Overzicht van varkenvlees recepten

Gebakken speenvarken met pompoenzalf en champignonsaus.

Gebraad laqué met rozemarijn, gratin dauphinois en worteltjes.

Gemarineerd varkenshaasje met rijst.

Gepaneerde kotelet met emmental en rauwe ham.

Kotelet met pickles saus.

Speenvarkenfilet met pastinaak en tomaat.

Varkensgebraad met mango, saliepesto en mozzarella.

Varkensgebraad met prei en Maredsous kaas.

Varkenshaasje met spinazie en lavas.

Varkenskotelet met schorseneren en kervel.

Varkensstoverij met groenten.

Zuurkoolschotel

Gebakken speenvarken met pompoenzalf en champignonsaus.

Ingrediënten voor 4 personen : 700 gr gepekeld speenvarkenfilet, 250 gr champignons, 1 dl room,
1 slp graanmosterd, 4 slp pompoenzalf.

1) Oven voorverwarmen op 180°.
2) Het vlees bruin bakken in de boter, verder afbakken gedurende 16 à 18 minuten in de oven.
3) De champignons bruin bakken. Room bijdoen en 2 minuten laten inkoken. De graanmosterd bijvoegen en goed mengen.
4) Het vlees uit de oven halen, warm houden. De schotel met een beetje water deglaceren en dit bij de champignonssaus doen.
5) Het vlees mooi versnijden en met de pompoenzalf schikken op het bord. Wat champignonsaus bij serveren.
Lekker met witloofsla.

Gebraad laqué met rozemarijn, gratin dauphinois en worteltjes.

Ingrediënten voor 2 personen : Voor de gratin : 3 dl melk, 2 dl room, 2 takjes van ongeveer 10 cm rozemarijn, 2 teentjes knoflook, 800 gr aardappelen, peper, zout
Voor het gebraad : klontje boter, 400 gr varkensgebraad, peper, zout, 1 slp fijngehakte rozemarijn, 2 slp honing.
Voor de wortels : ½ kg wortels, klontje boter, 2 laurierblaadjes, peper en zout.

Gratin :
1) Oven voorverwarmen op 195°.
2) De melk, de room, de rozemarijn, de fijngesnipperde knoflook, peper, zout aan de kook brengen. Vuur afzetten en het melkmengsel laten infuseren. Ondertussen de aardappelen schillen, wassen en in dunne plakken van ongeveer 2 mm dik snijden.
3) De aardappelen dakpansgewijs in een ovenvaste schotel schikken. Overgieten met de gezeefde melk en garen in de oven gedurende 1 uur à 1u10min. Indien de bovenkant te vlug kleurt afdekken met alufolie.
Wortelen :
1) Wortelen schillen en in dunne plakken van ongeveer 4 mm snijden. Stoven in een klontje boter met de laurier, peper en zout.
Het varkensgebraad .
1) Het vlees in boter langs alle kanten aanbakken. Het vet weggieten en de aanbaksels met wat water loskoken. Kruiden met peper en zout en met een borstel inwrijven met de honing. Bestrooien met rozemarijn.
2) Het vlees schikken in een ovenvaste schotel en de jus van het vlees bijdoen alsook enkele klontjes boter.
3) Het vlees in de oven plaatsen bij de gratin de laatste 20 minuten

Gemarineerd varkenshaasje met rijst.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr varkenshaasje, 2 stengels bleekselder, ½ courgette, 1 rode paprika, plantaardige olie (maïs, koolzaad, zonnebloem) , koriander, zout, peper, 200 gr rijst.

Voor de marinade : 150 ml kokosmelk, 1 klp currypasta, 1 teentje look, 1 klp rietsuiker, 1 klp citroensap.

1) Voor de marinade : de currypasta vermengen met de kokosmelk. De look fijnpletten en samen met de suiker en het citroensap mengen met de kokosmelk. Het vlees in de marinade leggen en er goed mee inwrijven. Minsten 4 uur laten marineren in de frigo.
2) De bleekselder wassen, dikke draden uithalen. De selderstengels in kleine blokjes snijden.
3) De rode paprika schillen, zaadjes verwijderen en in kleine blokjes snijden.
4) De halve courgette wassen, in de lengte in 2 snijden, pitjes verwijderen en in kleine blokjes snijden.
5) De oven voorverwarmen op 180°.
6) Het vlees uit de marinade halen en goed droog deppen. Mooi bruin bakken in de olie, en verder 15 minuten in de oven bakken. Uit de oven nemen, en onder aluminium folie 5 minuten laten rusten.
7) De rijst koken zoals vermeld op de verpakking. Laten uitlekken.
8) De groentjes in olie op vuur aanbakken. Regelmatig omroeren en indien nodig een heel klein beetje water bijdoen, en dit gedurende 10 à 12 minuten. Nu de marinade bij de groenten doen en nog eventjes goed opwarmen. De rijst vermengen met de groentjes. Indien nodig bijkruiden met peper en zout. Een handvol gesneden koriander over de rijstmengsel strooien.
9) Het vlees versnijden.
10) Op een bord een paar lepels rijst schikken en enkele plakjes varkenshaasje.

Gepaneerde kotelet met emmental en rauwe ham.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 dikke koteletten, 2 sneden emmental kaas, 2 sneden rauwe ham dun gesneden, 1 slp gehakte oregano, 3 eiwitten, 6 slp panko, 50 gr boter, 2 slp olijfolie, peper en zout.

1) De koteletten opensnijden in portefeuille en de kotelet opvullen met 1 snede kaas en 1 snede rauwe ham. De koteletten terug dichtvouwen en goed aandrukken....
2) De panko samen met de oregano blenderen.
3) De koteletten in het eiwit wentelen en daarna in het pankomengsel.
4) De ½ van de boter en de ½ van de olijfolie laten smelten. De koteletten bakken, aan iedere kant 5 minuten, na 5 minuten de andere helft van de vetstof bijvoegen.

Lekker met gratin van aardappelen en prei met curry en kurkuma.
Recept te vinden op mijn site : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be

Kotelet met pickles saus.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 koteletten, 3 slp pickles, 1,5 dl room, 1,5 dl witte wijn, 1,5 dl water, 1 klp worcestersaus, 1 klontje boter, peper en zout.

1) Boter smelten en het vlees aan beide kanten mooi bruin bakken.
2) Het vlees uit de pan nemen en warm houden.
3) In de pan waar het vlees in gebakken is geweest, het water en de wijn gieten. Goed laten doorkoken en dit zeven. Het bakvocht terug in de pan doen en de pickles, room en worcestersaus toevoegen. Laten inkoken tot gewenste dikte. Bijkruiden met peper en zout.
4) De koteletten terug in de saus doen om op te warmen.

Lekker met broccoli stoemp.

Speenvarkenfilet met pastinaak en tomaat.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr speenvarkenfilet, 1 pastinaak, 3 aardappelen, 250 ml passata, 1 sjalot, 1 teentje look, 250 ml groentenbouillon, 1slp olijfolie, 1 klontje boter, curry.

1) De pastinaak en de aardappelen schillen en in niet te grote stukken snijden.
2) De sjalot en de look fijn snipperen.
3) De olijfolie en de boter smelten en het vlees aankleuren. Kruiden met peper, curry en zout. Het vlees uit de pot nemen en de sjalot en de look aanfruiten, pastinaak en aardappelen bijvoegen. Alles goed omroeren en de passata en bouillon bijgieten.
4) Deksel op de pot doen en ongeveer 20 à 25 minuten zachtjes laten stoven. Nu en dan omroeren.
5) Het vlees uit de pot nemen en in mooie sneden versnijden. De aardappelen en de pastinaak goed mengen. De pastinaakstukjes versmelten met de aardappelen. Indien nodig wat bijkruiden.

Varkensgebraad met mango, saliepesto en mozzarella.

Ingrediënten voor 2 à 3 pers. : 400 gr varkensgebraad, 2 slp saliepesto, 200 gr mozzarella,

½ mango, boter, peper, zout.

Saliepesto : zie www.dedagelijksekeukenvanladychefrita,be recepten 2017/sauzen

1) De oven voorverwarmen op 175°.
2) Het varkensgebraad aanbakken en gedurende 30 minuten in de oven plaatsen.
3) De mango schillen en in dunne plakken snijden.
4) De mozzarella in dunne plakjes snijden.
5) Het varkensgebraad uit de oven halen en in plakken snijden van ongeveer ½ cm. Niet volledig doorsnijden. Tussen iedere snede pesto, mango en mozzarella doen. Het vlees goed samenbinden en terug in de oven plaatsen gedurende 10 à 15 minuten.
6) Het vlees uit de oven halen. Warm houden. Een beetje water in de ovenschaal doen en dit op het vuur goed laten doorkoken. Deze jus bijkruiden.

Varkensgebraad met prei en Maredsous kaas.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr gebraad uit de hesp, 6 à 8 sneetjes maredsous kaas, 3 stuks wit van prei, boter, peper en zout.

1) Was de prei en snij ze in stukken van ongeveer 4 cm lengte. Laat de stukken prei in gezouten kokend water ongeveer 8 minuten koken. Afgieten en afspoelen onder koud water.
2) Snij het gebraad in plakken van 1 cm.
3) Oven opwarmen op 180°.
4) Ovenschotel bestrijken met boter. In de schotel dakpansgewijs met afwisselend plakje gebraad, plakje kaas, 1 stuk prei in 2 gesneden in de lengte, plakje kaas enz… doen. Kruiden met peper en zout en beleggen met klontjes boter.
5) Schotel gedurende 35 à 45 minuten in de oven plaatsen.

Varkenshaasje met spinazie en lavas.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr varkenshaasje, 100 gr spinazie, klontje boter, 1 slp grof gesneden lavas, 100 gr emmentaler, chilivlokken of poeder, gerookte paprikapoeder, olijfolie, peper en zout.

  1. De spinazie wassen en gedurende 3 minuutjes laten stoven in de boter.

  2. Het varkenshaasje in de lengte in 2 snijden tot op 1 cm. Kruiden met de chili en de gerookte paprikapoeder. Beleggen met kaas, spinazie, lavas en terug kaas. Dichtvouwen en in plastiekfolie goed strak oprollen. In een 2de folie oprollen om zeker te zijn dat het goed gesloten is.

  3. Water laten koken en het varkenshaasje gedurende 15 minuten zachtjes laten koken. Het water juist aan het kookpunt houden.

  4. Het vlees uit het water halen en eventjes laten rusten. De folie eraf halen en bakken in de olijfolie. Kruiden met peper en zout.

  5. Het vlees eventjes laten rusten en versnijden.

  6. De pan deglaceren met 1 lepel water en een klontje boter.

Het varkenshaasje opdienen met de geplette aardappelen met bloemkool (recept te vinden op mijn site www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be

Varkenskotelet met schorseneren en kervel.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 koteletten, 400 gr gekuiste schorseneren (eventueel diepvries), 200 ml zure room, sap van ½ citroen, 1 bussel kervel, olijfolie, 500 gr aardappelen, 1 klp eendenvet.

1) De aardappelen schillen. In blokjes snijden en koken in licht gezouten water. Afgieten.
2) De schorseneren koken in licht gezouten water. Afgieten en een beetje van het kookwater bijhouden.
3) De zure room opwarmen en mengen met kookvocht van de schorseneren en het citroensap tot men een gladde saus heeft. Schorseneren bij de saus doen. Goed opwarmen maar niet laren koken.
4) De kervel met een mes fijn snijden. Dit moet niet te fijn zijn. Op het laatste bij de schorseneren mengen om de mooie groen kleur te behouden.
5) Het eendenvet verwarmen en de aardappelen er in bakken.
6) Olijfolie verwarmen en de koteletten mooi bruin bakken. Kruiden met peper en zout.

Varkensstoverij met groenten.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr varkensstoofvlees, 1 doos gepelde tomatenstukjes, 1 teentje look, 1 grote ui, 4 dl kippenbouillon, 250 gr champignons, 1,5 dl witte wijn, 2 stengels witte selder, 3 wortels, 1 preiwit, boter, olijfolie, zout, peper, rozemarijn, tijm, laurier.

  1. De ui pellen en snipperen.

  2. De look fijn pletten.

  3. De wortels schillen en in rondellen snijden.

  4. De prei wassen, in de lengte in 2 snijden en in halve ringen snijden.

  5. De witte selder wassen, dikke nerven uithalen en in stukjes snijden.

  6. Klontje boter en 2 slp olijfolie warmen. Het vlees goudgeel kleuren en kruiden met peper en zout. Het vlees uit de sauteuse halen en in dezelfde sauteuse de groenten fruiten. Nu de tomatenstukjes, de witte wijn, de kippenblouillon, tijm, laurier en rozemarijn bijvoegen alsook het aangekleurde vlees Dit op laag vuur gedurende 35 minuten laten sudderen met deksel.

  7. De champignons in schijfjes of blokjes snijden en na 35 minuten bij het vlees doen. Nogmaals 25 à 30 minuten laten sudderen met deksel. Proeven of het vlees mals is anders nog enkele minuten op het vuur laten. Bijkruiden indien nodig.

Zuurkoolschotel

Ingrediënten voor 2 personen : 500 gr zuurkool, 2 dikke sneden gerookt spek, 2 Frankfurter worsten, 2 Poolse worsten, 2 kasseler rib, 2 ajuinen, 2 dl witte wijn,1 dl water, 2laurierblaadjes,2 kruidnagels, 4 jeneverbessen, 6 zwarte peperbollen, 1 klp korianderzaadjes, 1 klontje boter.

1) De ajuin pellen en fijn snipperen.
2) De boter smelten. De ajuin zacht stoven in de boter zonder kleuren.
3) Al de specerijen in een theezakje of papieren koffiefilter doen en dichtbinden met keukentouw.
4) De zuurkool bij de ajuin doen en goed omroeren.
5) Ondertussen het spek aanbakken. Een deel van de zuurkool er rop, dan de rest van het vlees en de worsten. Nu het kruidentuiltje en de rest van de zuurkool. Overgieten met de wijn en het water. Minstens 1 uur zacht laten sudderen. Indien nodig zout toevoegen.
6) Opdienen met gekookte aardappelen en mosterd.