Overzicht van gehakt recepten

Gehaktballetjes met gegratineerde spruitjes.

Gehaktballetjes met penne, broccoli en 3 kazen

Gehaktballetjes met kokos/tomatensaus.

Gehaktballetjes met pasta in champignonsaus en salie

Gehaktballetjes van lamsvlees met groene paprika en tomatensaus.

Gehaktbroodje met lavas.

Gehaktbrood met Oud Brugge kaas en spinazie.

Gehaktbroodje met paprikasaus en champignons.

Gehaktbroodje op de wijze “vogelnestje”.

Gehaktrol met mozzarella, broccoli en rauwe ham.

Gevulde tomaat met kippengehakt en bulghur.

Spekvinken met savooiestoemp.

Tortilla met gehaktvulling en ratatouille.

Vogelnestjes met tomatensaus.

Witloof met gehakt op Luikse wijze.

 

Gehaktballetjes met gegratineerde spruitjes.

Ingrediënten voor 2 pers. : 350 gr kippengehakt (of een ander soort naar eigen wens), 350 gr spruitjes, 1 ei, 1 slp paneermeel, 600 gr aardappelen, 1 dl melk, 1 klontje boter, peper, zout, nootmuskaat.

Voor de saus : 15 gr boter, 15 gr bloem, 3 dl melk, 40 gr + 20 gr gruyère, peper, zout, nootmuskaat.

1. Schil de aardappelen, kook ze gaar in gezouten water. Pureer ze en meng ze met 1 dl melk en een klontje boter. Kruid ze met nootmuskaat, peper en zout.
2. Maak de spruitjes schoon en snij onderaan kruiselings een sneetje. Kook ze gedurende 12 minuten in zoutwater. Giet af en spoel ze onder koud water.
3. Men het gehakt met 1 ei, het paneermeel en kruid met peper en zout. Vorm balletjes ter grootte van een ping-pong bal. Bak ze goudbruin in een klontje boter.
4. Verwarm de oven op 180°.
5. Maak de kaassaus : smelt de boter, bestrooi met de bloem, laat eventjes bakken zonder kleuren. Giet al roerend de melk erbij tot je een mooie gebonden saus hebt. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Laat nog eventjes doorkoken. Roer er van het vuur de kaas onder.
6. Beboter een ovenvaste schotel. Verdeel er de puree over. Leg daarop de spruitjes en de balletjes. Schenk er de kaassaus over en bestrooi met de resterende kaas.
7. Plaats de schotel in de oven gedurende 20 minuten tot die mooi goudbruin gegratineerd is.

Gehaktballen met penne, broccoli en 3 kazen.

Ingrediënten voor 2 personen : voor de gehaktballen : 400 gr gemengd gehakt, 1 slp paneermeel, 1 ei, 1 teentje fijngehakte look, peper, zout, olijfolie

voor de pasta : 220 gr penne, 1 ui, 1 teentje fijngehakte look, 1 blik tomatenstukjes 400 gr, basilicum, 1 bol mozzarella, 100 gr gruyère, 75 gr Grana Padano, gedroogde oregano, peper, zout, olijfolie.

1. Gehakt mengen met paneermeel, het ei, de look, peper en zout. Niet te grote balletjes vormen. Bakken in olijfolie.
2. De penne koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten. Wat kookvocht bijhouden.
3. De ui fijnsnipperen en samen met de look fruiten in de olijfolie. Het blik tomaten bijvoegen en enkele versneden blaadjes basilicum. Kruiden met oregano, peper en zout. Dit 15 minuten zacht laten pruttelen. Indien nodig wat kookvocht bijgieten.
4. Oven voorverwarmen op 180°.
5. Pasta mengen met de saus.
6. De balletjes in een ovenvast schotel schikken. De pasta erover schikken. De in stukjes gesneden mozzarella en de gruyère er over strooien alsook 1 slp grana padano schilfers.
7. De schotel 15 à 20 minuten in de oven plaatsen en een 3 tal minuten onder de grill.

Gehaktballetjes met kokos/tomatensaus.

Ingrediënten voor 2 pers. : 400 gr gehakt, 1 teentje look, 1 rode ajuin, enkele muntblaadjes, 300 ml groentebouillon, 1 blik 400 gr tomatenblokjes, ¼ klp komijn, ¼ klp pili-pili, ¼ klp korianderpoeder, 200 ml kokosroom, 1 klp tomatenpuree.

1. Pel en snipper de ui en de look. Fruit de ui en de look glazig in olijfolie, voeg de komijn, de koriander en de pili-pili toe. Alles 2 minuten roerbakken.
2. De helft van het afgekoelde uimengsel mengen met het gehakt.
3. De tomatenblokjes mengen in de pan bij de andere helft van het uimengsel, alsook de tomatenpuree. Laat 5 minuutjes sudderen. Giet de bouillon en de kokosroom erbij. Laat 20 minuten zacht koken zonder deksel.
4. Rol van het gehakt niet te grote balletjes. Schep ze voorzichtig in de saus en gaar ze op zacht vuur gedurende 5 à 6 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
5. Garneren met enkele muntblaadjes.

Indien men het pittiger wil, kan men meer kruiden gebruiken.

Lekker met spaghetti.

Gehaktballetjes met pasta in champignonsaus en salie.

Ingrediënten : voor de balletjes : 375 gr gemengd gehakt, 1 ei, 1 slp paneermeel, 1 sjalot, 1 teentje look, enkele takjes tijm, olijfolie.

Voor de pasta saus : 225 gr korte pasta, 250 gr champignons, 100 gr warmoes (indien men dit niet vindt kan men het vervangen door spinazie), 10 blaadjes salie, 2,5 dl room, klontje boter, 30 gr parmezaanschilfers, peper en zout.

1. De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
2. De blaadjes van de tijm ritsen.
3. Het gehakt mengen met de sjalot en de look, de tijm, paneermeel en het ei. Goed mengen. Indien nodig bijkruiden met peper en zout.
4. Met natte handen 10 gelijke balletjes vormen en lichtjes plat drukken.
5. De pasta in ruim zoutwater koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en een beetje van het kookvocht bijhouden.
6. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
7. De warmoes wassen en in repen van 1 cm snijden. Indien het jonge warmoes is kan men de stelen ook gebruiken.
8. De salie wassen en fijn snijden.
9. Klontje boter smelten en de champignons bakken, de warmoes bijvoegen. De room bij de champignons gieten, kruiden met de salie, peper en zout. De pasta bij de saus doen en alles goed opwarmen. Indien nodig nog wat kookvocht bijvoegen.
10. Olijfolie warmen in een pan en de balletjes aan beide kanten mooi bruin bakken. Het gehakt goed laten uitbakken.
11. De balletjes mooi schikken boven de pasta en garneren met de parmezaanschilfers.

Gehaktballetjes van lamsvlees met groene paprika en tomatensaus

Ingrediënten voor 2 personen : voor de balletjes : 400 gr lamsghakt, 1 sjalot, 1 teentje look, ½ klp komijn poeder, ½ klp gemberpoeder,1/2 klp gerookte paprikapoeder, ½ klp koriander poeder, 1 ei, zout, peper, ½ van 1 handvol verse oregano, 1 slp paneermeel.

Voor de saus : olijfolie, 1 kleine ui, 1 teentje look, 1 blik 400 gr kerstomaten, ½ klp paprikapoeder, ½ klp komijnpoeder, ½ klp kaneelpoeder, 1 groene paprika, 125 gr champignons, ½ van handvol verse oregano, peper, zout, snuifje suiker.

225 gr spaghetti of tagliatelle.

1. De balletjes : de sjalot en de look pellen. Fijnsnipperen.
2. De oreganoblaadjes van de stelen plukken en grof hakken. Verdelen in 2 en de andere helft voor de saus bewaren.
3. Het gehakt mengen met de sjalot, de look, de kruiden, het ei, het paneermeel, de ½ van de oregano, zout en peper. Goed mengen
4. Van het gehakt balletjes maken ter grootte van ping-pong balletje. De balletjes in een sauteuse bakken in olijfolie gedurende 8 à 10 minuten.
5. De saus : De groene paprika schillen en in repen snijden . Blancheren gedurende 5 minuten in kokend zoutwater. Afgieten en spoelen met koud water.
6. De ajuin en de look pellen en fijnsnipperen. Fruiten in olijfolie. Kaneel, komijn en paprikapoeder toevoegen en eventjes laten meefruiten. Het blik kerstomaten bijgieten alsook snuifje suiker, zout en peper. Ongeveer 15 minuten zachtjes laten fruiten met deksel.
7. De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht bijhouden.
8. De saus, de spaghetti, de andere ½ van de oreganoblaadjes, de paprikareepjes bij de balletjes doen en mengen. Indien nodig nog wat van het kookvocht van de spaghetti bijvoegen. Nogmaals goed opwarmen en serveren.

Gehaktbroodje met lavas.

Ingrediënten voor 2 pers.: 400 gr gemengd gehakt, 1 slp paneermeel, 1 slp melk, 1 ½ slp gehakte lavas, 1 grote rode ui of 2 kleine, ½ klp gerookte paprika, 1 dooier, zout, peper.

1. De rode ui pellen en fijn snipperen.
2. De oven voorverwarmen op 180°.
3. Het gehakt mengen met al de ingrediënten.
4. Een ovenschotel inwrijven met boter.
5. Van het gehakt een vierkant broodje vormen en in de ovenschotel plaatsen.
6. In de oven plaatsen gedurende 10 minuten en dan de oven op 170° verlagen. Nu nog eens 40 à 45 minuten in de oven garen.

Lekker met gevulde aardappel en worteltjes.

Gehaktbrood met Oud Brugge kaas en spinazie.

 

Ingrediënten voor 2 pers. : 350 gr gemengd gehakt, 80 gr spinazie, 1 teentje look, 1 sjalot, 75 gr oud Brugge kaas, 1 slp paneermeel, 1 ei, peper, zout, klontje boter.

1. Verwarm de oven voor op 180°.
2. De spinazie wassen en in fijne reepjes snijden.
3. De look en de sjalot pellen en fijn snijden.
4. De kaas in kleine blokjes snijden.
5. Het gehakt mengen met het paneermeel, het ei, sjalot, look, de blokjes kaas en de fijngesneden spinazie. Kruiden met peper en zout. Vorm er een broodje van en leg het in een beboterde ovenvaste schotel. Leg 3 à 4 kleine blokjes boter op het gehakt.
6. Zet de schotel gedurende 45 minuten in de oven.
7. Snij het broodje in dikke plakken.

Lekker met spinaziestoemp.

Gehaktbroodje met paprikasaus en champignons.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr gehakt, 1 kleine rode ui, 1 teentje look, 200 gr champignons, 1 rode paprika, 1 ei, 1 dl room, ½ klp worcestersaus, 40 gr chapelure, 300 gr geroosterde paprika, 1 klp tomatenpuree, 1,5 dl groentenbouillon, 1 klp gedroogde oregano, olijfolie, peper, zout.

1. De rode ui en de look pellen. Fijn snipperen.
2. De rode paprika pellen en in reepjes snijden. De ui, look en paprika in olijfolie fruiten gedurende 5 minuten. Niet kleuren. Laten afkoelen.
3. Oven voorverwarmen op 180°.
4. Het gehakt mengen met het ei, de worcestersaus, de chapelure, de oregano en de afgekoelde gefruite paprikareepjes. Een rechthoekig broodjes vormen. In een ovenvaste, ingevette schotel schikken. Gedurende 45 à 55 minuten in de oven plaatsen. Indien het gehaktbroodje te bruin wordt afdekken met alu folie.
5. De champignons borstelen en in schijfjes snijden. Aanbakken in een klontje boter.
6. De geroosterde paprika in stukjes snijden en fruiten in een lepel olijfolie. Mengen met de tomatenpuree. Eventjes aanbakken en de bouillon bijvoegen. Laten opkoken en nu de room bijgieten. Nog eventjes laten koken en mixen. Kruiden met peper en zout en de champignons bijvoegen.

Gehaktbroodje op de wijze “vogelnestje”.

Ingrediënten voor 2 pers. : 400 gr gehakt, 2 slp saliepesto of andere kruiden pesto, 3 eieren, 2 sneden gekookte ham, boter, 2 dl tomatensaus, paneermeel.

1. 2 eieren koken gedurende 9 minuten. Laten afkoelen en pellen.
2. Plastiekfolie op een plank spreiden en daarop het gehakt open wrijven tot een rechthoek van 1 cm dikte. Op het gehakt de pesto smeren, dan 1 snede ham op leggen, dan de 2 gekookte eieren, nog 1 snede ham en nu met behulp van de plastiekfolie het broodje vormen.
3. De oven voorverwarmen op 170°.
4. 2 schalen nemen en de ene vullen met paneermeel en de andere met het losgeklopt ei. Het broodje eerst wentelen in het ei en dan in het paneermeel.
5. De boter in een pan laten kleuren en het broodje aan de onderkant aanbakken. Op de bovenkant enkele nootjes boter leggen. De pan gedurende 25 à 30 minuten in de oven plaatsen. Indien het gehakt te bruin wordt, een beetje aluminium folie over leggen.
6. Het broodje in 4 verdelen en serveren met tomatensaus.

Lekker met aardappelpuree of frietjes.

Recept saliepesto : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 sauzen
Recept tomatensaus : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 sauzen

Gehaktrol met mozzarella, broccoli en rauwe ham.

Ingrediënten voor 2 pers. : 375 gr gemengd gehakt, 1 ei, 1 slp paneermeel, 1/3 broccoli, 125 gr mozzarella, 5 sneden rauwe ham, peper, zout, olijfolie.

1. Verwarm de oven voor op 180°.
2. De broccoli in kleine roosjes verdelen, wassen, in kokend zoutwater werpen en 3 à 4 minuten koken. Afgieten en direct met koud water spoelen.
3. Meng het gehakt met het ei en het paneermeel. Bijkruiden met peper en zout.
4. Neem een blad aluminiumfolie en strijk het gehakt hierop uit tot een dikte van 0,5 cm.
5. Bedek het gehakt met de sneetjes ham en leg in het midden daarvan de broccoli roosjes. Dek die af met de sneetjes mozzarella.
6. Maak nu gebruik van de aluminiumfolie om het gehakt op te rollen.
7. Leg de rol voorzichtig met de naad aan de onderkant op een ingevette schotel. Wrijf de gehaktrol in met wat olijfolie en laat het gehakt 40 minuten garen in de oven. Uit de oven nemen en in dikke sneden snijden.
8. Indien de rol te bruin kleurt, afdekken met aluminiumfolie.
9. Met de rest van de broccoli heb ik een stoemp gemaakt en bij de gehaktrol geserveerd.

Gevulde tomaat met kippengehakt en bulghur.

Ingrediënten voor 8 tomaten : 8 tomaten, 150 gr bulghur, 375 gr kippengehakt, 1 rode ui, 1 teentje look, 3,5 dl passata, 2 takjes oregano, 2 takjes tijm, 2 takjes basilicum, 2 takjes rozemarijn, cayennepeper, zout.

1. Kook de bulghur in groentebouillon zoals vermeld op de verpakking.
2. Was de tomaten, haal ze uit. Een snuifje zout in de tomaat doen en omgekeerd wegzetten.
3. De kruiden wassen en de blaadjes van de takken afhalen. Deze fijn snijden.
4. De look en de ui pellen en fijn snipperen.
5. Warm de olijfolie en fruit de ui en de look samen met het kippengehakt. Wanneer het gehakt aangebakken is de kruiden, cayenne en zout bijvoegen. Nog eventjes opwarmen en de passata bijgieten. Goed mengen en de bulghur bijvoegen. Nogmaals goed mengen.
6. Oven verwarmen op 175°.
7. De tomaten goed opvullen met het gehaktmengsel en deze in een met olie ingeweven schotel schikken.
8. Zet de schotel 25 à 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Spekvinken met savooiestoemp.

Ingrediënten voor 2 personen : ½ groene kool, klontje boter, 1 dl melk, 350 gr gemengd gehakt, 1 ei, 1 slp paneermeel, 5 bloemige aardappelen, nootmuskaat, 1 kleine sjalot, 8 salieblaadjes, 1 klp gehakte peterselie, 12 dunne sneetjes spek.

1. De dikke nerven uit de bladeren van de groene kool snijden. Wassen en in reepjes snijden. Blancheren in kokend zoutwater. Spoelen met koud water en laten uitlekken. Beetje boter smelten, de reepjes groene kool bijvoegen en 8 à 10 minuten zacht laten garen. Nu eventjes de mixer in de groene kool steken, niet te fijn mixen.
2. De aardappelen schillen, wassen in stukken snijden en koken. De aardappelen fijn stampen, mengen met een beetje boter en melk. Kruiden met zout, peper en nootmuskaat.
3. De aardappelen mengen met de groene kool.
4. De sjalot en de kruiden fijn hakken.
5. Het gehakt mengen met het ei, de kruiden, de sjalot en het paneermeel. Indien nodig bijkruiden met peper en zout.
6. Men vormt van het gehakt 6 mooie balkjes.
7. Men legt 2 sneetjes spek kruiselings over elkaar, en daar op een balkje gehakt. Men omwikkelt nu het gehakt met het spek.
8. Klontje boter smelten en de spekvinken aanbakken tot dat ze mooi bruin gekleurd zijn aan alle kanten. Een klein beetje water in de pan doen en met deksel de spekvinken ongeveer 10 minuten laten sudderen.
9. Op een bord een lepel stoemp scheppen en serveren met een spekvink.

Tip : men kan salie vervangen door bieslook, dragon enz..

Tortilla met gehaktvulling en ratatouille.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr gehakt, 1 slp tomatenpuree, 5 tortilla’s, 500 gr ratatouille,

100 gr geraspte kaas, olijfolie, peper en zout, Provençaalse kruiden.

1. De ratatouille bereiden zoals vermeld op : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2018 groenten
2. Een beetje olijfolie warmen en het gehakt gaar bakken. De tomatenpuree bijvoegen en kruiden met peper en zout. Nu de ratatouille bijvoegen en nog 5 minuten laten zachtjes sudderen.
3. Oven voorverwarmen op 180°.
4. Tortilla’s lichtjes verwarmen en het gehakt verdelen er over verdelen. Oprollen zoals een pannenkoek.
5. De rollen met de naad naar onder op een met olie ingewreven plaat leggen of op een bakmat.
6. Bestrooi de gemalen kaas en de provençaalse kruiden over de tortilla’s.
7. De tortilla’s gedurende 15 à 20 minuten in de oven garen.
8. Serveren met een tomatenslaatje.

Vogelnestjes met tomatensaus.

Ingrediënten voor 2 personen : voor de nestjes : 3 eieren + 1 ei, 400 gr gemengd gehakt, 1 slp paneermeel, peper, zout.

Voor de saus : 1 ajuin, 1 teentje look, cayennepeper, zout, 3 dl passata, 1 blik 400 gr tomatenstukjes, ½ dl rode wijn, 50 gr tomatenpuree, olijfolie, 4 takjes van elk verse oregano, tijm en basilicum, 250 gr champignons.

1. 3 eieren koken gedurende 8 à 9 minuten. In koud water laten afkoelen. Pellen.
2. Het gehakt mengen met 1 ei, het paneermeel, peper en zout. Verdelen in 3 gelijke delen. Een deel in de hand platdrukken, er een ei in leggen en mooi het gehakt erom wikkelen. Dit met de andere 2 eieren ook doen.
3. Oven voorverwarmen op 170°.
4. Olijfolie warmen en het gehakt mooi rondom bruin bakken. Verder afbakken in de oven gedurende 10 minuten, dan de oven zakken op 160° en nogmaals 15 minuten verder laten bakken.
5. Voor de saus : De ajuin en de look pellen en fijn snijden. Een beetje olijfolie verwarmen en de ui en de look fruiten. Tomatenpuree bijvoegen en wat laten bakken. Rode wijn, passata en tomatenblokjes bijvoegen. Eventjes laten sudderen en de grof gesneden kruiden bijvoegen. Kruiden met zout en cayennepeper. Dit nu nog een 20 minuten zacht laten sudderen.
6. De champignons proper borstelen en in schijfjes snijden. Aanbakken in een beetje olijfolie en de laatste 5 minuten bij de saus voegen.
7. De vogelnestjes in 2 snijden. In een diepe schotel wat saus doen en de vogelnestjes op de saus schikken. Garneren met enkele blaadjes basilicum.

Lekker met puree, frietjes, pasta of rijst.

Witloof met gehakt op Luikse wijze.

Ingrediënten voor 6 stuks : 6 witloof, 350 gr gehakt, 1 sjalot, 1 ei, 1 slp paneermeel, 12 sneden gerookt spek, 1 slp frambozen azijn, 1 slp Luikse siroop, 1 fles Piedboeuf bier, tijm, laurier, zout, peper, klontje boter.

1. De sjalot pellen en fijn snipperen.
2. Het gehakt (ik heb deze keer gekozen voor kippengehakt maar men kan dit doen met eender welk gehakt) mengen met de sjalot, het ei en het paneermeel. Kruiden met peper en zout.
3. Het witloof in de lengte in 2 snijden, wassen en het harde gedeelte onderaan verwijderen.
4. Het gehakt verdelen in 6. De helft van het witloof bedekken met het gehakt en de andere helft er op leggen. Iedere stronk met 2 sneden spek omwikkelen en vastbinden met keukentouw.
5. Boter smelten en iedere stronk bruin kleuren. Blussen met de frambozenazijn en het bruin bier. Luikse siroop, tijm en laurier bijvoegen en op zacht vuur laten sudderen gedurende 30 à 35 minuten. Indien nodig beetje water bijvoegen. De laatste 10 minuten zonder deksel.

Lekker met puree.