Overzicht van de aardappelgerechten.

Aardappelen "Boulangère".

Aardappelen in zoutkorst met zure room en tuinkruiden.

Aardappelstoemp met erwtjes en cottage cheese.

Gegratineerde aardappelen met spruiten.

Gekonfijte aardappelen.

Geplette aardappelen met bloemkool.

Gratin van aardappelen en bloemkool.

Gratin van aardappelen en prei met curry en kurkuma.

Handgesneden frietjes.

Pannetje van aardappelen en groene kool.

Puree met groene selder.

Stoemp met willte kool en emmentaler.

Warme aardappelsalade met ijsbergsla en zure room.

Witte selder stoemp met lavas.

Wortelstoemp.

Aardappelen “Boulangère”.

Ingrediënten voor 4 personen : 6 aardappelen, 3 rode uien, tijm, laurier, ½ lt kippenbouillon, klontje boter.

1) Aardappelen schillen en in schijfjes snijden....
2) Oven voorverwarmen op 190°.
3) De ajuinen pellen en in schijfjes snijden. Klontje boter smelten, de ajuin laten zweten.
4) Oven schotel inboteren. ½ van de aardappelschijfjes erin leggen, daarop de tijm, laurier en de ajuin, daar op de andere helft van de aardappelschijfje.
5) De kippenbouillon er over gieten tot de aardappelen juist onder staan.
6) In de oven plaatsen gedurende 40 à 50 minuten. Indien de aardappelen te bruin worden, er een aluminium folie over doen.

 

Aardappelen in zoutkorst met zure room en tuinkruiden.

Ingrediënten voor 4 middelgrote aardappelen : 4 vastkokende aardappelen, tijm, laurier, rozemarijn, grof zeezout, 200 gr zure room, tuinkruiden (bladpeterselie, bieslook, koriander, basilicum enz…).

1) De aardappelen goed wassen.
2) Oven voorverwarmen op 175°.
3) In een schotel 1 cm grof zeezout leggen, daarop tijm, laurier en rozemarijn verdelen en de aardappelen schikken. De aardappelen mogen elkaar niet raken. Er nu zout over doen zodanig dat ze helemaal bedekt zijn.
4) Gedurende 60 à 70 minuten in de oven plaatsen.
5) De aardappelen uit de oven halen, het zout er helemaal afvegen. In 2 snijden, niet volledig doorsnijden, en op een verwarmde schotel leggen. Nu tussen de 2 helften zure room en tuinkruiden doen.

Aardappelstoemp met erwtjes en cottage cheese.

Ingrediënten voor 2 personen : 600 gr aardappelen, 250 gr erwtjes, 4 witte selderstengels, 1 klp gehakte munt, 3 lente-uitjes, 200 gr cottage cheese, 1 slp olijfolie, zout, peper.

1) Aardappelen schillen, gaar koken, afgieten en 1,5 dl kookvocht behouden.
2) De selderstengels wassen en de dikke draden uithalen. In kleine blokjes snijden.
3) De olijfolie verwarmen en de selder fruiten, wat water bijvoegen en ongeveer 12 à 14 minuten laten stoven. Indien nodig nog wat water bijvoegen. De erwtjes bijdoen en nog 5 à 6 minuten stoven. Kruiden met peper en zout.
4) De lente-ui fijn snijden.
5) De aardappelen fijn stampen. De groentjes bijvoegen, alsook de munt en de lente-ui. Goed mengen. De kaas er onder roeren en het apart gehouden kookvocht. Verder op smaak brengen met peper en zout.

Lekker met gebakken worsten.
TIP : om de worsten mooi te bakken zonder open te springen mag men er niet inprikken. Men laat boter smelten, wanneer de boter goed schuimt de worsten in de pan leggen en op laag vuur laten bakken. Wanneer 1 kant goed bruin is, mag men ze draaien pas op dat men er niet in prikt. Indien de boter te bruin wordt, een beetje boter bijdoen. De worsten zo ongeveer op laag vuur 20 minuten bakken. Vet afgieten en de pan blussen met water.

Gegratineerde aardappelen met spruiten.

Ingrediënten voor 2 personen : 300 gr spruiten, 400 gr aardappelen, 70 gr geraspte grana padano, 4,5 dl melk, 40 gr bloem, 40 gr boter, 25 gr paneermeel, nootmuskaat, peper en zout.

1) Oven voorverwarmen op 170°.
2) De spruiten wassen, slechte blaadjes verwijderen en onderaan kruiselings een inkeping maken. Water koken en de spruiten 10 minuten in kokend water half garen. Afgieten en direct onder koud water spoelen.
3) De aardappelen schillen en ook half laten garen. Een beetje laten afkoelen en in schijfjes snijden.
4) De boter smelten, bloem bijvoegen, goed mengen en eventjes laten bakken. De melk bijvoegen en al roerend een gladde saus bereiden. De kaas bij de saus voegen, kruiden met nootmuskaat, zout en peper.
5) Een ovenschaal inwrijven met boter. De aardappelschijfjes er dakpansgewijs in schikken. De spruitjes er bij voegen en de saus er over gieten. Bestrooien met de paneermeel.
6) In de oven plaatsen gedurende 25 à 30 minuten.

Gekonfijte aardappelen

 Ingrediënten : Krieltjes, eendenvet, tijm, laurier.

1) De aardappelen wassen en 10 minuten koken. Aardappelen afgieten en pellen. ...
2) De aardappelen in gelijke stukken snijden.
3) Het eendenvet opwarmen met de tijm en laurier tot aan het kookpunt. De aardappelen in het vet schikken. Op zacht vuur verder garen tot ze heel mals zijn. Uit het vet nemen en laten afdruipen op keukenpapier. Bestrooien met grof zout of Provençaalse kruiden.

Geplette aardappelen met bloemkool.

Ingrediënten voor 2 personen : ½ bloemkool, zelfde gewicht aardappelen als bloemkool,
100 gr zure room, 1 handvol basilicum, ½ dl melk, ½ dl olijfolie.

1) De bloemkool wassen en in kleine roosjes verdelen. De bloemkoolroosjes koken in zoutwater.
2) De aardappelen schillen, in kleine stukken snijden en koken in zoutwater.
3) De basilicum grof versnijden.
4) De aardappelen en de bloemkool pletten. Mengen met de melk, de olijfolie, de zure room en de basilicum.
5) Garneren met enkele kleine blaadjes basilicum.

Gratin van aardappelen en bloemkool.

Ingrediënten voor 2 à 3 personen : ½ bloemkool, 600 gr bloemige aardappelen, 2,5 dl room, 2,5 dl melk, 15 blaadjes basilicum, 100 gr gemalen gruyère, nootmuskaat, peper, zout, klontje boter.

1) De bloemkool wassen en in plakken versnijden van 1 cm dikte.
2) De aardappelen schillen, wassen en in plakjes van 3 à 4 mm snijden.
3) De basilicum fijn snijden.
4) De room, melk, basilicum, peper, zout, noot goed vermengen.
5) De oven voorverwarmen op 180°.
6) De ovenschotel inwrijven met boter, de helft van de aardappelen in de schotel leggen, daar op de bloemkool en nu de 2de helft van de aardappelen. Nu het roommengsel er over verdelen. De schotel in de oven zetten gedurende 1uur en 20 minuten. Indien het begint te kleuren afdekken met aluminium folie.
7) De schotel uit de oven nemen en de gruyère er over strooien. Terug een 10 tal minuten in de oven plaatsen tot men een mooi korstje heeft.

Gratin van aardappelen en prei met curry en kurkuma.

Ingrediënten voor 2 personen : 600 gr aardappelen, 5 wit van prei, 2 dl melk, 2 dl room, 1 klp curry, 1 klp kurkuma, 100 gr gemalen emmental, zout, peper

1) De prei wassen en in ringen snijden van 2 cm. Prei 3 à 4 minuten blancheren. Goed laten uitlekken.
2) De oven voorverwarmen op 180°.
3) De aardappelen schillen en in plakjes snijden van 3 mm.
4) De geblancheerde prei en aardappelplakjes mengen.
5) De melk en de room mengen met de curry, de kurkuma, peper en zout.
6) Een ovenvaste schaal inboteren en het aardappelmengsel in de schotel verdelen. Het roommengsel er bij gieten. Bestrooien met de kaas.
7) In de oven plaatsen gedurende 50 à 60 minuten.

 

Handgesneden frietjes :

Onlangs heb ik in een programma op TV van een Franse 2 sterren chef een manier gezien om minder calorierijke frietjes te maken. Dit heb ik uitgeprobeerd en vond het geniaal. Daarom hier het recept.

Handgesneden frietjes :

Ingrediënten : Bloemige aardappelen

1) De aardappelen schillen. Frieten snijden van ongeveer 1 cm dikte. De frieten spoelen.
2) De frieten opzetten in koud water en 15 à 18 minuten laten zacht koken. Afgieten en laten afkoelen.
3) Frituurolie verwarmen op 170°.
4) De frieten gedurende 6 à 8 minuten afbakken.

Door de frieten te pocheren in water zijn die veel minder vettig. De smaak blijft hetzelfde en de frieten zijn nog krokanter.

Pannetje van aardappelen en groene kool.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr gekuiste groene kool, 500gr aardappelen, 100 gr gerookt spek in blokjes, 1 rode ui, klontje boter.

1) De groene kool in repen snijden. In kokend water 6 minuten laten blancheren. Afgieten en 1 à 1,5 dl van het kookvocht houden. Direct onder koud water spoelen.
2) De aardappelen schillen. In niet te grote stukken snijden. Koken tot ze voor ¾ gaar zijn. Afgieten.
3) De rode ui in fijne reepjes snijden.
4) Klontje boter smelten en de ui fruiten, na 2 à 3 minuten het spek bijvoegen, dan de groene kool en de aardappelen. Alles samen nog een 3 tal minuten laten bakken. Nu en dan roeren. Nu de helft van het kookvocht van de groene kool bijgieten. Dit 15 minuten met deksel laten sudderen. Een paar maal controleren of er nog kookvocht bij moet.

Puree met groene selder.

Ingrediënten voor 2 personen : 500 gr aardappelen, 1 kleine groene selder, 1 ei, 1,5 dl melk, 1 klontje boter, venkelzaad, selderijzout, peper.

1) De bladeren van de groene selder verwijderen en bijhouden voor bouillon of om mosselen te koken. De middelste jonge malse takjes met loof op zij leggen. De stengels wassen en van de dikke draden ontdoen. De stengels in kleine boogjes snijden. Aanfruiten in een klontje boter. Beetje water bijvoegen en 10 à 15 minuten laten stoven.
2) De middelste malse takjes heel fijn snipperen.
3) Aardappelen schillen, in stukken snijden, gaar koken. Aardappelen pureren, melk, boter en ei onder roeren. Kruiden met venkelzaad en selderijzout. De gestoofde selder alsook de fijn gesnipperde selder bijvoegen en goed onder de puree roeren. Bijkruiden met peper en indien nodig zout.

Stoemp met witte kool en emmentaler.

Ingrediënten voor 4pers. : 750 gr geschilde aardappelen, ½ witte kool, 50 gr boter, peper, zout, nootmuskaat, 80 gr gemalen emmentaler, 20 cl zure room, 1 slp paneermeel.

1) De geschilde aardappelen in stukken snijden, koken, afgieten, stampen. De boter, zout en peper er onder mengen.
2) De ½ witte kool in fijne reepjes snijden, wassen, gaar koken in gezouten water. Afgieten en mengen met de aardappelen.
3) Oven voorverwarmen op 180°.
4) De aardappelen en de witte kool mengen met de parmezaan, de zure room. Kruiden met noot muskaat en indien nodig bijkruiden met peper en zout.
5) De stoemp in een geboterde schotel doen. Paneermeel over strooien en afwerken met blokjes boter.
6) De stoemp 10 minuten in de oven plaatsen en indien nodig 1à 2 minuten onder de grill.

Lekker met gebakken witloof en een stukje gebraden vlees of worst.

Warme aardappelsalade met ijsbergsla en zure room.

Ingrediënten : 500 gr aardappelen, ½ ijsbergsla, 2 slp zure room, 4 lente-ui, enkele ansjovissen.

1) De aardappelen schillen en in stukken snijden. Gaar koken in zout water. Afgieten....
2) De ijsbergsla wassen en in repen snijden.
3) De lente-ui wassen en fijn snijden.
4) De warme aardappelen mengen met de zure room, de lente-ui en de salade. Kruiden met peper en grof zout. Garneren met de ansjovisreepjes.

Heel lekker met gebakken vis.

Witte selder stoemp met lavas.

Ingrediënten voor 2 personen : 6 aardappelen, ½ witte selder, 2 ajuinen, 1 dl room, klontje boter, 2 grote takken lavas, peper en zout.

1) Aardappelen schillen, in gelijke stukken snijden en gaar koken....
2) De witte selder wassen, de draden uit de selderstengels halen en in stukjes van ongeveer 1 cm snijden.
3) De ajuin pellen en in gelijke stukken als de selder versnijden.
4) De lavas wassen en de blaadjes fijnsnipperen.
5) Boter smelten, de ajuin en de selder bij de boter doen zonder te kleuren. Indien nodig een beetje water bijvoegen. Laten beetgaar worden.
6) De zachtgekookte aardappelen bij de selder doen en fijn stampen. Er mogen gerust nog wat stukjes zijn. De lavas en de room bijvoegen. Kruiden met peper en zout.

Wortelstoemp.

Ingrediënten voor 2 personen : 500 gr aardappelen (bloemig), 500 gr wortelen, 1 ajuin, tijm, laurier, komijn, 4 dl groentenbouillon, boter.

1) De aardappelen en de wortelen schillen. In plakken snijden van ongeveer 1 cm. Nu niet meer spoelen.
2) De ajuin pellen en snipperen.
3) Boter smelten, ajuin fruiten, wortels bijvoegen en nu de aardappelplakken. Niet meer roeren. Tijm, laurier en komijn naar smaak toevoegen. Bouillon bijgieten, de aardappelen moeten juist onder staan, en zacht laten koken ongeveer 20 à 25 minuten half bedekt met deksel. Indien er op het einde nog teveel vocht op de aardappelen zou zijn, met een pollepel afscheppen maar op kant houden, indien nodig kan men nog altijd wat bijvoegen.
4) De tijm en laurier verwijderen. Met een stamper de stoemp goed mengen. De stoemp mag zeker niet te droog zijn. Indien nodig bijkruiden met peper en zout.
Lekker met zowel vlees als vis.