Overzicht van de pasta en rijst gerechten

PASTA

Farfalle

Farfalle met prei, kruidenkaas en spek.

Lasagne

Lasagne met broccoli en ham.

Lasagne met vis, mascarpone en kappertjes.

Lasagne met witloof en ham.

Penne

Gegratineerde penneschotel met ham en 3 groentjes.

Penne met ham, broccoli en cheddar.

Penne met lente bolognese.

Schelpen.

Gevulde schelpen met gekookte ham en ricotta.

Spaghetti.

Spaghetti, balletjes gehakt en tomatensaus met groentjes.

Spaghetti met Breydelspek en spruiten.

Spaghetti met linzen en pancetta.

Spirelli

Rummo pasta of spirelli met roodbaars, prei en wortel.

Torti.

Torti met halloumi en spekreepjes.

 RIJST

Gevulde puntpaprika met rijst.

Groente paëlla met zachtgekookt eitje en garnalen.

Pastinaak risotto met rozemarijn.

 

Farfalle met prei, kruidenkaas en spek.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 preiwitten, 225 gr farfalle, 185 gr kruidenkaas, 1 dl room, 250 gr in reepjes gesneden spek, olijfolie, 2 slp gehakte kruiden (basilicum, oregano, platte peterselie, enz…).

1. De farfalle koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en laten uitlekken.
2. De prei wassen, in de lengte in 2 snijden en in halve ringen snijden.
3. Olijfolie warmen en de prei fruiten, 1 dl water bijgieten en met deksel 8 minuten laten garen. De kruidenkaas en de room bijvoegen, deze goed losroeren en 2 minuten laten koken, nu zonder deksel.
4. Nu de farfalle en de gehakte kruiden bij de saus roeren en goed opwarmen.
5. Het spek bruin bakken en op keukenpapier laten uitlekken.
6. De pastaschotel garneren met het gebakken spek en enkele kruidenblaadjes en takjes.

Lasagne met broccoli en ham.

Ingrediënten voor 3 à 4 pers. : 9 bladen lasagne, 1 broccoli, 3 tomaten, 8 sneden ham, 7 dl melk, 45 gr bloem, 45 gr boter, 75 gr geraspte mozzarella, Provençaalse kruiden, peper, zout, nootmuskaat.

1. De broccoli in roosjes verdelen en 8 minuten in kokend zoutwater garen. Afgieten en met koud water afspoelen.
2. De tomaten wassen en in dunne schijfjes snijden.
3. De saus bereiden : Boter smelten en de bloem bijvoegen. Goed roeren en de bloem eventjes meebakken zonder kleuren. Nu al roerend beetje per beetje de melk bijgieten tot men een mooie gladde saus heeft. Kruiden met peper, nootmuskaat en zout.
4. De oven voorverwarmen op 180°.
5. Nu de lasagne opbouwen. Men neemt een ovenvaste schotel en wrijf die lichtjes in met olijfolie. Men begint met een fijn laagje saus, dan lasagneblaadjes, broccoli, saus, ham, tomatenschijfjes, bestrooien met Provençaalse kruiden, saus, lasagneblaadjes, saus, ham, broccoli, lasagneblaadjes, saus en nu bestrooien met de geraspte mozzarella.
6. De schotel gedurende 1 uur in de oven plaatsen. Na 20 minuten de oven verminderen tot 160°. Indien de lasagne te bruin wordt, de schotel afdekken met aluminium folie.

Lasagne met vis, mascarpone en kappertjes.

Ingrediënten voor 2 pers. : 175 gr lasagnevellen, 350 gr witte vis (kabeljauw, pladijs, koolvis enz…) 3 tomaten, 100 gr kastanje champignons, 1 blik van 400 gr tomatenblokjes, 250 gr mascarpone

50 ml room, 25 gr ansjovis, 1 slp kappertjes, 1 teentje look, 1 sjalot, 1 slp oregano, olijfolie,
1 handvol basilicumblaadjes, peper, zout, 25 gr geraspte parmezaan.

1. De look en de sjalot pellen en fijn snipperen.
2. De tomaten wassen en in schijfjes snijden.
3. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
4. De ansjovis in kleine stukjes snijden.
5. Snij de vis in dunne plakken.
6. De basilicumblaadjes fijn snijden.
7. De look en sjalot fruiten in olijfolie, champignons, kappertjes en ansjovis bijvoegen alsook het blik tomatenstukjes. 15 minuten zacht laten fruiten. Kruiden met peper.
8. De mascarpone mengen met de room en de basilicum. Kruiden met peper en zout.
9. Oven verwarmen tot 170°.
10. Ovenschaal invetten met olijfolie.
11. Beginnen met het monteren in de schaal. Eerst lasagnevellen, dan tomatensaus, dan vis, tomatenschijfjes, oregano, mascarpone, nu terug herhalen. Nu de derde laag lasagnevellen, tomatensaus, vis, mascarpone, tomatenschijfjes, oregano en bestrooien met parmezaan.
12. De lasagne nu 40 à 45 minuten in de oven plaatsen.

Lasagne met witloof en ham.

Ingrediënten voor 2 pers. : 9 blaadjes lasagnevellen, 800 gr witloof, 350 gr gekookte ham, 150 gr mascarpone, 100 gr geraspte gruyère, 50 ml room, 15 blaadjes basilicum, boter, peper, zout, 1,5 dl witloofsap.

1. Witloof wassen, het onderste harde gedeelte verwijderen. In de lengte in 4 snijden en met een beetje water en een klontje boter garen. Kruiden met peper en zout. Men giet ongeveer 3 cm water in de sauteuse.
2. De mascarpone en de parmezaan mengen. De room, in reepjes gesneden basilicum, witloofsap, peper en zout mengen.
3. Oven voorverwarmen op 180°.
4. Nu gaan we de lasagne opbouwen. In een ovenvaste ingevette schotel beginnen we met een fijn laagje saus, lasagnevellen, witloof, ham, saus, lasagnevellen, saus, ham,witloof, saus, ham, lasagnevellen, saus en gemalen gruyère.
5. De schotel 25 à 30 minuten in de oven plaatsen. Indien de schotel teveel kleurt de graden verminderen naar 160° en afdekken met alu folie.

Gegratineerde penneschotel met ham en 3 groentjes.

Ingrediënten voor 2 pers : 220 gr penne, 300 gr gekookte ham, ½ bloemkool, ½ broccoli, 1 prei, 70 + 30 gr gruyère, 50 gr bloem, 6 dl melk, 50 gr boter.

1. De ham in stukjes snijden.
2. De bloemkool, broccoli, wassen en in roosjes verdelen. Deze 2 groenten blancheren gedurende 6 à 7 minuten. Afgieten en spoelen onder koud water.
3. De prei wassen en in halve ringen snijden. 6 à 7 minuten blancheren, afgieten en spoelen onder koud water.
4. De penne koken volgens vermeld op de verpakking. Afgieten.
5. Oven voorverwarmen op 180°.
6. De saus : boter smelten en bloem bijvoegen. De bloem eventjes laten bakken en dan beetje bij beetje de melk bijvoegen tot men een gladde homogene saus heeft. Nu van het vuur weg de 70 gr kaas in de saus laten smelten. De ham in de saus mengen.
7. De penne en de groenten bij de saus mengen. Deze bereiding in een ovenvaste met boter ingevette schotel doen en bestrooien met de 30 gr gruyère.
8. Deze schotel gedurende 20 à 25 minuten in de oven plaatsen en nog 3 minuten onder de grill zodanig dat men een mooi korstje heeft.

Penne met ham, broccoli en cheddar.

Ingrediënten voor 2 personen : 200 gr volkoren penne, 350 gr gekookte ham, 40 gr boter, 40 gr bloem, 4 dl melk, 1 broccoli, 150 gr geraspte cheddar.

1. De penne koken in zout water zoals vermeld op de verpakking.
2. De broccoli in roosjes verdelen, wassen en 6 à 7 minuten blancheren. Spoelen in koud water.
3. De ham in blokjes snijden.
4. Een ovenvaste schotel inwrijven met boter.
5. Oven voorverwarmen op 180°.
6. De boter smelten, vermengen met bloem, al roerend eventjes laten bakken en nu de melk al kloppend bijgieten. Wanneer de saus mooi glad is van het vuur de ½ van de kaas bijvoegen, alsook de ham en de broccoli. Dit mengsel voegt men nu bij de penne. Alles voorzichtig mengen en bijkruiden met peper en zout.
7. De ovenschaal opvullen met de penne mengeling en bestrooien met de rest van de cheddar.
8. Deze schotel gedurende 25 à 30 minuten in de oven plaatsen.

Penne met lente bolognese.

Ingrediënten voor 2 personen : 225 gr penne, 350 gr gemengd gehakt, 1 dl rode wijn, 5 dl passata, 1 teentje look, 1 sjalot, laurier, tijm, handvol basilicum, 4 wortels, 4 asperges, 2 witte selderstengels, 100 gr erwtjes (diepvries), parmezaan.

1. De penne koken zoals vermeld op de verpakking.
2. De look en de sjalot pellen en fijn snipperen. Olijfolie verwarmen en dit fruiten samen met het gehakt. Kruiden met peper en zout. Wanneer het vlees aangebakken is de rode wijn en de passata toevoegen alsook de tijm en laurier. Dit 35 à 40 minuten zachtjes laten pruttelen.
3. De wortelen en de asperges wassen en schillen. De selderstengels wassen en de dikke dragen verwijderen. Dit alles in stukken van 2 cm snijden.
4. Een beetje olijfolie verwarmen en de wortel en selderstukjes fruiten, beetje water bijvoegen en na 5 minuten de asperges bijvoegen, na nog eens 10 minuten de erwtjes bijvoegen en dit alles nog 6 à 7 minuten laten garen. Indien nodig wat water bijvoegen. Kruiden met peper en zout.
5. De gekookte penne mengen met de saus. Dit in een diep bord doen en daar de groentjes op schikken. Garneren met basilicumblaadjes en parmezaanschilfers.

Gevulde schelpen met gekookte ham en ricotta.

Ingrediënten voor een 30 tal schelpen : 300 gr gekookte ham, 250 gr ricotta, ½ klp mierikswortel, 40 gr panko, 25 gr gruyère, ½ teentje look, sap van ¼ citroen, 50 gr bloem, 50 gr boter,5 dl melk, 4 tomaten, 2 slp gehakte dragon, olijfolie, peper en zout.

1. De pastachelpen koken in ruim gezouten water gedurende 10 à 11 minuten. Ze mogen net niet gaar zijn. Afgieten en wat vocht bijhouden. De schelpen spoelen onder koud water en laten uitlekken.
2. De ham in stukjes snijden en fijn cutteren. Mengen met de ricotta en en mierikswortel. Kruiden met peper en zout. Doe dit mengsel in een spuitzak en laat eventjes opstijven in de frigo.
3. Boter smelten, bloem bijvoegen en eventjes laten bakken. Beetje bij beetje de melk bijvoegen tot een stevige bechamelsaus. De dragon en het citroensap bijvoegen. Als de saus te dik is wat kookvocht van de pasta bijdoen. Kruiden met peper en zout.
4. De oven voorverwarmen op 180°.
5. De tomaten pellen en in schijfjes van 0,5 cm snijden.
6. Een ovenschaal nemen en de 1/2 van de saus erin doen. Daarop de schijfjes tomaat schikken. De pastachelpen vullen met behulp van de spuitzak met het ricottamengsel. De schelpen schikken op de tomaten. De rest van de saus over de schelpen doen.
7. He teentje look fijnsnipperen en mengen met de panko en de gruyère. Dit alles over de ovenschotel strooien. Nog een beetje olijfolie over gieten.
8. De schaal gedurende 15 à 20 minuten in de oven zetten tot men een mooi bruin korstje heeft.

Spaghetti, balletjes gehakt en tomatensaus met groentjes.

Ingrediënten voor 2 personen : 375 gr gemengd gehakt, 1 slp paneermeel, 1 ei, 250 gr spaghetti, 1 rode paprika, 1 kleine courgette, 250 gr champignons,1 grote ui, 1 teentje look, 250 gr passata, 1 slp tomatenpuree, 400 gr tomatenstukjes, olijfolie, peper en zout, fijngesneden peterselie, geraspte parmezaan

1) Het gehakt mengen met het ei en het paneermeel. Kruiden met peper en zout. Mooie kleine bolletjes maken en een klein beetje plat drukken.
2) De look pellen en heel fijn snijden of pletten.
3) De ui pellen, de champignons borstelen, de courgette wassen, in de lengte in 2 snijden en de zaadjes uithalen. De paprika schillen en de zaadjes uithalen.
4) Al de groentjes fijn snijden.
5) Olijfolie warmen en al de groentjes fruiten. De tomatenpuree mengen met de groentjes en eventjes laten meebakken. De passata en de tomatenstukjes bijvoegen. Kruiden met peper en zout. Dit 35 à 40 minuten op zacht vuur laten sudderen. Indien nodig wat water bijvoegen.
6) De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten. Terug in de pot doen en mengen met de ½ van de saus. De andere ½ van de saus apart op tafel zetten.
7) In een pan een beetje olijfolie warmen en de balletjes gehakt aan beide kanten mooi bruin bakken.
8) In een diep bord de spaghetti scheppen. Enkele balletjes gehakt bij de spaghetti schikken en bestrooien met peterselie. Serveren met geraspte parmezaan.

Spaghetti met Breydelspek en spruiten.

Ingrediënten voor 2 pers. : 220gr spaghetti, 300 gr Breydelspek, 250 gr spruiten, 200 gr ricotta, 1 dl room, 30 gr geraspte Grana Padano, klontje boter, curry, kurkuma.

1. Dikke sneden Breydelspek versnijden in reepjes.
2. De spruiten wassen en indien nodig de buitenste bladeren verwijderen. De spruiten in 4 snijden. Water koken en de spruiten gedurende 10 minuten garen. Afgieten en spoelen met koud water.
3. De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en een beetje van het kookvocht opvangen.
4. Klontje boter smelten in een sauteuse en de Breydelspek aanbakken, spruiten bijvoegen en de ricotta en de room. Alles opwarmen en nu de spaghetti bijvoegen. Goed alles mengen. Indien nodig wat kookvocht bijvoegen. Kruiden met curry en kurkuma, zout en peper.

Spaghetti met linzen en pancetta.

Ingrediënten voor 2 pers.: 225 gr spaghetti, 100 gr linzen, 100 gr pancetta, 6 slp passata, 1 rode ui, 1 teentje look, 1 wortel, 2 stengels bleekselder, 2 takjes rozemarijn, 1 slp gehakte peterselie, 50 ml witte wijn, 5 dl groentebouillon, olijfolie, peper, zout, 2 eieren, 1 slp azijn, grof zout.

1. Pel de ui en de knoflook. Snipper die fijn.
2. Maak de selder schoon, verwijder de dikke draden en snij hem in boogjes.
3. Schil de wortel en snij hem in blokjes.
4. Snij de pancetta in fijne reepjes.
5. Verwarm de olijfolie in een sauteuse en bak de pancetta, voeg al de gesneden groenten bij, even laten meebakken, linzen en rozemarijn toevoegen, alles mooi mengen en de passata, de witte wijn en de bouillon bijvoegen. Laat 40 minuten op een zacht vuur sudderen. Rozemarijn uit de saus nemen. Bijkruiden met peper en zout indien nodig.
6. De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat van het kookvocht bijhouden.
7. In een kleine kom water opzetten met 1 slp azijn. De 2 eieren elk apart in een tas breken. De eieren 1 per 1 in de kom glijden met zacht kokend water en 2 minuten laten pocheren. Uit het water nemen en op een propere doek leggen. Bestrooien met grof zout.
8. De spaghetti bij de groentensaus mengen. Indien nodig wat kookvocht van de pasta bijvoegen.
9. In een diep bord de pasta schikken met groentensaus. Garneren met de peterselie en 1 gepocheerd ei.

Rummo pasta of spirelli met roodbaars, prei en wortel.

Ingrediënten voor 2 pers. : 250 gr rummo of spirelli, 350 gr roodbaarsfilet, 2 stengels prei, 4 grote wortelen, 2,5 dl room, kurkuma en currypoeder naar smaak, peper, zout, klontje boter.

1. De prei van de buitenste bladeren ontdoen, wassen en in grove brunoise (stukjes) snijden.
2. De wortelen schillen en ook in grove brunoise snijden.
3. De roodbaarsfilet in 8 gelijke stukken verdelen.
4. De pasta koken zoals vermeld op de verpakking. Wachten met afgieten tot de saus klaar is om afkoelen te voorkomen. Nu afgieten en uitlekken.
5. Klontje boter smelten in de sauteuse en de wortelen en prei gedurende 5 minuten fruiten. Kruiden met de curry, kurkuma, peper en zout. De room bijvoegen en tot aan het kookpunt laten komen en nu nog eens 5 minuten laten sudderen zonder deksel. Indien nodig wat kookvocht bijvoegen. Nu de vis bij de saus doen en 3 à 4 minuten zacht laten koken.
6. In een diep bord de pasta scheppen, daarop saus met de groentjes en de vis dresseren.

Torti met halloumi en spekreepjes.

Ingrediënten voor 2 pers. : 200 gr pasta (torti, spirelli, penne of andere korte pasta), 1 courgette,

1 paprika, sap van ½ limoen, 3 takjes oregano, 3 takjes tijm, 1 teentje look, 225 gr halloumi, 3 slp Griekse yoghurt, 1 slp olijfolie, peper, zout, 125 gr spekreepjes, 125 gr Griekse roomkaas.

1. De pasta koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht houden.
2. Courgette wassen , zaadjes uithalen en in halve boogjes snijden.
3. De paprika schillen, zaadjes uithalen en in fijne reepjes snijden.
4. De yoghurt mengen met het limoensap, peper en zout.
5. Oregano en tijm wassen. De blaadjes van de oregano halen. De tijm samenbinden.
6. De look pellen en fijn snipperen. Olijfolie warmen en de courgette, de paprika en de look aanbakken. Tijm, oregano en spekreepjes bijvoegen. Wanneer het spek mooi gekorst is, de pasta en de Griekse roomkaas onder roeren. Wanneer de Griekse roomkaas mooi versmolten is met de pasta de yoghurt bijvoegen en mooi mengen. Indien nodig wat van het pasta kookvocht bijgieten.
7. De halloumi versnijden in plakken van ongeveer 1 cm. De plakken halloumi bakken of grillen in olijfolie.
8. De halloumi schikken op de pasta en garneren met enkele overgebleven oregano blaadjes.

Gevulde puntpaprika met rijst.

Ingrediënten voor 3 paprika’s : 3 rode puntpaprika’s, 170 gr volkoren rijst, peterselieblaadjes, munt, basilicum (1 klp fijn gesneden van elk), 1 klp kurkuma, 1 klp gerookte paprikapoeder, ½ courgette, 1 dl passata.

1. Rijst koken zoals vermeld op de verpakking.
2. De puntpaprika’s wassen, in de lengte in 2 snijden en het kroontje afsnijden. 3 minuten blancheren in kokend water. Spoelen met koud water.
3. Courgette wassen en in kleine blokjes snijden.
4. Oven voorverwarmen op 170°.
5. De courgetteblokjes, de kruiden, kurkuma, paprikapoeder en passata mengen met de rijst.
6. 3 halve puntpaprika’s opvullen met de rijst en afdekken met de andere helft. De bovenzijde inwrijven met olijfolie en in een ovenvaste met olie ingewreven schotel schikken. Deze schotel 15 minuten in de oven plaatsen.

Tip : men kan de kruiden kiezen dat men zelf wil en de gerookte paprikapoeder vervangen door gewone paprikapoeder.

 

Groente paëlla met zachtgekookt eitje en garnalen.

Ingrediënten voor 2 personen : 60 gr garnalen, 4 eieren, 200 gr witte bonen, 100 gr wortelen, 100 gr groene bonen, 1 ui, 1 teentje look, 1 rode paprika, 1 tomaat, 1 slp gehakte peterselie, 2 slp olijfolie, 175 gr rijst, 4,5 dl groentenbouillon, 1 capsule saffraan.

1. Groene bonen van de topjes ontdoen en eventuele draden. Wassen en de bonen in stukken van 3 cm snijden. 
2. De wortelen schillen en in blokjes van 1 cm snijden.
3. De rode paprika schillen, zaadjes uithalen en in reepjes snijden. De repen in stukken van 3 cm snijden.
4. De ui en de look pellen en fijn snipperen.
5. De tomaat emonderen, pellen, zaadjes verwijderen en het vruchtvlees in blokjes van 1 cm snijden.
6. De groene boontjes en de wortelen in kokend zoutwater gedurende 5 minuten blancheren. Afgieten en spoelen met koud water. Laten uitlekken.
7. Olijfolie warmen en de ui, look en paprikareepjes fruiten, rijst toevoegen en de saffraan, goed mengen. Bouillon bijgieten en tot aan het kookpunt laten komen. Vuur verlagen en nu verder zachtjes laten sudderen gedurende ongeveer 25 minuten met deksel(best de gaartijd eens nazien op de verpakking van de rijst). 5 minuten voor het einde van de gaartijd de witte bonen, de groene bonen en de wortelen bijvoegen.
8. Water aan de kook brengen en de eieren er in dompelen en 5 minuten laten koken. Met koud water spoelen en pellen.
9. Wanneer de rijst gaar is de tomaten er onder mengen alsook de peterselie.
10. De paëlla garneren met de garnalen en de in 2 gesneden eieren.

Pastinaak risotto met rozemarijn.

Ingrediënten voor 2 pers. : 500 gr pastinaak, 3 slp olijfolie, 2 sjaloten, 2 takjes rozemarijn, 175 gr risotto rijst, 40 gr geraspte parmezaan, 100 gr mascarpone, 7,5 dl pastinaakbouillon

Voor de bouillon : afsnijdsels en schil van de pastinaak, ½ blokje groentebouillon, 1 ajuin, 1 lt water.

1. De pastinaak goed wassen en schillen.
2. De schillen en de top van de pastinaak met de ajuin, de rozemarijn en het ½ groenteblokje zachtjes in een liter water gedurende 25 minuten laten koken. De bouillon zeven.
3. De geschilde pastinaak in kleine blokjes snijden. De blokjes 2 à 3 minuten in de bouillon zachtjes laten blancheren. Afgieten en de bouillon opvangen.
4. De sjalotten pellen en fijn snipperen.
5. De olijfolie warmen en de sjalotten fruiten, rijst bijvoegen en eventjes mee laten fruiten. Nu beetje bij beetje de bouillon bijvoegen. Na 15 à 17 minuten moet de rijst gaar zijn en de bouillon volledig in de rijst getrokken zijn. Na 12 minuten de pastinaakblokjes bijvoegen. Kruiden met peper.
6. De mascarpone en de boter onder de risotto roeren. Nu van het vuur de parmezaan er onder mengen. Indien nodig bijkruiden met peper en zout.