Overzicht van de groentengerechten.

Gemengde groenten.

Gratin met wintergroenten.

Stoofschotel van herfstgroenten.

Asperges.

Asperges met tomatensalsa.

Duinasperges met spinazie, coppa en mosterd-mousseline.

Witte duinasperges met ham, kaas-kruidenkorst.

Avocado.

Guacamole

Champignons.

Toast met champignons.

Groene boontjes.

Groene boontje met tomaten.

Salade van groene boontjes

Pastinaak.

Pastinaakpuree.

Wortels en pastinaak met tijm en honing.

Pompoen.

Butternutpuree met ricotta en munt.

Zalf van pompoen.

Raapjes.

Fricassée van gele raapjes en champignons.

Radijzen.

Pesto van radijsloof.

Radijzen in ‘t zuur.

Rode kool.

Mousseline van rode kool

Spruiten.

Koekjes van spruiten.

Witloof.

Gebakken witloof met sinaasappelsap en basilicum.

Zuiders witloof met spek, tomaten en mozzarella.

Wortels.

Wortels met erwtjes, salie en spek.

 

Gratin met wintergroenten.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 gekookte rode biet, 250 gr spruiten, 300 gr vastkokende aardappelen, 2 wortels, 1 teentje look, 1 rode ui, 1 sjalot, 1 klp gehakte salie, 1 slp fijngesneden bieslook, 2 dl room, 1 ei, 60 gr geraspte parmezaan, 30 gr geraspte cheddar, 1 klp bloem, olijfolie, peper en zout.

1) De spruiten wassen en onderaan een kruisje kerven.
2) De aardappelen schillen en in stukken ter grootte van de spruiten snijden.
3) De wortels schillen en in stukken zoals de aardappelen snijden. Deze 3 groenten 5 minuten in kokend water laten blancheren. Afgieten. Spoelen met koud water.
4) Snij de biet in stukken.
5) Oven voorverwarmen op 180°.
6) Pel de sjalot, de rode ui en de look. Snipper de look en de sjalot fijn. Snij de rode ui in ringen.
7) Warm 1 lepel olijfolie en fruit de look, sjalot en rode ui. Strooi er de bloem over en laat de bloem meebakken.
8) Doe de groenten samen met de gefruite ajuin, look en sjalot in een ingevette ovenschotel.
9) Klop de room met het ei, de salie, de bieslook en de parmezaan. Kruid met peper en zout. Giet de saus over de groenten en strooi er de cheddar over.
10) Zet de schotel 45 à 50 minuten in de oven.

Lekker met en stukje gebakken vlees

 

Stoofschotel van herfstgroenten.

Ingrediënten voor 2 à 3 personen : ¼ groene kool, 3 stronkjes witloof, 3 wortels, 1 pastinaak, 2 grote aardappelen, 1 sjalot, 2 teentjes look, 3 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn, 3 takjes marjolein, 1,5 dl groentenbouillon.

1) De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
2) De aardappelen, pastinaak en wortelen schillen en in staafjes van 3 op 1 cm snijden.
3) De groene kool en het witloof in reepjes snijden.
4) De tijm, rozemarijn en marjolein samen binden.
5) Een klontje boter smelten, look en sjalot fruiten, de wortelen, pastinaak en aardappelen erbij voegen en 5 minuten laten stoven dan de rest van de groenten erbij doen alsook het kruidentuiltje. Kruiden met peper en zout. De groentenbouillon erbij gieten en 20 à 25 minuten laten zachtjes sudderen.
6) Voor het serveren grof gesneden bladpeterselie er over strooien.

Lekker met een krokant gebakken stukje kip.

Asperges met tomatensalsa.

Ingrediënten voor 2 personen : 5 witte en 5 groene asperges, 1 klp chilipasta, 1 sjalot, 1 klein stukje gember, 12 posteleintakjes, 3 tomaten, ½ bussel koriander, 1 slp witte wijnazijn, 1 dl olijfolie, peper en zout.

  1. De asperges schillen. In een brede pan een bodempje water doen met een klontje boter en de asperges zachtjes laten koken gedurende 6 minuten. De asperges laten koud worden in het kookvocht. N iet in de frigo plaatsen, ze mogen niet te koud hebben.

  2. De salsa bereiden :

  3. Sjalot en gember heel fijn snipperen.

  4. De tomaten monderen, in kwarten snijden en de zaadjes uithalen. Het vruchtvlees in hele kleine stukjes snijden. Dit bij de sjalot en de gember doen.

  5. De korianderblaadjes fijnsnipperen en dit bij het salsamengsel doen alsook de olijfolie en de witte wijnazijn. Bijkruiden met peper en zout.

  6. De asperges laten uitlekken op een propere doek.

  7. Op een bord wat salsa uitsmeren. Daarop de asperges schikken en op de asperges nog wat salsa doen. Garneren met de postelein.

Duinasperges met spinazie, coppa en mosterd-mousseline.

 Ingrediënten voor 2 personen : 6 tal duinasperges, 100 gr jonge spinazieblaadjes, 6 sneetjes coppa, rood mosterdkruid, mousseline saus, 1 klp mosterd, 50 gr boter.

1) De asperges schillen. In stukken van ongeveer 3 cm snijden. ½ van de boter smelten met 2 slp water. De asperges daarin garen gedurende 8 à10 minuten....
2) De spinazie wassen. De spinazie stoven in de helft van de boter. Kruiden met peper en zout.
3) De mousseline saus vermengen met de mosterd.
4) In een diep bord de spinazie doen. Daarop de asperges. De mousseline saus er over doen. Garneren met de coppa en het mosterdkruid.

Het recept van de mousseline saus kunnen jullie vinden op mijn site www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be

Witte duinasperges met ham, kaas-kruidenkorst.

Ingrediënten voor 2 personen : 12 duinasperges, 6 sneden ham, 1 ui, 60 gr paneermeel, 60 gr geraspte gruyère, 3 slp gehakte kruiden (peterselie, bieslook, kervel, dragon enz…), 40 gr bloem, 75 gr boter, 5 dl groentenbouillon, 125 ml room, nootmuskaat, peper en zout.

1) De asperges wassen en schillen. De asperges in de groentenbouillon met 25 gr boter laten koken gedurende 12 à 14 minuten
2) De kruiden wassen en fijnsnipperen, alsook de ui.
3) De asperges uit de bouillon nemen en laten uitlekken. De bouillon bewaren.
4) Telkens 2 asperges in een snede ham wikkelen.
5) Oven voorverwarmen op 180°.
6) 25 gr boter smelten en de ui fruiten. Bestrooien met de bloem en goed roeren. Blussen met de bouillon en tot een gladde saus roeren. Room toevoegen. Op smaak brengen met de helft van de kruiden, nootmuskaat, peper en zout. 2 minuten goed laten doorkoken.
7) De resterende boter smelten en mengen met het paneermeel, de rest van de kruiden en de kaas. In de blender goed mengen.
8) De aspergerolletjes in een ingeboterde schotel doen. De saus nog even opmixen om ze extra luchtig te maken en over de rolletjes schenken. Bestrooien met het paneermengsel.
9) De aspergetopjes afdekken met aluminiumfolie. De schaal 15 à 20 minuten in de oven schuiven.

Lekker met aardappelpuree

Guacamole.

Ingrediënten : 1 avocado, 1 limoen, 1 teentje look, 1 slp grofgesneden koriander, 1 kleine sjalot, chilipeper, peper en zout.

1) De avocado in 2 snijden. Pit uithalen en met een lepel de schil verwijderen....
2) De sjalot en het teentje look pellen en grof snijden.
3) De limoen uitpersen.
4) Alle ingrediënten fijn mixen of in de blender doen.
5) Men kan de guacamole gerust in porties invriezen.

Toast met champignons.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 sneden toastbrood zonder korst, 350 gr champignons, sap van ¼ citroen, 1 teentje look, 1 slp fijngesneden bieslook, 1 sjalot, klontje boter, peper en zout.

1) De champignons fijn snijden.
2) De sjalot en de look fijnhakken.
3) De boter smelten tot die schuimig is. De toasten bakken tot ze goud bruin zijn. Warm houden.
4) In dezelfde pan een klontje boter doen en de sjalot en look fruiten. De champignons bijvoegen en bakken tot ze mooi goudbruin zijn. Bieslook en citroensap onder roeren. Kruiden met peper en zout.
5) De champignons verdelen over de toasten. Garneren met enkele sprietjes bieslook en een partje citroen.

Groene boontje met tomaten.

Ingrediënten : 400 gr groene boontjes, 70 grs tomatenpuree, het binnenste van ongeveer 20 tomaten (ik bewaar dit altijd in de diepvries als ik tomaten mondeer), 100 gr gerookt spek, 2 teentjes look, 2 ajuinen, 1 handvol salie, olijfolie.

1) De ajuin en de look pellen en fijn snijden.
2) De salie grof versnijden.
3) De ui en de look fruiten in olijfolie, tomatenpuree bijvoegen en goed laten sudderen, de tomatenzaadjes bijvoegen, alsook de salie. Ongeveer 1 uur laten pruttelen. De tomatensaus mixen en door een zeef doen. Kruiden met peper en zout.
4) De boontjes wassen en eventuele draden verwijderen. Opzetten in kokend zoutwater en 12 à 14 minuten laten koken. Afgieten en direkt met koud water afspoelen.
5) Een slp olijfolie warmen en het spek goed bakken, overtollig vet afgieten. Boontjes bijvoegen alsook 2 à 3 dl tomatensaus. Dit alles opwarmen. Indien nodig bijkruiden.

Salade van groene boontjes.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr groene boontjes, 200 gr kerstomaten, 1 rode ui, 500 gr aardappelen, 100 gr pancetta of gerookt spek.
Voor de vinaigrette : 1 dl olijfolie of zonnebloemolie, 1 slp ciderazijn, 1 klp graanmosterd, 1 klp mayonaise, 1 klp gehakt bonenkruid, peper en zout.

1) De boontjes kuisen, opzetten in kokend water en 10 à 12 minuten laten koken. Afgieten en direct in ijskoud water dompelen, om de mooie groene kleur te behouden.
2) De aardappelen schillen, in kleine stukken snijden, koken, afgieten en laten lauw worden.
3) De pancetta in kleine stukjes snijden en bakken.
4) De kerstomaten in 2 of in 4 snijden.
5) De rode ui in dunne ringen snijden.
6) De mayonaise mengen met de graanmosterd. De olie en azijn bijdoen alsook het bonenkruid. Bijkruiden met peper en zout. Indien nodig een beetje water bijvoegen.
7) De boontjes mengen met de lauwe aardappelen, de kerstomaten, de rode ui en de pancetta. De vinaigrette met de groentjes vermengen.

Lekker met gebakken lamsbout.

Pastinaakpuree.

Ingrediënten : 300 gr aardappelen, 600 gr pastinaak, 1 ei, 3 dl melk, klontje boter, zout, peper, snuifje komijn, snuifje kerrie.

1) Aardappelen en pastinaak schillen, in stukken snijden. Apart koken in zoutwater en afgieten. Alles door de passe-vite draaien of met de stamper fijn duwen.
2) Boter, melk en losgeklopt ei onder de puree mengen. Indien men de puree iets minder vast wil kan men nog wat vocht van de pastinaak bijvoegen. Kruiden met komijn, kerrie, peper en zout.

Wortels en pastinaak met tijm en honing.

Ingrediënten voor 2 à 4 personen : 2 pastinaken, 6 wortels, tijm, honing, olijfolie, lookpoeder, peper en zout.

1) Schil de pastinaken en de wortels, snij ze in gelijke stukken.
2) Oven voorverwarmen op 180°.
3) Doe de groenten in een ovenvaste schotel, strooi en lookpoeder op, verdeel er de tijm over, besprenkelen met honing en olijfolie. Bestrooien met peper en zout. Goed alles mengen.
4) De groenten ongeveer 1 uur in de oven plaatsen, nu en dan omroeren, indien de groenten te bruin worden de oven iets lager zetten.
5) De groentjes zijn krokant. Indien men ze liever iets zachter heeft, eerst de groenten 5 minuten blancheren.

 

Butternutpuree met ricotta en munt.

Ingrediënten : 500 gr butternut, 500 gr aardappelen, 1 blaadje laurier, 1 takje lavas of groene selder, 100 gr ricotta, ½ dl melk, 7 dl groentenbouillon, ½ klp kerriepoeder, ½ à 1 slp gehakte munt (volgens smaak), boter, peper, zout.

1) De butternut en de aardappelen schillen en in gelijke stukken snijden....
2) De groentenbouillon met de laurier en de lavas koken, de aardappelen en de butternut in de bouillon laten gaar worden. Indien nodig wat water bijvoegen.
3) De aardappelen en butternut afgieten en het vocht bewaren voor soep. De laurier en de lavas uithalen en dit door de passe-vite duwen. De ricotta en de melk bijdoen en kruiden met de kerrie, peper en zout.
4) Voeg de gehakte munt bij en goed mengen.

Zalf van pompoen.

Ingrediënten : 1 butternut pompoen, 50 gr boter, zeste van 1 sinaasappel, 20 gr geraspte gember, 1 stengel citroengras, peper en zout.

1) Water met een beetje zout en de in 2 gesneden stengel citroengras laten koken.
2) De butternut schillen , zaadjes uithalen en in grove stukken snijden.
3) De butternut in het kokende water laten gaar worden.
4) De butternut afgieten, het citroengras uithalen en de pompoen heel fijn blenderen samen met de boter, de zeste van appelsien en de geraspte gember. Kruiden met peper en zout.

Fricassee van gele raapjes en champignons.

Ingrediënten voor 4 personen : 1 bot gele raapjes, 250 gr champignons, klontje boter, 1 sjalot, 1 dl room, 1 slp gehakte peterselie.

1) De raapjes schillen, in blokjes van ongeveer 1 cm snijden. De blokjes gaar stomen ongeveer 10 minuten. Spoelen onder koud water om de kleur te behouden....
2) De champignons in schijfjes snijden en droog bakken.
3) De sjalot pellen en fijn snipperen. Laten zweten in klontje boter zonder te kleuren en de stukjes biet en champignons bijvoegen. Enkele minuten laten bakken en de peterselie en de room bijgieten. Nogmaals laten kort koken. Bijkruiden met peper en zout.

Radijzen in ‘t zuur.

Ingrediënten : 1 bussel radijzen, ½ klp gedroogde chilivlokken, 2 takjes citroentijm, 2 takjes rozemarijn, 1 tak dragon, 180 ml witte wijnazijn, 180 ml water, 3 klp honing, 1 klp mosterdzaadjes, 10 zwarte peperkorrels, 5 jeneverbessen, ½ klp korianderzaadjes, 1 klp grof zout.

1) Maak de radijzen schoon, en snij ze in 2. De radijzen samen met de citroentijm en de rozemarijn in de bokaal doen.
2) Al de andere ingrediënten in een pot doen en gedurende 5 minuten laten koken. Dit dan op de radijzen gieten en laten afkoelen.
3) De pot sluiten en in de koelkast zetten minstens 1 dag. De radijsjes blijven enkele weken goed.

Lekker met salades, met charcuterie of op een hamburger.

Mousseline van rode kool.

Ingrediënten : 800 grs bereide rode kool (eventueel kan men ook een bokaal rode kool nemen) , 2 kleine bananen, 2 slp rode bessengelei, 1 dl rode wijn, 1 sinaasappel.

1) De rode kool verwarmen tot aan het kookpunt....
2) De bananen versnijden in fijne rondellen.
3) De sinaasappel uitpersen.
4) De bananen, rode bessengelei, rode wijn en sinaasappelsap bij de rode kool doen en alles fijn mixen.

Koekjes van spruiten.

Ingrediënten voor 20 koekjes (3 a 4 pers.) : 400 gr spruiten, 200 gr aardappelen, 2 eieren, 25 gr parmezaan, karwij of nootmuskaat, 10 salieblaadjes of 1 klp gehakte peterselie, zout, peper, olijfolie.

1) De spruiten wassen en een inkerving doen in het harde gedeelte. In kokend zoutwater doen gedurende 20 minuten. Ze moeten goed gaar zijn. Direct met ijskoud water afspoelen om het kleur te behouden. Samen met de salie, de parmezaan, de karwij, peper en zout fijn mixen of in de blender doen.
2) De aardappelen schillen, koken, afgieten en fijn pletten. Mengen met de spruiten. Ei per ei er in mengen. Indien nodig bijkruiden.
3) Een schotel met bloem bestrooien. De spruitjesdeeg verdelen in bolletjes met een ijsschepper en op de schotel leggen. Laten afkoelen op de schotel. Beetje platdrukken en bakken in olijfolie.

 

Gebakken witloof met sinaasappelsap en basilicum.

Ingrediënten voor 2 personen : 4 à 6 stronken witloof, 1 perssinaasappel, 1 klp bruine suiker, boter, peper, zout, basilicum.

1) Witloof kuisen. Het harde gedeelte onderaan verwijderen
2) Oven voorverwarmen op180°.
3) In een ovenvaste pan een klontje boter laten licht bruin worden en de stronken witloof kleuren. Kruiden met peper en zout.
4) De sinaasappel goed spoelen en raspen. Ongeveer 1 slp. Enkel het oranje deel raspen. De sinaasappel uitpersen en het sap zeven. Giet het sinaasappelsap over het witloof en plaats de pan in de oven gedurende 35 à 40 minuten.
5) Neem de pan uit de oven en strooi de bruine suiker erover. Zet de pan gedurende nog 10 minuten in de oven zodanig dat het witloof kan karameliseren. Indien nodig op het einde enkele minuten onder de grill houden.
6) Het witloof uit de oven halen en bestrooien met zeste van sinaasappel en basilicumblaadjes.

Zuiders witloof met spek, tomaten en mozzarella.

Ingrediënten voor 2 à 3 pers. : 6 stronken witloof, 12 sneetjes gerookt spek, 3 tomaten,1 bolletje mozzarella, 40 gr geraspte parmezaan, 3 eieren, 1 dl room, 1,5 dl melk, 1 klp oregano, cayenne peper en zout.

1) Het witloof wassen, in de lengte in 2 snijden. Het harde gedeelte onderaan uitsnijden en 15 minuten stomen
2) De tomaten in schijfjes snijden van 2 à 3 mm.
3) De mozzarella in dunne schijfjes snijden.
4) De eieren, de room, de melk, de parmezaan, oregano, cayenne peper en zout goed mengen.
5) Oven voorverwarmen op 180°.
6) Een ovenschotel met olijfolie inwrijven.
7) Rond elke ½ witloof een sneetje spek wentelen.
8) In de schotel een beetje van de parmezaanroom doen, dan schijfjes tomaten, schijfjes mozzarella. Maak eventueel 2 laagjes.
9) Daarop de witloofrolletjes schikken. Schenk de parmezaanroom erover.
10) 30 minuten in de oven plaatsen, even nakijken of het witloof gaar is en de bovenkant een mooi kleurtje heeft. Als het niet bruin genoeg is op het einde nog enkele minuten onder de grill zetten.
Lekker met tagliatelle.

Wortels met erwtjes, salie en spek.

Ingrediënten voor 2 personen : ½ bussel wortels met loof, 200 gr diepvries erwtjes, 100 gr gerookt spek, 1 sjalot, 12 tal salie blaadjes, 1 dl kippenbouillon, klontje boter.

1) De wortels schillen en in rondellen snijden van ongeveer 0,5 cm....
2) De sjalot fijn snipperen.
3) De salie wassen en grof snipperen.
4) Klontje boter smelten. Spek en sjalot fruiten, salie en wortels bijvoegen en enkele minuten laten sudderen zonder kleuren. Kippenbouillon bijvoegen, aan de kook laten komen en 5 à 7 minuten zachtjes laten sudderen. Erwtjes bijdoen, indien nodig wat water bijdoen en nog een een 3 tal minuten laten sudderen. Dit alles zonder deksel. Bijkruiden met peper en zout.