Overzicht van de recepten met ham, pens en varkensorgaan vlees

Aardappel lasagne met ham, broccoli en peterseliewortel.

Bloedworst met gebakken appel en aardappel.

Cannelloni met ham en witloof.

Courgettes met ham en mozzarella.

Gekookte hamsalade.

Hesperolletjes met bloemkool.

Parmentier van zwarte pens en peren.

Preirolletjes met ham en mozzarella.

Varkenstongen met champignons en kruiden roomsaus.

Witte pens met rapen en wortel.

Witte pens met spek, krieltjes en appel.

Witte pens met witloofsla en gebakken aardappelen.

Aardappel lasagne met ham, broccoli en peterseliewortel.

Benodigdheden voor 4 personen : 8 aardappelen, 2 grote peterseliewortels, 1 broccoli, 8 sneden gekookte ham, 150 gr gorgonzola, 3 takjes rozemarijn, 50 gr bloem, 60 gr boter, 4 dl melk, 4 dl kookvocht van de peterseliewortel, 2 slp geraspte parmezaan.

1) Aardappelen schillen, in plakken snijden van ongeveer 3 mm.
2) Peterseliewortel schillen en in plakken snijden van ongeveer 3 mm.
3) Broccoli in roosjes verdelen en wassen.
4) Deze groenten voor 90% laten gaar koken. Afgieten maar het vocht van de peterseliewortel behouden.
5) De kaassaus maken met de boter, bloem, de melk en het kookvocht van de peterseliewortel. De gorgonzola en de rozematijn toevoegen. Indien nodig bijkruiden met peper en zout. De saus mag niet te dik zijn.
6) Oven voorverwarmen op 180°.
7) Een ovenvaste schotel inwrijven met boter. Beginnen met een laagje aardappelen, dan beetje saus, dan peterseliewortelplakjes, beetje saus, ham, broccoli, saus en zo verder laagjes stapelen, eindigen met ham, saus en daarop parmezaan. Enkele klontjes boter er boven op.
8) De schotel 20 à 25 minuten in de oven plaatsen.

Bloedworst met gebakken appel en aardappel.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 bloedworsten, 3 appels, 3 grote of 6 kleine aardappelen, 2 rode ajuinen, enkele takjes oregano, olijfolie, peper en zout.

1) De ajuinen pellen en in dunne reepjes snijden.
2) De aardappelen schillen, in dobbelsteentjes snijden, wassen en goed afdrogen.
3) De appels schillen en in dobbelsteentjes snijden.
4) De oregano fijn snipperen.
5) Olijfolie warmen en de aardappelen bakken samen met de ajuinen. Na 10 minuten de appelen bijdoen. Zorgen dat ze niet tot moes bakken.
6) Het vel van de bloedworst verwijderen en de bloedworst in plakken snijden van ongeveer 1,5 cm. Dan eventjes de plakken in de bloem wentelen en knapperig bakken.
7) Op het laatst de oregano over de aardappelen strooien.
8) Om te dresseren, het aardappelmengsel midden op het bord schikken en daarop de plakken bloedworst.

Cannelloni met ham en witloof.

Ingrediënten voor 6 stuks : 20 + 60 gr boter, 6 stronken witloof, 50 gr bloem, 3 dl melk, 75 + 50 gr gruyère, 40 gr blauwe kaas (bvb Bleu d’Auvergne), peper, zout, noot muskaat, 6 vellen lasagne.

1) Het witloof wassen en het harde gedeelte verwijderen. 20 gr boter smelten, niet kleuren, het witloof in de pot doen en ongeveer 2 cm water bijdoen, kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Zachtjes laten koken gedurende 25 à 30 minuten. Na een tijdje nazien of er geen klein beetje water moet toegevoegd worden. Laten uitlekken en het vocht zeven. Men moet 2 dl vocht over hebben, is er iets meer dan gebruikt men minder melk bij de saus.
2) De lasagne blaadjes 4 à 5 minuten laten voorkoken. Pas op dat ze niet aan mekaar kleven. Direct in koud water afkoelen en op een propere doek leggen.
3) Voor de saus 60 gr boter smelten, de bloem bijvoegen en de bloem efkens laten bakken, ze mag niet kleuren. Het witloofvocht bijvoegen en de melk. Goed roeren tot men een mooie gladde saus heeft, die mag gerust zachtjes koken. Nu niet meer laten koken en de 75 gr gruyère en de blauwe kaas bijvoegen. Goed roeren tot de saus mooi egaal is.
4) Oven voorverwarmen op 180°.
5) Iedere stronk witloof omwikkelen met een snede ham en een lasagne vel. In een geboterde ovenschotel schikken en de rest van de gruyère er over strooien en gedurende 20 à 25 minuten in de oven plaatsen.

Courgettes met ham en mozzarella.

Ingrediënten voor 2 personen : 3 niet te dikke courgettes, 250 gr gekookte ham, 1 bolletje mozzarella, 125 gr champignons, 30 gr geraspte parmezaan, 1 blik kerstomaten, 2 kleine tomaten, oregano, olijfolie, peper, zout, basilicum, kappertjes, 2 slp pesto, 225 gr spaghetti.

1) De courgettes wassen, in de lengte in 2 snijden, de zaadjes uithalen. In kokend zoutwater leggen en 5 minuten blancheren. Afgieten en direct afspoelen met koud water. ... In een met olie ingewreven ovenschotel schikken.
2) De champignons borstelen en in schijfjes snijden. In olijfolie laten aanbakken.
3) De gekookte ham in reepjes snijden.
4) De mozzarella in reepjes snijden.
5) De tomaten monderen, zaadjes uithalen en in reepjes snijden.
6) Oven voorverwarmen op 180°.
7) De courgettes opvullen met de ½ van het blik kerstomaten, daar op de ham verdelen, dan de champignons, dan de kappertjes, dan de mozzarella, de tomatenreepjes en de parmezaan. Bestrooien met de gedroogde oregano.
8) Gedurende 20 à 25 minuten bakken in de oven. Uit de oven halen en garneren met enkele blaadjes basilicum.

Lekker met spaghetti vermengd met de rest van de kerstomaten en pesto.

Recept pesto : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 sauzen pesto

Gekookte hamsalade.

Ingrediënten : 300 gr gekookte ham, 2 tomaten, 2 eieren, bieslook, 12 tal augurken en ajuintjes, 3 à 4 slp mayonaise.

1) De eieren 10 minuten koken. Direct afkoelen in koud water. Pellen en fijn hakken....
2) De tomaten pellen, zaadjes uithalen en in blokjes snijden. Enkele reepjes houden voor de garnering.
3) De gekookte ham in fijne reepjes snijden.
4) De bieslook wassen en fijnsnijden, enkele bieslookstengels houden voor de garnering.
5) De augurken en de ajuintjes fijn hakken.
6) Al de ingrediënten mengen met de mayonaise.
7) De hamsalade in een schaal doen en garneren met de tomaat en bieslook.

Hesperolletjes met bloemkool.

Ingrediënten voor 8 rolletjes : 8 sneden gekookte ham, ½ bloemkool, 100 gr mascarpone, 1 klp gehakte rozemarijn, 60 gr geraspte emmentaler, 5 dl melk, 1 dl bloemkoolvocht, 60 gr bloem, 40 gr boter +1 klontje, 1 klp mosterd.

1) De bloemkool kuisen en in roosjes verdelen. De bloemkool koken in gezouten water. Afgieten en 1 dl kookvocht bewaren. De bloemkool in fijne stukjes hakken.
2) De gehakte bloemkool vermengen met de mascarpone en de rozemarijn. Kruiden met peper en zout.
3) De gehakte bloemkool verdelen over de sneden ham en mooi oprollen.
4) De oven voorverwarmen op 180°.
5) Een ovenvaste schotel inwrijven met het klontje boter en de hesperolletjes er in schikken.
6) De boter smelten en de bloem in 1 keer toevoegen. Goed roeren en de bloem een beetje laten bakken, pas op niet kleuren. De melk beetje bij beetje al roerend bijvoegen tot men en mooie gladde saus heeft. Nu ook het bloemkoolvocht bij de saus doen en goed roeren. De mosterd, de ½ van de emmentaler, peper en zout onder de saus roeren. De saus op de rolletjes gieten. Bestrooien met de andere helft van de kaas.
7) De schotel gedurende 30 minuten in de oven plaatsen. Er moet een mooi goudgeel korstje op de schotel zijn.

Parmentier van zwarte pens en peren.

Ingrediënten voor 2 pers. : voor de puree : 500 gr aardappelen, 35 gr boter, 1,5 à 2 dl melk, 1 ei zout, peper, nootmuskaat.

Voor de uien : 3 ajuinen, 30 gr boter, 1 klp suiker, zout, peper.
Voor de peren : 4 peren, 15 gr boter, peper, zout, 2 takjes tijm, snuifje kurkuma.
400 gr zwarte pens, 20 gr boter.

1. De aardappelen schillen, in grote stukken snijden, koken, afgieten. De aardappelen terug in de pot doen, fijn stampen, mengen met de boter, de melk en het ei. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat
2. De ajuinen pellen, in fijne ringen snijden, en de ringen uit mekaar halen. De boter smelten, de uiringen fruiten, suiker, peper en zout toevoegen. Laten carameliseren. Wanneer de ajuinringen goed beginnen te kleuren een klein beetje water bijvoegen en op zacht vuur met deksel laten gaar worden. Nu en dan zien of het niet nodig is om nog een lepel water bij te doen.
3. De peren schillen en in blokjes van 1 cm snijden. Boter smelten, peren bijvoegen en kruiden met peper, zout, tijm en kurkuma. Klein beetje water bijdoen en met deksel stoven tot de peren gaar zijn.
4. Het vel van de zwarte pens afhalen en het vlees gedurende 5 minuten bakken in de boter. Met een vork fijnpletten.
5. Oven voorverwarmen op 170°.
6. Een schotel inwrijven met boter. Eerst een laag peren schikken, dan de bloedworst, dan de ajuinringen en tenslotte de puree. De puree mooi glad strijken. Lichtjes bestrooien met paneermeel en enkele kleine klontjes boter op doen.
7. De schotel gedurende 25 minuten in de oven plaatsen en nog 2 minuten onder de grill zodat de puree een mooie goudbruine korst heeft.

Preirolletjes met ham en mozzarella.

Ingrediënten voor 2 personen : 6 preiwitten van ongeveer 17 cm, 100 gr geraspte emmentaler, 50 gr geraspte cheddar, 6 sneden gekookte ham, 1 bol mozzarella, oregano, 30 gr bloem, 40 gr boter, melk, peper en zout.

1. Het buitenste blad van de prei verwijderen en de prei wassen. De prei in een kom doen met 1 cm water, klontje boter, zout, peper, 1 laurier blaadje en 1 takje tijm. Dit 20 minuten zachtjes laten koken. De prei uit de pot halen en goed uitlekken. Het vocht zeven en melk bijvoegen tot 5 dl.
2. De mozzarella in 12 sneetjes snijden.
3. Op elke snede ham een preiwit leggen. Daar op 2 sneetjes mozzarella bestrooid met oregano, en nu mooi oprollen. De rolletjes in een geboterde ovenvaste schotel schikken.
4. Oven voorverwarmen op 170°.
5. Voor de saus de boter warmen en de bloem bijvoegen. Goed roeren en de bloem 2 minuten laten bakken. Het melkmengsel beetje bij beetje bijgieten al roerend tot men een mooie gladde saus heeft. 1 minuut laten doorkoken. Van het vuur de cheddar en de helft van de emmentaler bijvoegen en roeren tot de kaas mooi gesmolten is. Bijkruiden met peper en zout.
6. De kaassaus over de preirolletjes gieten en dit bestrooien met de rest van de emmentaler.
7. De schotel gedurende 20 minuten in de oven plaatsen en 2 minuten op het einde de grill aanleggen zodanig dat men een goudgeel korstje heeft.

Varkenstongen met champignons en kruiden roomsaus.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 varkenstongen, 500 gr champignons, 1 sjalot, 1 slp bloem, bouquet marmite (preigroen, selder, wortel, laurier, tijm), 1 ui met 2 kruidnagels, 2 slp groene kruiden (bvb kervel, peterselie, bieslook, salie, dragon enz), 1 klp kappertjes, sap van ½ citroen, 1 klp mierikswortelroom, 1 handvol postelein, 5 bloemige aardappelen, 2 slp zure room, 1,5 dl room.

1) De varkenstongen enkele uren in zoutwater leggen. Afspoelen en in een grote kom met water op het vuur zetten. De bouquet marmite bijvoegen alsook de ui. Kruiden met peper en zout. Indien nodig afschuimen. Dit 1 u 30 à 1 u 45 minuten zacht laten garen. Dan de tongen pellen. De bouillon zeven en de tongen warm houden in de bouillon.
2) De champignons in schijfjes snijden.
3) De aardappelen schillen en in niet te grote stukken snijden. Koken. Afgieten.
4) De sjalot fijnsnipperen, fruiten en de champignons bijvoegen. Bestrooien met de lepel bloem. Goed omroeren. 5 dl van de bouillon alsook de room al roerend met een houten lepel bijvoegen . Gedurende een 4 à 5 tal minuten laten doorkoken. De groene kruiden, de kappertjes en de mierikswortelroom in de saus doen en het citroensap. Bijkruiden met peper en zout.
5) De postelein wassen en grof snipperen. Mengen met de aardappelen en en zure room.
6) De varkenstongen versnijden en op het bord schikken met de aardappelen en de kruidensaus

Witte pens met rapen en wortel.

Ingrediënten voor 2 personen : 4 witte pensen, 1 bundel rapen, 400 gr wortels, 500 gr vastkokende aardappelen, 1 klp honing, 5 takjes citroentijm, 2 rode ajuinen, olijfolie, peper en zout.

1) Aardappelen, wortels en rapen schillen. Al deze groenten in blokjes snijden.
2) De rode ui pellen en in fijne schijfjes snijden.
3) Oven voorverwarmen op 180°.
4) Al deze groenten in een ovenvaste schotel doen, besprenkelen met olijfolie en de klp honing. De citroentijm bijvoegen en alles goed mengen. De groenten moeten allemaal met olie omgeven zijn.
5) De groenten in de oven plaatsen gedurende 1 uur à 1 uur 15 minuten. Indien de groenten teveel zouden kleuren een aluminiumfolie over doen.
6) De witte pensen bakken, op de groentjes leggen en opdienen.

Witte pens met spek, krieltjes en appel.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 witte pensen, 12 tal krieltjes, 1 appel, 4 plakjes gerookt spek,
1 grote of 2 kleine stronken witloof, ½ ijsbergsla, 1 lepel frambozenazijn, 2slp mayonaise.

1) De aardappelen goed spoelen. Koken in de schil en in 2 snijden.
2) De mayonaise mengen met de frambozenazijn. Indien de mayonaise nog te dik is kan men er een beetje water bijdoen. Goed mengen en kruiden met peper en zout.
3) De ijsbergsla wassen en in repen snijden.
4) Het witloof spoelen en in de lengte in repen snijden.
5) De appel schillen en in partjes snijden.
6) De pensen bakken in in dikke schijven snijden.
7) Het spek krokant bakken en op keukenpapier laten uitlekken. De aardappelen in het spekvet bakken alsook de partjes appel.
8) Ee, schotel nemen en de sla er in doen, daarop de witloofreepjes, enkele houden voor de garnering, dan afwisselend de aardappelen, de pens, het spek en de appelpartjes. Garneren met enkele witloofreepjes.

Witte pens met witloofsla en gebakken aardappelen.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr witte pens, 100 gr spek, 1 kleine appel, 3 stronken witloof, 2 sneden belegen Brugge kaas, 1 slp citroensap, 2 slp mayonaise, 1 slp yoghurt, 1 slp ciderazijn, enkele blaadjes basilicum.

1) De aardappelen schillen. In stukjes snijden en koken. Afgieten en bakken in olijfolie.
2) De dressing maken : de mayonaise, yoghurt en ciderazijn mengen. 
3) Het witloof wassen, de harde kern onderaan wegsnijden en het witloof in fijne reepjes snijden.
4) De appel schillen, klokhuis uithalen en de appel in fijn reepjes snijden. Besprenkelen met citroensap.
5) De sneetjes kaas in reepjes snijden.
6) De witte pens bruin bakken. In plakken van 1 cm snijden.
7) Het spek krokant bakken.
8) In een diepe kom het witloof, de appel en de kaas mengen met de dressing. In het midden schikt men de gebakken aardappelen. Rond de aardappelen legt men de plakken witte pens.
9) Garneren met basilicum blaadjes en het gebakken spek.