Overzicht van gerechten lichte lunch.

Bladerdeegje met brie, spekjes en veenbessen.

Bladerdeegje met Munster, peren en veenbessen.

Gazpacho/mimosa eieren/carpaccio van tomaten/burrata/pesto/toast/tomaten tartaar/serrano ham/lomo/parmezaan.

Hartige broodpudding met chorizo en groene paprika.

Pizza met gerookte forelfilets.

Pizza met salami en taleggio.

Quiche met aardappelen, witloof, gorgonzola, ham en lardo di colonnata.

Quiche met brie en ham, salade van witte bonen en witloof.

Quiche met prei, broccoli en Maredsous kaas.

Taco met kip.

Tartiflette met bloemkool en cheddar.

Witloofrolletjes met rosbief

Wrap met kruidenkaas, spek en cheddar.

Bladerdeegje met brie, spekjes en veenbessen.

Ingrediënten voor 4 personen : 4 vierkanten bladerdeeg van 14 x 14 cm, 4 middelgrote aardappelen, 150 gr brie, 100 gr spek, 1 dl room, 20 tal salie blaadjes, 1 kleine ui, 30 gr gedroogde veenbessen

1) Aardappelen schillen, in kleine blokjes van een kleine centimeter snijden, gaar koken en afgieten en lauw laten worden.
2) Oven voorverwarmen op 200°.
3) De ui fijnsnipperen en samen met het spek fruiten gedurende een 5 tal minuten.
4) De salie blaadjes fijnhakken.
5) De brie in kleine blokjes snijden.
6) Het bladerdeeg met een vork inprikken maar 2 cm van de boord blijven.
7) De aardappelen met het spek, de ui, de brie, de salie, de room en de veenbessen mengen en dit verdelen over de bladerdeegjes. Goed in het midden schikken.
8) De bladerdeegjes gedurende 15 à 17 minuten bakken in de oven.

Bladerdeegje met Munster, peren en veenbessen.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 vel bladerdeeg, 1 peer, 20 gr veenbessen, 75 gr Munster kaas, 1 eigeel, komijnzaad.

1) Uit het bladerdeeg 4 ronden uitsteken.
2) De oven voorverwarmen op 200°.
3) De peer schillen en in dunne schijfjes snijden. Verdelen over de helft van iedere ronde bladerdeeg.
4) De munster kaas in sneetjes snijden en verdelen over de peren.
5) De veenbessen verdelen over de kaas. Bestrooien met komijn naar smaak.
6) Het eigeel loskloppen met een heel klein beetje water.
7) De boorden van de bladerdeegjes met eigeel inwrijven, dicht vouwen en goed dicht duwen met behulp van een vork.
8) De bladerdeegjes inwrijven met eigeel.
9) In de oven bakken gedurende 16 à 18 minuten.

Men kan dit warm, lauw of koud eten. Lekker met een slaatje

Gazpacho/mimosa eieren/carpaccio van tomaten/burrata/pesto/toast/tomaten tartaar/serrano ham/lomo/parmezaan.

Ingrediënten voor 2 personen : 5 dl gazpacho Alvalle, 3 soorten tomaten (van elk kleur 2), olijfolie,grof zeezout, peper, pesto, basilicum, 100 gr burrata, 4 toasten van pompoenpitbrood, 2 tomaten, 1 slp parmezaanschilfers, 2 sneden serrano ham, 6 sneetjes lomo, 1 ei.

1) Pesto bereiden (zie www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 sauzen)
2) Het ei 10 minuten koken, afkoelen, pellen en fijn hakken.
3) De 3 soorten tomaten wassen en in heel dunne plakken snijden. Een bord inwrijven met olijfolie en de plakjes tomaat er mooi op schikken. Kruiden met grof zout en peper. Besprenkelen met olijfolie. Garneren met stukjes burrata, toefjes pesto en kleine blaadjes basilicum.
4) De tomaten voor de tartaar pellen, zaadjes verwijderen en in stukjes snijden. Kruiden met grof zout, peper en besprenkelen met olijfolie, mengen.
5) Mooie toasten snijden uit het brood en goudgeel toasten. De tartaar over de toasten verdelen, op 2 toasten de ham en op de andere 2 de lomo schikken. Garneren met toefjes pesto, basilicumblaadjes en parmezaan.
6) De gazpacho in de kommen doen, garneren met de mimosa eieren en enkele druppels olijfolie.

Hartige broodpudding met chorizo en groene paprika.

Ingrediënten voor 2 à 3 personen : 100 gr oud brood, 2 eieren, 1 dl melk, 1,5 dl room, 50 gr chorizo, ½ groene paprika, 40 gr geraspte pecorino zout, peper, gerookte paprika.

1) Brood in blokjes snijden.
2) Melk, room en eieren mengen met zout, peper en gerookte paprikapoeder. Dit mengsel op het brood gieten en nu en dan omroeren zodat het brood goed de melk opneemt.
3) Oven voorverwarmen op 180°.
4) Groene paprika schillen en in kleine blokjes snijden en vermengen met het broodmengsel.
5) De chorizo in heel dunne sneetjes snijden.
6) Ovenschotel bekleden met bakpapier. ½ van het broodmengsel in de schotel doen, dan de ½ van de chorizo, de rest van het broodmengsel en nu de rest van de chorizo.
7) Bestrooien met de pecorino.
8) In de oven plaatsen gedurende 25 à 30 minuten.

Lauw of koud serveren met een slaatje.

Pizza met gerookte forelfilets.

Ingrediënten voor 1 pizza : 1 kant en klare pizzabodem, 125 gr gerookte forel, 100 gr zure room, 75 gr kruidenkaas,
2 champignons, 1 tomaat, 10 tal fijne asperges, 1 bol mozzarella, 50 gr gemalen emmental, rucola, olijfolie.

1) Oven voorverwarmen op 200°.
2) De asperges wassen, schillen en 3 minuten blancheren.
3) De zure room en de kaas vermengen. Dit op de pizzabodem smeren maar 1 cm van de boord blijven.
4) Forel in stukjes snijden en verdelen over het kaasmengsel.
5) De champignons en de tomaten in dunne sneetjes snijden. Eerst de champignons, dan de tomaten en nu de asperges verdelen over de pizza.
6) De mozzarella in kleine stukjes verdelen en over de pizza strooien, alsook de emmentaler.
7) Kruiden met peper;
8) Gedurende 20 minuten in de oven plaatsen.
9) Uit de oven halen en rucola over de pizza verdelen. Besprenkelen met oijfolie.

Pizza met salami en taleggio.

Ingrediënten voor 2 pizza’s : 2 kant en klare pizza bodems, 250 gr taleggio,

4 dl passata, ½ courgette, 24 kleine sneetjes salami, 6 sneetje lardo of gerookt spek (heel dun gesneden), 2 klp gedroogde oregano, 1 rode ui, 100 gr gemalen gruyère, basilicum.

1) De courgette en de rode ui in heel dunne sneetjes snijden.
2) De oven voorverwarmen op 200°.
3) De pizza bodems instrijken met de passata. 2 cm van de boord blijven.
4) De taleggio in dunne sneetjes versnijden.
5) De lardo of gerookt spek in stukjes snijden.
6) De courgette, rode ui, salami, lardo en taleggio verdelen over de pizzabodems. Bestrooien met de oregano en de gemalen gruyère.
7) De pizza’s gedurende 18 à 20 minuten bakken

Quiche met aardappelen, witloof, gorgonzola, ham en lardo di colonnata.

 Ingrediënten voor 1 quiche : 1 rol kruimeldeeg, 120 gr gorgonzola, 4 middelgrote aardappelen, 3 stronken witloof, 4 sneden ham, 50 gr geraspte parmezaan, 40 gr flinterdun gesneden lardo. 4 eieren, 2 dl room, 2 dl melk, 1 klp gedroogde oregano.

1) Oven voorverwarmen op 180°....
2) Het kruimeldeeg uitrollen en met bakpapier in een quichevorm leggen. Enkele gaatjes met een vork inprikken in het deeg. Een stuk bakpapier er boven leggen en vullen met bakparels of gedroogde bonen. Zet 12 minuten in de oven.
3) De aardappelen schillen en in plakjes van 2 à 3 mm snijden. Een 5 à 6 tal minuten laten koken. Afgieten.
4) Het witloof wassen en in grove repen van ongeveer 1 cm snijden. In een klontje boter 15 minuten laten stoven. Goed laten uitlekken.
5) De quichebodem uit de oven halen. Verwijder de gedroogde bonen en het bakpapier.
6) De eieren loskloppen met de room en de melk. Kruiden met peper en zout en oregano.
7) De ham in reepjes snijden. De gorgonzola in kleine blokjes snijden.
8) De aardappelen dakpansgewijs op de deegbodem leggen en daarop het witloof en de ham verdelen. Nadien de gorgonzola verdelen. Nu de flinterdunne lardo sneetjes erop leggen.
9) Schenk er het eiermengsel over en bestrooi de parmezaankaas er op.
10) Zet de quiche 35 minuten in de oven.
11) Lekker met een fris slaatje.

Quiche met brie en ham, salade van witte bonen en witloof.

Ingrediënten voor 4 personen : 1 pak diepvries kruimeldeeg, 4 plakken gekookte ham, 200 gr brie, 3 uien, 4 eieren, 2 dl room, 2 dl melk, 4 stronken witloof, 1 blik witte bonen van 400 gr, 1 appel, 1 slp honing, 2 slp mayonaise, 1 klp mosterd, 4 slp koolzaadolie of maïsolie of zonnebloemolie, boter, citroen, peper en zout.

1) De oven voorverwarmen op180°
2) Het kruimeldeeg met bakpapier in de bakvorm leggen. Een stuk bakpapier op het deeg leggen en vullen met gedroogde bonen of bakparels. Zet 15 minuten in de oven.
3) De uien pellen en in dunne ringen snijden. De uien fruiten in een beetje boter tot ze zacht zijn. Niet laten kleuren, indien nodig wat water bijvoegen.
4) De ham in stukjes snijden. De brie in sneetjes snijden.
5) De quiche uit de oven halen en de bonen verwijderen alsook het bovenste bakpapier.
6) De eieren loskloppen met de room en de melk. Kruiden met peper en zout.
7) De uien op de quiche verdelen, indien er te veel vocht in de uien is eerst het vocht afgieten. De ham over de uien schikken en daarop het eiermengsel. De brie sneetjes mooi op de quiche schikken.
8) Plaats 35 à 40 minuten in de oven. Uit de oven halen en een 15 tal minuten laten rusten voor men de quiche uit de vorm neemt.
9) Het witloof wassen en in fijne reepjes snijden. De witte bonen spoelen. De appel schillen en in fijne staafjes snijden. Alles mengen en lichtjes besprenkelen met citroen.
10) De mayonaise mengen met de mosterd, de honing, de olie. Mengen met de witte bonen mengeling.
11) De salade serveren met een punt quiche.

Quiche met prei, broccoli en Maredsous kaas.

Ingrediënten voor een quiche van diam. 26 cm : 1 kruimeldeeg, 250 gr preiwit, 250 gr broccoliroosjes, 1 klontje boter, 4 eieren, 2 dl room, 2 dl melk, enkele takjes verse marjolein, 150 gr sneetjes maredsous kaas, peper en zout, gerookte paprika.

1) De oven voorverwarmen op 180°.
2) De vorm bekleden met bakpapier en het deeg erop doen. Op het deeg nog een blad bakpapier leggen en daarop bakparels of gedroogde bonen doen. Nu 15 minuten in de oven plaatsen. Het deeg uit de oven nemen en de bakparels met het bovenste vel bakpapier wegnemen.
3) De prei wassen, in de lengte in 2 snijden, en nu in boogjes van 3 à 4 mm snijden. Een klontje boter smelten en daarin de prei zacht stoven in 12 à 15 minuten. Laten afkoelen.
4) De broccoli roosjes wassen en in kokend zoutwater 5 minuten blancheren. Afgieten en de roosjes afspoelen met koud water.
5) De marjolein fijn hakken.
6) De melk, room en eieren samen met de marjolein, peper en zout goed mengen.
7) In de voorgebakken vorm de prei en de broccoli verdelen. Daarop het eiermengsel gieten. Nu de sneetjes kaas er mooi op schikken. Er paprikapoeder over strooien.
8) De quiche 30 minuten in de oven plaatsen.

Lekker met een slaatje.

Taco met kip.

Ingrediënten voor 12 taco’s : 2 nieuwe rode ajuinen, 1 teentje look, 1slp gehakte peterselie, 400 gr kippenfilet, chilipoeder (naar smaak), 1 slp gedroogde oregano, 2 x sap van ½ limoen, ½ ijsbergsalade, 50 gr parmezaanschilfers, 5 tomaten, 1 avocado, kerstomaten, koriander.

1) De kippenfilet in blokjes van 1 cm snijden.
2) De tomaten monderen, zaadjes uithalen en het vruchtvlees in kleine stukjes snijden.
3) Salade kuisen en in fijne reepjes snijden.
4) Avocado pellen en in kleine blokjes snijden, besprenkelen met sap van ½ limoen.
5) Oven voorverwarmen op180°.
6) De ui en de look fijnsnipperen. In olijfolie fruiten, kippenblokjes bijvoegen, chili, oregano, limoensap, peterselie, zout en peper. Wanneer de kippenblokjes gaar zijn, de tomaten bijvoegen. Nog 1 à 2 minuten laten fruiten.
7) Taco’s 5 minuten in de oven opwarmen.
8) Taco’s garneren met salade, kippenragoût, parmezaan, kerstomaatjes en koriander.
9) Eventueel opdienen met yoghurtsausje (yoghurt met koriander en peterselie, peper en zout).

Lekker als aperitiefhapje maar ook als lunch.

Tartiflette met bloemkool en cheddar.

Ingrediënten voor 2 personen : 700 gr vastkokende aardappelen, 200 gr cheddar in sneetjes, 3 ajuinen, 200 gr gerookt spek, 400 gr bloemkoolroosjes, gerookte paprikapoeder, 4 dl groentebouillon.

1) De aardappelen schillen, koken in zoutwater, afgieten en laten afkoelen. Nu in rondjes snijden.
2) De bloemkool koken in zoutwater, laten afkoelen en grof snijden.
3) De ajuin pellen in dunne rondellen snijden en fruiten samen met het gerookt spek.
4) Oven voorverwarmen op 180°.
5) Een ovenschotel met olijfolie inwrijven, een laag aardappelen, een laag ajuin, een laag bloemkool en dan een laag cheddar schikken, dit nogmaals herhalen. De bouillon in de schotel gieten en bestrooien met de paprikapoeder.
6) De schotel gedurende 25 à 30 minuten in de oven plaatsen.

Witloofrolletjes met rosbief

Ingrediënten voor 2 personen : 8 grote sneden gebakken rosbief, 500 gr vastkokende aardappelen, 5 stronken witloof, 1 handvol walnoten, 1 avocado, 8 tal trostomaten, 1 kleine rode ui, bieslook, 50 gr blauwe schimmeldkaas, 6 tal augurken, 3 slp mayonaise, 1 klp mierikswortel.

1) De aardappelen schillen, in blokjes snijden, gaar koken en laten afkoelen.
2) Het uiteinde van het witloof afsnijden en 8 mooie bladeren behouden. De stronken in de lengte in 2 snijden, het harde gedeelte verwijderen en in de lengte in fijne reepjes snijden. Wassen en besprenkelen met citroen.
3) De bieslook fijnsnipperen.
4) De augurken fijn snijden.
5) De mayonaise mengen met de bieslook, de en de mierikswortel.
6) De witloof reepjes vermengen met 1 lepel mayonaise en verdelen over de sneden rosbief. Mooi oprollen en ieder rolletje op een blad witloof leggen.
7) De avocado pellen en in blokjes snijden, vermengen met de afgekoelde aardappelen en mengen met de rest van de mayonaise.
8) De rode ui pellen en in fijne rondellen snijden.
9) De trostomaten wassen en in 4 snijden.
10) De kaas in kleine blokjes snijden.
11) Op de zijkanten van een schotel de rolletjes schikken, in het midden de aardappelsalade. Garneren met de walnoten, trostomaten, kaas, augurken en rode ui.

Wrap met kruidenkaas, spek en cheddar.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 wraps, 2 kleine ajuinen, 200 gr gerookt spek, 120 gr kruidenkaas, 2 eieren, 50 gr geraspte cheddar, basilicum.

1) De ajuinen pellen, fijn snipperen.
2) Oven voorverwarmen op 180°.
3) Een anti kleefpan verwarmen en het spek er in bakken. De ajuinen bij het spek doen en nog 5 à 6 minuten laten fruiten. Het overtollige vet weggieten.
4) De wraps besmeren met de kruidenkaas. Het spek en de ajuinen erover verdelen. De blaadjes basilicum er over strooien alsook de geraspte cheddar. In het midden van de wrap een ei open breken. De wraps 5 minuten in de oven plaatsen en nog 1 minuut onder de grill.