Overzicht van de nagerechten met fruit.

Gemarineerde citrusvruchten.

Crumble van rabarber en perzik.

Mascarpone/witte chocolade/ananas/mango.

Mille-feuille van Petit Beurre, frambozen en pistacheroom.

Opgerolde wentelteefjes met aardbeien.

Pannekoeken met gekarameliseerde ananas en karamelsaus.

Rijstpudding met appel en rozijnen.

Terrine van frambozen met pistachenoten.

Tiramisu met amarena kersen.

Tiramisu met blauwe bessen en braambessencoulis.

Wentelteefje met blauwe bessen en braambessencoulis.

Yoghurtijs met frambozen.

Yoghurt met frambozen en muntsuiker.

Gemarineerde citrusvruchten.

Ingrediënten voor 4 pers. : 1 pompelmoes, 2 appelsienen, 25 gr suiker, timut peper, 2 kaneelstokjes, 1 steranijs, 20 ml licor 43 of cointreau.

1. De pompelmoes en de appelsienen schillen à vif (er mogen geen witte vliezen meer achterblijven). Nu de partjes tussen de vliezen uit snijden. De partjes in een schaal doen en de rest van de citrusvruchten goed uitduwen en het sap opvangen in een kom.
2. Het sap met de suiker, kaneelstokjes, steranijs, peper en de likeur laten voor de helft inkoken. De kaneel en het steranijs uit het sap halen. Het sap zeven en over de citruspartjes gieten. Goed mengen. Laten afkoelen.

Lekker met yoghurt, ijs enz...

Crumble van rabarber en perzik.

Ingrediënten voor 4 personen : 250 gr rabarber en 250gr perziken, 30 gr suiker, 1 vanillestok, 1 slp honing.
Voor de crumble : 40 gr havermout, 40 gr bloem, 25 gr amandelpoeder, 20 gr bruine suiker, 60 gr koude boter, 1 slp geroosterde amandelschilfers

1) De rabarber en de perziken wassen. De rabarber in stukjes snijden. De perziken halveren, pit uithalen en in stukken snijden. Samen met de suiker, honing en vanillemerg mengen en 10 minuten laten pruttelen. Indien nodig een klein beetje water bijvoegen.
2) De oven verwarmen op 180°.
3) De havermout in de blender doen en tot bloem malen. De bruine suiker, amandelpoeder, bloem bijvoegen. Alles samen blenderen en beetje bij beetje de koude boter bijdoen tot je een kruimelresultaat bekomt. Amandelschilfers bijvoegen en mengen.
4) De fruitmoes over 4 potjes verdelen en het deeg over het fruit strooien. De laag niet te dik maken.
5) De schaaltje 20 tot 25 minuten in de oven plaatsen tot de crumble goudgeel is. Warm serveren met vanille-ijs of slagroom.

 

Mascarpone/witte chocolade/ananas/mango.

Ingrediënten voor 4 personen :250 gr mascarpone, 2 cookies, 125 gr witte chocolade, 4 eiwitten, ½ rijpe ananas, 1 rijpe mango, ½ perssinaasappel, ½ bosje munt, enkele blauwe bessen.

1) De ananas schillen en het vruchtvlees versnijden in kleine stukjes
2) Een paar mooie blaadjes van de munt apart houden voor de decoratie en de rest fijnhakken.
3) De fijngehakte munt mengen met de ananas.
4) De witte chocolade smelten en door de mascarpone mengen. Goed mengen zodat men een homogene massa heeft.
5) De eiwitten stijf kloppen en 1 klp suiker op het einde toevoegen.
De opgeklopte eiwitten voorzichtig door het mascarpone mengsel spatelen. Men moet een mooi luchtig mengsel bekomen.
6) In een glas de ananas verdelen en daarboven het mascarpone mengsel verdelen, men kan dit best doen door het mengsel in een spuitzak te doen. Dit enkele uren in de frigo plaatsen.
7) De mango schillen. De ½ in kleine blokjes snijden en de andere helft pureren met het sap van de sinaasappel en 1 klp suiker.
8) De cookies verbrokkelen.
9) Verder afwerken met de blokjes mango en de mangosaus. Bestrooien met de koekjes. Garneren met muntblaadje en enkele blauwe bessen.

Mille-feuille van Petit Beurre, frambozen en pistacheroom.

Ingrediënten voor 4 stuks : 12 Petit Beurre koekjes, 76 frambozen, 100 gr mascarpone, 1 dl room, 2 klp pistache pasta, 1 klp bloemsuiker, 1 klp fijngehakte pistachenoten.

  1. De room opkloppen, bloemsuiker, mascarpone en pistache pasta bijvoegen tot de gewenste dikte. De room moet mooi spuitbaar zijn.

  2. 4 koekjes met behulp van een spuitzak garneren met de pistacheroom. Op elk koekje 9 frambozen schikken.

  3. Daar nu terug een Petit Beurre koekje op leggen en opnieuw pistacheroom en frambozen op schikken.

  4. Nu het derde Petit Beurre koekje op schikken en garneren met een toefje pistacheroom en 1 framboos. Fijngehakte pistachenoten over strooien.

Opgerolde wentelteefjes met aardbeien.

Ingrediënten voor 6 rolletjes : 6 sneetjes rozijnen kramiek, 2 slp rietsuiker, 1 slp maanzaad, 125 gr aardbeien en enkele aardbeien voor de garnering, 2 slp griessuiker, 1 ei, 2 slp melk, 20 gr boter, poedersuiker.

1) De rietsuiker en het maanzaad mengen.
2) De aardbeien wassen, in grove stukken snijden en samen met de griessuiker zachtjes tot moes koken.
3) De sneetjes kramiek platrollen met een deegroller. In het midden van de kramieksneetjes de moes verdelen en de sneetjes oprollen.
4) Het ei loskloppen met de melk en de rolletjes er even in wentelen.
5) Boter smelten en de rolletjes bruin bakken. Meteen door de rietsuiker met maanzaad rollen. Bestrooien met poedersuiker.
6) De rolletjes mooi op een bord schikken en garneren met de overgebleven aardbeien.

Pannekoeken met gekarameliseerde ananas en karamelsaus.

Ingrediënten :
Pannenkoeken : zie mijn site www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 ontbijt/4-uurtje
Caramelsaus : zie mijn site www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 Eenvoudige karamelsaus.
Ananas, bruine suiker, rum, geroosterde amandelen.

1) De pannenkoeken en de karamelsaus bereiden zoals vermeld op de site.
2) De ananas schillen, in de lengte in 4 snijden en het harde gedeelte verwijderen. In niet te kleine stukken versnijden.
3) Boter smelten en bruine suiker bijdoen, per ¼ ananas 1 slp suiker gebruiken, Suiker laten smelten en ananas bijvoegen. Laten karameliseren en 1 slp rum voor ¼ ananas bijgieten.
4) Op iedere pannenkoek wat ananas doen, garneren met karamelsaus en geroosterde amandelen, en een bolletje vanille-iijs.

 

Rijstpudding met appel en rozijnen.

Ingrediënten voor 3 à 4 personen : 90 gr dessertrijst, 40 gr rozijnen, 125 ml appelsap, 200 ml melk, 30 gr suiker, 25 gr boter, 75 ml room, 1 appel.

1) De rozijnen 1 uur laten weken in het appelsap. De rozijnen afgieten en het appelsap opvangen.
2) De appel schillen en in kleine blokjes snijden. Op het vuur zetten met klein beetje water en laten garen tot beetgaar.
3) De melk, suiker en rijst opwarmen tot aan het kookpunt. Zacht laten garen gedurende 25 à 35 minuten. Na 10 minuten het opgevangen appelsap bij de rijst doen.
4) Nu van het vuur de boter en de room onder roeren en tenslotte de appelstukjes.
5) In glazen serveren en garneren met bruine suiker of chocoladeschilfers.

Lekker warm, lauw of koud.

Terrine van frambozen met pistachenoten.

Ingrediënten voor 6 à 8 personen : 225 gr frambozen, 250 gr platte kaas, 90 gr yoghurt, 10 gr gelatine blaadjes, 75 gr suiker, 165 gr room, 60 gr gehakte pistachenoten, 1 vanillestok.

1) De gelatine blaadjes weken in koud water....
2) De yoghurt met de klopper mengen met de platte kaas, de ½ van de suiker, het merg van het vanillestokje en de pistachenoten.
3) Enkele lepels room opwarmen en de uitgeknepen gelatineblaadjes erin laten smelten. Voorzichtig onder het kaasmengsel mengen.
4) De rest van de room opkloppen de de andere helft van de suiker. Voorzichtig door het kaasmengsel spatelen.
5) Nu de terrine monteren. In een vorm vershoudfolie schikken. Daarop een laag kaasmengsel van ongeveer 1 cm. Daar dan frambozen induwen en dan terug kaasmengsel en zo verder. Eindigen met kaas. Minimum 4 uur in de frigo laten opstijven.
6) Lekker met pistache-ijs en frambozencoulis.

 

Tiramisu met amarena kersen

Ingrediënten voor 6 pers. : 450 gr mascarpone, 3 eieren, 100 gr suiker, 60 gr room, ½ limoen, 18 boudoirkoekjes, 1 bokaal amarena kersen.

1) De schil van ½ limoen raspen.
2) De eieren splitsen. De dooiers met de suiker kloppen tot een ruban (wit à lichtgele kleur). Mascarpone bijvoegen en goed samen kloppen.
3) Eiwit opkloppen, room opkloppen en dit bij het mascarpone mengsel spatelen, alsook de rasp van de limoen.
4) De amarena kersen laten uitlekken en de siroop opvangen.
5) In glazen of kommetjes de tiramisu monteren. In elk glas 2 boudoirkoekjes gedompeld in de amarena siroop schikken, dan de tiramisu verdelen over de glazen, daarop de kersen en dan nog in elk glas 1 boudoir koekje gedompeld in de siroop. Garneren met nog wat siroop in ieder glas.
6) Ten minste 4 uur in de koelkast zetten.

Tiramisu met blauwe bessen en braambessencoulis.

Ingrediënten voor 8 personen : 225 gr blauwe bessen, 7 gr gelatineblaadjes, 3 dl room, 200 gr mascarpone, 50 gr poedersuiker, 125 ml sinaasdrank (Triple sec, Grand Marnier), 8 boudoir koekjes, 4 slp confituur van blauwe bessen of van braambessen, braambessencoulis.

1) Cakevorm nat maken en bekleden met vershoudfolie....
2) Gelatine weken. 2 slp water warmen en de gelatine in het warme water laten smelten.
3) Room opkloppen en mengen met de mascarpone en de opgeloste gelatine.
4) In de cakevorm een laag roommengsel, een laag confituur, in de sinaasdrank gedompelde boudoirs, blauwe bessen, dit nogmaals herhalen en eindigen met roommengsel.
5) Dit in de frigo minimum 6 uur laten opstijven, maar liefst 12 uur.
6) Uit de vorm halen, in dikke sneden snijden en serveren met braambessencoulis.

Recept braambessencoulis : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be Recepten 2017 Fruit Braambessencoulis

Wentelteefje met blauwe bessen en braambessencoulis.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 dikke sneden brioche, 60 gr blauwe bessen, 1 ei, 1,5 dl melk, 15 gr suiker, 2 bollen ijsroom naar keuze, boter.

1) De melk, het ei en de suiker goed mengen.
2) De brioche weken in het melkmengsel.
3) De boter kleuren en en brioche sneden mooi bruin bakken.
4) De brioche op het bord schikken, midden op de brioche een bol ijsroom, nu enkelen blauwe bessen en garneren met de braambessencoulis.

Recept braambessencoulis : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 Fruit

Yoghurtijs met frambozen.

Ingrediënten :250 ml yoghurt, 100 gr frambozen, 1 slp citroensap, 2 slp honing, 25 gr suiker.

1) De frambozen invriezen, of diepvriesframbozen gebruiken.
2) De frambozen met de suiker en het citroensap blenderen.
3) De yoghurt en de honing bijvoegen en nogmaals kort blenderen.
4) Indien het ijs niet hard genoeg is nog een uurtje in de diepvries steken.

Men kan ook diepgevroren frambozen kopen. Dit kam men met allerhande vruchten doen maar ze moeten diepgevroren zijn.

Yoghurt met frambozen en muntsuiker.

Ingrediënten voor 2 personen : 250 gr natuur yoghurt, 200 gr frambozen, 15 gr hazelnoten, 5 gr kokosschilfers, 1 slp rode bessen confituur, muntsuiker.

1) De hazelnoten grof hakken.
2) De yoghurt mengen met de confituur.
3) De yoghurt verdelen over 2 kommetjes of glazen.
4) Garneren met de frambozen, hazelnoten, en kokosschilfers. Rijkelijk bestrooien met muntsuiker.

Recept muntsuiker op www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 nagerechten