Overzicht van allerhande vis recepten.

Heek

Heek met witte duinasperges, witte botersaus met bieslook.

Hondshaai.

Hondshaai in ‘t groen.

Hondshaai met prei en salie.

Hondshaai met witte wijnsaus en broccoli.

Kabeljauw.

Kabeljauw met bloemkool en peterseliesaus.

Kabeljauw met emmentaler korstje.

Kabeljauwmoot met wortels, paprika en saffraansaus.

Rode Poon

Rode poon filet met mosterdsaus en dragon.

Rog.

Rog met zurkel.

Rog uit de oven met quinoa, courgette en aubergine.

Roodbaars.

Roodbaarscurry met asperges en erwtjes.

Schelvis.

Schelvisfilet, Ardeense saucisson, salieboter.

Schelvis met panade van hazelnoot, waterkers en prei.

Verschillende soorten vis.

Vispannetje

Zeebaars.

Zeebaars in zoutkorst.

Zeeduivel.

Zeeduivel (lotte) met prei en tartufata saus.

 Zonnevis.

Zonnevis met geroosterde peterseliewortel, aardappelen en witloofsla.

Heek met witte duinasperges, witte botersaus met bieslook.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr heekfilet, 8 witte asperges, 3 sjalotten, 1 dl witte wijnazijn, 3,5 dl visfumet, peper, 150 gr koude boter, 1 dl room, bieslook, citroen.

1) De asperges schillen en in een sauteuse doen met 2 cm water en een klontje boter. 10 à 12 minuten laten koken met deksel. 
2) De sjalotten fijn hakken en met de azijn en de visfumet laten inkoken tot er nog 1/3 over blijft.
3) De boter in kleine blokjes snijden.
4) De vis bakken in een mengsel van olijfolie en boter.
5) De bieslook fijn snijden.
6) De reductie van azijn en fumet van het vuur nemen en de ijskoude boter er onder kloppen. Room en bieslook bijvoegen. Kort mixen om een mooie emulsie te bekomen.
7) De asperges op een bord schikken met de heek. Saus bij serveren.

Lekker met gekookte aardappelen.

Hondshaai in ‘t groen.

Ingrediënten voor 2 personen : 500 gr hondshaai (gekuist), 2,5 dl visfumet, 1,5 dl witte wijn, 1 sjalot, 1 klontje boter, 1 dl room, 1 dooier, sap van ½ citroen, peper, zout
Kruiden : 100 gr spinazie, 4 blaadjes zurkel, 2 takjes tijm, 2 takjes citroentijm, 2 blaadjes laurier,
1 bussel kervel, ½ bussel munt en dan telkens in gelijke hoeveelheden ongeveer ¼ bussel salie, oregano, citroenmelisse, bonenkruid, platte peterselie, dragon, bieslook, basilicum,lavas, marjolein.

1) De hondshaai goed spoelen en de laatste restjes bloed verwijderen. In moten van ongeveer 5 cm snijden.
2) De sjalot pellen en fijn snipperen.
3) De zurkel, oregano, marjolein en basilicum wassen, harde steeltjes verwijderen en apart houden.
4) De tijm en de laurier wassen, apart houden.
5) Een kom water opzetten en laten koken.
6) Al de rest van de kruiden wassen, harde steeltjes verwijderen en blancheren gedurende 2 minuten. Afgieten en onder koud stromend water houden.
7) De geblancheerde afgekoelde en goed uitgelekte kruiden samen met het citroensap en de zurkel, oregano, marjolein en basilicum blenderen tot een gladde massa.
8) Een klontje boter in de sauteuse smelten en de sjalot fruiten samen met de tijm en laurier. De hondshaai erbij doen, kruiden met peper en zout en lichtjes laten stoven zonder kleuren. Na een 2 tal minuten de witte wijn en de visfumet bijdoen. Aan de kook laten komen en dan op zacht vuur met deksel 8 à 10 minuten laten stoven.
9) De dooier met de room goed mengen.
10) De hondshaai uit de pan nemen en warm houden. De kruidenpuree in de pan doen, goed roeren en tot aan het kookpunt laten komen. Het roommengsel al roerend bijvoegen. Niet meer laten koken. Hondshaai bijvoegen en op bord schikken.

Tip : Indien men niet al deze kruiden heeft, kan men dit natuurlijk ook bereiden met minder soorten.

Dit recept kan men ook maken met rivierpaling.

Lekker met puree

Hondshaai met prei en salie.

Ingrediënten voor 2 personen : 450 gr hondshaai, 2 kleine ajuinen, 1 teentje look, 2 wit van prei, 4 wortels, 1 dl witte wijn, 1 dl water, 1 slp gezouten kappertjes, 2 dl room, curcuma, 12 tal salieblaadjes, olijfolie, peper, zout.

1) De hondshaai goed opkuisen, en in stukken van 4 cm snijden.
2) De ajuinen en de look pellen, snipperen.
3) De prei wassen en in fijne ringen snijden.
4) De wortels schillen en in blokjes snijden.
5) De salie wassen en fijn snijden.
6) In een sauteuse olijfolie opwarmen en de ui, look, prei en wortel 4 à 5 minuten aanfruiten. De hondshaai bij de prei doen en aan beide kanten aanbakken zonder kleuren. Kruiden met peper en curcuma. Blussen met de witte wijn en het water. Tot aan het kookpunt laten komen en de kappertjes en de room bijvoegen. Nog 10 à 12 minuten laten sudderen zonder deksel. Nu de salie er onder roeren. Bijkruiden indien nodig met peper en zout.

Lekker met aardappelpuree of rijst

Men kan de hondshaai vervangen door paling.

Hondshaai met witte wijnsaus en broccoli.

 

Ingrediënten voor 2 personen : 450 gr gekuiste en in stukken gesneden hondshaai, 1 kleine ajuin, 1 broccoli, 3 dl visfumet, 1 dl witte wijn, 1,5 dl room, klontje boter, sap van ¼ citroen, 1 klp beurre manié (boter + bloem), peper en zout.

1) De broccoli wassen en verdelen in kleine roosjes. Broccoli in kokend zoutwater 5 à 6 minuten laten koken. Afgieten en direct in ijskoud water brengen. Afgieten.
2) De visfumet met de witte wijn en de room inkoken. Indien nodig wat beurre manié onder roeren. Citroensap bijvoegen en bijkruiden met peper en zout.
3) De ui fijn snipperen en fruiten in klontje boter. Hondshaai bijvoegen, niet laten kleuren, kruiden met peper en zout, beetje water bijvoegen en zachtjes 8 à 10 minuten laten sudderen.
4) De broccoli opwarmen met een beetje boter.
5) De hondshaai op een bord schikken, napperen met de saus en garneren met de broccoli

Lekker met puree van groene selder www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 groenten

Kabeljauw met bloemkool en peterseliesaus.

Ingrediënten voor 2 personen : 325 gr kabeljauw, 400 gr aardappelen, ½ bloemkool, 2 eieren, 2 slp room, 2 slp olijfolie, 6 à 8 peterseliestengels, 1 blaadje laurier, 1 takje tijm, 2 jeneverbessen, ½ klp peperbollen, 1 klp azijn, peper en zout.

Voor de saus : 2 dl kookvocht van de vis, 1 dl room, 1 slp gehakte peterselie, citroensap naar smaak.

1. Aardappelen schillen, koken, afgieten en grof prakken.
2. Bloemkool in roosjes verdelen, wassen en gaar koken. Afgieten en grof versnijden.
3. 1 lt zoutwater aan de kook brengen met de peterseliestengels, de tijm, laurier, jeneverbessen en peperkorrels. De kabeljauw bijvoegen en 5 minuten pocheren naargelang de dikte van de vis iets minder of iets meer. Het water mag niet meer koken. De vis uit het water nemen en laten uitlekken op keukenpapier.
4. Voor de saus : 2 dl kookvocht inkoken met de room tot gewenste dikte. Peterselie, citroensap, zout en peper toevoegen
5. Aardappelen voorzichtig mengen met de bloemkool, de room, de olijfolie en de kabeljauw. Kruiden met peper en zout. Indien nodig beetje opwarmen.
6. Water en azijn aan de kook brengen en de eieren pocheren gedurende 4 à 5 minuten.
7. Schik het vismengsel met behulp van een vormpje op het bord. Garneer met het gepocheerd ei en een beetje grof zout. Nappeer er wat saus rond.

Kabeljauw met emmentaler korstje.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 stukken kabeljauwhaasje van 180 gr, 1 handvol peterselie,
1 tomaat, 1 klp frambozen/hibiscus mosterd, 1 kleine sjalot, 2 sneetjes emmentaler kaas, 50 gr geraspte emmentaler, ½ citroen, 6 ansjovisfilets, olijfolie.

1) De peterselie wassen, de stengels verwijderen, fijnhakken.
2) De sjalot pellen en fijnsnipperen.
3) De citroen wassen en de pel raspen, de citroen persen.
4) De kabeljauw kruiden met peper en besprenkelen met het citroensap en daarna de sjalot, peterselie en citroenrasp over strooien. Ongeveer 1 uur laten marineren in de koelkast.
5) De tomaten in schijfjes snijden.
6) Oven voorverwarmen op 200°.
7) De vis uit de koelkast halen en bedekken met de snede kaas. Een ovenschotel inwrijven met olijfolie en de vis daarin schikken. 5 minuten in de oven plaatsen.
8) Uit de oven nemen. Boven op de kaas de mosterd wrijven, dan de ansjovis, dan de tomatenschijfjes, en bestrooien met de emmentaler.
9) Terug in de oven plaatsen gedurende 12 à 15 minuten..

Lekker met rijst.
Tip : indien men geen frambozen/hibiscus mosterd heeft, kan men gelijk welke mosterd gebruiken.

Kabeljauw met mosterdlaagje.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 kabeljauwhaasjes van 180 gr, 150 gr couscous, 4 grote wortelen, 1 kleine courgette, ¼ citroen, 1 slp gehakte peterselie, 3 takjes tijm, 2 slp gehakte kruiden (bieslook, salie, basilicum, munt enz…) 1 ei, groentenbouillon, 1 slp mosterd, 2 slp olijfolie, peper en zout.

1) De oven voorverwarmen op180°.
2) De couscous bereiden zoals op de verpakking vermeld.
3) Splits het ei, klop het eiwit stijf. De dooier mengen met de mosterd, 2 slp couscous en de peterselie. Het eiwit er voorzichtig onder spatelen.
4) De kabeljauw spoelen en droogdeppen. Kruiden met peper en zout. Besprenkelen met citroen en in een met olie ingewreven ovenvaste schotel leggen. Bestrijken met het couscous/mosterdmengsel en garen in de oven gedurende 18 à 20 minuten.
5) De courgette in de lengte opensnijden en de zaadjes uithalen. In blokjes snijden.
6) De wortelen schillen en in blokjes snijden.
7) In een pot de olijfolie verwarmen en de wortelen met de tijm er in stoven, een beetje groentenbouillon bijvoegen en ongeveer 7 minuten laten stoven. De courgettestukjes bij doen en nog een 8 tal minuten laten stoven. Indien nodig nog wat groentenbouillon bijgieten. De groenten mengen met de couscous.
8) In het midden van het bord wat groenten, en daarop de vis schikken.

Kabeljauwmoot met wortels, paprika en saffraansaus.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 kabeljauwmoten van 220 gr, 3 wortels, 1 rode paprika, 2 tomaten, 2 sjalotten, 4 à 5 aardappelen, tijm, laurier, 4 dl groentebouillon, 2 dl room, 2 dl witte wijn, 2 slp fijngehakte bieslook, 1 potje saffraanpoeder, peper en zout, olijfolie.

1) Aardappelen schillen en in blokjes van ongeveer 1 cm snijden
2) Sjalotten pellen en fijn snipperen.
3) Wortels pellen en in schijfjes snijden.
4) Paprika pellen en in kleine blokjes snijden.
5) Tomaten pellen, zaadjes uithalen en in kleine blokjes snijden.
6) Sjalotten in olijfolie fruiten zonder kleuren, aardappelen en wortel bijdoen, 2à 3 minuten fruiten zonder kleuren, groentenbouillon en witte wijn, zout en peper, saffraan, tijm en laurier bijdoen. 15 minuten op zacht vuur zonder deksel laten sudderen.
7) Paprika en room bijvoegen en nogmaals 5 minuten sudderen.
8) Nu de kabeljauwmoten bijdoen, kruiden met peper en zout en nogmaals 8 à 10 minuten zacht laten koken. Na 4 minuten de kabeljauw voorzichtig omdraaien en de tomaten bijvoegen.
9) Garneren met de bieslook.

Rode poon filet met mosterdsaus en dragon.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr rode poonfilet, 600 gr wortels, 600 gr aardappelen, 1 doosje saffraanpoeder, 1 lt water, 1 blokje groentebouillon, 1 dl room, 2 dl visfumet, 1,5 dl room, 1 slp graanmosterd, 1 slp fijngesneden dragon.

1) De wortels schillen. De aardappelen schillen en de beide ingrediënten in gelijke stukken snijden
2) 1 lt water met het bouillonblokje opwarmen en de wortels en aardappelen bijdoen. Laten gaar koken. Afgieten, saffraan bij de groenten doen en fijn pureren. 1 dl room bijdoen en goed mengen. Indien nodig bijkruiden met peper en zout.
3) Enkele inkepingen maken in het vel van de vis zodanig dat de vis niet te veel gaat krullen in de pan. Een beetje boter en olijfolie in de pan doen en de vis bakken. Warm houden in de oven.
4) Het overtollige vet van de vis weggieten en de pan deglaceren met de visfumet. Room toevoegen, een weinig laten inkoken en de mosterd en de dragon toevoegen. Indien nodig bijkruiden.
5) De rode poon filet opdienen met wortelpuree en de saus.

Rog met zurkel.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 rog van 500 à 600 gr of 2 van 250 à 300 gr, 2 slp bloem, 150 gr gekuiste zuring, 30 gr rucola, ½ bussel peterselie, 2 slp kappertjes, 1 teentje look, 2 sjalotten, 600 gr sjalot, 1 klp gedroogde chilipeper, 100 gr boter, 2 slp zure room, olijfolie, peper en zout.

1) Aardappelen schillen, in stukken snijden, koken en afgieten.
2) Gedroogde chilipeper in water zetten.
3) Sjalotten en look fijnsnipperen.
4) De zurkel in fijne repen snijden alsook de rucola.
5) De peterselie grof hakken.
6) De olijfolie opwarmen in een brede sauteuse of een grote pan en de look, sjalotten, kappertjes en uitgelekte chilipeper stoven gedurende 2 à 3 minuten. De aardappelen bijvoegen en met behulp van een vork fijnprakken. De zurkel, rucola, peterselie bijvoegen en goed mengen. 2 à 3 minuten laten stoven al roerend. De ½ van de boter en de zure room bijvoegen. Goed mengen. Bijkruiden met peper en zout. Indien nodig nog wat olijfolie bijgieten.
7) De rog in de bloem wentelen. Korsten in de ½ boter, ½ olijfolie. Kruiden met peper en zout en verder op zacht vuur laten garen, of verder afbakken in de oven.

Rog uit de oven met quinoa, courgette en aubergine.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 roggevleugels, 1 aubergine, 1 courgette, 2 tomaten, 1 rode ui, 1 teentje look, 1 citroen, 2 takjes rozemarijn, 2 slp gehakte peterselie, 2 slp panko, olijfolie, peper en zout.

1) Oven voorverwarmen op 180°
2) De tomaten pellen. De courgette en de aubergine wassen.
3) De groenten in gelijke stukken snijden.
4) De ui pellen en in ringen snijden. De look fijnsnipperen.
5) De ui met de look fruiten in de olijfolie. De courgette en de aubergine bijvoegen en 4 à 5 minuten laten stoven. Nu de tomaten bijdoen en nog 1 minuut laten stoven.
6) De rog in een ovenvaste, met olijfolie ingewreven schotel schikken. Rond de rog de groentjes schikken.
7) De citroen raspen. De geraspte citroenschil met de peterselie, de panko en 2 slp olijfolie samen in de blender doen. Dit mengsel verdelen over de roggevleugels. Besprenkelen met olijfolie. Kruiden met peper en zout.
8) De schotel 20 à 25 minuten in de oven plaatsen naargelang de dikte van de rog.
9) De quinoa koken in groentenbouillon gedurende 12 à 15 minuten (zie verpakking).
10) De rog serveren met partjes citroen.

Roodbaarscurry met asperges en erwtjes.

Ingrediënten voor 4 personen : 750 gr roodbaarsfilet, 2 ajuinen, 2 tomaten, ½ courgette, 500 gr witte duinasperges, 250 gr diepvries erwtjes, 1 stengel citroengras gekneusd, 1 handvol grof gesneden koriander, ½ à 1 slp gele currypoeder, 400 ml kokosmelk, 400 ml groentebouillon, 1 klp rietsuiker, 250 gr woknoedels, zonnebloemolie, zout en peper.

1) De ui fijn snipperen. 
2) De tomaten monderen. Zaadjes uithalen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
3) De courgette in brunoise (blokjes) snijden.
4) De asperges schillen en versnijden in stukken van 4 cm.
5) De roodbaars in grove stukken snijden.
6) De olie verwarmen en de ui fruiten met het gekneusde citroengras, de tomatenblokjes, de rietsuiker en de currypasta. Blussen met de kokosmelk. Voeg de aspergestukjes en de courgettestukjes toe. De groentebouillon bijvoegen, aan het kookpunt laten komen en 10 minuten zacht laten sudderen.
7) Na 10 minuten de erwtjes, de noedels en de vis toevoegen. Nogmaals 10 minuten zacht laten sudderen.
8) Nagaan of de asperges en de vis gaar zijn, indien niet nog een paar minuten laten sudderen. Niet te veel in roeren dat de vis niet kapot gaart. Bijkruiden met peper en zout.
9) Serveren met de koriander.

Schelvisfilet, Ardeense saucisson, salieboter.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 schelvisfilets van 175 gr, 3 takjes salie, klontje boter + 50 gr boter, 8 sneetjes Ardeense saucisson, peper en zout

1) Oven voorverwarmen op 180°.
2) De schelvisfilet aanbakken in een klontje boter. Kruiden met peper en zout.
3) De vis uit de pan nemen, de sneetjes Ardeense saucisson over verdelen en verder gedurende 7 à 8 minuten afbakken in de oven.
4) Salie wassen en de blaadjes fijnhakken.
5) De boter smelten en de salie toevoegen, 2 à 3 minuten op lag vuur tot men een hazelnootboter heeft.
6) De schelvis uit de oven halen, het vocht van de vis uit de ovenschotel bij de boter doen en goed opkloppen.
7) De schelvis opdienen met de saus.

Heel lekker met Witte selder stoemp met lavas
Zie mijn site www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be
Recepten2017/aardappelen

Schelvis met panade van hazelnoot, waterkers en prei.

Ingrediënten voor 2 pers. : 350 gr schelvisflet, 2 wit van prei, 1 bussel waterkers.
Voor de panade : 15 gr parmezaanse kaas, 15 gr hazelnoten,15 gr malse boter, 15 gr pijnboompitten, 15 gr panko.
Voor de knolfookmayonaise : 1 slp mayonaise, 8 gr knoflook....
Voor de garnering : rucola of cress of mosterdkruid.

1) Voor de panade : alle ingrediënten samen blenderen. Er een rolletje van maken en laten opstijven in de frigo.
2) De look 2 minuten koken en afgieten. Dit nogmaals doen. De teentjes look heel fijn snijden en mengen met de mayonaise.
3) Voor de waterkers, water koken met zout en de waterkers 2 minuten koken. Afgieten en direct afspoelen met koud water. Goed uitlekken en blenderen. Bewaren in de koekast.
4) De prei wassen, in reepjes van ½ cm snijden. Klontje boter smelten, prei bijdoen en 1 lepel water, zacht laten sudderen ongeveer 8 à 10 minuten. Kruiden met peper en zout.
5) De vis aanbakken in olijfolie. Kruiden met peper en zout.
6) Oven voorverwarmen op 200°.
7) De vis in een ovenvaste schotel doen. Dunne sneetjes van de panade snijden en op de vis leggen. Gedurende 4 à 6 minuten in de oven doen.
8) Op het bord een dikke streep waterkers coulis doen, in het midden wat prei en daarop de vis schikken. Garneren met mosterdkruid of cress of rucola.

Heel lekker met een smeuïge puree.

In keinere porties is dit een mooi voorgerecht

Vispannetje.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 kg mosselen (bereiden zoals in mijn recept mosselen met venkel), 4 scampi, 300 gr witte vis (kabeljauw, roodbaars, griet enz...)1 venkel, 10 wortels met loof, 1 dl room, 1 dl witte wijn, venkelzaad, 40 gr geraspte parmezaan.

1) De mosselen klaarmaken zoals vermeld in mijn recept mosselen met venkel. De mosselen uit de schelp halen en het mosselvocht zeven. Men moet ongeveer 5 dl vocht overhouden.
2) De venkel in 2 snijden, het harde gedeelte verwijderen. De draden verwijderen en in niet te kleine stukken snijden.
3) De wortels schillen en in rondellen snijden.
4) De wortels en de venkel in olijfolie aanstoven met het venkelzaad gedurende 2 minuten. De witte wijn bijgieten en met deksel 5 minuten stoven. Het mosselsap, de room bijdoen en gedurende 6 à 8 minuten laten inkoken.
5) Oven op grill stand opwarmen.
6) De scampi en de vis in de saus leggen en 2 à 3 minuten zacht laten koken. Kruiden met peper en zout.
7) De sauteuse van het vuur nemen en bestrooien met parmezaan.
8) De sauteuse in de oven zetten tot men een mooi goudbruin korstje heeft.

Recept mosselen met venkel vinden jullie op mijn site www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 schaal-schelpdieren

Zeebaars in zoutkorst.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 zeebaars zonder kop en ingewanden met vel van 500 à 600 gr, 1,1kg à 1,2 kg grof zeezout, handvol kruiden (citroentijm of tijm, salie, rozemarijn, enz), peper, 2 eiwitten.

1) De zeebaars goed van binnen spoelen, peper in strooien en de buikholte opvullen met de gewassen kruiden. Dichtprikken met houten prikkers, maar zorgen dat ze niet door de zoutkorst komen.
2) De oven voorverwarmen op 200°.
3) Het zout mengen met 1 eiwit en als al het zout niet vermengd is met eiwit nog een beetje eiwit bijdoen.
4) Een ovenvaste schotel bekleden met bakpapier. Ongeveer 1 cm zout strooien waar de vis moet komen. Vis op het zout leggen en volledig bedekken met zout. Goed aandrukken.
5) De schotel gedurende 15 à 17 minuten in de oven plaatsen.
6) De schotel uit de oven nemen en met de achterkant van een lepel het zout kapot kloppen. Voorzichtig het zout van bovenaan de vis verwijderen. De vis op een plank leggen en voorzichtig het vel en de graten verwijderen.
7) De filets op een warme schotel leggen. Lekker met risotto en warme tomaten.

Zeeduivel (lotte) met prei en tartufata saus.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr zeeduivel filet, 1 dikke preistengel, 6 heel dunne lardo sneetjes of gerookt spek, 2 dl visfumet, 1 dl witte wijn, 2 dl room, sap van ¼ citroen, 1 à 2 klp tartufata, 200 gr spaghetti met peperonni (of met smaak naar keuze), jonge basilicum.

  1. De zeeduivelfilet omwikkelen met de lardo. Dit in een vershoudfolie wikkelen en goed aansluiten zodanig dat men een rol bekomt. 10 minuten stomen. Laten afkoelen.

  2. De prei wassen en enkel het wit gebruiken. In de lengte in 2 snijden en stukken van 4 cm snijden. Dit stomen tot de prei gaar is.

  3. De visfumet met witte wijn en de room inkoken tot gewenste dikte. Kruiden met peper en zout. Wat citroensap bijvoegen en de tartufata.

  4. Spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking.

  5. De zeeduivel in medaillons van ongeveer 3 à 4 cm snijden. Bakken in olijfolie. Indien nodig bijkruiden.

  6. In het midden van het bord de prei schikken, daarop de zeeduivel medaillons. Napperen met de saus en garneren met enkele jonge basilicum blaadjes. Opdienen met de spaghetti.

Zonnevis met geroosterde peterseliewortel, aardappelen en witloofsla.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 zonnevissen van ongeveer 500 gr, olijfolie, citroentijm, 600 gr peterseliewortel, 600 gr aardappelen, 1 klontje boter, ½ slp gehakte krulpeterselie, 4 stronken witloof, 1 slp grof gehakte bladpeterselie, 2 slp mayonaise, 1 slp melk.

1) De zonnevis fileren of aan de visboer vragen om dit te doen. De filets ½ uurtje marineren in 2 slp olijfolie en citroentijm....
2) De oven voorverwarmen op 190°.
3) De aardappelen en de peterseliewortel in kleine blokjes van ongeveer 1 cm snijden. Een ovenvaste schotel inwrijven met olijfolie en de groenten in de schotel doen. Kruiden met peper en zout en besprenkelen met olijfolie. Goed mengen en roosteren in de oven gedurende 50 à 60 minuten. Nu en dan in de groenten roeren. Indien de groenten te snel kleuren afdekken met alufolie.
4) Witloof wassen en in reepjes snijden.
5) Mayonaise mengen met de melk en de gehakte krulpeterselie. Witloof en mayonaise mengen.
6) Vis bakken in de ½ boter en de helft olijfolie. Kruiden met peper en zout.

Tip : Zonnevis is een vis met 65 à 70 % verlies. Koop dit bij een betrouwbare vishandelaar of vraag om hem te fileren bij de aankoop. Er wordt heel veel goedkopere vis verkocht als zonnevisfilet.