Overzicht van gehakt en worst gerechten.

Chipolata met risotto van groene kool.

Gehaktballetjes met kappertjessaus en bloemkool.

Gehaktballetjes met paprika en champignons.

Gehaktballetjes met spaghetti en boschampignons.

Gehaktballetjes op Luikse wijze.

Gehaktbrood met havermout en mozzarella.

Gehaktbrood met Italiaanse ham en mosterdsaus.

Gehaktbrood met pijnboompitten en mozzarella.

Gehaktgratin met spruiten en salie.

Gehakt parmentier met pastinaak.

Gehakttaart met aubergine en courgette.

Gratin van gehakt met witloof.

Parmentier met gehakt en bloemkool.

Parmentier met gehakt, raapjes, prei en champignons.

Rollade van gehakt met tomatensaus.

Spruiten hutsepot met worst.

Worst met bonen en erwten.

Worst met rode ui en champignons in rode wijn.

 

Chipolata met risotto van groene kool.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr chipolata, ½ groene kool, 180 gr risottorijst, 1 sjalot, 1 teentje look, 1 dl witte wijn, 6,5 dl kippenbouillon, 30 gr geraspte parmezaan, 40 gr boter, olijfolie, peper, zout.

1) De groene kool in reepjes snijden, wassen. Water koken, groene kool bijdoen en 8 à 10 minuten zacht laten koken. Afgieten en spoelen onder koud water
2) De sjalot en de look fijnsnipperen. Fruiten in 1 slp olijfolie, rijst bijdoen en roeren tot de korrels glazig worden. Witte wijn bijdoen laten verdampen. Op zacht vuur verder werken.
Beetje bij beetje de warme kippenbouillon bijvoegen al roerend, en wanneer de bouillon opgeslorpt is verder bouillon bijvoegen. Na 12 à 15 minuten moet de rijst gaar zijn. De groene kool bijvoegen , nog 1 minuut verwarmen en dan van het vuur nemen.
3) Parmezaan en boter onder roeren.
4) Chipolata bakken en in stukjes van ongeveer 4 cm snijden.
5) De chipolata verdelen over de risotto.

Gehaktballetjes met kappertjessaus en bloemkool.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr gehakt (naar keuze), 3 ansjovisfilets, 2 slp kappertjes, 1 kleine ui, sap van ½ citroen, 1slp gehakte peterselie, 1 ei, 50 gr boter, 150 ml room, 1 slp paneermeel, 40 gr bloem, 7 dl groentenbouillon, 2 laurierbladen, 1 klp mosterd, peper, ½ bloemkool.

1) De ansjovis uitlekken en heel fijn hakken.
2) De ajuin fijn hakken.
3) De bouillon laten koken samen met de laurier.
4) Het gehakt mengen met het ei, de ajuin, de peterselie, de paneermeel, de ansjovis. Balletjes maken en in de bouillon 5 à 6 minuten laten koken. De balletjes uit de bouillon nemen en de bouillon zeven.
5) De boter warmen, bloem bijdoen en even laten bakken zonder kleuren. Aanlengen met bouillon tot men een mooie gladde saus heeft. De kappertjes, de room en de mosterd bijvoegen en nog 2 à 3 minuten laten pruttelen. De citroen en peper bijvoegen en indien nodig zout. Balletjes in de saus doen en terug goed opwarmen.
6) De bloemkool wassen en in roosjes verdelen. De roosjes in zoutwater koken tot ze gaar zijn.
7) De balletjes op een bord schikken met de bloemkool en nog een beetje saus over doen.

Lekker met pasta.

Gehaktballetjes met paprika en champignons.

Ingrediënten voor 2 personen : 200 volkoren spirelli, basilicum, 2 sjalotten, 1 rode paprika, 250 gr champignons.500 gr tomatenblokjes, 2 dl room, 100 gr geraspte emmentaler, 400 gr gehakt, 2 slp paneermeel, 1 slp gehakte peterselie, 1 ei.

1) Pel de sjalotten en hak ze fijn.
2) Meng het gehakt met het ei, de peterselie, de helft van de sjalot en het paneermeel. Kruiden met peper en zout. Rol er balletjes van, niet te groot, en bak ze licht bruin.
3) De paprika pellen, en in blokjes snijden.
4) De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
5) Kook de spirelli zoals op de verpakking vermeld.
6) Fruit de rest van de sjalot in olijfolie met de paprika en de champignons, doe er de tomatenblokjes bij en de room. Laar 10 minuten zacht sudderen.
7) Vet een ovenschotel in.
8) De oven voorverwarmen op 180°.
9) Doe de balletjes in de saus en laat nog 2 minuten sudderen. Voeg nu de pasta bij de saus en alles goed mengen. Doe dit alles in de ingevette schotel en bestrooi het met de kaas.
10) Zet de schotel 20 minuten in de oven.
11) Werk af met de basilicum.

Gehaktballetjes met spaghetti en boschampignons.

Ingrediënten voor 2 personen : 225 à 250 gr spaghetti (volkoren), 250 gr gemengde boschampignons, 2,5 dl room, 1 teentje look, 1 sjalot, klontje boter, 20 blaadjes salie fijngehakt en enkele blaadjes voor de garnering, 400 gr gehakt, 1 ei, 40 gr gemalen pecorino en enkele schilfers pecorino voor de garnering.

1) Het gehakt mengen met het ei, de fijngehakte salie en de gemalen pecorino. Indien nodig bijkruiden met peper en zout Mooie niet te grote balletjes vormen. De balletjes in kokend water doen en gaar koken. Uit het water nemen en laten uitlekken. 2 dl kookvocht houden.
2) De spaghetti koken zoals op de verpakking vermeld. Afgieten en wat kookvocht bijhouden
3) De look en de sjalot pellen en fijn snipperen.
4) De champignons proper borstelen en in stukken snijden.
5) In een wijde sauteuse de boter verwarmen en de sjalot en de look fruiten. Champignons bijvoegen en laten bakken, Room en kookvocht van de balletjes bijvoegen. Goed laten inkoken. Indien nodig wat beurre manié bijvoegen of maïzena. Bijkruiden met peper en zout.
6) De spaghetti en de balletjes bij de saus doen en goed laten opwarmen.
7) In een diep bord de spaghetti schikken. Enkele gehaktballen er op dresseren en garneren met de schilfers pecorino en enkele blaadjes salie.

Gehaktballetjes op Luikse wijze.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 à 400 gr gemengd gehakt, 1 sjalot, 2 slp paneermeel, enkele takjes tijm, 2 laurierblaadjes, 15 zilveruitjes, 2 slp frambozenazijn, 2 dl bruin bier, 2 slp Luikse siroop, 2 slp rozijnen, peper en zout.

1) De rozijntjes in wat water laten wellen.
2) De sjalot fijn snipperen en mengen met het paneermeel en het gehakt. Indien nodig bijkruiden met peper en zout. Mooie balletjes van vormen.
3) De balletjes goudbruin kleuren in olijfolie, zilveruitjes bijvoegen en ook laten kleuren. Blussen met de frambozenazijn en het bier. De siroop en de uitgelekte rozijnen bijvoegen, alsook de tijm en laurier. 20 à 25 minuten laten sudderen op laag vuur met deksel. Indien nodig een klein beetje water bijvoegen.
4) Lekker met puree en groene boontjes

Gehaktbrood met havermout en mozzarella.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr gemengd gehakt, 125 gr mozzarella, 1 ui, 50 gr havermout, 1 ei, 1 slp gehakte bladpeterselie, 400 gr vastkokende aardappelen, 400 gr groene boontjes, 1 klp kappertjes, 2 rozemarijntakjes, peper en zout, olijfolie, boter

1) De aardappelen schillen en in kleine blokjes snijden. 10 minuten laten koken en afgieten
2) De rozemarijn fijnhakken.
3) De oven voorverwarmen op 190°.
4) De mozzarella laten uitlekken en in plakjes snijden of als het bolletjes zijn in 2 snijden.
5) Het gehakt mengen met de havermout, het ei, de peterselie, zout en peper. In 2 gelijke delen verdelen en er 2 platte gehaktbroodjes mee vormen. Op 1 gehaktbroodje de mozzarella verdelen en dan het 2de er op leggen en goed aandrukken vooral de zijkanten. Maak er 1 mooi dik gehaktbrood van. Men mag de mozzarella niet zien op de zijkanten.
6) Het gehaktbrood in een ingeboterde schotel leggen. De aardappelblokjes mengen met de rozemarijn en een beetje olijfolie. De aardappelen rond het gehaktbrood schikken.
7) Snij de ui in ringen en laat hem glazig stoven in een beetje boter. Schik de uiringen op het gehakt. Besprenkel alles met olijfolie en bestrooi met wat grof zout.
8) Schuif de schotel 50 à 60 minuten in de oven. Indien de ui te donker wordt, leg juist over de ui een reepje aluminium folie.
9) De boontjes schoon maken en 8 à 10 minuten in kokend water gaar laten worden. Afgieten en spoelen onder koud water. Beetje boter smelten en de boontjes opwarmen. Mengen met de kappertjes. Kruiden met peper en zout

Gehaktbrood met Italiaanse ham en mosterdsaus.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr gehakt, 4 à 5 sneden Italiaanse ham, 1 kleine ui, 1 ei, 1 dl room, 1 dl groentenbouillon, 1 klp mosterd, 1 slp paneermeel, boter, peper en zout.

1) De ui fijnsnipperen. 
2) Het gehakt mengen met de ui, het ei en het paneermeel. Indien nodig bijkruiden.
3) Oven verwarmen op 180°.
4) De ham op een plank dakpansgewijs leggen. Van het gehakt een rol maken en op de ham leggen. Dichtrollen en het gehaktbroodje op de naad in een geboterde ovenvaste schaal doen.
5) Ongeveer 40 à 50 minuten in de oven doen.
6) Het gehaktbrood uit de oven nemen en warm houden. Het overtollige vet weggieten en de aanbaksels met de groentenbouillon laten opkoken. De jus zeven en inkoken met de room. De mosterd bijvoegen en goed mengen. Bijkruiden met peper en zout.
7) Opdienen met wortelkroketten, wortel en pastinaak met tijm en honing. Deze 2 recepten zijn te vinden op mijn site www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be

Gehaktbrood met pijnboompitten en mozzarella.

Voor dit recept heb ik lamsgehakt gebruikt maar indien men geen lamsvlees lust kan men gelijk welk soort gehakt gebruiken.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr lamsgehakt, 1 slp paneermeel, 1 ei, 40 gr pijnboompitten, 1 mozzarella van 125 gr, 1 rode ui, 50 gr boter.

1) De pijnboompitten roosteren in een anti kleefpan.
2) De rode ui fijn snipperen.
3) De mozzarella in kleine stukjes verdelen.
4) Oven voorverwarmen op 170°.
5) Het gehakt mengen met de ui, het paneermeel, het ei en de mozzarella. Kruiden met peper en zout. Vormen tot een gehaktbroodje.
6) Dit gehaktbroodje aan alle kanten bruin bakken.
7) Een ovenvaste schotel inwrijven met boter. Het gehaktbroodje in de schotel leggen en 40 minuten in de oven plaatsen.
8) Uit de oven halen, 5 minuten laten rusten en in dikke plakken snijden.

Lekker met bloemkool met 2 kazen en puree.
Recept bloemkool : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2016 groenten

Gehaktgratin met spruiten en salie.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr gehakt, 100 gr gerookte spekblokjes, 400 gr spruitjes, enkele blaadjes salie, 500 gr aardappelen, 100 gr geraspte emmentaler, 1 dl melk, boter, 1 klp honing, peper en zout.

1) De aardappelen schillen en in stukken snijden. Koken en pureren....
2) De salie wassen en fijnhakken.
3) De spruitjes kuisen en in 2 snijden. Klontje boter smelten en de spruitjes samen met een scheutje water 20 minuten stoven. De spruitjes samen met de salie en de honing blenderen. Kruiden met peper en zout.
4) Meng de spruitjes met de puree en voeg er een klontje boter en de melk bij.
5) De spekreepjes bruin bakken. Het gehakt bijvoegen en losroeren. Gaar bakken en kruiden met peper en zout.
6) Oven voorverwarmen op 180°.
7) Het vlees in een ovenvaste, ingeboterde schaal doen. Bedekken met de spruitjespuree. Kaas over strooien.
8) Ongeveer 25 minuten in de oven plaatsen tot de kaas goudbruin is.

Gehakt parmentier met pastinaak.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr gehakt, 2 wortels, 3 witte selderstengels, 1 ui, 1 klp tomatenpuree, 400 gr tomatenblokjes, 1 dl kippenbouillon, ½ klp komijn, ½ klp gedroogde chili, 1 mespunt kaneel, olijfolie, 2 stuks pastinaak, aardappelen zelfde gewicht als de pastinaak, boter, 1 ei, nootmuskaat, peper en zout.

1) De ui pellen en fijnsnipperen
2) De wortels schillen en in kleine blokjes snijden.
3) De selder wassen, dikke draden verwijderen en in kleine blokjes snijden.
4) De oven verwarmen op 190°.
5) Aardappelen en pastinaak schillen en in gelijke stukken snijden. Koken tot ze gaar zijn. Pureren. Boter en het ei bijdoen, goed mengen. Kruiden met nootmuskaat, peper en zout.
6) De olijfolie verwarmen en de groenten fruiten. Het gehakt bijvoegen en laten kleuren. Tomatenpuree, tomatenblokjes, komijn, kaneel en chili bijdoen. Indien nodig bijkruiden met peper en zout. 20 minuten zacht laten sudderen.
7) Een ovenschotel inboteren. Het gehakt in de schotel doen en bedekken met puree. Lijntjes trekken met een vork.
8) 25 à 30 minuten in de oven plaatsen.

Gehakttaart met aubergine en courgette.

Ingrediënten voor 2 à 3 personen : 1 vel kant en klare bladerdeeg, 1 aubergine, ½ courgette, 350 gr gehakt, 1 sjalot, 150 gr geraspte emmentaler, 2 dl room, 2 eieren, 140 gr tomatenpuree, peper, zout, olijfolie.

1) Verwarm de oven voor op 180°.
2) Het bladerdeeg boven op het boterpapier in een bakvorm doen. Gaatjes prikken in de bladerdeeg. Daarop een ander blad bakpapier leggen. Bakparels of gedroogde bonen op strooien en 10 minuten bakken. Uit de oven nemen, gedroogde bonen verwijderen en het bovenste blad papier. Nog verder 5 minuten bakken. Uit de oven nemen en laten afkoelen. Dit noemt men blind bakken.
3) De sjalot fijnsnipperen.
4) De aubergine en de courgette wassen en in blokjes snijden.
5) De sjalot aanstoven in de olijfolie samen met het gehakt, de aubergine en de courgette. De tomatenpuree erdoor roeren. Kruiden met peper en zout. Laten afkoelen.
6) De room met de eieren loskloppen. Kruiden met peper en zout. Het eiermengsel met het afgekoelde gehakt vermengen. Dit alles in de bladerdeegvorm gieten.
7) De taart bestrooien met de geraspte kaas.
8) De taart gedurende 30 minuten in de oven plaatsen en goudbruin bakken.

Gratin van gehakt met witloof.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr gemengd gehakt, 1 sjalot, 1 teentje look, 6 stronken witloof, 180 gr kruidenkaas, 100 ml zure room, ¼ limoen, 40 gr gemalen parmezaan, 1 slp grof gehakte peterselie, zout, peper, noot of karwij, olijfolie.

1) De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
2) Beetje olijfolie verwarmen en de sjalot en de look fruiten. Gehakt bijvoegen en al roerend het gehakt aanbakken.
3) Het witloof wassen, het harde middengedeelte verwijderen en in grove stukken snijden. Olijfolie verwarmen en het witloof 10 minuten bakken. Besprenkelen met het citroensap, kruiden met peper, zout en karwij. De kruidenkaas, de peterselie en de zure room bij het witloof doen en goed omroeren.
4) De oven voorverwarmen op 180°.
5) Een ovenschotel inwrijven met olijfolie. Het gehakt er in doen en mooi open wrijven. Daar het witloof op schillen en de bovenkant mooi glad wrijven. Bestrooien met parmezaan.
6) De schotel 20 à 25 minuten in de oven plaatsen tot die mooi bruin is.

Lekker met puree.

Parmentier met gehakt en bloemkool.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr gehakt, ½ bloemkool, 1 ui, 200 gr zure room, 1 slp geroosterde pijnboompitten, olijfolie, 1 klp raz el hanout, ½ klp komijnpoeder, 600 gr aardappelen, 1 slp olijfolie, 1 ei, 1,5 dl melk.

1) Aardappelen schillen, in stukken snijden, koken en puree bereiden met 1 slp olijfolie, het ei en de melk.
2) Ui fijnsnipperen.
3) Bloemkool in kleine roosjes verdelen. In gezouten kokend water 6 à 7 minuten blancheren. Afgieten.
4) Oven voorverwarmen op 180°.
5) De ui glazig bakken in 1 slp olijfolie, gehakt bijvoegen en de pijnboompitten, goed het gehakt losroeren en bakken tot al het gehakt lichtgekleurd is. De bloemkool bijvoegen en kruiden met raz el hanout, peper en de komijn. 15 minuten laten zacht stoven met deksel. Zure room onder mengen.
6) Een ovenvaste schotel invetten met olijfolie, eerst het gehaktmengsel en daarna de puree er over strijken.
7) In de oven gedurende 25 minuten.

Parmentier met gehakt, raapjes, prei en champignons.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr gehakt, 250 gr champignons, 600 gr raapjes, 600 gr aardappelen, 2 preien, 1 ui, 120 gr boter, 3 slp panko, 2 slp tomatenpuree, 2 slp olijfolie, 3 takjes tijm, 2 blaadjes laurier, peper, zout.

1) De champignons in schijfjes snijden....
2) De raapjes schillen en in blokjes snijden van ½ cm.
3) De ui pellen en fijn snipperen.
4) De aardappelen schillen, in grote stukken snijden en koken.
5) De olijfolie verwarmen en de ui glazig stoven. Gehakt bijvoegen, verder laten stoven en het gehakt losroeren. Tomatenpuree bijvoegen en al roerend laten meebakken.
6) De prei bijvoegen alsook de champignons. Kruiden met tijm, laurier, peper en zout. Een scheutje water bijvoegen en 20 minuten laten sudderen op een laag vuur.
7) 40 gr boter smelten en de raapjes bijvoegen. De raapjes 15 minuten laten zacht stoven tot ze zacht zijn. Indien nodig beetje water bijvoegen. Kruiden met peper en zout.
8) De oven voorverwarmen op 180°. Een ovenvaste schotel inboteren.
9) Aardappelen afgieten. Pureren, 40 gr boter bijvoegen alsook de raapjes. Goed mengen. Indien nodig bijkruiden.
10) Het gehakt in de ovenschaal doen en bestrijken met de puree. Strooi er de panko over en leg er de rest van de boter in klontjes op. Ongeveer 25 minuten in de oven plaatsen. Indien nodig nog 2 minuten onder de grill.

Rollade van gehakt met tomatensaus

Ingrediënten voor 2 personen : voor de rollade : 350 gr gehakt, 1 ei, peper en zout.
Voor de vulling : 2 eieren, 2 sneden gekookte ham, enkele blaadjes salie, enkele takjes bonenkruid; 3 lente-ui
Voor de saus : 1 blik tomatenstukjes, 1 klein blik tomatenpuree, 2 wortels,1 grote ui, 6 dl kippenbouillon, 1 teentje look, 1 takje tijm, 1 blad laurier, ½ klp piment d’espelette, 250 gr champignons.
Voor te paneren : 1 ei, panko, paprikapoeder.

1) De eieren voor de vulling 10 minuten koken. In ijskoud water leggen. Pellen en in grove stukken snijden.
2) Het gehakt mengen met 1 ei, peper en zout.
3) De salie, bonenkruid en lente-ui fijn snijden en mengen met de gekookte eieren.
4) Het gehakt tussen vershoudfolie plat rollen en er een rechthoekige vorm mee maken. De bovenste vershoudfolie weghalen. De ham er op schikken en daarop de vulling leggen. Goed aandrukken. Met behulp van de onderste laag vershoudfolie een rol maken. Goed aandrukken zodanig dat er geen naad te zien is.
5) Om te paneren het ei loskloppen met 1 slp water en de gehaktrol er voorzichtig mee inwrijven. Men kan dit ook doen met behulp van een borsteltje. De panko indien te grof wat blenderen en mengen met de paprikapoeder. De gehaktrol nu in de panko rollen.
6) De oven voorverwarmen op 170°.
7) Olijfolie in de pan verwarmen en de rol mooi aanbakken. In een ovenvaste schotel doen en verder gedurende 25 à 30 minuten in de oven afbakken.
8) Voor de saus de wortels schillen en de ui pellen en in stukjes snijden. De look pellen en fijn snijden. Alles fruiten met wat olijfolie. De tomatenblokjes bijvoegen alsook de tomatenpuree, de tijm en de laurier. Nu de kippenbouillon bijgieten en zonder deksel 45 à 50 minuten op zacht vuur laten sudderen. Tijm en laurier verwijderen en de saus fijn mixen.
9) De champignons in schijfjes snijden en bakken. Bij de saus voegen.
10) Het vlees in dikken plakken snijden. Op een bord schikken met de saus.
Lekker met aardappelpuree.

Spruiten hutsepot met worst.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr worst, 400 gr spruiten, 400 gr aardappelen, 1 ui, 1 teentje look, 3 dl groentenbouillon, boter, tijm, laurier, peper, mespunt gerookt zout, ½ klp gerookte paprika, 100 gr gerookt spek.

1) De spruiten wassen en de slechte blaadjes verwijderen, onderaan kruisgewijs een inkeping maken.
2) De aardappelen schillen en in gelijke stukken als de spruiten snijden.
3) De ui en de look pellen en fijn snipperen.
4) Boter smelten en de ui en de look fruiten, het spek bijvoegen alsook de tijm en de laurier en nog een 2 tal minuten verder laten fruiten, spruiten er bij doen, kruiden met peper, gerookt zout en paprika. Goed omroeren. Nu de aardappelen erboven doen, bouillon bijgieten en niet meer roeren. 25 minuten zacht laten koken.
5) De worsten bruin laten kleuren. De laatste 15 minuten bij de hutsepot leggen.
6) De worsten uit de pot nemen en de hutsepot goed omroeren. De aardappelen en de spruiten mogen nog herkenbaar zijn.
7) Serveren met mosterd.

Varkenshaasje met spinazie en lavas.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr varkenshaasje, 100 gr spinazie, klontje boter, 1 slp grof gesneden lavas, 100 gr emmentaler, chilivlokken of poeder, gerookte paprikapoeder, olijfolie, peper en zout.

1) De spinazie wassen en gedurende 3 minuutjes laten stoven in de boter....
2) Het varkenshaasje in de lengte in 2 snijden tot op 1 cm. Kruiden met de chili en de gerookte paprikapoeder. Beleggen met kaas, spinazie, lavas en terug kaas. Dichtvouwen en in plastiekfolie goed strak oprollen. In een 2de folie oprollen om zeker te zijn dat het goed gesloten is.
3) Water laten koken en het varkenshaasje gedurende 15 minuten zachtjes laten koken. Het water juist aan het kookpunt houden.
4) Het vlees uit het water halen en eventjes laten rusten. De folie eraf halen en bakken in de olijfolie. Kruiden met peper en zout.
5) Het vlees eventjes laten rusten en versnijden.
6) De pan deglaceren met 1 lepel water en een klontje boter.

Het varkenshaasje opdienen met de geplette aardappelen met bloemkool (recept te vinden op mijn site www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be  Gerechten2017/Aardappel

Worst met bonen en erwten.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr worsten, 500 gr vastkokende aardappelen, 200 gr groene boontjes, 100 gr erwtjes, 1 grote rode ui, 1 klp mierikswortel, 1 slp gehakte platte peterselie, 1 lt groentenbouillon, boter, peper en zout.

1) Aardappelen schillen en in plakken van 3 à 4 mm snijden. Boter in de pan smelten en de aardappelen bruin bakken
2) De ui pellen, en in halve ringen snijden. Bij de aardappelen doen. Ongeveer 5 minuten op zacht vuur bakken. De groene boontjes bijvoegen en met de bouillon overgieten. Deksel op de pan en op zacht vuur 15 minuten garen. Erwtjes en mierikswortel bijdoen en nog een 5 à 10 minuten garen.
3) Ondertussen de worsten bakken. In plakjes snijden en op de groenten doen. Bestrooien met de gehakte peterselie.

Worst met rode ui en champignons in rode wijn.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr worst, 500 gr aardappelen, 1 dl melk, 1 ei, nootmuskaat, peper en zout, 250 gr champignons, 6 middelgrote rode uien, klontje boter, 2 dl rode wijn, 1 slp vloeibare honing, 2 slp rode balsamico azijn, 2 dl groentebouillon, 2 takjes tijm.

1) Aardappelen schillen, in stukken snijden. Gaar koken in licht gezouten water, afgieten en fijn stampen met de melk en het ei tot een smeuïge puree. Op smaak brengen met nootmuskaat, peper en zout.
2) Champignons in schijfjes snijden, aanbakken.
3) Ajuinen pellen en in dunne ringen snijden. Klontje boter smelten, de ui fruiten, rode wijn, honing, azijn, groentebouillon en tijm bijvoegen. Met deksel 20 minuten zacht laten sudderen. Nu de champignons bijvoegen en nogmaals 15 à 20 minuten laten sudderen zonder deksel.
4) De worsten bakken in een klontje boter op een niet te hevig vuur. De worsten niet inprikken. Worsten bakken tot die rondom mooi bruin zijn.