Overzicht recepten met zalm

Gegrilde zalm met courgette, erwtjes en ansjovissalsa.

Gemarineerde zalm.

Gevulde ronde courgettes met zalm en spinazie.

Zalm met champignonsrisotto.

Zalm met korstje van noten en ricotta.

Zalm met pompoenkokossoep.

Zalm met ricotta, erwtjes en dillesaus.

Zalm met venkelragoût en puree van zongedroogde tomaat en dille.

Zalm, mosselen en prei.

Zalmforel

Zalmforel met venkel en peterseliepuree.

Gegrilde zalm met courgette, erwtjes en ansjovissalsa.

Ingrediënten voor2 personen : 2 stukken zalm van 180 gr, 1 courgette, 200 gr diepvries erwtjes, 1 slp zure room, olijfolie, 200 gr penne, peper en zout.

Ansjovissalsa : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 sauzen

  1. De zalm in een schotel leggen met olijfolie, peper en zout. Een ½ uur laten marineren.

  2. De courgette wassen, zaadjes uithalen en in blokjes snijden.

  3. Olijfolie opwarmen in de sauteuse en de courgette stoven zonder kleuren gedurende 5 minuten. Indien nodig een beetje water bijvoegen. Na 5 minuten de erwtjes bijvoegen en nogmaals 5 minuten laten sudderen met deksel.

  4. De grillade opwarmen.

  5. De penne koken volgens de aanwijzing op de verpakking, afgieten en wat kookvocht bewaren.

  6. De penne bij de groenten doen met de lepel zure room en 1 à 2 dl kookvocht. Bijkruiden met peper en zout.

  7. De zalm grilleren.

  8. De penne met de groenten op het bord schikken en de zalm er mooi op leggen. De ansjovissalsa erbij serveren.

Gemarineerde zalm.

Ingrediënten voor 1 zalm van 800 gr : voor de marinade : 2 slp grof zeezout, 2 klp suiker, 2 klp gemengde geplette peperkorrels, 1 slp venkelzaad.

Voor de vinaigrette : 1,5 dl fruitige olijfolie, 50 gr geraspte gember, zeste en sap van 1 limoen.

  1. Al de ingrediënten voor de marinade mengen en de ½ in een schotel doen. De zalm er op leggen en de andere helft van de marinade bovenop de zalm wrijven. Een plastiekfolie over doen en strak rond de zalm doen. Liefst een gewicht op doen. 12 à 18 uren in de frigo laten marineren.

  2. Ondertussen een vinaigrette maken met de ingrediënten. Alles te samen blenderen.

  3. De zalm uit de frigo nemen en goed afspoelen, zodanig dat al het zout verwijderd is.

  4. De zalm in heel dunne plakjes snijden en juist voor het opdienen inwrijven met de vinaigrette.

 

Lekker met koude asperges en tomatensalsa.

Recept te vinden op mijn www.dedagelijksekeukenvanladychefrita,be

Recepten 2017/groenten

Gevulde ronde courgettes met zalm en spinazie.

Ingrediënten voor 4 courgettes : 4 ronde courgettes, 350 gr zalm in stukjes gesneden, 1 sjalot, 200 gr spinazie, 100 gr zure room, 150 gr kruidenkaas, 75 gr mascarpone, 1 klp citroensap, 1 slp gehakte kruiden (dragon, peterselie, basilicum), 1 slp geraspte parmezaan, klontje boter, 200 gr penne.

  1. De courgettes wassen, het hoedje afsnijden en de courgettezaadjes uithalen. De courgettes gedurende 15 à 18 minuten stomen.

  2. De sjalot pellen en fijn snipperen.

  3. De spinazie wassen.

  4. De boter smelten, sjalot aanstoven met de spinazie. De spinazie kort mixen.

  5. De oven voorverwarmen op 180°.

  6. De zure room, kruidenkaas en mascarpone bij de spinazie voegen en tot aan het kookpunt laten komen. Van het vuur de kruiden en het citroensap onder roeren, de zalm bijvoegen en de zalm in de saus onderdompelen zonder veel te roeren om de vis geheel te houden. De vis 2 minuten in de warme saus laten gaar worden.

  7. De courgettes opvullen met de vis en spinazie saus. Bestrooien met pamezaan.

  8. De courgettes in een vuurvaste beboterde schotel zetten en gedurende 15 minuten in de oven plaatsen.

  9. De penne koken en mengen met de resterende saus.

Zalm met champignonsrisotto.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 zalmfilets van 175 gr, 175 gr risottorijst, 200 gr champignons, 1 sjalot, 1 teentje look, 30 gr geraspte parmezaan, 40 gr boter, 70 ml witte wijn, 7,5 dl groentebouillon, 1 ½ slp pikante chilisaus, 3 slp olijfolie, 1 klp oregano, zout, 1 tros van 12-tal kerstomaten.

1) Meng de chilipeper met de olijfolie, de oregano en een snuifje zout. Bestrijk de zalm ermee en laat dit minimum 1 uur in de frigo staan.
2) De bouillon opwarmen.
3) De sjalot en de look pellen en heel fijn snipperen.
4) De champignons borstelen of heel kort spoelen, in dunne plakjes snijden.
5) Een beetje olijfolie in de pan warmen en de sjalot en de look fruiten, alsook de rijst, na enkele minuten de champignons bijvoegen en alles goed mengen. Blussen met de witte wijn en als die volledig verdampt is pollepel per pollepel de bouillon bijdoen. Na 15 à 17 minuten moet de risotto gaar zijn. Van het vuur de boter en de parmezaan er onder roeren. Kruiden met peper en zout.
6) Een lepel van de marinade warmen in de pan en de zalm bakken samen met de tomaten.
7) De risotto in een diep bord scheppen met de zalm er boven op. Garneren met de kerstomaten.

Zalm met korstje van noten en ricotta.

Zalm met een korstje van noten en ricotta.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 stukken zalmfilet van 175 gr, 150 gr ricotta, 25 gr amandelschilfers, 50 gr gehakte walnoten, 1 klein teentje look, 1 slp gehakte peterselie, ½ dl room, 1 klp mosterd met zeewier of graanmosterd, olijfolie, peper en zout.

1. De oven voorverwarmen op 200°.
2. Een ovenschaal invetten met olijfolie.
3. Pel de look en snipper hem fijn.
4. De zalm droogdeppen en in de ovenschaal schikken. Kruiden met peper en zout.
5. Meng de helft van de ricotta met de mosterd, de look, de helft van de peterselie en de gehakte noten. Kruiden met peper en zout. Schep dit mooi egaal over de zalm en zet dit 12 à 14 minuten in de oven.
6. Voor de saus : Meng de room met de andere ½ van de ricotta en de peterselie. Kruiden met peper en zout.
7. De amandelen roosteren.
8. De zalm uit de oven nemen en op het bord schikken. De geroosterde amandelen over strooien. Afwerken met een beetje saus rond de zalm.

Heel lekker met het pannetje van aardappelen en groene kool.
Recept op www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 groenten

Zalm met pompoenkokossoep.

Ingrediënten voor 4 personen : 1 lt pompoensoep, 4 stukjes zalm van 100 gr, enkele roosjes broccoli, 1 doosje beukenzwammen, 2,5 dl kokosmelk, 2 slp zure room, 1 slp geroosterde amandelschilfers, dille.

  1. De pompoensoep bereiden zoals vermeld op mijn site www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 soepen

  2. De pompoensoep mengen met de kokosmelk.

  3. De broccoli roosjes in kokend water 5 à 6 minuten koken, afspoelen met koud water.

  4. De beukenzwammen aanbakken in olijfolie.

  5. De zalm halfgaar bakken in olijfolie. Kruiden met peper en zout.

  6. In een diep bord de soep scheppen. In het midden een stukje zalm schikken waarop men een toefje zure room aanbrengt met een dilletakje. In de soep een paar broccoliroosjes en enkele beukenzwammen leggen. Garneren met de amandelschilfers.

Zalm met ricotta, erwtjes en dillesaus.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr zalmfilet, 250 gr volkoren spaghetti, 1 potje dille, 1 slp mosterd, olijfolie, 200 gr zure room, 125 gr ricotta, 250 gr diepvries erwtjes.

  1. De spaghetti koken zoals op de verpakking vermeld. Afgieten en wat kookvocht bewaren.

  2. De erwtjes in kokend gezouten water doen en 6 à 7 minuten laten koken. Afgieten en spoelen onder koud water.

  3. De dille fijnhakken.

  4. De olijfolie verwarmen en de zalm aanbakken. De zalm moet nog licht rose zijn. Mag niet uitgebakken zijn anders wordt hij te droog.

  5. In een sauteuse de zure room vermengen met de ricotta, aanlengen met een beetje kookvocht van de spaghetti, de mosterd er bij doen en tot aan het kookpunt laten komen. Goed roeren. Kruiden met dille, peper en zout.

  6. De erwtjes en de spaghetti bij de saus doen. Goed opwarmen.

  7. Op een bord spaghetti schikken samen met een stuk zalm.

Zalm met venkelragoût en puree van zongedroogde tomaat en dille.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 stukken zalm van 180 gr, 100 gr gerookt spek, 100 gr erwtjes, 1 venkelknol, 1 tomaat, 1 klp tomatenpuree, 1dl witte wijn, olijfolie, 1 blaadjes laurier, 2 takjes citroentijm, 1 klp gehakte dille, peper, zout, 5 middelgrote aardappelen, 3 stukken zongedroogde tomaten op olijfolie, 1 dl melk.

  1. De venkelknol in 2 snijden. De harde kern verwijderen en de blaadjes losmaken. Wassen en de draden uit de bladeren halen. In reepjes snijden.

  2. De tomaat pellen, zaadjes verwijderen en in reepjes snijden.

  3. De zongedroogde tomaten heel fijn snijden.

  4. De aardappelen schillen, wassen en koken in gezouten water.

  5. De venkel aanstoven met het spek in 1 slp olijfolie, de tomatenpuree, witte wijn, tijm, laurier toevoegen en kruiden met peper en zout. Na 15 minuten de erwtjes en de tomaten bijdoen en nog eens 5 minuten laten stoven zonder deksel.

  6. De gare aardappelen afgieten, stampen en mengen met de melk. De zongedroogde tomaten bijdoen en een beetje van de olie van de tomaten tot men een smeuïge puree heeft. Kruiden met peper, zout en dille.

  7. De zalm bakken in olijfolie gedurende 4 minuten aan de velkant en 2 minuten aan de andere kant. De gaartijd zal afhangen van de dikte van de zalm. De zalm moet vanbinnen nog rosé zijn.

Zalm, mosselen en prei.

Ingrediënten voor 2 personen : 200 gr zalmfilet, 1 kg mosselen (koken en uit de schelp halen), 2 stengels prei, 1 wortel, 1 sjalot, 1 teentje look, ½ citroen, 3 dl mosselsap, 1 blik tomatenblokjes, 1 handvol grof gesneden bladpeterselie.

1) De prei in de lengte halveren en wassen. Versnijden in halve ringen.
2) De wortel schillen en in blokjes snijden.
3) De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
4) Verhit olijfolie in een pot en sjalot en look fruiten. De prei en de wortel toevoegen en alles 3 minuten laten stoven. Het blik tomaten bijvoegen alsook het mosselsap. Zonder deksel zachtjes laten koken tot de groenten gaar zijn. Naar smaak citroensap bijvoegen alsook de mosselen. Nu niet meer verwarmen zodanig dat de mosselen niet verder garen.
5) De zalm in olijfolie bakken.
6) Het preimengsel in een schotel doen en daar op de zalm garneren.

Lekker met rijst.

Zalmforel met venkel en peterseliepuree.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr zalmforel, olijfolie, voor de venkel : klontje boter, 2 venkelknollen, 2 dl witte wijn, 2 dl room, 1 steranijs, 2 takjes tijm, 2 blaadjes laurier, 2 stengels witte selder, 1 ui, peper en zout.

Voor de puree : 1 handvol bladpeterselie, 600 gr aardappelen, 1 ei, 1 dl melk, klontje boter, peper en zout

1) De ui pellen en in kleine stukjes snijden.

2) De witte selder wassen, dikke draden uittrekken en in stukjes snijden.

3) De venkelknollen middendoor snijden, spoelen. Het taaie middendeel verwijderen. De venkel in kleine blokjes snijden.
4) Klontje boter smelten en de groenten fruiten zonder kleuren. Tijm, laurier, steranijs, peper en zout bijvoegen, alsook de witte wijn en de room. Zet het deksel gekanteld op de pot en laat 30 à 35 minuten zacht pruttelen.
5) De bladpeterselie wassen en fijn snijden.
6) De aardappelen schillen, koken in zoutwater, afgieten en fijn stampen. Klontje boter, ei, melk onder roeren. Kruiden met peper en zout. Op het laatste de peterselie bijvoegen en goed onder mengen.
7) De zalmforel bakken in olijfolie. Kruiden met peper en zout.
8) Op een bord wat venkel schikken, daar op de vis en er rond de puree.