Overzicht van de salades.

Burrata met tomaten, ansjovis en pijnboompitten.

Pastasalade met tonijn en ananas.

Salade met bulgur, garnalen en feta.

Salade met gerookte forel en zoete aardappel.

Salade met kruiden, aardbeien en blauwe bessen.

Salade van aardappelen met appel en citroentijm.

Salade van bloemkool en spinazie.

Salade van gekookte ham met groene boontjes en gepocheerd eitje.

Salade van quinoa met rauwe ham, meloen en mozzarella.

Salade van radijs en komkommer.

Salade van rolmops met appel en kerrie.

Salade van tonijn met broccoli en Griekse yoghurt

Burrata met tomaten, ansjovis en pijnboompitten.

Ingrediënten voor 2 personen : 200 gr burrata, 4 tomaten, 1 avocado, ½ komkommer, 10 ansjovisfilets, 1 slp geroosterde pijnboompitten, 1 rode ui, 10 olijven, basilicum, olijfolie, grof zout en peper van de molen.

1) De tomaten monderen en in dunne plakjes snijden.
2) De burrata in stukken verdelen.
3) De avocado pellen en in stukjes snijden.
4) De komkommer schillen en in stukjes snijden.
5) De rode ui pellen en in heel dunne rondellen snijden.
6) De ansjovis spoelen in koud water.
7) Al deze ingrediënten mooi schikken op een schotel. Bestrooien met de pijnboompitten en enkele basilicumblaadjes. Besprenkelen met olijfolie. Kruiden met peper en zout.

 

Pastasalade met tonijn en ananas.

Ingrediënten voor 2 personen : 200 gr macaroni of spirelli, 2 tomaten, 300 gr uitgelekte tonijn, ½ ananas, ½ komkommer, 2 eieren, 2 slp mayonaise, 2 slp yoghurt, 1 klp mosterd, kerriepoeder, enkele ansjovisfilets.

1) De pasta koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Afspoelen en laten afkoelen.
2) De eieren 10 minuten koken, pellen, laten afkoelen en in mimosa snijden.
3) De tomaten monderen, zaadjes uithalen en in blokjes snijden.
4) De komkommer schillen, zaadjes verwijderen en de komkommer in blokjes snijden.
5) De ananas schillen, de harde kern verwijderen en in blokjes snijden.
6) De mayonaise vermengen met de yoghurt, de kerrie en de mosterd.
7) Al de ingrediënten vermengen en voorzichtig de mayonaise onder mengen.
8) De pastasalade in een diep bord of een kom schikken en garneren met ansjovis en koriander.

Salade met bulgur, garnalen en feta.

Ingrediënten voor 2 personen : ½ ijsbergsla, 4 slp olijfolie, 1 slp sojasaus, 100 gr bulgur, 125 gr witte bonen, 1 kleine rode ui, 1 roze pompelmoes, 1 avocado, sap van ½ citroen, 1 slp bieslook, peper.

1) De bulgur koken zoals op de vermelding vermeld. Spoelen onder koud water.
2) De ijsbergsla kuisen en wassen.
3) De rode ui fijnsnipperen.
4) De bieslook fijnsnijden. Enkele sprietjes houden voor de versiering.
5) De avocado in de lengte in 2 snijden. De pit uithalen. Het vruchtvlees uithalen en in plakjes snijden.
6) De pompelmoes à vif pellen (dwz de partjes van tussen de vliezen snijden).
7) 2 slp olijfolie, de sojasaus, de fijngesnipperde rode ui, de bieslook, citroensap en peper mengen. Deze vinaigrette mengen met de bulgur en de witte bonen.
8) De ijsbergsla mengen me 2 slp olijfolie.
9) De salade schikken in een kom. Daar op de bulgur. Garneren met de pompelmoes, de garnalen en de feta. Afwerken met enkele sprietjes bieslook.

Salade met gerookte forel en zoete aardappel.

Ingrediënten : 250 gr veldsla, 2 stronken witloof, 4 lente-ui, 3 zoete aardappel, 1Primus radijs, 25 gr pijnappelpitten, 125 gr gerookt spek in blokjes, 150 gr gerookte forelfilet, 2 eieren, 6 ansjovisfilets, 6 à 8slp dressing (½ mayonaise + ½ yoghurt, paprikapoeder, cayennepeper).

1) Oven voorverwarmen op 160°.
2) De zoete aardappel schillen, in blokjes snijden, hevig bakken in olijfolie samen met het spek tot lichte kleuring. Verder 10 minuten bakken in de oven.
3) De veldsla wassen.
4) De radijs in dunne schijfjes snijden.
5) De lente-ui in dunne schijfjes snijden.
6) Het witloof in stukjes versnijden, besprenkelen met citroen.
7) De pijnappelpitten lichtjes laten kleuren.
8) De eieren 5 minuten koken.
9) In een kom de veldsla en het witloof schikken. Daarop de radijsschijfjes, de pijnappelpitten en de lente-ui, dan de warme zoete aardappel.
10) Garneren met de forel, de ansjovisfilet en de eieren. Enkele lepels dressing over doen

Salade met kruiden, aardbeien en blauwe bessen.

 

Ingrediënten voor 2 personen : 100 gr veldsla, 100gr waterkers, handvol postelein, enkele kruiden (munt, mosterdblad, grove peterselie, basilicum, koriander), deze kruiden past men aan naar eigen smaak, 1/2 komkommer, 250 gr aardbeien, 60 gr blauwe bessen, 1 rode ui, 1 klp sesamzaad, 1 slp pompoenpitten,
1 slp parmezaanschilfers.
Voor de vinaigrette : 4 slp olijfolie, 2 slp balsamicoazijn, 1 slp honing, peper en zout.

1) De pompoenpitten en het sesamzaad roosteren.
2) Al de salade en de kruiden wassen. De kruiden grof versnijden. De postelein op zijn geheel houden voor de versiering.
3) De aardbeien in schijfjes snijden.
4) De rode ui in heel dunne rondellen snijden.
De komkommer schillen, zaadjes uithalen en in reepjes snijden.
5) Alle ingrediënten voor de vinaigrette mengen.

Salade van aardappelen met appel en citroentijm.

Ingrediënten voor 2 personen : 300 gr vastkokende aardappelen, 2 appelen, 1 rode ui, 1,5slp yoghurt, 1 teentje look, 6 takjes citroentijm, 3 slp mayonaise, 1 slp dragonazijn, 1 klp mosterd, zout, peper.

1) Aardappelen in de schil koken in ruim zoutwater. Afgieten en pellen. In blokjes snijden van ongeveer 1 cm
2) De citroentijm afritsen.
3) De appels schillen en in kleine blokjes snijden van ongeveer 0,5 cm.
4) De rode ui in fijne ringen snijden en de look fijnsnipperen.
5) De mayonaise met de yoghurt mengen met de klopper, azijn, mosterd, look en tijm bijvoegen. Alles goed mengen. Bijkruiden met zout en peper.
6) In een grote kom de appels en aardappelen mengen. Vermengen met de dressing. De rode ajuin er boven op schikken.

Salade van bloemkool en spinazie.

Ingrediënten voor 2 personen : ½ bloemkool, 2 eieren, 600 gr aardappelen, 1 rode ui, 6 ansjovisfilets, 1 handvol jonge spinazieblaadjes.
Voor de vinaigrette : 2 slp mayonaise, 2 slp yoghurt, 1 slp gehakte kruiden (dragon, kervel, peterselie, bonenkruid), 2 klp kappertjes, 5 stuks augurken, 1 klp mosterd

1) De eieren hard koken, laten afkoelen en grof versnijden.
2) De aardappelen schillen, in niet te grove stukken snijden, koken. Laten lauw worden.
3) De ui schillen en in fijne ringen snijden.
4) De ansjovisfilet in water leggen gedurende 15 à 20 minuten om het overtollige zout te verwijderen.
5) De bloemkool in roosjes verdelen en in 12 à 15 minuten laten gaar worden. Afgieten. Laten afkoelen.
6) De spinazieblaadjes wassen.
7) De kruiden wassen en fijnhakken alsook de augurken.
8) De mayonaise mengen met de yoghurt en de mosterd, de kruiden, de kappertjes en de augurken. Indien nodig bijkruiden met peper en zout.
9) De aardappelen mengen met de bloemkool, de ui, de eieren. Mengen met de vinaigrette. Spinazie bijvoegen en nogmaals lichtjes mengen om de blaadjes niet te verschrompelen. Boven op de salade de ansjovis schikken.

Salade van gekookte ham met groene boontjes en gepocheerd eitje.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr gekookte ham, 350 gr boontjes, 350 gr aardappelen, 250 gr kerstomaten, 2 eieren, 1 bussel radijzen, 1 bolletje mozzarella, ½ komkommer, 4 lente-ui.

Voor de dressing : 2 slp mayonaise, 1 slp yoghurt, gehakte peterselie, ciderazijn (naar smaak).

1) Voor de dressing : alle ingrediënten mengen.
2) Men vraagt aan de beenhouwer om dikke sneden ham af te snijden, daar dan blokjes of reepjes van maken.
3) De groene boontjes wassen, topjes afbreken en in kokend water 8 à 10 minuten koken. Direct met ijskoud water afspoelen. In stukjes van 2 cm snijden.
4) De aardappelen schillen, in blokjes van 1 cm snijden, koken, afgieten en afkoelen.
5) De komkommer schillen, in de lengte in 4 snijden. Zaadjes verwijderen, en in kleine blokjes snijden.
6) Kerstomaten in 2 snijden.
7) De radijzen van het loof ontdoen, wassen en in dunne schijfjes snijden.
8) De lente-ui wassen en in kleine stukjes snijden.
9) De mozzarella verdelen in sneetjes.
10) Al de ingrediënten, uitgezonderd de mozzarella mengen met de helft van de ham. Dressing onder mengen. In een mooie schotel schikken en de rest van de ham over strooien alsook de mozzarella.
11) De eitjes pocheren. Water koken met een klein beetje azijn. De eieren afzonderlijk in een tas doen en voorzichtig 4 à 5 minuten in het zacht kokend water koken. Uitscheppen met een schuimspaan en op een propere doek laten uitlekken. De eitjes nu bovenop de salade schikken.

Salade van quinoa met rauwe ham, meloen en mozzarella.

Ingrediënten voor 2 personen : 4 sneden rauwe ham, 1 tomaat, 1 bolletje buffelmozzarella, ½ meloen, 1 slp geroosterde pijnboompitten, 60 gr gekookte quinoa, 1 slp parmezaanschilfers, basilicum, munt, balsamicocrème, ½ rode ui, olijfolie, peper en zout.

1) De tomaat monderen, zaadjes verwijderen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
2) De buffelmozzarella in stukjes snijden.
3) De meloen in stukjes snijden.
4) De basilicum en de munt wassen en in grove stukken snijden.
5) De rode ui in dunne ringetjes snijden.
6) De quinoa mengen met de ½ van de tomaat, de ½ van de meloen, de rode ui, de pijnboompitten en de ½ van de basilicum en de munt. Kruiden met peper en zout.
7) De quinoa in het midden van het bord schikken. Op de quinoa de in reepjes gesneden ham schikken. Daar rond de rest van de ingrediënten. Besprenkelen met olijfolie. Garneren met de balsamicocrème.

Salade van radijs en komkommer.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 bussel radijzen, ½ komkommer, 2 takjes munt, 1 tomaat, 1 rode ui.
Voor de dressing : 1 slp mayonaise, 1 slp yoghurt, 1 klp graanmosterd, 1 slp witte wijnazijn, peper en zout.

1) De radijzen van het loof ontdoen, wassen en in schijfjes snijden.
2) De komkommer schillen, zaadjes uithalen en in blokjes snijden.
3) De munt wassen en grof hakken.
4) De tomaat monderen, zaadjes uithalen en in niet te kleine blokjes snijden.
5) De rode ui pellen en in dunne schijfjes snijden.
6) Al de groenten mengen.
7) Al de ingrediënten voor de dressing mengen en voorzichtig onder de groenten mengen.

Salade van rolmops met appel en kerrie.

Ingrediënten voor 2 personen : ½ krop salade, 4 stronken witloof, 12 tal kerstomaten, 4 rolmops, 1 appel, kerriepoeder, 2 à 3 slp mayonaise, 1 slp gehakte peterselie.

1) De salade kuisen en wassen, in grove stukken snijden.
2) De stronken witloof wassen en in fijne rondellen snijden.
3) De kerstomaten wassen en in 2 snijden.
4) Al deze groenten mengen.
5) De appel schillen in fijne julienne snijden. Besprenkelen met citroen.
6) De rolmops in stukken van 3 cm snijden. Ongeveer 1 slp van de ajuin fijnhakken. Rolmops en ajuin mengen met de appel.
7) De mayonaise mengen met de curry en dit door het rolmopsmengsel doen.
8) De rolmopssalade in het midden van de salade schikken en bestrooien met de peterselie.

Salade van tonijn met broccoli en Griekse yoghurt

Ingrediënten voor 4 belegde broodjes : 1 blik tonijn van 200 gr, 75 gr broccoli, 75 gr Griekse yoghurt, 1 lente-ui, 1 tomaat, 1 handvol basilicum, enkele blaadjes rucola, peper.

1) Broccoli in roosjes verdelen en 5 à 6 minuten in kokend zoutwater garen. Afgieten en direct spoelen onder koud water. Indien nodig de roosjes nog iets kleiner snijden....
2) Tomaat monderen, pellen, zaadjes uithalen en in blokjes snijden.
3) De lente-ui en de basilicum snipperen.
4) De tonijn laten uitlekken en vermengen met al de ingrediënten uitgenomen de rucola.
5) De broodjes besmeren met de tonijnsla en garneren met de rucola.