Overzicht van eiergerechten

Eiersalade met witloof, veldsla en witte bonen.

Omelet “baveuse” met asperges.

Toast met avocado, omelet met rucola, tomaat en mozzarella.

Tortilla met spek, prei en champignons.

Eiersalade met witloof, veldsla en witte bonen.

 Ingrediënten voor 2 personen : 3 eieren, 3 stronken witloof, 1 klein blik witte bonen (200 gr), 1 slp mayonaise, 1 slp yoghurt, 100 gr veldsla, 1 slp gehakte bieslook.

Voor de garnering : enkele sprietjes bieslook en een lepel mayonaise.

1) De eieren 9 minuten koken. In koud water leggen en pellen. In 8 snijden.
2) Witloof wassen, harde gedeelte uithalen, in de lengte in 4 snijden en in stukken van 1cm snijden.
3) Witte bonen spoelen.
4) Veldsla wassen en het onderste gedeelte verwijderen.
5) De mayonaise mengen met de yoghurt en de bieslook.
6) Het witloof, mengen met de veldsla en de witte bonen.
7) In een slakom onderaan de mayonaise, daar op de gemengde salade en nu de eieren. Nog garneren met een lepel mayonaise en enkele sprietjes bieslook.
8) Juist voor het serveren alles goed mengen.

Omelet “baveuse” met asperges.

Ingrediënten voor 2 personen : 200 gr fijne duinaspergepunten, 70 gr kaas, 4 eieren, 1 klontje boter, 1 klp gehakte peterselie, zout en peper.
Indien men geen fijne aspergepunten vindt kan men dit ook met de gewone asperges die men dan in stukken snijdt.


1) De aspergepunten in de helft van de boter met een beetje water in een pot met deksel gedurende 8 minuten zacht laten garen.
2) De eieren splitsen. De dooier opkloppen tot ze lichter van kleur geworden zijn. Mengen met de kaas. De eiwitten stijf opkloppen. Voorzichtig het eiwit onder de dooiers spatelen.
3) De rest van de boter smelten zonder te laten kleuren. Het eimengsel in de pan doen. Wanneer het eimengsel begint te stollen, de asperges in het midden van de omelet schikken en lichtjes in de omelet duwen. Bestrooien met de helft van de peterselie. Nu de omelet omdraaien. Dat gaat het best door een andere ingevette pan op de pan te zetten en in een korte beweging de pan om te draaien. Nog 1 à 2 minuten bakken. De eieren moeten licht gebakken zijn (baveuse), kan deze term niet in het Nederlands vertalen. Misschien kan iemand mij dit laten weten.
4) De omelet op een bord schikken. Men doet het bord op de pan en in 1 vlugge beweging keert men de pan om zodanig dat de asperges aan de bovenkant te zien zijn. Bestrooien met de rest van de peterselie.

Heel lekker met pasta en pesto.

Toast met avocado, omelet met rucola, tomaat en mozzarella.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 dikke sneden bruin brood of een ½ ciabattabrood in de lengte in 2 gesneden, 4 eieren, 1 avocado, 1 tomaat, 1 handvol rucola, 1 bol mozzarella, peper en zout, olijfolie.

1) De rucola in reepjes snijden van 1 cm
2) De tomaat pellen, uithalen en in blokjes snijden.
3) De mozzarella in sneetjes versnijden.
4) De avocado uit de schil halen en pureren met peper en zout.
5) De eieren loskloppen en in een beetje olijfolie bakken. De rucola, tomaat en mozzarella bijvoegen. Een deksel erop doen en 6 à 7 minuten op zacht vuur laten garen.
6) Het brood toasten. Een beetje olijfolie er op doen, dan een mooie laag avocadopuree en garneren met omelet en rucola.

 

Tortilla met spek, prei en champignons.

Ingrediënten voor 2 personen : 3 kleine aardappelen, 100 gr champignons, 1 preiwit, 1 slp gehakte peterselie, 4 eieren, 100 gr geraspte emmentaler, boter, peper en zout

1) Schil de aardappelen en snij ze in dunne schijfjes. Laat ze 3 à 4 minuten koken. Afgieten
2) De prei wassen en in dunne ringen snijden.
3) Een klontje boter smelten, het spek bakken, de prei, aardappelen en champignons bijdoen en 3 à 4 minuten laten bakken.
4) De eieren kloppen samen met de kaas en de peterselie. Kruiden met peper en zout.
5) De eieren over het aardappelmengsel gieten en op een laag vuurtje met deksel ongeveer 8 à 10 minuten laten gaar worden.
6) Eventjes onder de grill zetten om een goudgeel korstje te hebben.