Overzicht van de aardappelgerechten

Aardappelgebakje met gedroogde tomaat en rozemarijn.

Aardappelgebak met spinazie.

Aardappel gepoft met mascarpone en kruiden.

Aardappelpannetje met puntpaprika en lente-ui.

Aardappel salade met coeur de boeuf tomaat en duinasperge.

Gegratineerde aardappelen met ajuin en spek.

Gevulde aardappelen met groene kool.

Gevulde aardappel met pancetta.

Gratin dauphinois met knolselder.

Gratin van aardappel, groene kool en gerookt spek.

Lauwe aardappelsalade met Griekse yoghurt.

Stoemp met snijbonen en witte bonen

Aardappelgebakje met gedroogde tomaat en rozemarijn.

Ingrediënten voor 10 stuks : 450 gr bloemige aardappelen, 2 eieren, 200 ml melk, 70 gr bloem, nootmuskaat, boter, 1 klp fijngehakte rozemarijn, 1 slp zongedroogde tomaten in kleine stukjes gesneden.

1. Schil de aardappelen, gaar koken, afgieten en fijn prakken met een stamper. Kruiden met zout, peper en nootmuskaat.
2. De eieren kloppen zoals voor een omelet, mengen met de bloem en de melk.
3. De aardappelen bij dit beslag voegen en goed mengen. De rozemarijn en de tomaten bijvoegen. Indien nodig bijkruiden
4. De oven verwarmen tot 185°.
5. Muffinvormpjes inwrijven met gesmolten boter en het beslag verdelen over de vormpjes.
6. Gedurende 20 minuten bakken in de oven.
7. Uit de oven halen en bestrooien met grof zeezout.

Om de gebakjes meer glans en kleur te geven kan men ze nog een opbakken in olijfolie.

Aardappelgebak met spinazie.

Ingrediënten voor 2 pers. : 500 gr aardappelen (bintjes), 50 gr geraspte gruyère, 50 gr boter, 1 ui,

1 ei, 200 gr spinazie, 1 teentje look, 150 gr mascarpone, zout, peper, nootmuskaat.

1. De spinazie wassen en in repen snijden. Laten uitlekken.
2. De ui en de look pellen en fijn snipperen. Fruiten in de boter. Kruiden met zout, peper en noot. Spinazie bijvoegen en 3 à 4 minuten laten slinken op hevig vuur.
3. De aardappelen wassen, schillen en raspen.
4. Oven verwarmen op 180°.
5. De aardappelen, gruyère, mascarpone en het losgeklopt ei bij de spinazie mengen. Nog even bijkruiden.
6. Bakvorm inboteren of bedekken met bakpapier. Het aardappelmengsel in de vorm gieten en 45 minuten in de oven plaatsen.
7. Na 15 minuten de oven verminderen op 170°.
8. 5 minuten wachten vooraleer het aardappelgebak te ontvormen.

Lekker met rood vlees.

Aardappel gepoft met mascarpone en kruiden.

Ingrediënten voor 4 middelgrote aardappelen : 250 gr mascarpone, 2 grote tomaten, 1 slp gehakte bladpeterselie, 1 slp gehakte basilicum, gerookte paprikapoeder, grof zout, cayennepeper.

1. De oven voorverwarmen op 200°.
2. De aardappelen wassen en wikkel ze nat in een stuk zilverpapier met een ½ klp grof zout. Plaats de aardappelen in een ovenvaste schotel en zet die 30 tot 40 minuten in de oven, naargelang de dikte van de aardappel.
3. De tomaten pellen, zaadjes uithalen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
4. Meng de mascarpone met de kruiden en de tomatenstukjes. Kruid met de gerookte paprikapoeder en de cayenne en wat grof zout.
5. De gare aardappelen uit het zilverpapier halen, in 2 snijden en de saus er tussen scheppen. Garneren met basilicumblaadjes.

Lekker met een stukje gebakken vlees, zoals ribbetjes of een varkenskotelet.

Aardappelpannetje met puntpaprika en lente-ui.

Ingrediënten voor 2 personen : 450 gr vastkokende aardappelen, 2 puntpaprika’s, 3 lente-ui, olijfolie, knoflookpoeder, grof zeezout, peper, rozemarijn.

1. De aardappelen schillen, wassen en in niet te grote stukken snijden. 10 minuten koken. Afgieten.
2. Het hoedje van de puntpaprika’s snijden, dan in de lengte in 2 snijden en de zaadjes uithalen. Wassen en in halve bogen snijden.
3. De lente-ui wassen en grof snijden.
4. De rozemarijn wassen en fijn snipperen.
5. Olijfolie in een pan verwarmen en de lente-ui met de puntpaprika aanbakken. De aardappelen bijvoegen en licht laten kleuren. Bestrooien met knoflook, rozemarijn en peper. Beetje water bijvoegen en met deksel 7 à 8 minuten zacht laten bakken. Indien de aardappelen nog niet gaar zijn nog enkele minuten verder laten bakken.
6. In een mooie schotel serveren en bestrooien met grof zout.

Aardappel salade met coeur de boeuf tomaat en duinasperge.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 coeur de boeuf tomaat, 6 duinasperges, 4 vastkokende aardappelen, 1 handvol postelein, 6 takjes koriander, 1 rode ui, 2 slp witte wijnazijn, 6 slp olijfolie of andere olie, mosterd, peper, zout.

1. De rode ui pellen en fijn snipperen. De vinaigrette maken met de olie, azijn, mosterd, peper en zout.
2. De asperges schillen, koken of steamen gedurende 12 à 14 minuten.
3. De aardappelen wassen en met de schil gaar koken. Pellen en in dikke plakken snijden. De helft van de vinaigrette over de aardappelen gieten.
4. De tomaat in fijne schijven snijden.
5. De postelein wassen.
6. Op een schotel de tomaten schikken. Daar op de asperges, de aardappelen en de postelein. Garneren met de koriander. Nog een beetje van de vinaigrette er over sprenkelen.

Lekker met een meuniere gebakken vis.

 

Gegratineerde aardappelen met ajuin en spek,

 

Ingrediënten voor 2 personen : 700 gr aardappelen, 2 ajuinen, 1 teentje look, 25 gr parmezaan, 75 gr spekreepjes, 40 gr kruidenkaas, 1 dl melk, 1 dl room, peper, zout, klontje boter.

1. Aardappelen schillen en wassen. De aardappelen in dunne schijfjes snijden.
2. De ajuin pellen en grof versnipperen.
3. De look fijn snipperen.
4. Oven voorverwarmen op 180°
5. Klontje boter smelten en de ui, de look fruiten samen met het spek, niet kleuren gedurende 5 minuten. De kruidenkaas bijvoegen en laten smelten. De melk en de room bijgieten en tot aan het kookpunt brengen.
6. De aardappelen bij het roommengsel voegen, kruiden met peper en zout en goed mengen.
7. Het aardappelmengsel in een ovenvaste schotel gieten. Bestrooien met parmezaan.
8. De schotel gedurende 45 à 55 minuten in de oven plaatsen. Na 20 minuten de oven verminderen op 165°.

Gevulde aardappelen met groene kool.

Ingrediënten voor 6 aardappelen : 6 middelgrote bloemige aardappelen, ¼ groene kool, 6 sneden spek, 1 slp mascarpone, zout, peper, nootmuskaat, olijfolie, 75 gr gemalen gruyère.

1. Oven voorverwarmen op 180°.
2. De aardappelen enkele keren inprikken en inwrijven met olijfolie. Gedurende ongeveer 45 minuten in de oven plaatsen. In de aardappel prikken om na te gaan of die gaar is. Hangt af van de dikte van de aardappel.
3. De buitenste bladeren van de groene kool verwijderen. De kool wassen en in repen snijden. In kokend zoutwater 10 minuten koken. Afgieten en spoelen onder koud water. De kool fijn hakken.
4. Het spek in fijne reepjes snijden en goed krokant bakken.
5. De aardappelen uit de oven nemen. Een kapje van de aardappel snijden en het binnenste van de aardappel uithalen. Dit fijnstampen en mengen met de mascarpone, de groene kool, het spek en 1 slp olijfolie. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
6. De aardappelen terug opvullen met het aardappelmengsel en bestrooien met de gruyère. Besprenkelen met olijfolie en het kapje er schuin opzetten.
7. De aardappelen gedurende 15 à 20 minuten in de oven plaatsen.

Gevulde aardappel met pancetta.

Ingrediënten voor 4 aardappelen : 4 sneetjes pancetta, 4 bloemige aardappelen, bieslook, 1 ei, klontje boter, 1 klp graanmosterd, 100 gr platte kaas.

1. De aardappelen wassen en in zoutwater gaar koken.
2. De pancetta in reepjes snijden en krokant bakken.
3. De bieslook fijn snijden.
4. De oven voorverwarmen op 170°.
5. Een kapje van de aardappelen snijden en de aardappelen met behulp van een klein lepeltje uithalen. De aardappelpulp fijn prakken en mengen met het ei, de pancetta, de bieslook, de graanmosterd en de platte kaas. Kruiden met peper en zout. De uitgeholde aardappelen terug opvullen en op iedere aardappel een klontje boter leggen. Het kapje ernaast leggen. De aardappelen gedurende 20 minuten in de oven plaatsen. De grill opzetten en nu nog 2 minuten grillen om een mooi korstje te verkrijgen.

Gratin dauphinois met knolselder.

Ingrediënten voor 4 pers. : 700 gr bloemige aardappelen, 350 gr knolselderpuree, selderijzout, 2 dl room, 1 dl melk, peper, zout, nootmuskaat.

1. Knolselderpuree maken : knolselder schillen, wassen, in stukken snijden en in zoutwater koken. Afgieten en in de blender fijnmixen. Kruiden met peper en zout.
2. Oven verwarmen op 180°.
3. De aardappelen schillen, wassen en in schijfjes snijden. De schijfjes mooi schikken in een vuurvaste schotel. De room met de melk en de knolselderpuree verwarmen. Kruiden met selderijzout, peper en zout. Dit over de aardappelen gieten en 45 minuten in de oven plaatsen. Nazien of de aardappelen gaar zijn.

Gratin van aardappel, groene kool en gerookt spek.

Ingrediënten voor 2 personen : 4 à 5 aardappelen, ¼ groene kool, 1 teentje look, 125 gr fijn gesneden spek, 1,5 dl room, 1,5 dl melk, nootmuskaat, peper en zout.

1. Aardappelen schillen, wassen en in schijfjes snijden van ongeveer 3 à 4 mm.
2. De groene kool wassen en in fijne reepjes snijden.
3. Het lookteentje pellen en fijn snipperen.
4. De spekblokjes even aanbakken samen met de look en laten uitlekken.
5. De room, melk, nootmuskaat, peper en zout mengen.
6. De oven voorverwarmen op 180°.
7. De ½ van de aardappelschijfjes in een geboterde ovenvaste schotel schikken, daarop het spek en de groene kool en nu de laatste laag aardappelschijfjes. Nu het melkmengsel over de aardappelen gieten. De schotel gedurende 1 uur in de oven plaatsen. Indien de aardappelen teveel kleuren, afdekken met alu folie. Controleren of de aardappelen gaar zijn en indien nodig nog wat langer in de oven laten bakken.

Lekker met gebraden wild.

Lauwe aardappelsalade met Griekse yoghurt.

Ingrediënten voor 2 pers. : 4 grote of 6 kleine aardappelen, 2 tomaten, ½ komkommer, 1 slp Griekse yoghurt, 1 klp mosterd, 1 klp gehakte munt, sap van ½ limoen, 3 slp olijfolie, 1 klp gehakte bieslook, ½ rode ui, 1 handvol veldsla, peper, zout.

1. De aardappelen koken in de schil. Pellen en in dikke plakken snijden.
2. De tomaten monderen, pellen, en in 8 snijden.
3. De komkommer in de lengte in 2 snijden. Zaadjes uithalen en in kleine blokjes snijden.
4. De rode ui pellen en fijn snijden.
5. De dressing maken : de Griekse yoghurt mengen met de mosterd, de olie, het limoensap, de rode ui, de munt, de bieslook, peper en zout.
6. De veldsla wassen.
7. De aardappelen schikken in een kom en wat dressing over verdelen. Garneren met de komkommer, tomaat en veldsla.

Lekker met gebakken vlees , vis of kip.

Stoemp met snijbonen en witte bonen

Stoemp met snijbonen en witte bonen
(In Nederland noemen ze dat blote billetjes in het gras)

Ingrediënten voor 2 personen : 600 gr bloemige aardappelen, 250 gr snijbonen, 1 blik van 400 gr witte bonen, 1 scheut melk, 1 klontje boter, zout, peper.

1. De snijbonen wassen en schuin overlangs versnijden in reepjes van 2cm. In kokend zoutwater doen en 10 minuten laten garen. Afgieten.
2. De witte bonen spoelen.
3. Aardappelen schillen. Gaar koken en afgieten. Op het vuur stampen, boter en melk bijvoegen en goed omroeren. Kruiden met peper en zout. Snijbonen en witte bonen bij de puree doen en goed mengen. Eventjes terug goed opwarmen.

Heel lekker met rookworst.