Overzicht van fruitbereidingen

Braambessencoulis.

Confituur van abrikozen, vlierbloesem, rozemarijn.

Confituur van ananas, mango en basilicum.

Confituur van frambozen, rabarber, vlierbloesemsiroop.

Confituur van 4 vruchten.

Confituur van vijgen, pruimen, walnoten en rode wijn.

Braambessencoulis.

Ingrediënten : 400 gr braambessen, 1 sinaasappel, 2 à 3 slp honing, 1handvol citroenmelisse.

1) De braambessen en de citroenmelisse wassen.
2) De blaadjes van de citroenmelisse plukken.
3) De sinaasappel schillen à vif, al het wit moet weg zijn.
4) Alle ingrediënten blenderen of fijn mixen.
5) Door een zeef halen.
6) Bewaren in plastiekzakjes die men dan kan invriezen.

Lekker in yoghurt, platte kaas of op ijs.

Confituur van abrikozen, vlierbloesem, rozemarijn.

Ingrediënten :600 gr abrikozen, 1 limoen, 1 grote sinaasappel, 1 dl vlierbloesemsiroop, enkele takjes rozemarijn, geleisuiker maxi fruit (1,500 kg fruit voor 500 gr suiker).

1) Abrikozen wassen, ontpitten en in kleine stukjes snijden.
2) De appelsien en de limoen uitpersen.
3) De abrikozen met het limoensap, het appelsiensap en de vlierbloesemsiroop laten zacht koken. Laten afkoelen.
4) De rozemarijn fijnhakken.
5) De afgekoelde abrikozen afwegen en de nodige suiker bijdoen, alsook de rozemarijn.
6) Ongeveer 12 uur in de frigo laten rusten.
7) Na de rusttijd de confituur op het vuur zetten en vanaf het kookpunt nog 4 minuten rekenen.
8) De potten vullen met warm water. Juist voor het opvullen het water uitgieten. De potten tot helemaal boven opvullen. Deksel opdoen

Confituur van ananas, mango en basilicum.

Ingrediënten : ½ ananas, 1 mango, sap van 1 limoen, 10 tal blaadjes basilicum, geleisuiker maxifruit (voor 1,5 kg fruit gebruikt men 500 gr suiker.

1) Het fruit moet heel rijp zijn.
2) De ananas schillen, het middelste harde gedeelte verwijderen en de ananas in kleine blokjes snijden.
3) De mango schillen, pit uithalen en in kleine blokjes snijden.
4) Het fruit afwegen en de juiste hoeveelheid suiker bijdoen.
5) Het fruit mengen met het limoensap en de suiker. Goed mengen en 12 tal uren in de frigo laten rusten.
6) De basilicum fijnhakken
7) Het fruit al roerend laten opkoken. Indien nodig afschuimen. Vanaf het moment dat het goed kookt nog 4 minuten rekenen. Wenst men minder stukjes in de confituur dan kan men vluchtig de mixer er eventjes doorhalen. De basilicum er in mengen.
8) De potten uitspoelen met heet water en vullen met confituur tot aan de rand. Deksel opdoen en omdraaien om te laten afkoelen. Eenmaal afgekoeld omdraaien.

Confituur van frambozen, rabarber, vlierbloesemsiroop.

Ingrediënten : 500 gr frambozen, 250 gr rabarber, 2 dl vlierbloesemsiroop, het sap van 1 limoen, 325 gr geleisuiker maxi fruit.

1) Recept vlierbloesemsiroop zie www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 siroop en dranken.
2) De frambozen spoelen.
3) De rabarber schillen en in heel kleine stukjes snijden.
4) Alle ingrediënten goed mengen en 3 uur in de frigo laten rusten.
5) Het fruit op het vuur zetten en aan het kookpunt laten komen. Vanaf dat moment nog 4 minuten laten koken. Indien nodig afschuimen.
6) De potten spoelen met heet water en vullen met de confituur. Direct sluiten en omkeren. Eenmaal afgekoeld terug rechtzetten.

Confituur van 4 vruchten.

Ingrediënten : 500 gr frambozen, 500 gr aardbeien, 500 gr kersen, 500 gr blauwe bessen, 2 citroenen, 670 gr Tiense geleisuiker maxi fruit.

1) Het fruit moet heel goed rijp zijn en er mogen geen rottige gedeelten inzitten.
2) Al het fruit wassen.
3) De aardbeien van het kroontje ontdoen en de grotere exemplaren in 2 of in 4 snijden.
4) De kersen van de steeltjes ontdoen en ontpitten.
5) De frambozen van het kroontje ontdoen.
6) Het fruit in een grote kom doen en de suiker en het sap van de 2 citroenen er goed onder mengen. 1 nacht in de frigo laten rusten.
7) De kom op het vuur zetten en al roerend laten koken. Eenmaal dat het fruit goed aan de kook is nog 4 minuten laten doorkoken. Indien er schuim opkomt dit voorzichtig afschuimen.
8) De confituur potten uitspoelen met heet water. Vullen met de hete confituur. De potten sluiten en omgekeerd laten afkoelen.

Confituur van vijgen, pruimen, walnoten en rode wijn.

Ingrediënten : 4 vijgen, 350 gr ontpitte rode pruimen, 1 kaneelstok, 1 limoen, 1 appelsien, 50 gr okkernoten, 240 gr geleisuiker maxi fruit, 1 dl rode wijn.

1) De appelsien en de limoen persen
2) De pruimen en de vijgen in kleine stukjes snijden.
3) Alle ingrediënten uitgenomen de suiker en de noten in een pot doen en 10 minuten zacht laten koken. Blijven roeren. Nu de suiker en de noten bijvoegen en nogmaals 4 minuten laten koken. Steeds blijven roeren.
4) De kaneelstok verwijderen
5) De confituurpotten vullen met warm water. Water uitgieten en de confituurpotten vullen.
6) Direct sluiten. Deksel goed aandraaien en pot omkeren tot de confituur afgekoeld is.