Overzicht van gevogelte.

Eendenborst.

Eendenborst gemarineerd met broccoli.

Eendenborst met ananas en rozemarijn

Eendenfilet met raapjespuree.

Haantje.

Haantje met erwtjes, rode paprika, wortels en witte selder.

Kwartel.

Gevulde kwartel met asperges en dragonsaus.

Kwartel met appel en rode biet salade.

Kwartel met specerijen en spinazie.

Mechelse koekoek.

Mechelse koekoek met appel en tijm

Parelhoen.

Gevulde parelhoenfilet met tomatentapenade en mozzarella.

Parelhoen met Reine-Claude pruimen.

Parelhoen met sinaasappel en ras el hanout.

Parelhoenbil met witte kool en witloof.

Eendenborst gemarineerd met broccoli.

Ingrediënten voor 2 pers. : 1 eendenborst van 350 gr, 1 dl room, 1 broccoli,

Voor de marinade : 1 slp sojasaus, 1 slp balsamico azijn, 2 slp olijfolie, 1 mespunt curcuma, 1 slp Luikse siroop, 1 sjalot, peper.

1) De sjalot heel fijn snipperen.
2) De fijngesneden sjalot met de rest van de marinade ingrediënten goed mengen. Het vel van de eendenborst met een scherp mes inkerven in ruitjesvorm en de eendenborst minstens 1 uur marineren.
3) De broccoli in roosjes verdelen. Wassen en in kokend water laten gaar worden.
4) De oven voorverwarmen op 180°.
5) De eendenborst uit de marinade halen en in de olijfolie bruin bakken. Verder gedurende 10 à 15 minuten in de oven bakken. Uit de oven halen en 5 minuten laten rusten.
6) De rest van de marinade opwarmen en mengen met de room. De saus zeven.
7) De eendenborst in mooie plakjes snijden en op bord schikken samen met de broccoli en een beetje saus.

Lekker met gebakken aardappelen.

Eendenborst met ananas en rozemarijn.

Ingrediënten voor 4 personen : 2 eendenborstfilets, 1 ananas, 1 slp bruine suiker, 2 takjes rozemarijn, 1 sjalot, 2 slp frambozenazijn, 1,5 dl witte wijn, 5 dl kippenbouillon, 50 gr bruine suiker, 1klp gemberpoeder, 2 slp sojasaus, sap van ½ limoen.

1) De rozemarijn wassen, de blaadjes van de steel halen en fijn hakken.
2) De ananas schillen. In sneden van 3 cm snijden. De middelste harde kern uithalen en de cirkels in 5 à 6 stukken snijden. Boter laten smelten de ananasstukken erin leggen, bestrooien met de lepel bruine suiker en de gehakte rozemarijn. Mooi bruin laten kleuren.
3) De sjalot fijnsnipperen.
4) Oven voorverwarmen op 180°.
5) Inkepingen maken in het vet van de eendenborsten. In een pan leggen zonder vetstof en laten bakken gedurende een 8 tal minuten. De vetkant moet mooi bruin zijn en het vet gesmolten. De eendenborsten omdraaien en nog 1 minuut laten bakken. Uit de pan nemen en in een ovenschotel doen. Verder afbakken in de oven gedurende 6 minuten. Onder alufolie laten rusten gedurende 10 minuten en dan versnijden.
6) Het overtollige vet uit de pan zeven en bewaren. Heel lekker om aardappelen in te bakken.
7) In de pan de sjalot fruiten. De bruine suiker bijvoegen en licht laten karameliseren. De frambozenazijn bijdoen en dan de witte wijn, kippenbouillon. Lichtjes laten inkoken. Sojasaus, gemberpoeder en het sap van de limoen onder roeren. Nog eventjes laten inkoken. Indien nodig de saus wat indikken met beurre manié (½ boter en ½ bloem).
8) De eendenborst op een bord schikken met de ananas en de saus.

Lekker met gekonfijte aardappelen : zie mijn site www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 aardappelen

Eendenfilet met raapjespuree.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr eendenfilet, 500 gr raapjes, 500 gr aardappelen, 2 ajuinen, 1 teentje look, kippenbouillon, 2 kruidnagels, 2 blaadjes laurier, olijfolie, nootmuskaat, peper en zout.

  1. Aardappelen en de raapjes schillen. In stukken snijden.

  2. De ajuinen en de look pellen. In 1 ajuin de kruidnagels prikken. De andere ajuin en de look snipperen.

  3. De fijngesnipperde ajuin en look fruiten in een beetje olijfolie, de raapjes en de aardappelen bijvoegen, de ui met kruidnagel en de laurier. Nu kippenbouillon bijgieten tot alles net onder staat. Met deksel 15 à 18 minuten zacht laten koken. Afgieten en de bouillon opvangen. De laurier en de ui met kruidnagel uithalen. De aardappelen en de raapjes fijn stampen. Bouillon bijgieten tot men een smeuïge puree heeft. Kruiden met peper en zout.

  4. Het overtollige vet aan de kanten van de filet afsnijden. Het vet van de eendenfilet kruisvormig insnijden. Het vlees kruiden met peper en zout. Een anti kleefpan verwarmen en dan de eendenfilet langs de velkant in de pan leggen. Laat 4 à 5 minuten op elke kant bakken. Enkele minuten laten rusten onder aluminiumfolie. Dan versnijden in mooie plakken. Het vet uit de pan gieten en deglaceren met een beetje bouillon van de aardappelen.

  5. De puree mooi op het bord schikken met enkele sneetjes eendenfilet.

Haantje met erwtjes, rode paprika, wortels en witte selder.

Ingrediënten voor 2 haantjes : 6 middelgrote aardappelen, 2 tomaten, 1 ui, 1 teentje look, 2 wortelen, 3 stengels bleekselder, 1 rode paprika, 200 gr diepvries of verse erwtjes, 1 potje saffraan, 2 dl kippenbouillon, kippenkruiden, peper en zout.

1) De oven voorverwarmen op 180°.
2) De haantjes inwrijven met kippenkruiden en aanbakken in een klontje boter en 1 slp olijfolie. Uit de sauteuse nemen en in een ovenvaste schotel doen en ½ uur bakken in de oven.
3) De aardappelen schillen en in stukken snijden. Voor 90 % gaar koken.
4) De tomaten monderen, pellen, zaadjes uithalen en in grove stukken snijden.
5) De ui en de look pellen en fijn snipperen.
6) De wortelen schillen en in rondellen snijden.
7) De dikke draden uit de selder halen en in fijne halve maantjes snijden.
8) De rode paprika schillen, zaadjes uithalen en in reepjes snijden.
9) De ajuin, look, selder, paprika, aardappelen in de sauteuse van de haantjes fruiten gedurende 2 à 3 minuten. Kruiden met de saffraan, peper en zout. Kippenbouillon bijdoen en met deksel 7 à 8 minuten laten stoven.
10) Nu de erwtjes en de tomaten bijvoegen. Alles goed mengen. De haantjes er boven leggen en terug 20 minuten in de oven.
11) De sauteuse uit de oven halen en de haantjes in 2 snijden.

Gevulde kwartel met asperges en dragonsaus.

Ingrediënten voor 4 personen : 4 kwartels, 1 sjalot, 1 ei, 1 slp gehakte peterselie, 300 gr kippengehakt, 150 gr champignons, 12 duinasperges, knoflookolie, 1 slp gehakte dragon, 1,5 dl kippenbouillon, 1,5 dl room, olijfolie met look.

1) De farce voor de kwartels bereiden : de champignons heel fijn snijden, de sjalot fijnsnipperen, gehakt mengen met sjalot, het ei, de gehakte peterselie, de champignons en kruiden met peper en zout.
2) Oven voorverwarmen op 180°.
3) De kwartels vullen met de farce. Met de rest van de farce een rechthoekig broodje vormen.
4) De kwartels inwrijven met olijfolie en samen met het gehaktbroodje in een vuurvaste met olijfolie ingewreven schotel leggen.
5) De kwartels en het gehaktbroodje ongeveer 45 minuten in de oven laten garen.
6) De asperges schillen. In een sauteuse leggen en bedekken met water tot ze juist onder staan. Een klontje boter, peper en zout bijdoen. 10 a 12 minuten op een zacht vuur laten garen.
7) De kwartels en het gehaktbroodje uit de oven nemen en warm houden. De schotel deglaceren met de kippenbouillon. Deze jus zeven en de room bijvoegen. Laten inkoken tot gewenste dikte. Dragon bijvoegen.
8) Dit mooi op een bod schikken; Asperges met een kwartel en een paar sneetjes van het gehaktbrood.

Lekker met puree.

Kwartel met appel en rode biet salade.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 kwartels, 1 rode biet, 1 appel, citroensap, 2 slp yoghurt, 1 klp mierikswortel, 1 slp mayonaise, (koriander poeder, komijnpoeder, nootmuskaat, 4 kruiden) van elk een mespunt en dit mengen, 1 slp honing, rucola, rode biet scheuten, bieslook, olijfolie, boter.

1) Oven voorverwarmen op 180°.
2) Kwartels aanbakken in 1 lepel olijfolie en een klontje boter. Kruiden met de specerijen mengeling en inwrijven met honing. Verder bakken in de oven gedurende 20 à 25 minuten. De kwartels in 2 snijden. De bouten en de filets van de kwartel halen.
3) De rode biet goed wassen en koken gedurende 1 uur 30 minuten à 2 uur. Spoelen met koud water en pellen.
4) De bieslook fijnsnijden. Enkele takjes apart houden voor het dresseren.
5) De rucola wassen.
6) De appel schillen en klokhuis uithalen. Besprenkelen met citroen. De appel en de rode biet in blokjes snijden van ½ cm.
7) De dressing : de yoghurt, mayonaise, mierikswortel, citroensap, peper en zout mengen
8) In het midden van het bord legt men een beetje rucola, daarop de bietensalade, dan schikt men daar 2 kwartelfilets en 2 kwartelboutjes op. Garneren met wat rode biet scheuten, bieslooksprietjes en dressing.

Kwartel met specerijen en spinazie.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 à 3 kwartels, 250 gr spinazie, 50 gr boter + 1 klontje + 30 gr, 1 klp 4-kruiden, 1 klp korianderpoeder, 1/2 klp komijn, honing, peper, zout, nootmuskaat.

1) De spinazie wassen en stoven in klontje boter. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
2) De oven voorverwarmen op 170°.
3) 50 gr boter laten mals worden en mengen met de koriander, 4-kruiden en de komijn.
4) De kwartels opvullen met het botermengsel. In een beboterde ovenvaste schotel schikken. Inwrijven met de honing en de 30 gr boter verdelen over iedere kwartel.
5) De schotel gedurende 25 à 30 minuten in de oven plaatsen. De kwartels in 2 verdelen, met de binnenzijde terug in de schaal schikken en nog 2 à 3 minuten onder de grill plaatsen zodanig dat het vel mooi bruin gekorst is.
6) Op een bord de spinazie schikken en daarop de kwartel.

Lekker met gebakken aardappelen.

Mechelse koekoek met appels en tijm.

Ingrediënten : 1 Mechelse koekoek, 4 sjalotten, 1 teentje look, enkele takjes tijm, enkele takjes rozemarijn, 1 slp agave siroop, 25 gr boter, 3 slp lijfolie enkele krielaardappelen.
Voor de appels : 4 appels, 1 cm gember, 4 kaneelstokjes, 1 slp appelsap of water.

1) Oven voorverwarmen op 190°.
2) De Mechelse koekoek in stukken verdelen.
3) Een ovenschotel lichtjes inwrijven met olijfolie. De tijm en de rozemarijn in de ovenschotel schikken.
4) De boter smelten, mengen met de agave siroop en de olijfolie. De stukken koekoek met dit mengsel inwrijven en in de ovenschotel leggen.
5) De sjalotten pellenalsook de look. De sjalot in de lengte in niet te kleine stukken snijden. Rond de koekoek schikken.
6) De krieltjes wassen en in 2 snijden en ook in de ovenschotel schikken.
7) In de oven gedurende 50 à 60 minuten plaatsen. Indien de kip te bruin wordt, bedekken met alu folie.
8) De appelen schillen en in stukken snijden. Doe de geraspte gember, het appelsap en de kaneelstokjes erbij. Er moeten nog stukjes appel te zien zijn. Voor het opdienen de kaneelstokjes eruit halen.

Gevulde parelhoenfilet met tomatentapenade en mozzarella.

Ingrediënten voor 4 personen : 4 parelhoenfilets, 4 klp tomatentapenade, 1 bolletje mozzarella, 8 sneetjes lardo of pancetta of gerookt spek, basilicum, 1 lt gevogeltebouillon, klontje boter, 2 dl room.

1) De filets in de lengte opensnijden, platkloppen tussen 2 plastiekfolies.
2) De filets beleggen met tapenade, lardo, basilicum en mozzarella. Oprollen in plastiekfolie en goed aanspannen.
3) De bouillon aan de kook brengen en de rolletjes op zacht vuur 12 minuten laten koken. Laten afkoelen, en de rolletjes van de folie ontdoen, en kruiden met peper en zout.
4) Oven voorverwarmen op 180°.
5) Boter laten smelten en de rolletjes aankleuren in de boter, verder nog 4 à 5 minuten in de oven plaatsen.
6) Ondertussen 2 dl bouillon en 2 dl room inkoken voor de saus. Bijkruiden met peper en zout.
7) De rolletjes overlangs in 2 snijden en opdienen.

Lekker met kroketten en witloof.

Het recept van de tomatentapenade : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2016/groenten
Het recept van de gevogeltebouillon :www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017/soepen

Parelhoen met Reine-Claude pruimen.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 kleine parelhoen, 1 rode ui, 1 dl kippenbouillon, 500 gr Reine-Claude pruimen, 1 klp honing, 1 klontje boter, olijfolie.

Voor de marinade: 1 klp gemberpoeder, 1 klp curcuma, 2 slp olijfolie, 1 slp honing.

1) Alle ingrediënten voor de marinade goed mengen.
2) De rode ui fijn snipperen.
3) De pruimen wassen, halveren en pit uithalen. Mengen met de klp honing.
4) Oven voorverwarmen op 180°.
5) Boter en olijfolie smelten, en de parelhoen goudbruin bakken. Uit de pan nemen en in dezelfde pan de ui fruiten.
6) De parelhoen inwrijven met de marinade. In een ovenvaste schotel leggen. De gefruite ui er bij doen alsook de kippenbouillon. 40 à 45 minuten in de oven plaatsen. Indien de parelhoen te bruin wordt alufolie over doen. De pruimen er rond schikken en nogmaals 15 à 20 minuten in de oven plaatsen.
7) Lekker met gebakken aardappeltjes.

Parelhoen met sinaasappel en ras el hanout.

 

Ingrediënten voor 1 parelhoen : 1 parelhoen, 1 grote rode ajuin, 1 klp gehakte look, 1klp gedroogde chili peper, 4 slp zonnebloemolie, 1 à ½ slp ras el hanout, 2 sinaasappelen, 2 slp sojasaus.

1) De parelhoen in stukken verdelen.
2) De ui samen met de look, de chili peper blenderen of in de hakmolen doen.
3) De sinaasappelen goed wassen en raspen. Enkel het oranje deel. De appelsienen persen en het sap zeven.
4) In een kom het uimengsel met de olie, de ras el hanout, de sojasaus, de geraspte schil en het sap goed mengen.
5) De stukken parelhoen met de marinade goed insmeren. In een schaal leggen en afdekken en zeker 2 uur laten marineren. Dit mag ook enkele uren langer.
6) De oven voorverwarmen op 180°. Bakken in de oven gedurende 45 à 60 minuten naargelang de grootte van de parelhoen.
7) Lekker met gebakken aardappelen en witloof met sinaasappelsap en basilicum.

Het recept van het witloof is te vinden op mijn site www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be

Parelhoenbil met witte kool en witloof.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 parelhoenbillen, 1 ui, 1 wortel, 300 gr witte kool, 2 witloof (staat niet op de foto), 1 klp suiker, ½ dl rode wijnazijn, 1slp honing, 1,5 dl gevogeltebouillon, 50 gr boter, peper en zout.

1) Ajuin pellen en fijn snijden. Wortel schillen en in blokjes snijden.
2) De witte kool wassen, dikke nerven uithalen. De kool en het witloof in repen snijden.
3) De ½ van de boter smelten en de ui samen met de wortel 2 minuten fruiten. De witte kool en het witloof, de suiker, de rode wijnazijn bijvoegen . Kruiden met peper en zout. Ongeveer 35 minuten zachtjes laten garen.
4) Oven voorverwarmen op 180°.
5) De parelhoenbillen aan kleuren in de rest van de boter. Inwrijven met de honing en in een ovenvaste, ingeboterde schotel leggen. De pan deglaceren met de bouillon en dit in de ovenschotel doen. De schotel 35 à 40 minuten in de oven plaatsen. Indien de parelhoen te bruin wordt afdekken met alufolie.
6) De schotel uit de oven nemen, de saus zeven en bij de kool doen.
7) Lekker met gebakken aardappelen.