Overzicht van taart en gebak deel 2

Perencake met chocolade

Perentaart met mascarpone en speculoos.

Platte kaastaart met citroenzeste.

Pruimentaart.

Rabarbertaart met amandelcrème

Smoeltaart (rijstgriesmeeltaart) met rozijnen.

Strudel met appel.

Taart met appel, rabarber en aalbessen.

Zwarte Woud chocoladetaart

Perencake met chocolade.

ngrediënten voor 6 à 8 personen : 3 grote peren, ½ lt suikersiroop (½ lt water met 500 gr suiker laten koken tot de suiker volledig gesmolten is) 2 eieren, 50 gr chocolade, ½ klp bakpoeder, 150 gr zelfrijzende bloem, 60 gr suiker, 100 gr boter, ½ klp bicarbonaat.

1) De peren schillen, in 4 snijden en in de suikersiroop zachtjes laten koken tot ze gaar zijn. De peren laten uitlekken en in fijne reepjes snijden.
2) De taartvorm bekleden met bakpapier of beboteren en bebloemen. 1/3 van de peren op de bodem schikken.
3) De chocolade grof versnijden.
4) De boter smelten en in een kom doen. Suiker bijdoen en kloppen zodanig dat de suiker volledig opgelost is. Laten afkoelen.
5) De eieren loskloppen en bij het botermengsel doen.
6) De oven voorverwarmen op 180°.
7) De bloem zeven met de bakpoeder en de bicarbonaat. Bij het mengsel voegen en goed mengen. Nu de chocolade er goed in mengen.
8) De ½ van het deegmengsel op de peren doen, nu 1/3 van de peren, de rest van het deeg en eindigen met een laag peren. Het deeg is redelijk dik, ik gebruik de achterkant van een natgemaakte lepel om hem mooi legaal open te wrijven.
9) De cake gedurende 40 à 45 minuten in de oven plaatsen.
10) Een beetje laten afkoelen voor het ontvormen,

Perentaart met mascarpone en speculoos.

Ingrediënten : 1 kant en klare bladerdeeg, 5 peren, 250 gr mascarpone, speculaaskruiden, 1 slp rietsuiker, 2 slp abrikozenconfituur

1) Oven voorverwarmen op 180°.
2) De taartvorm bekleden met bakpapier. Bladerdeeg in schikken, gaatjes in prikken met een vork en nogmaals bakpapier. Bakparels of gedroogde bonen op leggen en 15 minuten blind bakken.
3) De bakbonen weghalen en laten afkoelen.
4) De peren schillen en in heel fijne reepjes snijden.
5) De bladerdeegbodem bedekken met mascarpone, bestrooien met speculaaspoeder en daarop de peren schikken. De peren bestrooien met de rietsuiker.
6) De taart 15 minuten bakken op 180° en nogmaals 15 minuten op 170°.
7) De confituur verwarmen met 2 lepels water. Zeven en over de taart verdelen om te abrikoteren.

Platte kaastaart met citroenzeste.

Ingrediënten voor 6 à 8 pers. : 500 gr platte kaas, 4 eieren, 180 gr suiker, 80 gr bloem, zeste van 1 citroen, 2 dl melk.

1. De dooiers mengen met de suiker en opkloppen tot een ruban (tot het schuim bijna wit ziet). Nu de gezeefde bloem bijvoegen, al kloppend nu beetje bij beetje de melk bijgieten.
2. Eiwit tot stevig schuim opkloppen.
3. Oven voorverwarmen op 170°.
4. Kaas bij de ruban kloppen, alsook de zeste.
5. Nu beetje bij beetje de ruban bij het eiwit spatelen.
6. Een springvorm invetten of bedekken met boterpapier en het beslag in de vorm doen.
7. De vorm gedurende 60 minuten in de oven plaatsen.
8. Wachten om de taart uit de vorm te nemen tot die volledig afgekoeld is. Dan bestrooien met poedersuiker.

Lekker met vers fruit, vruchtencoulis.

Pruimentaart.

Ingrediënten voor een taart van 8 à 10 pers.: 1 kant en klare bladerdeeg, 300 gr pompoenconfituur of abrikozenconfituur, 2 slp amandelpoeder en 1 slp geroosterd amandelschilfers, 1 ½ slp suiker, 500 gr pruimen.

1) De bladerdeeg in een taartvorm doen en blind bakken gedurende 10 minuten. Laten afkoelen.
2) De oven voorverwarmen op 180°.
3) De pruimen ontpitten, de grote in 8 stukken snijden de kleine in 6.
4) De pruimen schikken op de taartboden. De suiker en de amandelpoeder op de pruimen strooien.
5) De taart gedurende 25 minuten bakken. Uit de oven nemen.
6) De confituur lichtjes opwarmen. De confituur voorzichtig over de pruimen verdelen. De amandelschilfers er over strooien. De taart laten afkoelen.

Rabarbertaart met amandelcrème

Ingrediënten : 1 portie bladerdeeg, 4 grote rabarberstelen, sap van 1 appelsien, 125 gr amandelpoeder, 125 gr poedersuiker, 1 ei, 125 gr boter, 1 slp paneermeel, boter (om de vorm in te vetten)

1) De rabarber wassen, pellen en in stukken van ongeveer 4 cm snijden. In een pot doen met het appelsiensap en ongeveer 12 minuten laten koken.
2) De boter mals maken.
3) De amandelpoeder en de suiker goed mengen, dan het ei en de malse boter.
4) Oven verwarmen op 180°.
5) Taartvorm invetten en het bladerdeeg er in schikken. Men kan ook boterpapier in de vorm doen. Paneermeel op het bladerdeeg strooien om het overtollige vocht van de rabarber op te nemen. De rabarber op het bladerdeeg verdelen en daarna de amandelcreme er gelijkmatig glad over strijken met een spatel. Indien dit moeilijk gaat de spatel licht vochtig maken.
6) Gedurende 25 à 30 minuten in de oven plaatsen.

Men mag de taart bestrooien met poedersuiker en opdienen met een bolletje ijs.

Smoeltaart (rijstgriesmeeltaart) met rozijnen.

Ingrediënten : 160 gr rijstgriesmeel, 1 lt melk, 4 eieren, 140 gr suiker, 125 gr rozijnen, schil van ½ citroen (enkel het geel), boter om de schotel in te vetten.

1) Rozijnen weken.
2) Oven voorverwarmen op 180°.
3) Eieren opkloppen met 2 dl melk.
4) Een schotel inwrijven met boter en onderaan bakpapier in leggen.
5) De overige melk koken met de suiker en de citroenschil. Wanneer de melk kookt de citroenschil verwijderen.
6) De rijstgriesmeel in de kokende melk strooien al roerend. 2 à 3 minuten laten zacht koken zodanig dat de massa dikt.
7) Van het vuur nemen en langzaam al roerend de eieren er bij doen. Terug op het vuur plaatsen en al roerend tot aan het kookpunt laten komen, Er vormen zich luchtbellen. Dan de geweekte rozijnen bijvoegen.
8) De pudding nu in de schotel gieten, bovenaan mooi glad strijken en 35 à 40 minuten in de oven plaatsen.

Strudel met appel.

Ingrediënten voor 4 pers. : 3 bladen filodeeg van ongeveer 45 x 45 cm, 2 grote appels of 3 kleine, 70 gr rozijnen, 1 mespunt kaneel, ¼ citroen, 30 gr bruine suiker, 20 gr amandelpoeder, 35 gr boter, 1 klp poedersuiker, dooier.

1. De appelen schillen, klokhuis uithalen, besprenkelen met citroen, versnijden in niet te grote stukken. De appelen bakken met de bruine suiker, de rozijnen, kaneel. De appelen moeten zacht zijn maar geen moes en zeker niet vochtig. Dus droog bakken. De appelen laten afkoelen.
2. De oven voorverwarmen op 190°.
3. De boter smelten. De filodeeg op een doek leggen en lichtjes inwrijven met de boter. 2 lagen op mekaar leggen en de 3de laag in 2 gevouwen in het midden leggen. Bestrooien met de amandelpoeder. De appelen mooi in het midden schikken, en de filodeeg met behulp van de doek oprollen. Pas op filodeeg is heel broos dat het niet scheurt. De 2 uiteinden dichtvouwen en op een bakblik leggen die bedekt is met bakpapier. De srudel bovenaan en aan de uiteinden inwrijven met opgeklopt eigeel.
4. De strudel in de oven schuiven gedurende 15 à 20 minuten.
5. Uit de oven nemen en bestrooien met poedersuiker.

Taart met appel, rabarber en aalbessen.

Ingrediënten : 1 kant en klare kruimeldeeg, 3 appels, 4 stokken rabarber, 4 slp afgeritste aalbessen, 4 eieren, 250 ml room, 120 gr suiker,

1) 1 appel in kleine stukjes snijden en stoven tot appelmoes. Geen water bijvoegen, maar blijven roeren om aanbakken te vermijden. De appelmoes moet heel fijn zijn, liefst zonder stukjes.
2) De oven voorverwarmen op 190°.
3) Kruimeldeeg met bakpapier in de vorm leggen. De afgekoelde appelmoes goed verdelen op de bodem van het deeg.
4) De andere appels schillen in fijne schijfjes snijden.
5) De rabarber schillen en in stukjes snijden van 4 à 5 mm.
6) De ½ van de aalbessen verdelen over de appelmoes. Daarop de schijfjes appel verdelen. Dan de stukjes rabarber en de rest van de aalbessen.
7) De eieren met de room en de suiker opkloppen tot alles goed gemengd is. Dit op het fruit gieten.
8) De taart 10 minuten bakken op 190° en daarna 25 à 30 minuten op 180°.

Zwarte Woud chocoladetaart

Chocoladetaart “Zwarte woud”.

Ingrediënten voor 12 personen : 7 eieren, 225 gr suiker, 300 gr zelfrijzende bloem, ½ klp natrium bicarbonaat, 100 gr cacaopoeder, 1 klp bakpoeder, 6dl room + 50 gr suiker, 1 bokaal noordkrieken van 700 gr., chocoladeschilfers.

1) Eieren en de suiker kloppen tot een ruban (tot het schuim wit ziet)
2) Oven voorverwarmen op 180°
3) De bloem, de cacao, de bakpoeder zeven. Dit onder het eischuim spatelen, alsook de natrium bicarbonat.
4) Een springvorm van 26 cm onderaan bedekken met bakpapier en de zijkanten inboteren en bebloemen. Het deegmengsel in de vorm gieten en gedurende 35 à 40 minuten bakken. Laten afkoelen en in de midden in 2 snijden zodat men 2 gelijke ronde biscuits heeft. De bovenste helft omdraaien zodat de bovenkant ook mooi plat is.
5) De kersen laten uitlekken en het sap opvangen. De 2 helften biscuit inwrijven met de helft van het opgevangen sap. Indien de biscuit nog niet sappig genoeg is, nog met en beetje sap inwrijven.
6) Room stijkloppen met de suiker. De onderste helft van de biscuit bedekken met 1 cm opgeklopte room. Daarop de kersen verdelen (enkele bewaren voor de garnering), nu 1 cm room op de kersen doen. De bovenste helft boven de onderste plaatsen. Nu de bovenkant en de zijkant van de biscuit bedekken met opgeklopte room en de room bestrooien met chocoladeschilfers. Garneren met de overgebleven kersen.