Overzicht van ontbijt of 4-uurtje.

Broodpudding met banaan en confituur.

Broodpudding met havermout, abrikozen en witte chocolade.

Cake van havermout en veenbessen.

Cinnabons met rozijnen.

Cruesli met yoghurt en frambozen.

Hartige broodpudding met spek en courgette.

Havermoutmuffins met aardbeien en appel.

Havermoutmuffin met bananen.

Havermoutpannenkoeken met banaan en aardbeien.

Klaaskoeken 

Lauwe peer, frambozen, platte kaas en noten.

Pannenkoeken.

Smoothie met aardbeien en yoghurt en munt.

Smoothie van banaan, havermout, karnemelk en kaneel.

Wafels

Broodpudding met banaan en confituur.

Ingrediënten : 250 gr oud brood, 1 banaan, 3 slp confituur (naar keuze), 6 dl melk, 45 gr suiker, 3 eieren, 1 klp vanillebloem, ½ klp bakpoeder, snuifje natrium bicarbonaat.

1)Het brood in kleine stukjes versnijden.
2) De melk en de suiker verwarmen. Het brood ½ uur in de melk weken.
3) De banaan in schijfjes snijden.
4) De eieren opkloppen tot een ruban (schuimig wit).
5) De oven opwarmen tot 190°.
6) De eieren mengen met het geweekte brood, de vanillebloem, de bakpoeder, het snuifje bicarbonbaat, de confituur en de bananen.
7) De bakvorm inboteren en bebloemen en vullen met het brooddeeg tot 2 cm van de boord.
8) De vorm in de oven plaatsen gedurende 30 minuten, dan de oven verminderen tot 175° en nogmaals 30 minuten bakken.
9) Uit de oven nemen en 5 minuten wachten om uit de vorm te halen

Broodpudding met havermout, abrikozen en witte chocolade.

Ingrediënten : 475 gr oud brood, 1 lt melk, 130 gr witte chocolade, 120 gr suiker, 5 slp havermout, 5 eieren, 350 gr abrikozen, 4 takjes rozemarijn, suikerparels.

1) Het brood versnijden tot kleine stukjes en mengen met de havermout.
2) De melk en de suiker opwarmen en over het broodmengsel gieten. Ongeveer 1 uur in de frigo laten weken.
3) De chocolade grof raspen.
4) De abrikozen wassen, pit uithalen en in stukjes snijden.
5) De eieren goed loskloppen.
6) De blaadjes van de rozemarijn afritsen en fijnhakken.
7) De oven voorverwarmen op 180°.
8) Het geweekte brood met de eieren, chocolade, abrikozen en rozemarijn goed mengen tot een homogeen mengsel.
9) Een hoge taartvorm bekleden met bakpapier of goed inboteren en bebloemen. Het broodmengsel er in schikken. De bovenkant glad strijken en bestrooien met de parelsuiker. De parelsuiker lichtjes indrukken.
10) De pudding gedurende 45 minuten in de oven plaatsen, dan de oven op 170° zetten en nogmaals 30 minuten laten bakken.
11) De pudding uit de oven nemen en een 10 tal minuten wachten voor we die uit de vorm nemen.

Cake van havermout en veenbessen.

Ingrediënten : 120 gr havermout, 1 slp kokosvet, 2 bananen, 4 pruimen (of abrikozen, of 2 nectarine), 150ml melk, 3 slp geroosterde zonnebloempitten, 2 eieren, 1 afgestreken klp speculooskruiden (of kaneel), 8 gr bakpoeder, 60 gr gedroogde veenbessen, 2 slp honing.

1) Oven voorverwarmen op 180°.
2) Het kokosvet smelten.
3) De bananen kort blenderen(niet tot moes).
4) De pruimen in kleine blokjes snijden.
5) De eieren loskloppen, mengen met het koskosvet, de bananen, de melk, de honing, de bakpoeder en de speculooskruiden. Goed mengen.
6) Nu de havermout, de pruimen, de zonnebloempitten en de veenbessen er onder mengen.
7) Een bakvorm bekleden met bakpapier ofwel goed invetten met kokosolie. De vorm opvullen het het deeg en 50 minuten bakken.

Cinnabons met rozijnen.

Ingrediënten voor 12 stuks: 160 gr bloem voor bruin of wit brood, 160gr patisseriebloem, 110 ml lauwe melk, 1 ei, 40 gr gesmolten boter, snuifje zout, 20 gr suiker, 10 gr gedroogde gist, 120 gr kandijsuiker, 10 gr gemalen kaneel, 50 gr zachte boter, 50 gr rozijnen.

1) De rozijnen weken in water.
2) Deeg bereiden : De suiker mengen met de lauwe melk. De broodbloem en de patisseriebloem mengen met de gedroogde gist en het zout. Een kuiltje in de bloem maken en de melk erin gieten, alsook het losgeklopte ei en de gesmolten boter. Het deeg kneden tot een bol en in een kom doen. 1 uur laten rijzen afgedekt met een vochtige doek.
3) Een plank of het werkblad bebloemen en het deeg plat kloppen. Bedekken met de vochtige doek en 15 minuten laten rusten.
4) De kandijsuiker mengen met de kaneel.
5) Het deeg uitrollen tot op rechthoekige lap van ongeveer ½ cm dikte. Het deeg bestrijken met de zachte boter en bestrooien met de uitgelekte krenten en de kandijsuiker. Langs de langste zijde oprollen. In porties snijden van ongeveer 2 cm = 12 stuks.
6) Een ovenschaal bedekken met boterpapier en de rolletjes er in schikken. Bedekken met een vochtige doek en nogmaals 30 minuten laten rijzen.
7) Oven verwarmen op 190°.
8) De cinnabons 15 minuten op 190° en 10 minuten op 180° bakken. Lauw heel lekker.

Cruesli met yoghurt en frambozen.

Ingrediënten : 125 gr havermout, 50 gr hazelnoten, 15 gr walnoten, 10 gr zonnebloempitten, 10 gr macadamianoten, 15 gr kokosolie, 1 slp honing, 3 slp water, 25 gr fondant chocolade, yoghurt, frambozen, enkele blaadjes munt.
1) Oven voorverwarmen op 160°.
2) De hazelnoten malen in de blender tot meel. De walnoten en de macadamianoten in grove stukken snijden....
3) De havermout, noten en pitten vermengen.
4) De kokosolie smelten en die bij het mengsel doen alsook de honing en het water. Goed mengen.
5) Dit mengsel op een bakplaat doen en 20 minuten in de oven plaatsen. Nu en dan omroeren. De cruesli moet mooi bruin zijn.
6) De chocolade in kleine stukjes versnijden.
7) De cruesli laten afkoelen en de chocolade bijvoegen.
8) De cruesli serveren met yoghurt en frambozen, garneren met muntblaadjes.

Hartige broodpudding met spek en courgette.

Ingrediënten : 100 gr oud brood, 2 eieren, 1 dl melk, 1,5 dl room, 50 gr spek, ½ courgette, 50 gr geraspte gruyère, peper, zout, rozemarijn,

1) Het brood in blokjes versnijden.
2) De eieren, melk en room mengen, kruiden met peper en zout en op het brood gieten. Nu en dan omroeren zodat het eiermengsel goed in het brood dringt. Het brood moet helemaal doordrongen zijn van het eiermengsel.
3) Oven voorverwarmen op 180°.
4) De rozemarijn fijn hakken.
5) Het spek heel fijn snijden en bakken.
6) De courgette wassen, in de lengte in 2 snijden, zaadjes uithalen en de courgette in hele kleine blokjes snijden.
7) Het spek, de rozemarijn en de courgette mengen met het brood mengsel.
8) Een cakevorm invetten of beleggen met bakpapier. De vorm opvullen met het brooddeeg. Bestrooien met de gruyère.
9) In de oven gedurende 25 à 30 minuten bakken.

Havermoutmuffins met aardbeien en appel.

Ingrediënten voor 12 stuks : 200 gr aardbeien, 2 appels, 2 slp honing, 2 eieren, 250 ml melk, 1 klp citroen aroma, 120 gr havermout.

1) De appels schillen en in kleine blokjes snijden. De appels met de honing 5 minuten bakken. Laten afkoelen.
2) De oven voorverwarmen op 200°.
3) De eieren loskloppen. De melk, de citroen aroma en de havermout bijvoegen. Goed mengen. De havermout 10 minuten laten rusten.
4) De aardbeien in blokjes snijden dezelfde grootte als de appels. Aardbeien en appels mengen.
5) Het fruit voorzichtig mengen met de havermout.
6) Muffins vormen opvullen en 20 minuten bakken.
7) Laten afkoelen en bestrooien met poedersuiker.

Havermoutmuffin met bananen.

 Voor 12 muffins : 125 gr havermout, 150 ml melk, 1 ei, 2 rijpe bananen, 2 klp kaneel, 1 klp bakpoeder, 40 gr noten.

1) De oven voorverwarmen op 200°.
2) De noten blenderen samen met de bananen. Niet tot moes blenderen.
3) Het ei loskloppen en de melk toevoegen. Alle anderen ingrediënten bij de melk doen en goed mengen.
4) De bakvormen inboteren. Indien men geen bakvorm heeft voor muffins kan men ook papieren cups gebruiken.
5) De vormpjes vullen met het beslag tot ongeveer ½ cm van boven.
6) De bakvorm in de oven plaatsen gedurende 20 à 25 minuten.

Ideaal als ontbijt of als gezond vier uurtje

 

Havermoutpannenkoeken met banaan en aardbeien.

Ingrediënten voor 4 à 5 pannenkoeken : 150 gr havermout, 1 banaan, 3 eieren, 2dl melk, ½ klp kaneel, kokosolie, aardbeien, poedersuiker.

1) De havermout fijn blenderen tot havermeel.
2) De banaan in fijne schijfjes snijden.
3) Havermoutmeel, banaan, eieren, melk, kaneel samen mixen tot een glad beslag.
4) In een pannenkoekenpan een beetje kokosolie warmen. Een pollepel beslag in de pan doen en het beslag open wrijven met een spatel tot een mooie pannenkoek. De pannenkoek aan beide kanten goudgeel bakken. Dit herhalen tot het deeg op is.
5) De pannenkoek op een bord schikken met de aardbeien. Bestrooien met poedersuiker.

Klaaskoeken 

Ingrediënten voor 6 à 8 koeken : 500 gr bloem, 2,250 dl lauwe melk, 1 ei en 1 eigeel voor de afwerking, 42 gr gist, 100 gr malse boter, 70 gr suiker, snuifje kaneel, zout, beetje water.

1) De bloem zeven.
2) De lauwe melk in de mengkom van de robot doen, de ½ van de bloem toevoegen alsook het ei. Alles zacht beginnen mixen en al mixend de gist brokkelen en erbij doen. Laat deze voordeeg 5 minuten kneden in de keukenrobot.
3) Nu de suiker, de andere helft van de bloem en de malse boter in stukjes bijvoegen, alsook het zout en de kaneel. Het deeg terug 10 minuten kneden.
4) De oven voorverwarmen op 40 graden.
5) Bloem op het werkblad doen en het deeg er op doen. Het deeg opbollen. In een kom wat bloem strooien en de deegbol er in leggen. Beetje bloem er op strooien. Propere doek over doen en 25 minuten laten rijzen in de oven.
6) Het werkblad bebloemen. Het deeg voorzichtig uit de kom nemen en op het werkblad leggen. Het deeg nu niet meer kneden. Het deeg uitrollen tot 1,5 cm. Figuren uit het deeg steken en op bakpapier leggen. Terug in de oven 25 minuten laten rijzen.
7) Voorzichtig uit de oven nemen en een lichte doek over leggen zodat ze niet invallen. De oven verwarmen tot 190°.
8) Het eigeel opkloppen met een beetje water en de koeken er voorzichtig mee inwrijven.
9) De koeken bakken gedurende 8 minuten op 190° en dan de oven op 180° zetten en terug 8 à 10 minuten bakken. Liefst 1 laag bakken maximum 2 lagen.

Lauwe peer, frambozen, platte kaas en noten.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 rijpe peren, 125 gr frambozen, 250 gr platte kaas, 2 slp Agave siroop, 40 gr hazelnoten, 20 gr amandelschilfers, ½ klp kaneel, snuifje nootmuskaat.

1) De oven voorverwarmen op 180°.
2) De peren schillen, in stukken snijden en samen met de frambozen in een ovenschotel doen. Bestrooien met de kaneel en de nootmuskaat. 15 à 20 minuten in de oven plaatsen.
3) Noten in grove stukken hakken en roosteren.
4) Platte kaas mengen met de Agave siroop.
5) Fruit laten lauw worden, in een kommetje schikken, daar op de platte kaas en bestrooien met de noten.

 

Pannenkoeken

Ingrediënten voor 10 personen : 100 gr zelfrijzende bloem, ¼ lt melk, 15 gr suiker, 2 eieren, 1 slp zonnebloem of maïsolie, snuifje zout, klontje boter...

1) De bloem zeven. In het midden een kuiltje doen.
2) De eieren breken in het kuiltje en alles mengen met de klopper.
3) De melk bijvoegen beetje per beetje en bewerken tot glad mengsel.
4) De suiker en de olie bijvoegen en nogmaals goed mengen zodanig dat er geen klontertjes meer inzitten.
5) De koekenpan lichtjes inwrijven met boter en de pannenkoeken bakken

Smoothie met aardbeien en yoghurt en munt.

Ingrediënten voor 2 personen : 175 gr aardbeien, 350 gr yoghurt, 3 slp honing, 2 bollen vanille ijs,
2 takjes munt.

1) De munt wassen en de blaadjes behouden.
2) De aardbeien wassen en in stukken snijden.
3) Al de ingrediënten samen blenderen tot een homogeen mengsel.

Heel lekker op een warme, zonnige dag.

Smoothie van banaan, havermout, karnemelk en kaneel.

Ingrediënten voor 1 smoothie : 2,5 dl karnemelk, 1 rijpe banaan, 3 slp havermout, 1 slp zonnebloempitten, snuifje kaneel, 3 slp rozijnen.

1) De banaan pellen en in stukken snijden
2) Alle ingrediënten in de blender doen en blenderen.
3) Men kan meer of minder karnemelk gebruiken naargelang de gewenste dikte van de smoothie.

 

Wafels

Eerst en vooral wil ik wel zeggen dat iedere familie wel zijn eigen recept heeft van wafels bakken. Ik heb dit geleerd van mijn grootmoeder, weliswaar heb ik het recept een beetje aangepast om de wafels luchtiger te maken.

Ingrediënten voor 20 dubbele wafels : 375gr bloem, 375 gr zelfrijzende bloem, 450 gr boter, 42 gr gist, 6 grote eieren, 7,5 dl melk, 3 dl spuitwater of (1 ½ klp bicarbonate en 3dl water), 1 vanillestok, 15 gr suiker, 1 snuifje zout.

1) Bloem zeven in een hoge kom. (Indien men met bicarbonaat werkt de bicarbonaat mee zeven).
2) Gist met de suiker oplossen al roerend.
3) Boter smelten.
4) Melk lauwwarm laten worden en het merg van de vanillestok bijdoen. De gesmolten boter en het spuit of plat water bijdoen. Ongeveer 37 graden laten worden.
5) De eieren goed loskloppen tot ze schuimig worden.
6) De oven voorverwarmen op 40°.
7) Kuiltje maken in de bloem. Snuifje zout op de bloem strooien. In het kuiltje de gist doen. Beetje bij beetje het melkmengsel en daarna de eieren bijvoegen . Dit steeds goed kloppend. Men mag ook de mixer gebruiken.
8) Het deeg afgedekt gedurende 1 uur in de oven plaatsen.
9) Het wafelijzer goed laten opwarmen en insmeren met neutrale olie bvb zonnebloemolie.
10) Het deeg voorzichtig met een pollepel uit de kom in een kan scheppen. Telkens het bovenste van het deeg nemen. De kom met deeg in de oven laten tot het einde.
11) Deeg in het wafelijzer doen met de pollepel en de wafels goudbruin bakken.
12) Na het bakken op een taartrooster leggen.
13) Lekker met boter en suiker of slagroom.

Het deeg uit de pot nemen

Het deeg in het wafelijzer doen en de wafel bakken