Overzicht van groenten recepten

Appel

Appelcompote met Luikse siroop en veenbessen.

Asperges

Asperges met aardappelsla en burrata.

Asperges met botersaus, ei en ham

Asperges met roereieren en ham, coquillettes met saliepesto.

Rosbiefrolletjes met asperges en lichte remouladesaus.

Avocado

Salsa van avocado en tomaat.

Bloemkool

Bloemkool in tomatensaus.

Bloemkoolstoemp met salie.

Butternut

Butternut pompoen met spinazie ovenschotel.

Erwtjes

Erwtjespuree met munt.

Gemengde groenten

Geroosterde groentenschotel met gele courgettes.

Groentenhutsepot met groene kool.

Groenteschotel met witloofsaus.

Ratatouille.

Stoofpotje van pastinaak, witloof en wortel.

Pastinaak

Pastinaakpuree met gerookt spek.

 

 

Appelcompote met Luikse siroop en veenbessen.

Ingrediënten : 1 kg appelen, 75 gedroogde veenbessen, 50 gr Luikse siroop, sap van ½ citroen.

1. Week de veenbessen gedurende ½ uur in water.
2. Was de appelen, schil ze en snij ze in blokjes. Besprenkel ze met het citroensap.
3. Doe de helft van de appelen met de veenbessen en de helft van de Luikse siroop in een pot. Kook de appelen tot ze gaar zijn. Indien nodig een weinig water bijvoegen. De appelen moeten nog mooie blokjes zijn.
4. Doe de andere helft van de appelen met de overblijvende Luikse siroop in een pot en kook die gaar. Mixen. De gemixte appelen mengen met de blokjes appel.

Lekker met bloedworst
Koud ook lekker in yoghurt.

Asperges met aardappelsla en burrata.

Ingrediënten voor 2 personen : 10 asperges, 4 vastkokende aardappelen, 2 tomaten, 2 eieren, 125 gr burrata, 1 slp mayonaise, 1 slp Griekse yoghurt.

1. De asperges wassen en schillen. Het harde gedeelte onderaan verwijderen. De asperges gaar koken of stomen. Laten afkoelen.
2. De eieren koken gedurende 9 minuten. In koud water leggen. Pellen en in partjes snijden.
3. De aardappelen goed wassen, koken, pellen en in kleine dobbelsteentjes snijden.
4. De tomaten monderen, pellen, zaadjes uithalen en het vruchtvlees in stukjes snijden.
5. De mayonaise mengen met de yoghurt.
6. De aardappelen mengen met de tomaten en de mayonaise.
7. De asperges in een schotel schikken. Op de uiteinden van de asperges de aardappelsalade schikken. Garneren met de partjes gekookt ei en de burrata. Eventueel wat platte peterselie op strooien.

Asperges met botersaus, ei en ham

Ingrediënten voor 2 pers.: 8 à 10 asperges, 2 sjalotten, 3 slp witte wijn azijn, 2 dl groentebouillon, peper, 150 gr zeer koude boter, 1 slp gehakte peterselie, 140 gr gekookte ham, 2 eieren.

  1. De asperges wassen, schillen en het harde gedeelte onderaan verwijderen. De asperges gaar stomen of koken.

  2. De eieren koken, direct afkoelen, pellen en in mimosa snijden.

  3. De ham in blokjes snijden.

  4. De ijskoude boter in blokjes snijden.

  5. De sjalotten pellen en fijn snipperen.

  6. De sjalotten met de witte wijnazijn en de bouillon inkoken tot de helft. Kruiden met peper.

  7. De boter blokje bij blokje al kloppend bij de bouillon voegen. Mengen met de ham, de eieren en de peterselie.

  8. De asperges op een schotel schikken en garneren met de botersaus.

Lekker met gebakken aardappelen.

Asperges met roereieren en ham, coquillettes met saliepesto.

Ingrediënten voor 2 personen : 500 gr asperges, 4 eieren, 175 gr gekookte ham, 175 gr coquillettes, 1 slp saliepesto, 50 ml room, olijfolie, peper, zout, parmezaanschilfers.

Saliepesto : recept op www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 sauzen

1. De asperges met de kopjes in het water doen want daar kunnen nog kleine aarde korreltjes inzitten. De asperges schillen, het harde gedeelte onderaan verwijderen en de asperges gedurende 15 à 20 minuten stomen of koken naargelang de dikte. Indien men ze kookt, koken in weinig water met een klontje boter, peper en zout.
2. De coquillettes koken zoals op de verpakking vermeld. Afgieten en mengen met de pesto.
3. De ham in hele fijne reepjes snijden.
4. De eieren loskloppen met zout en peper. Een klontje boter smelten, eieren erbij voegen en al roerend bakken. De eieren moeten goed (baveuse), vochtig zijn. Op het laatst de room en de ham er door roeren.
5. De asperges op een propere doek leggen om het overtollige vocht te verwijderen en op een bord schikken. De eieren verdelen over de asperges en wat parmezaanschilfers er over strooien. Opdienen met de coquillettes.

 

Rosbiefrolletjes met asperges en lichte remouladesaus.

Ingrediënten voor 2 pers. : 8 asperges, 8 mooie sneden rosbief, 2 + 1 eieren, 5 augurken, 2 klp kappertjes, 50 gr verse kaas, 50 gr Griekse yoghurt, 50 gr mayonaise, 1 slp gehakte peterselie, citroensap, zout, peper.

1. De eieren koken, direct afkoelen in koud water, pellen.
2. Was en schil de asperges. Stoom of kook ze gaar in een weinig zoutwater. Laat ze afkoelen.
3. Voor de remoulade saus : augurken en 2 eieren in fijne stukjes snijden. Mengen met de yoghurt, platte kaas, mayonaise, kappertjes en peterselie. Giet het citroensap erbij en kruid met peper en zout.
4. Rol telkens 2 asperges op in 2 sneden rosbief.
5. Schik de rolletjes op een schotel en garneer met het overblijvende gekookt ei, dien op met de remouladesaus.

Lekker met koude aardappelen gemengd met basilicum mayonaise.

Recept basilicum mayonaise : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2018 sauzen

Salsa van avocado en tomaat.

Ingrediënten : 1 tomaat, 1 avocado, 2 takjes munt, 2 takjes platte peterselie, enkel sprietjes bieslook, ½ rode ui, sap en zeste van ½ limoen, 1 ½ slp olijfolie, zwarte peper, grof zout, 1 teentje look.

1. De tomaat monderen, pellen, zaadjes uithalen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
2. De avocado in 2 verdelen, pit uithalen en met een lepel het vruchtvlees van de schil doen. De avocado in blokjes snijden en besprenkelen met het limoensap.
3. De kruiden wassen en fijn snijden.
4. De rode ui en de look pellen en heel fijn snijden.
5. Al de ingrediënten goed mengen.

Lekker op een krokante toast met chorizo of rauwe ham.

Bloemkool in tomatensaus.

Ingrediënten voor 2 pers. : 500 gr bloemkool, 1 ui, 200 gr wortelen, 2 takken witte selder, klontje boter, 2 dl groentebouillon, 1 blik 400 gr tomatenstukjes, 1 klp tomatenpuree, 250 ml passata, klontje boter, peper, zout, enkele takjes dragon.

1. Bloemkool in roosjes verdelen, wassen en zacht laten koken. De bloemkool mag nog iets krokant zijn. De bloemkool afgieten.
2. De ajuin pellen en fijn snipperen.
3. De wortelen schillen en in blokjes snijden.
4. De selder takken wassen, de dikke draden verwijderen en dan in blokjes snijden.
5. Ajuin, wortel en selder fruiten in de boter. De tomatenpuree eventjes laten meebakken. De bouillon, de tomatenstukjes, de passata bij de groenten gieten. Dit alles 35 à 40 minuten zachtjes laten sudderen zonder deksel.
6. De blaadjes van de dragon plukken en fijn snijden.
7. Als de saus gaar is eventjes met de staafmixer mixen. Er mogen gerust nog stukjes groenten inzitten.
8. De bloemkool in een kom doen. De saus er in het midden over doen. Bestrooien met de dragon.

Bloemkoolstoemp met salie.

Ingrediënten : 1 kleine bloemkool, 6 aardappelen, 1 dl melk, 50 gr boter, 1 ei, ½ bussel salie, peper en zout.

1) De aardappelen schillen en in stuken snijden. Aardappelen koken.
2) Bloemkool in roosjes verdelen en koken.
3) De salie fijnhakken.
4) De aardappelen samen met de bloemkool fijnstampen. De boter, melk, salie en het ei bijvoegen. Goed mengen.

Butternut pompoen met spinazie ovenschotel.

Ingrediënten voor 4 personen : 1 butternut pompoen, 400 gr jonge spinazie, 2 takjes salie, 600 gr vastkokende aardappelen, 1 rode ui, 1 teentje look, tijm, laurier, peper, zout, olijfolie.

1. Aardappelen schillen.
2. Butternut in 2 snijden, pitten verwijderen en schillen.
3. Oven voorverwarmen op 180°.
4. Aardappelen en de butternut in grove stukken snijden.
5. De ui en de look pellen. De ui in dunne schijfjes snijden en de look fijnsnipperen.
6. Blaadjes van de salie plukken.
7. De groenten in een ovenvaste schotel doen samen met de salie, look, tijm, laurier, peper en zout. Olijfolie over sprenkelen en goed mengen.
8. De schotel 45 minuten in de oven plaatsen. Nu en dan eens omroeren.
9. De spinazie wassen en droog zwieren.
10. Nu de schotel uit de oven nemen en de spinazie bijvoegen. Goed alles mengen. De schotel terug 6 à 7 minuten in de oven plaatsen.

Erwtjespuree met munt.

Ingrediënten voor 2 personen : 500 gr aardappelen, 300 gr diepvries erwtjes, 10 blaadjes munt, klontje boter, 1 dl of iets meer melk, peper, zout, nootmuskaat.

1. De aardappelen schillen, in stukken snijden gaar koken, afgieten, stampen met een fijne pureestamper en mengen met de boter en de melk. Kruiden met peper, zout en noot.
2. De erwtjes in kokend zoutwater garen gedurende 5 minuten. Afgieten, en direct spoelen met koud water. Heel fijn blenderen met de muntblaadjes, een scheutje melk, zout en peper. Mengen met de aardappelpuree.
3. De erwtjespuree moet heel smeuïg zijn. Indien nodig nog wat melk bijgieten.

Geroosterde groentenschotel met gele courgettes.

Ingrediënten : 1 gele courgette, 400 gr vastkokende aardappelen, 4 wortelen, 1 teentje look, 1 rode ui, ½ klp gerookte paprikapoeder, ½ klp kerriepoeder, snuifje piment d’espelette, zout,3 slp olijfolie.

1. De aardappelen en de wortelen schillen. In gelijke stukken snijden en 5 minuten in kokend water blancheren. Afgieten en spoelen met koud water.
2. Oven voorverwarmen op 170°.
3. De courgette wassen en in stukken snijden, zelfde grootte als de andere groenten.
4. De ui pellen en in dunne ringen snijden.
5. De look pellen en fijn snipperen.
6. Al de groenten in een ovenvaste schotel doen. Mengen met de kruiden en de olijfolie.
7. De schotel gedurende 35 à 40 minuten in de oven plaatsen.

Lekker bij gebraden vlees of gevogelte.

Groentenhutsepot met groene kool.

Ingrediënten voor 6 personen : ½ groene kool, 1 ajuin, 3 wortels, 5 grote bloemige aardappelen, 1 dl witte wijn, 2 takken witte selder, gedroogde tijm, peper, zout, klontje boter, water.

1. De buitenste bladeren van de groene kool verwijderen. De nerven en het donkerste groen van de bladeren verwijderen. De bladeren in repen van ongeveer 1 cm snijden en wassen. Goed laten uitlekken.
2. De aardappelen schillen , wassen en in blokjes snijden.
3. De ajuin pellen en snipperen.
4. De wortels schillen en in blokjes snijden.
5. De witte selder van de draden ontdoen, wassen en in blokjes snijden.
6. Klontje boter smelten, ajuin fruiten, nu wortel, selder en groene kool bijvoegen. Kruiden met zout, peper, gedroogde tijm. Goed mengen en nu de aardappelen bijvoegen.
7. De wijn bijgieten en een beetje water.
8. Dit ongeveer 45 minuten met deksel op heel zacht vuur laten pruttelen. Regelmatig roeren en indien nodig wat water bijgieten.

Groenteschotel met witloofsaus.

Ingrediënten voor 2 personen : 1/3 bloemkool, ½ broccoli, 4 wortels, 4 stroken witloof, 2 dl room, 30 gr parmezaan, 50 gr gruyère, nootmuskaat, peper en zout

1. Witloof wassen en onderkant afsnijden. In stukken snijden en gaar koken. Afgieten en laten uitlekken.
2. De bloemkool en de broccoli in roosjes verdelen, wassen en beetgaar koken.
3. De wortels schillen, in grove stukken snijden en beetgaar koken.
4. Oven voorverwarmen op 180°.
5. Het witloof, de room, 35 gr gruyère en 15 gr parmezaan samen mixen. Kruiden met noot, peper en zout.
6. De groenten in een ingeboterde ovenschotel leggen. De witloofsaus er over gieten. Bestrooien met de resterende kaas.
7. De schotel gedurende 20 à 25 minuten in de oven plaatsen tot er een mooi bruin korstje op is.

Ratatouille.

Ingrediënten voor 4 personen : 4 tomaten, 1 aubergine, 1 courgette, 1 ui, 1 rode paprika, 2 teentjes look, olijfolie, tijm, rozemarijn, oregano, zout, cayennepeper.

1. Pel de lookteentjes en de ui, en snij de ui in stukjes. Plet de look fijn.
2. Verwijder het steeltje van de aubergine, was ze en snij de ongeschilde aubergine in blokjes van ongeveer 1 cm.
3. Schil de rode paprika en haal er de zaadjes uit. Snij de paprika in blokjes.
4. Was de courgette en snij ze in blokjes.
5. Mondeer de tomaten, verdeel ze in vier, pel ze en haal de zaadjes er uit. Snij de tomaten in blokjes.
6. Bind de rozemarijn, de tijm en de oregano samen.
7. Fruit op een zacht vuur de ui en de look in olijfolie, doe er het kruidentuiltje bij, voeg nu de paprika toe, laat 2 minuten sudderen, giet nog een beetje olijfolie in de pot en voeg er de aubergine en de courgette bij. Kruiden met cayennepeper en zout. Laat dit alles nu 10 tal minuten stoven, met deksel. Niet te hevig roeren zodat de stukjes groenten mooi heel blijven. Indien nodig een klein beetje water toevoegen
8. Doe nu de tomatenstukjes in de pot en laat nog een 3 tal minuten zacht sudderen.
9. Kruidentuiltje verwijderen.

P.S Liefst geen tomatenblokjes uit blik gebruiken.

Stoofpotje van pastinaak, witloof en wortel.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 witloof, 2 wortels, 1 pastinaak, 2 lente-ui, 1 rode ajuin, 1 dl groentenbouillon, 2 takjes tijm, ½ klp oregano, 1 klp agave siroop, peper en zout, olijfolie.

1. Wortels en de pastinaak schillen. De middelste harde kern uit de pastinaak snijden. De wortels en de pastinaak in repen snijden van 5 op 0,5 cm.
2. Witloof wassen, middelste harde kern wegsnijden en ook in reepjes snijden.
3. De lente-ui in schijfjes snijden.
4. De rode ajuin pellen, in 2 snijden en in dunne schijfjes snijden.
5. Een beetje olijfolie warmen en de ajuin en lente-ui fruiten. De tijm en oregano bijvoegen, dan de wortels en de pastinaak, 3 minuten zacht laten fruiten, niet kleuren, dan het witloof en alles goed eens omroeren. Kruiden met peper en zout en de agave siroop.  De bouillon bijgieten en 8 à 10 minuten laten stoven.

Lekker met alle soorten gebakken vlees.

Pastinaakpuree met gerookt spek.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr aardappelen, 400 gr pastinaak, 100 gr gerookt spek klein gesneden, klontje boter, melk, peper en zout.

1. Het gerookt spek bakken zonder vet.
2. De aardappelen en de pastinaak schillen en in gelijke stukken snijden. Elk apart gaar koken. Afgieten. De pastinaak mixen. De aardappelen stampen. Pastinaak en aardappelen samen in een pot doen en mengen met de boter, melk en spek. De puree moet goed smeuïg zijn.

Lekker met vis en vlees.