Overzicht van rundsvlees

Dunne lende met oesterzwammen, wortels en lookboter.

Goulash met aardappelen.

Hamburger met aardappelen.

Hamburger met ciabatta, courgette, gefrituurde ajuinringen.

Hamburger met gegrilde aardappelen en pesto.

Rosbief met sjalottensaus.

Runderstoofvlees met bier en wortels.

Rundsbrochette met ajuin.

Steak met rode wijnsaus en quenelles van spruitjesstoemp.

Stoofvlees Bourguignon.

Tagliata met rucola.

Dunne lende met oesterzwammen, wortels en lookboter.

 

Ingrediënten : 375 gr dunne lende, 250 gr oesterzwammen, 3 wortels, 6 takjes bladpeterselie, peper, grot zout, 1 klontje boter, 4 à 5 aardappelen, 2 slp olijfolie.
Lookboter : 50 gr malse boter, 2 takjes krulpeterselie, 1 knoflookteentje, peper, zout.

1) Al de ingrediënten voor de lookboter samen in de blender doen en mixen. De boter op een aluminiumfolie schikken en er een rolletje van maken.
2) De oesterzwammen proper borstelen en in stukjes versnijden.
3) De wortels schillen en in rondjes snijden.
4) De aardappelen schillen en in stukken snijden. Gaar koken en bakken in olijfolie.
5) De wortels fruiten in een beetje boter gedurende 10 minuten. De oesterzwammen bijvoegen en nog eens 5 minuten bakken. Kruiden met peper en zout. De gebakken aardappelen bij de wortels voegen en bestrooien met de gehakte bladpeterselie.
6) De dunne lende bakken in boter en in dikke sneden snijden.
7) In een bord het groentenmengsel schikken er er op enkele sneden dunne lende. Van het rolletje lookboter enkele plakjes snijden en schikken op het vlees.

 

Goulash met aardappelen.

Ingrediënten voor 2 personen : 450 gr runderstoofvlees, ½ gele paprika, ½ rode paprika, ½ groene paprika, 1 ui, 1 teentje look, 500 gr vastkokende aardappelen, 2 laurier, 1 slp tomatenpuree, ½ blik tomaten blokjes, ½ lt groentenbouillon, mespunt komijnpoeder, 1 klp oregano, 1 slp paprikapoeder, boter, peper, zout.

1) De ui en de look pellen en fijn snipperen. 
2) Oven voorverwarmen op 160°.
3) Het vlees bruin bakken in de boter. De ui en de look bijvoegen. Goed omroeren en even laten mee bakken. De tomatenpuree en de paprikapoeder er door roeren. Overgieten met de bouillon. De tomatenstukjes er bij doen alsook de laurier, de komijn, de oregano, peper en zout. Het vlees tot aan het kookpunt laten komen en in de oven zetten gedurende 1 uur.
4) De paprika’s schillen en in dunne repen snijden.
5) De aardappelen schillen en in stukken snijden.
6) Na 1 uur de pot uit de oven nemen en de paprika’s en de aardappelen bij het vlees doen. De pot terug in de oven zetten gedurende 45 minuten.

Hamburger met aardappelen.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 hamburgers, 4 middelgrote aardappelen, ketchup, 6 dunne sneetjes pancetta, 4 augurkenschijven, handvol veldsla, 1 rode ui, 2 sneetjes emmental kaas, olijfolie, grof zout, peper en zout.

1) De aardappelen schillen en in de lengte in 2 snijden. De bolle zijde van de aardappel afsnijden zodanig dat er 2 platte zijden zijn. De plakken aardappel koken....
2) De rode ui in heel fijne ringen snijden. De veldsla wassen.
3) De sneetjes pancetta krokant bakken.
4) De oven voorverwarmen op grill stand.
5) De hamburgers en de plakken aardappel inwrijven met olijfolie bakken op de grillplaat of grillpan. Kruiden met peper en zout.
6) In een ovenvaste schotel 2 plakken aardappel naast mekaar leggen, daarop beetje veldsla, de hamburger, de ajuinringen, toefje ketchup, 2 augurkenschijfjes, 3 sneetjes pancetta, 1 sneetje emmental. Dit onder de grill plaatsen tot de kaas begint te smelten.
7) De hamburger op een bord schikken en bovenop nog 2 plakken aardappel doen. Garneren met een beetje veldsla en grof zout.

Lekker met een tomaten sla.

Hamburger met ciabatta, courgette, gefrituurde ajuinringen.

Ingrediënten voor 2 personen :

Saus : 60 gr mascarpone, 50 gr olijventapenade, 25 gr gemixte tomatenblokjes.
Hamburger : 1 ciabatta brood, 2 hamburgers, ½ kleine courgette, 1 kleine tomaat, 4 sneetjes cheddar kaas, 4 sneetjes spek of lardo, 1 handvol rucola, 1 slp balsamicocrème, zout, peper, olijfolie.
Ajuinringen : 3 grote ajuinen, 2 lepels bloem, 4 lepels water, frituurolie.

1) Alle ingrediënten voor de saus mengen. Bijkruiden met peper en zout.
2) De courgette in de lengte in sneden snijden van ½ cm en bakken in olijfolie. Kruiden met peper en zout.
3) De tomaat pellen en in schijfjes snijden.
4) De ajuinen pellen en in ringen snijden van 3 à 4 mm. De ringen goed uit mekaar halen. De bloem en het water mengen en de ajuin ringen in het bloemmengsel wentelen.
5) De ciabatta versnijden in dezelfde grootte als de hamburger. In 2 snijden en iedere helft aan beide zijden bakken in een weinig olijfolie.
6) Oven voorverwarmen op 150°.
7) De frituurolie opwarmen.
8) De hamburgers en het spek bakken.
9) Nu het monteren van de hamburger : we beginnen met het onderste van de ciabatta, dan rucola, saus, tomateschijfjes, courgettesneden, hamburger, spek, kaas. Nu 4 à 5 minuten in de oven plaatsen alsook het bovenste van de ciabatta. Uit de oven halen en de bovenste snede ciabatta er op zetten. Vastprikken met een houten prikker.
10) Nu de ajuinringen frituren. Goed in roeren zodanig dat de ringen niet te veel aan mekaar hangen.
11) Het bord garneren met wat balsamicocrème, de hamburger op de kant van het bord plaatsen, ernaast wat rucola. Op de rucola de gefrituurde ajuinringen. De rest van de saus erbij geven.

Recept olijventapenade : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 sauzen.

Hamburger met gegrilde aardappelen en pesto

Ingrediënten voor 2 personen : 2 hamburgers, 2 grote aardappelen, 6 flinterdunne sneetjes lardo of gerookt spek, 2 slp pesto, 2 eieren, ½ avocado, 1 grote tomaat, 4 middelgrote champignons, 4 sneden coulommier kaas, 1 slp gehakte rozemarijn.

1) De pesto bereiden (zie recept op www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017, sauzen.
2) De grill goed opwarmen.
3) De oven voorverwarmen op 180°.
4) De halve avocado in sneetjes snijden.
5) De aardappelen wassen en in de lengte in 3 snijden. Goed inwrijven met olijfolie en quadrilleren op de grill. In een ovenvaste schotel leggen, bestrooien met rozemarijn, grof zout en peper en verder in de oven bakken gedurende 15 à 20 minuten.
6) De hamburgers op de grill quadrilleren, in een ovenvaste schotel leggen,lardo er op schikken en verder gedurende 5 à 7 minuten on de oven bakken.
7) De tomaat in de lengte in 4 snijden en grillen.
8) De champignons in 3 snijden, grillen.
9) Roerei bakken.
10) De hamburgers monteren. In een ovenvaste schotel wat olijfolie doen, de hamburgers er in schikken, er op 1 slp pesto verdelen, dan het roerei, de sneetjes avocado, de gegrilde tomaten en champignons en de kaas. Besprenkelen met olijfolie. Bestrooien met peper. Nog een 4 à 5 minuten in de oven plaatsen.
11) In het midden van de 2 borden de rest van de pesto schikken, daarop 3 sneden aardappel, en dan de gemonteerde hamburger voorzichtig plaatsen.

Rosbief met sjalottensaus.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr rosbief, 3 grote sjalotten, 1 dl rode wijn, 2 slp cognac, 3 dl bruine fond, zout, peper, klontje boter, 3 blaadjes laurier.

1) De oven voorverwarmen op180°.
2) De sjalot pellen en in heel fijne reepjes snijden.
3) De boter warmen en het vlees aan alle kanten bruin bakken. Kruiden met peper en zout. In een ovenvaste schotel leggen en verder 15 à 17 minuten bakken in de oven.
4) Ondertussen de sjalot laten kleuren in dezelfde pan waar het vlees in gebakken is. Indien nodig nog een klontje boter bijvoegen. Laurier bijvoegen alsook de cognac. Laten verdampen en de rode wijn en de bruine fond bijvoegen. 10 à 12 minuten laten inkoken.
5) Het vlees uit de oven nemen en een 10 tal minuten onder aluminium folie laten rusten. Dan in mooie plakjes snijden.
6) Mooi schikken op een bord met een beetje saus.

Runderstoofvlees met bier en wortels.

Ingrediënten voor 2 pers. : 450 gr rundsstoofvlees, 5 dl donker bier, 4 stengels bleekselder, 4 wortels, 2 uien, 1 blik van 400 gr tomatenblokjes, 2 laurierblaadjes, 2 takjes tijm, olijfolie, boter, peper en zout.

1) De ajuin pellen en fijn snipperen
2) De wortels schillen en in dikke rondellen snijden.
3) De bleekselder wassen, de dikke draden eruit trekken en in grove stukken snijden.
4) De oven voorverwarmen op 175°.
5) Een beetje olijfolie en een klontje boter smelten in een ovenvaste pot, daar de groenten in doen en een 10 tal minuten roerbakken samen met de tijm en laurier. Kruiden met peper en zout.
6) Ondertussen het vlees in boter bruin kleuren. Kruiden met peper en zout. Bij de groenten doen alsook de blokjes tomaten en het bier.
7) De pan van het vlees deglaceren met 1 dl water en dit ook in de pot bij het vlees doen. Aan de kook brengen.
8) De pot met deksel 1uur en 45 minuten in de oven doen.
9) Lekker met frietjes.

Rundsbrochette met ajuin.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr rundsvlees voor brochetten, 2 grote ajuinen, 2 takjes rozemarijn, 5 takjes tijm, ½ kollielepel lookpoeder, ½ dl olijfolie, peper en zout van de molen.

1) Het vlees in grove stukken snijden, ofwel vraagt men dit aan de beenhouwer.
2) De rozemarijn en de tijm wassen en afritsen. Fijnhakken, mengen met de lookpoeder, gemalen peper en zout. De olijfolie bijvoegen.
3) Het vlees met dit mengsel inwrijven en minstens 1 uur wegzetten in de frigo.
4) De ajuin pellen en in stukken snijden.
5) Indien men houten stokjes gebruikt, eerst in water laten weken. Die kunnen dan beter tegen de grill.
6) Het vlees op de prikkers doen met telkens een stuk ajuin tussen.
7) Bakken op de grill.

Ook lekker op de barbecue.

Steak met rode wijnsaus en quenelles van spruitjesstoemp.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 steaks, 100 gr gerookt spek, 300 gr spruiten, 300 gr bloemige aardappelen, 1 kleine ui, 2 dl rode wijn, 2 dl rundsbouillon, 4 dl water, boter, bloem, 1 slp graanmosterd, 2 blaadjes laurier, 2 takjes tijm, peper en zout.

1) De ui fijn snipperen. Boter smelten en de ui en het spek bruin bakken. Blussen met de wijn en de bouillon, tijm en laurier bijdoen en 1/3 laten inkoken. Tijm en laurier verwijderen en indien nodig de saus dikken met een beetje beurre manié (dit is ½ boter en ½ bloem samen gemengd).
2) De spruiten kuisen, enkele blaadjes apart houden voor de versiering van het bord. En deze blaadjes ook apart koken. De spruiten in kokend water doen en laten gaar worden. Afgieten en onder koud water laten afkoelen. Fijn stampen.
3) Oven verwarmen op180°.
4) Aardappelen schillen, koken en laten gaar worden. Fijn stampen en mengen met de spruitjes en een klontje boter. Laten lauw worden. Voorzichtig quenelles maken en lichtjes in de bloem wentelen. In een tefal pan boter smelten en de quenelles bruin bakken. Nog 5 minuten in de oven zetten om goed op te warmen.
5) De steaks mooi bruin bakken en opdienen met de saus en de quenelles van spruitjesstoemp. Garneren met blaadjes van de spruitjes.

Stoofvlees Bourguignon.

Ingrediënten voor 4 à 5personen : 1 kg stoofvlees, (voor de marinade 5 dl rode wijn, 1 ui, 1 wortel, tijm, laurier,) 200 gr gerookt spek, 250 gr champignons, 120 gr zilveruitjes, 400 gr wortels, 2 teentjes look, (kruidentuiltje : peterseliestengels, tijm en laurier samengebonden), 1 klp tomatenpuree, 5 dl marinade, 5dl rundsbouillon, olijfolie, boter.
1) Het vlees de avond van tevoren in de marinade doen.
2) De dag nadien het vlees uit de marinade nemen en goed afdeppen met keukenpapier. De marinade zeven.
3) Pel en snipper de look. Zilveruitjes pellen.
4) Wortelen schillen en in blokjes snijden.
5) Het spek aanbakken, look bijvoegen en de tomatenpuree. Dit opzij zetten.
6) Champignons bakken, kruiden met peper en zout.
7) Het vlees mooi rondom bruin bakken in ½ olijfolie en de ½ boter. Kruiden met peper en zout. Blussen met de marinade en de bouillon. Kruidentuiltje en het spek bijvoegen en ongeveer 1 uur en 30 minuten zacht laten garen.
8) Wortels en zilveruitjes bijvoegen en nogmaals 20 minuten garen. Nu de champignons bijvoegen en verder garen tot het vlees heel mals is.
9) Verwijder het kruidentuiltje en indien nodig de saus wat verdikken met beurre manié.
10) Lekker met frietjes en witlofsla.

Tagliata met rucola.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 dunne lende van 350 gr, 100 gr parmezaanschilfers, 1 handvol rucola, 1 sjalot, 8 slp olijfolie, sap van ½ citroen, 2 slp balsamicoazijn, 2 slp water, 1 takje rozemarijn, 20 kerstomaten, 1 teentje look, enkele takjes bladpeterselie.

1) Vlees kruiden met peper en zout
2) Vlees bakken in 2 slp olijfolie. Uit de pan nemen en warm houden in alufolie. Men kan ook de oven op 60° verwarmen en het vlees in de oven warm houden.
3) De sjalot en de look fijnsnipperen.
4) In de pan de rest van de olijfolie doen, rozemarijn, sjalot en look bijvoegen en laten fruiten. Balsamicoazijn en water bijvoegen. Goed laten doorkoken. Citroensap bijvoegen en de saus zeven.
5) Tomaten wassen en in 2 snijden.
6) Rucola wassen en droog zwieren.
7) Het vlees in repen van 1,5 à 2 cm snijden.
8) Op een verwarmde schotel het vlees schikken, er rond de rucola met de tomaten. Bestrooien met de parmezaanschilfers. Het vlees garneren met enkele lepels warme saus en de peterselietakjes.