwe kaas, 1 appelsien, 6 sneetjes gerookt spek, 1 handvol ijsbergsla, Luikse siroop, olijfolie.

1) Het spek mooi krokant bakken en laten uitlekken op keukenpapier....
2) De appelsien à vif pellen, partjes uithalen en alle vliezen verwijderen.
3) De sneden brood roosteren.
4) De sneden brood besmeren met Luikse siroop.
5) De salade er op schikken, dan het spek.
6) Garneren met de stukjes blauwe kaas en de stukjes appelsien.
7) Besprenkelen met olijfolie.

Club broodje met kippenfilet.

Ingrediënten voor 2 personen : 6 sneden maxi toastbrood, 250 gr kippenfilet, 8 dunne sneetjes gerookt spek, 1 tomaat, 2 slp mayonaise, enkele blaadjes ijsbergsla, 2 eieren, klontje boter.

1) De kippenfilet bakken in boter. Laten afkoelen en in dunne plakjes snijden.
2) De eieren 9 minuten koken. Direct in koud water leggen, pellen en in sneetjes snijden.
3) De tomaat pellen en in dunne schijfjes snijden.
4) In een anti kleef pan de sneden brood bakken aan 1 zijde in een klontje boter.
5) Het spek krokant bakken.
6) 2 sneden brood met de gebakken zijde op een plank leggen, dan ijsbergsla, dan schijfjes tomaat, de 2de snede brood met de gebakken zijde op de tomaten, dan mayonaise, nu de kippenplakjes, het ei, het gebakken spek, terug sla en nu de 3de snede brood met de ongebakken snede op de sla.
7) Het broodje een beetje aandrukken en er 2 houten prikkers in vastzetten.
8) Het broodje overlangs in 2 snijden.

Croque-Monsieur met Ardeense ham en peren.

Ingrediënten voor 6 stuks : 12 sneden vierkant bruin brood, 6 sneden Ardeense ham, 2 kleine peren, 2 grote sneden oude kaas, 1 bolletje buffelmozzarella, basilicum, olijfolie met look.

1) De peren schillen en in dunne schijfjes snijden.
2) De sneden brood lichtjes inwrijven met de lookolie.
3) De hamsneden in 2 snijden.
4) Het brood beleggen met ham, peren, mozzarella, basilicum, oude kaas en terug ham.
5) De croque-monsieur bakken.

Lekker met een rucola slaatje met rozijnen.

Croque-monsieur met chorizo en mozzarella.

Ingrediënten voor 2 croque-monsieurs : 4 sneden bruin brood, 125 gr mozzarella, olie met basilicum parfum, 4 kerstomaten, 2 grote champignons, 4 sneden chorizo, basilicum.

1) De sneetjes brood inwrijven met de olie....
2) Een snede brood bedekken met chorizo, dan mozzarella, champignons, kerstomaten, basilicumblaadjes en eindigen met chorizo, terug een snede brood.
3) De croque-monsieurs goed aandrukken.
4) Bakken in de pan of in een croque ijzer.

Croque-monsieur met kruidenkaas en ham.

Ingrediënten voor 2 stuks : 4 sneden volkoren toastbrood, 1 tomaat, 1 mooie snede ham, 40 gr kruidenkaas, basilicum.

1) De tomaat in hele dunne sneetjes snijden.
2) Elk sneetje brood besmeren met kruidenkaas, beleggen met enkele blaadjes basilicum, sneetjes tomaat, plakje ham. 2 belegde sneetjes brood op mekaar leggen, zodanig dat de buiten kant brood is. Bakken in een croque ijzer of in de pan.
3) Lekker met een rucola salade en tomaten.

Croque-monsieur met pancetta en taleggio.

Ingrediënten voor 2 stuks : 4 sneden Italiaans brood (met pompoenpitten), 4 sneden pancetta, 40 gr taleggio, 1 tomaat, 4 champignons, basilicum, mosterd, olijfolie.

1) De tomaat en de champignons in sneetjes snijden.
2) De taleggio in stukjes snijden.
3) De sneden brood besprenkelen met olijfolie en besmeren met mosterd.
4) Dan 1 snede pancetta, de tomaat, de champignons, enkele blaadjes basilicum,de tallegio en eindigen met 1 sneetje taleggio. Niet te veel kaas gebruiken want die is erg lopend.
5) Bakken in de croque-monsieur machine of aanbakken in de pan en verder afbakken in de oven.

Kaasbroodje met ham, courgette en guacamole.

Ingrediënten voor 2 kaasbroodjes : 1 kleine courgette, 1 tomaat, 1 handvol salade, 2 slp guacamole, 2 sneetjes emmentaler kaas, 1 grote snede gekookte ham.

1) De courgette in de lengte in fijne plakjes snijden. Kort aanbakken in olijfolie....
2) De tomaten in schijfjes snijden.
3) De kaasbroodjes in de lengte opensnijden en de onderste helft besmeren met guacamole.
4) Nu met salade, courgette, ham, kaas, tomaat beleggen.
5) De bovenste helft op het belegde broodje doen.

Recept guacamole op www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017/groenten
Recept brood met kaas op www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017/Ontbijt/4-uurtje

Gepaneerd broodje met salami, leerdammer en salie.

Ingrediënten voor 1 broodje : 4 sneden vierkant brood (wit, bruin, meergranen aan jullie de keuze), 3 niet te dunne sneden salami, 3 sneden leerdammer, graanmosterd, handvol salie, 1 ei, 2 slp paneermeel, olijfolie, peper en zout.

1) De korsten van de sneden brood afsnijden.
2) De salie niet te fijn versnijden.
3) Het ei loskloppen.
4) 3 sneden besmeren met graanmosterd en beleggen met salami, salie en leerdammer. 1 snede brood besmeren met juist graanmosterd.
5) Oven verwarmen op 160°.
6) De belegde sneden op mekaar leggen en eindigen met de snede besmeerd met graanmosterd.
7) Goed aandrukken en in het ei wentelen, daarna in het paneermeel.
8) Olijfolie verwarmen in de pan en het broodje aan alle zijden aanbakken.
9) Verder afbakken gedurende 10 minuten in de oven
4) 3 sneden besmeren met graanmosterd en beleggen met salami, salie en Leerdammer. 1 snede brood besmeren met juist graanmosterd. 3 sneden Leerdammer, graanmosterd, handvol salie, 1 ei, 2 slp paneermeel, olijfolie, peper en zout.

Geroosterd brood met radijzentapenade.

Ingrediënten : 1 bussel radijzen met mooi groen lof, 1 middelgrote aardappelen, 1 slp gehakte dille, 80 gr mascarpone, 1 teentje look, sap van ½ citroen, peper, zout, 1 slp olijfolie.

1) De aardappel wassen, schillen en met de look koken in gezouten water. Afgieten en fijn stampen samen met het teentje look. Laten afkoelen....
2) Het lof van de radijzen halen. De dikste stelen verwijderen. Wassen en fijn hakken.
3) De radijzen wassen en in heel fijne blokjes snijden.
4) Al de ingrediënten goed samen mengen.
5) Een snede bruin brood roosteren. Daarop een goede laag tapenade smeren. Men kan dit garneren met gedroogde ham, gerookte vis, garnalen enz….

Ook heel lekker op kleine sneetjes geroosterd brood als aperitiefhapje.

Stokbrood met kruidenkaas, kerstomaten en ham.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 mooie stukken stokbrood, 150 gr kruidenkaas, 50 gr geraspte gruyère, 2 grote sneden gekookte ham, 2 slp olie met chilipeper, 30 kerstomaten, 1 slp kappertjes, gedroogde oregano, gerookte paprika.

1) Oven voorverwarmen op 180°.
2) Het stokbrood in de lengte in 2 snijden.
3) Besprenkelen met de olie en besmeren met de kruidenkaas.
4) De kerstomaten in 2 snijden en verdelen over de broodjes. De kappertjes er tussen strooien.
5) De ham in brede repen snijden en verdelen over het brood. Bestrooien met de gruyère, gerookte paprika en de oregano.
6) De broodjes op een schaal schikken en 15 minuten in de oven plaatsen. Nu nog 2 à 3 minuten gratineren.