Overzicht van de pasta en rijst gerechten

PASTA

Conchiglioni.

Conchiglioni met bolognese saus en pesto.

Farfalle.

Lasagne.

Lasagne met kip, butternut en knolselder.

Lasagne met kip en champignons.

Lasagne met kip en prei.

Lasagne met zalm en courgette.

Pappardelle.

Pappardelle met gerookte zalm, Sint-Jakobsnoten en broccoli.

Penne.

Gegratineerde penne schotel met tonijn.

Ovenschotel met penne, bloemkool en gekookte ham.

Penne met zalm, spinazie, salie en cheddar kaas.

Spaghetti.

Spaghetti met bolognese saus.

Spaghetti met gerookte forel en zalm.

Spaghetti met mosselen en ansjovis.

Spaghetti met paprika, ham en ricotta.

Spaghetti met spek en erwtjes.

Tagliatelle.

Tagliatelle met gerookte zalm en garnalen.

Tagliatelle met groene asperges en gekookte ham.

Tagliatelle met ham en fijne groentjes.

RIJST

Risotto met chorizo, geroosterde rode paprika.

Risotto met spek, gegrilde groene asperges en spiegelei.

Risotto van pastinaak en rozemarijn.

Conchiglioni met bolognese saus en pesto.

Ingrediënten voor 4 personen : 250 gr conchiglioni, 1 kg bolognese saus, 200 gr mascarpone, 7 dl melk, 80 gr boter, 60 gr bloem, 3 slp pesto, 70 gr geraspte pecorino.
voor de pesto : 30 gr basilicum blaadjes, 30 gr geroosterde pijnboompitten, 40 gr parmezaan geraspt, 0,750 dl olijfolie.

1) De conchiglioni 7 minuten koken, afgieten en afspoelen met koud water. Goed laten uitlekken op keukenpapier.
2) De pesto bereiden door alle ingrediënten te blenderen. Indien nodig nog wat olijfolie bijdoen. Pesto kan men heel goed bewaren in de diepvries.
3) Oven voorverwarmen op 180°.
4) De bolognese saus mengen met de mascarpone.
5) De bechamel maken met de vermelde ingrediënten en mengen met de pesto.
6) In een ovenvaste schaal dun laagje bolognese saus doen. De conchiglioni vullen met bolognese saus en schikken in de schotel. Daarop de pesto bechamel saus gieten. Bestrooien met de pecorino.
7) De schotel 30 à 35 minuten in de oven plaatsen. Indien nodig op het einde nog 2 à 3 minuten onder de grill om een mooi goudbruin kleurtje te hebben.

De bolognese saus staat op mijn site www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be
recepten 2016, varkensvlees.

Lasagne met kip, butternut en knolselder.

Ingrediënten voor 2 personen : 500 gr butternut, 500 gr knolselder, 400 gr kippenwit, 50 gr boter, 

40 gr bloem, snuifje kurkuma, 2,5 dl groentenbouillon, 2,5 dl melk, 9 vellen lasagne, 50 gr gruyère, 1 blik tomatenstukjes, 1 ui, 1 teentje look, 1klp oregano, 100 gr Grana Padano.

1) Het kippenwit lichtjes laten bevriezen en dan met de snijmachine in plakken snijden van 5 à 6 mm.
2) De pompoen schillen, zaden verwijderen en in plakken snijden van 5 à 6 mm. Dit is het gemakkelijkst met de snijmachine. De plakken pocheren gedurende 2 minuten in groentenbouillon. Laten afkoelen.
3) De knolselder wassen, schillen en voor ¾ laten gaar worden in groentenbouillon. Laten afkoelen en in plakken snijden van 5 à 6 mm. Dit kan ook best met de snijmachine.
4) De ajuin en de look pellen en fijn snipperen. Fruiten in een beetje olijfolie. De tomatenstukjes bijvoegen. Kruiden met oregano, peper en zout en ½ uur laten zacht pruttelen.
5) De oven voorverwarmen op 180°.
6) De bechamelsaus maken. Boter smelten, de bloem er door roeren en 5 minuten bakken. Beetje bij beetje de2,5 dl melk en de 2,5 dl groentenbouillon bijvoegen. Laten indikken en de gruyère bij de saus doen. Kruiden met peper, zout en kurkuma.
7) Een ovenschaal invetten en een laagje saus indoen, afdekken met lasagnevellen, dan de tomaten, kip, dan pompoen en knolselder en men herbegint, eindigen met een laag lasagne vellen saus en geraspte Grana Padano.
8) Zet de schaal 35 à 45 minuten in de oven.

Lasagne met kip en champignons.

Ingrediënten voor 3 à 4 personen : 400 gr kippenfilet, 300 gr champignons, 200 gr spinazie, 9 lasagnevellen, 1 ui, 2 takken witte selder, 175 ml room, 600 ml melk, 140 gr maredsous kaas, 50 gr gemalen parmezaan, 125 ml witte wijn, 40 gr bloem, selderzout, 35 gr boter en 1 klontje voor de kip, olijfolie, peper en zout.

1) Pel en snipper de ui.
2) Was de selder, dikke draden uithalen en heel fijn snijden.
3) De spinazie wassen en de dikke stelen uithalen.
4) De champignons in fijne schijfjes snijden.
5) De kippenfilets in niet te grote blokjes snijden.
6) De maredsouskaas in hele kleine blokjes snijden.
7) De ui en de selder stoven in olijfolie, champignons en spinazie bijvoegen. Alles ongeveer 5 minuten samen stoven. Kruiden met peper, selderzout en zout. De groenten uit de pan halen. In dezelfde pan een klontje boter smelten en de kip roerbakken tot die bijna gaar is maar niet bruinen. Kruiden met peper en zout. Blussen met de witte wijn. De ½ van de wijn laten verdampen. De kip uit de pan halen.
8) In dezelfde pan de boter smelten, bloem bijvoegen, efkens roeren en dan de melk en de room erbij gieten. Al roerend laten indikken. De kaas bijvoegen en roeren tot de kaas gesmolten is. 300 ml van de saus apart houden, de rest in de pan laten en de groenten en de kip bijvoegen. Indien nodig bijkruiden.
9) De oven voorverwarmen op 190°.
10) Een ovenschaal invetten. Een klein beetje saus uit de kippenragoût nemen en in de ovenschaal doen. Daarop 3 lasagnevellen, dan de helft van de kippenragoût, terug 3 lasagnevellen, dan de andere helft kippenragoût, terug 3 lasagnevellen en nu de 300 ml saus. Bestrooien met de parmezaan.
11) 35 à 40 minuten in de oven plaatsen.

Lasagne met kip en prei.

Ingrediënten voor 2 personen : blaadjes voorgekookte lasagne voor 3 lagen bvb 9 blaadjes, 3 preiwitten, 350 gr voorgekookt kippenvlees, 100 gr gerookt spek, 250 gr gesneden champignons, 50 gr boter, 50 gr bloem, 5 dl kippenbouillon, 2 dl melk, 125 gr gemalen gruyère of emmentaler kaas.

1) Men maakt eerst een kippenbouillon en men plukt het kippenvlees van de beenderen....
2) De prei wassen, in kleine stukjes versnijden, 5 à 7 minuten zachtjes laten koken in een beetje kippenbouillon. De prei afgieten en de bouillon terug opvangen.
3) De champignons bakken samen met het gerookt spek.
4) De saus maken : Boter smelten, bloem bijvoegen, roeren, de bloem goed laten bakken zonder te kleuren, dan beetje bij beetje de kippenbouillon en de melk al roerend toevoegen. Eventjes laten doorkoken en goed roeren zodanig dat er geen klonters meer zijn. Kruiden met nootmuskaat, zout en peper.
5) De oven voorverwarmen op 180°.
6) Een ovenvaste schotel nemen en een dun laagje saus in de schotel doen.
7) Nu de prei, champignons, spek, kippenvlees mengen onder de saus.
8) In de schotel op de saus blaadjes lasagne schikken, daarop het kippenmengsel, dit nog 2 keer herhalen.
9) Daarop de kaas strooien.
10) De schotel in de oven ongeveer 25 à 30 minuten plaatsen

Lasagne met zalm en courgette.

Ingrediënten voor 3 à 4 personen : 9 volkoren lasagnevellen, 400 gr zalmfilet, 2 courgette, 2 ajuinen, 1 slp gehakte peterselie, sap van ½ citroen, 5 dl passata, 500 gr platte kaas, 2slp geraspte parmezaan, 2 dl groentenbouillon, olijfolie, peper en zout.

1) De ajuin pellen en snipperen.
2) De courgette wassen, zaadjes uithalen en in blokjes snijden.
3) De zalm in blokjes snijden.
4) De ui stoven met de courgette gedurende 2 à 3 minuten in een beetje olijfolie. De bouillon en de passata bijvoegen. Nog 6 à 7 minuten verder stoven. Op smaak brengen met peper en zout.
5) De plattekaas mengen met de peterselie, citroensap, peper en zout.
6) De oven voorverwarmen op 180°.
7) In en ovenschaal een laag cougettemengsel, 1/3 van de zalm er over verdelen, dan 3 lasagnebladen en als derde laag 1/3 van de platte kaas. Dit nog 2 keer herhalen.
8) De lasagne nu bestrooien met de parmezaan.
9) 30 à 35 minuten in de oven plaatsen.

Pappardelle met gerookte zalm, Sint-Jakobsnoten en broccoli.

Ingrediënten voor 4 personen : 400 gr pappardelle, 250 gr gerookte zalm, 12 Sint-Jakobsvruchten, basilicum, zeste en sap van ½ citroen, 1 sjalot, 1 broccoli, 250 gr mascarpone, olijfolie, gerookte paprikapoeder, zout en peper.

1) Sjalot fijnhakken
2) De broccoli in roosjes verdelen. Wassen. Water koken en de roosjes 5 minuten koken.
3) De pappardelle koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Afgieten en kookvocht houden.
4) De gerookte zalm in fijne reepjes snijden.
5) De Sint-jakobsvruchten kort aanbakken in olijfolie.
6) Doe in een lage pot wat olijfolie en fruit de sjalot. Meng er de mascarpone bij en wanneer de kaas gesmolten is wat kookvocht bijdoen tot men een saus bekomt. Kruiden met peper, gerookte paprikapoeder en zout.
7) De papardelle bij de saus voegen alsook de broccoli en het sap en de zeste van de citroen. Goed laten opwarmen.
8) De pot van het vuur nemen en de zalm er over strooien en garneren met de Sint-jakobsvruchten en enkele blaadjes basilicum.

Gegratineerde penne schotel met tonijn.

Ingrediënten voor 4 personen : 1 blik tonijn van 400 gr, 250 gr penne, 1 courgette, 150 gr Entre Mont kaas Le Saint Mont des Alpes, of Gruyère of Emmentaler, 100 gr mascarpone, 1 lt tomatensaus, 1 slp gehakte oregano, 1 ½ slp kappertjes, cayenne, olijfolie, peper en zout.

1) Tomatensaus bereiden (zie www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 sauzen.
2) De kaas raspen of vragen aan de kaasboer om dit te doen.
3) Courgette wassen, in de lengte in 2 snijden, zaadjes uithalen en in kleine blokjes snijden. Een beetje olijfolie in een pot warmen en de courgette gaar stoven. Kruiden met peper en zout.
4) Oven voorverwarmen op 180°
5) Tonijn laten uitlekken en met een vork fijnpletten, mengen met de penne, de courgette, de tomatensaus, de mascarpone, kappertjes en oregano. Kruiden met cayennepeper en zout.
6) Een ovenschotel met olie inwrijven en het tonijnmengsel er in doen.
7) De kaas over de schotel strooien en 15 à 20 minuten in de oven plaatsen. Indien nodig nog eventjes onder de grill plaatsen.

Ovenschotel met penne, bloemkool en gekookte ham.

Ingrediënten voor 4 personen : 400 gr penne, 500 gr ham, 1 bloemkool, 200 gr geraspte mozzarella, 75 gr cambozola, 2,5 dl bloemkoolvocht, 2,5 dl melk, 80 gr boter, 100 gr bloem, nootmuskaat, peper, zout.
1) De bloemkool in roosjes verdelen en wassen. Koken in licht gezouten water ongeveer 15 minuten. Afgieten en 2,5 dl vocht houden.
2) De penne koken in licht gezouten water zoals op de verpakking vermeld. Afgieten.
3) De ham in reepjes snijden.
4) De oven voorverwarmen op 180°.
5) De boter smelten, bloem bijvoegen en al roerend de bloem laten drogen. Melk en het bloemkoolvocht beetje bij beetje al roerend bijvoegen. De in stukjes gesneden cambozola bijvoegen en goed kloppen tot alle kaas gesmolten is. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
6) De bloemkool, penne, ham bij de saus voegen en goed omroeren.
7) Dit mengsel in een ingeboterde, vuurvaste schotel doen. Bestrooien met de mozzarella.
8) De schotel 20 à 25 minuten in de oven plaatsen.

Penne met zalm, spinazie, salie en cheddar kaas.

Ingrediënten voor 2 personen : 225 gr penne, 350 gr zalm, 20 tal salie blaadjes, 200 gr jonge spinazie, 1 kleine ajuin, 1 teentje look, 250 gr champignons, 150 gr geraspte cheddar, 200 gr zure room.

1) Spinazie wassen.
2) De champignons in schijfjes snijden en bakken in olijfolie. Kruiden met peper en zout.
3) De salie fijn snijden.
4) De penne koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en een beetje kookvocht houden.
5) De oven voorverwarmen op180°.
6) De ui en de look snipperen. In olijfolie laten stoven, spinazie bijvoegen en laten stoven tot de spinazie geslonken is. Kruiden met peper en zout.
7) De zalm in kleine blokjes snijden en in olijfolie kort aanbakken.
8) De penne terug op het vuur plaatsen en mengen met de zure room, de spinazie, de champignons, de ½ van de cheddar en de salie. Nog 1 à 2 dl kookvocht bijvoegen. Bijkruiden indien nodig. Dit in een ingevette ovenschotel doen, de zalm er over verdelen en lichtjes in de penne drukken. De rest van de cheddar er over strooien en 25 minuten in de oven plaatsen.

Spaghetti met bolognese saus.

Ingrediënten : 1 kg varken/runds gehakt, 50 gr spek, 1 ui, 1 teentje look, 2 wortels, 140 gr tomatenpuree, 2 dl rode wijn, 1 blik of tetra van 500 gr tomatenblokjes, 5 dl passata, 250 gr champignons, 2 rode paprika’s, 1 klp gedroogde oregano, 4 takjes verse oregano, 2 laurier, 4 tijm, 2 rozemarijn, gedroogde chili, olijfolie, 1 dl groentebouillon.

  1. De ajuin pellen, de wortels en de rode paprika’s schillen, de champignons kuisen. Al de groenten fijn cutteren alsook het spek en de look.

  2. De verse kruiden samen binden met keukentouw.

  3. Het gehakt in de olijfolie laten bakken zonder bruinen ongeveer 5 minuten. De groenten en het spek bijvoegen, de bouillon bijdoen en verder laten stoven, een 5 tal minuten. Alles goed omroeren.

  4. Het kruidentuiltje en de gedroogde oregano en de chili bijdoen.

  5. De tomatenpuree bijdoen en goed mengen, dan de passata, de tomatenblokjes en de rode wijn.

  6. Ongeveer 50 à 60 minuten laten sudderen.

  7. Opdienen met gemalen parmezaan.

Spaghetti met gerookte forel en zalm.

Ingrediënten voor 2 personen : 225 gr volkoren spaghetti, 125 gr gerookte forel, 125 gr gerookte zalm, 2 slp pesto, 1 slp mascarpone, 1 slp zure room, 1/2gele paprika, ½ rode paprika, piment d’Espelette, 1slp parmezaan schilfers, basilicum, olijfolie.

1) De pesto bereiden (zie www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be) recepten 2017 sauzen.
2) De gele en de rode paprika schillen en in brunoise snijden. Olijfolie opwarmen en de paprika ongeveer 6 à 8 minuten stoven. Indien nodig een beetje water bijvoegen.
3) De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en een beetje kookvocht houden.
4) De spaghetti terug in de kom doen en de paprika bijvoegen. Mengen met de pesto, de mascarpone, de zure room en indien nodig wat kookvocht. Kruiden met de piment d’Espelette. Geen zout meer toevoegen want de gerookte vis is ook al gezouten.
5) De spaghetti in diepe borden schikken. Daarop de gerookte vis, de parmezaanschilfers en de blaadjes basilicum.

Spaghetti met mosselen en ansjovis.

Ingrediënten voor 2 personen : 225 gr volkoren spaghetti, 1kg mosselen, tijm, laurier, 3 stengels groene selder of lavas, 2 ajuinen, 1 teentje look, 8 ansjovisfilets, 1 blik tomatenstukjes, olijfolie, peper, bladpeterselie.

1) De mosselen schoon maken. Goed spoelen.
2) Lavas wassen, 1 ajuin in stukken snijden.
3) De mosselen klaarmaken met de lava, tijm, laurier en de ajuin. Kruiden met peper. Van zodra ze opengaan het vuur afzetten. De mosselen uit de schelp halen en er een 10 tal in de schelp laten.
4) De spaghetti in ruim kokend zoutwater koken zoals op de verpakking vermeld.
5) De andere ajuin samen met de look pellen en fijnsnipperen.
6) De ansjovisfilet fijnsnijden en samen met de ui en de look in olijfolie fruiten in een sauteuse. De tomatenblokjes bijvoegen en beetje bij beetje mosselsap bijvoegen. Goed laten inkoken.
7) Spaghetti afgieten en bij de tomatensaus voegen. De mosselen er onder mengen. Indien nodig bijkruiden met peper en zout.
8) Spaghetti scheppen in een diep bord. Garneren met de mosselen in de schelp en de bladpeterselie.

Spaghetti met paprika, ham en ricotta.

Ingrediënten voor 2 personen : 225 gr volkoren spaghetti, ½ rode, ½ groene en ½ gele paprika, 1 teentje look, 125 gr champignons, 300 gr gekookte ham, 250 gr ricotta, 1 klp citroen zeste, 1 slp citroensap, peper, zout, basilicum, olijfolie, geraspte parmezaan.

1) De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en 1,5 dl van het vocht apart houden.
2) De paprika’s schillen, zaadjes verwijderen en in kleine blokjes snijden.
3) De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
4) De look pellen en fijn snipperen.
5) De ham in reepjes snijden.
6) De ricotta mengen met de zeste, citroensap, peper en zout.
7) Olijfolie warmen en de look fruiten, paprika bijvoegen en na 2 minuten de champignons. Alles nu nog 5 minuten sudderen. De ricotta bijvoegen en 1 à 1,5 dl kookvocht van de spaghetti. Alles goed samen mengen en de spaghetti opwarmen in de saus. Nu de ham er onder mengen.
8) In een diep bord de spaghetti schikken. Garneren met enkele blaadjes basilicum en de parmezaan.

Spaghetti met spek en erwtjes.

Ingrediënten voor 2 personen : 220 gr spaghetti, 1 dl room, 3 eieren, 1 handvol gehakte bladpeterselie, 200 gr spek, 50 gr geraspte parmezaan + 20 gr om te strooien, 150 gr diepvries erwtjes.

1) De erwtjes 6 à 7 minuten koken. Afspoelen onder koud water.
2) Het spek aanbakken tot het mooi bruin is.
3) De eieren mengen met de room en de kaas. Kruiden met peper en zout.
4) De spaghetti koken zoals op de verpakking vermeld. Afgieten.
5) De spaghetti terug in de pot doen en op zacht vuur zetten. Het eiermengsel, de erwtjes en het spek bij de spaghetti doen en al roerend opwarmen, niet laten koken. Zo zal het eiermengsel een dikkere vorm aannemen.
6) De pasta in diepe borden of schalen schikken. Bestrooien met parmezaan.

 

Tagliatelle met gerookte zalm en garnalen.

Ingrediënten voor 4 personen : 450 gr tagliatelle, 4 sneden gerookte zalm, 200 gr gepelde garnalen, 1 rode paprika, 1 courgette, 1 klp gerookte paprikapoeder, basilicum, 200 ml zure room.

1) De tagliatelle koken.
2) De paprika schillen en in kleine blokjes snijden.
3) De courgette wassen. In de lengte in 2 snijden, de zaadjes uithalen. In kleine blokjes snijden.
4) De paprika en de cougette in olijfolie laten zweten zonder kleuren gedurende 8 à 10 minuten. Kruiden met peper, zout en de gerookte paprika. Indien nodig een klein beetje water toevoegen.
5) De tagliatelle afgieten en een beetje kookvocht behouiden.
6) De zure room en de tagliatelle eronder roeren en goed laten opwarmen. Indien nodig wat kookvocht van de tagliatelle bijdoen.
7) De tagliatelle in een diep bord schikken. Daar op de gerookte zalm en de garnalen schikken. Garneren met de basilicum.

Tagliatelle met groene asperges en gekookte ham.

Ingrediënten voor 2 personen : ½ kg groene asperges, 8 kerstomaten, kervel, 200 gr tagliatelle, klontje boter, ½ blik aspergecrèmesoep (de andere helft kan men diepvriezen voor later gebruik).
350 gr gekookte ham in dikke sneden, peper.

1) De tagliatelle koken zoals op de verpakking vermeld. Afgieten en het kookvocht bewaren.
2) De asperges wassen ende onderkant schillen. Het harde gedeelte afsnijden. De asperges in 3 snijden.
3) De boter smelten met een paar lepels water. Asperges bijvoegen en 5 à 7 minuten garen. Indien nodig nog wat water bijvoegen. De asperges mogen niet kleuren.
4) De gekookte ham versnijden in blokjes.
5) De kerstomaten wassen en in 2 snijden.
6) De aspergecrèmesoep vermengen met 4 dl kookvocht van de tagliatelle. Het geheel goed mengen en laten aan de kook komen. Bij de asperges voegen alsook de kerstomaten. De gekookte tagliatelle bijvoegen en de gekookte ham. Goed mengen. Indien nodig nog wat kookvocht toevoegen. Bijkruiden met peper.
7) Garneren met kervelpluksels.

Tagliatelle met ham en fijne groentjes.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr dikke snede gekookte ham, 225 gr tagliatelle, ½ courgette, 1 wit van prei, 3 stengels van bleekselder, 1 grote ui, 1 teentje look, 100 gr kerstomaten, 2 klp tomatenpuree, 1 blik tomatenstukjes, 125 gr mascarpone, 2 slp parmezaanschilfers, 1 slp bladpeterselie, zout, peper, gedroogde oregano, olijfolie.

1) De ham in stukjes snijden.
2) De courgette wassen.
3) De selder wassen, dikke nerven uithalen.
4) Het wit van prei wassen.
5) De ui pellen.
6) Al deze groenten in kleine blokjes snijden.
7) De look pellen en fijnsnipperen.
8) Al deze groenten fruiten in olijfolie. Tomatenpuree bijvoegen en mee laten fruiten. Het blik tomatenstukjes bij de groentjes doen alsook 2 dl water. Kruiden met oregano, peper en zout. Laten 20 minuten sudderen. Mascarpone en kerstomaten bijvoegen, nog 1 minuut laten doorkoken, vuur afzetten en de ham er door roeren.
9) De tagliatelle koken zoals op de verpakking vermeld. Afgieten en onder de saus roeren.
10) Opdienen in een diep bord en garneren met parmezaanschilfers en bladpeterselie.

Risotto met chorizo, geroosterde rode paprika.

Ingrediënten voor 2 personen : 200 gr rijst (voor risotto), 7,5 dl kippenbouillon, 1 sjalot, 30 gr geraspte parmezaan, 40 gr boter, peper, zout, 1 rode paprika, 100 gr chorizo, 1 klp gerookte paprikapoeder.

1) De oven opwarmen op 180°.
2) De paprika schillen, in repen snijden besprenkelen met olijfolie, peper en zout. In de oven plaatsen gedurende 20 à 25 minuten. Uit de oven halen en in blokjes snijden.
3) De kippenbouillon verwarmen.
4) De sjalot fijnsnipperen.
5) De chorizo in stukjes snijden.
6) 1 slp olijfolie verwarmen, sjalot bijvoegen. Rijst bijvoegen en laten zweten gedurende 2 à 3 minuten. Al roerend telkens 1 pollepel bouillon bijvoegen. Wanneer de bouillon bijna volledig opgeslorpt is door de rijst de volgende pollepel bijdoen. Dit duurt ongeveer 13 à 15 minuten. Dan moet de rijst klaar zijn.
7) Nu van het vuur de parmezaan, de in blokjes gesneden boter, chorizo en de rode paprika bijvoegen. Kruiden met de gerookte paprikapoeder en indien nodig peper en zout.

Lekker met een stukje gebakken vis.

Risotto met spek, gegrilde groene asperges en spiegelei.

Ingrediënten voor 2 personen : 200 gr risotto rijst, 7,5 dl groentenbouillon, 1 sjalot, 1 teentje look, 30 gr geraspte parmezaan, 40 gr boter, peper, zout, 1 limoen, 10 groene asperges, 300 gr gerookte spekblokjes, 2 eieren, olijfolie.

1) De asperges wassen en schillen.
2) De oven voorverwarmen op 110°.
3) De asperges inwrijven met olijfolie
4) De spekblokjes in een ovenvaste schotel doen en ongeveer 45 minuten in de oven plaatsen. Nu de asperges bijdoen en nog eens 1uur en 15 minuten in de oven plaatsen.
5) De asperges uithalen en kort grillen.
6) De limoenschil raspen zodat men een fijne zeste bekomt.
7) Voor de risotto : de fijngesnipperde sjalot en look in olijfolie fruiten. De rijst bijdoen tot die glazig wordt. Beetje bij beetje de warme bouillon bijgieten al roerend. Na ongeveer 12 à 14 minuten moet de risotto gaar zijn en de bouillon moet volledig opgenomen zijn door de rijst.
8) Nu van het vuur nemen en al roerend het spek, de limoenzeste, de boter en de parmezaan bijvoegen.
9) De spiegeleieren bakken.
10) Op een bord de risotto schikken, daarop de asperges en het spiegelei.

Risotto van pastinaak en rozemarijn.

Ingrediënten voor 2 personen : 450 gr pastinaak, 3 slp olijfolie, 2 sjalotten, 25 gr boter, 1 slp fijngehakte rozemarijn, 1 takje rozemarijn, 150gr risottorijst, 25 gr geraspte parmezaan, 2 slp mascarpone, 1 kleine ui, 5,5 dl water, 0,75 dl volle melk, peper en zout.

1) De pastinaken goed wassen, schillen en de schil bijhouden voor de bouillon.
2) De ui pellen en grof snijden. Samen met 1 slp olijfolie en de pastinaakschillen fruiten. Water bijvoegen en 30 minuten laten pruttelen. De bouillon zeven.
3) Oven voorverwarmen op 180°.
4) 300 gr pastinaak in zeer kleine blokjes snijden. Samen met 2 slp olijfolie en de fijngehakte rozemarijn in een ovenvaste schotel doen. 25 à 30minuten bakken in de oven. Nu en dan roeren en indien nodig nog een beetje olijfolie over doen. Niet te fel laten kleuren.
5) De rest van de pastinaak (150 gr) in blokjes van 1 cm snijden. 10 gr boter smelten en de pastinaak fruiten. De melk er bij doen en laten gaar koken met deksel. Dit alles tot een zeer fijne puree mixen.
6) De sjalotten fijn snipperen en in 1 slp olijfolie en de rest van de boter fruiten. De rijst bij voegen en roeren. De bouillon beetje bij beetje bijvoegen tot de rijst gaar is, ongeveer 14 à 16 minuten. Dan de parmezaan, de pastinaakblokjes en de pastinaakpuree onder roeren Afwerken met de mascarpone.
7) Verdelen over warme borden.

Lekker met vis, schaaldieren en kip.