Overzicht van lichte lunch

Allerlei

Bladerdeegje met Coulommiers kaas, witloof en spek.

Pizza

Pizza met lunchworst.

Pizza met Prosciutto, tallegio en bloemkool.

Quiches

Quiche met asperges, ham en mascarpone.

Quiche met Philadelphia kruidenkaas, witloof en gekookte ham.

Witlooftaart met garnaaltjes en champignons.

Wraps

Wraps met brie, spek en champignons.

Wrap met gerookte makreel.

Wraps met sardines en groentjes.

 

Bladerdeegje met Coulommiers kaas, witloof en spek.

Ingrediënten voor 2 stuks : 4 bladerdeegrondjes van diameter 16 cm, 1 stronk witloof, 40 gr gerookt spek, 1 kleine ui, 4 sneden Coulommiers kaas, 1 ei, tijm, honing, olijfolie, peper en zout.

Het witloof wassen, in de lengte in 2 snijden, harde gedeelte uithalen en het witloof in fijne reepjes snijden.
De ui pellen en fijn snipperen.
1 slp olijfolie warmen, spek en ui fruiten, witloof toevoegen, kruiden met peper, zout en tijm. 4 à 5 minuten fruiten, nu en dan omroeren. Het witloofmengsel laten afkoelen.
De oven voorverwarmen op 190°.
De boord van de bladerdeegjes op ongeveer 1cm nat maken. Het witloofmengsel over 2 bladerdeeg rondjes in het midden leggen. Nu de kaas er over verdelen en er enkele druppeltjes honing op sprenkelen. Daarop de andere 2 bladerdeegjes plaatsen met de 2 natte randen op elkaar, maar toch 0,5 cm van de boord blijven. Nu deze 0,5 cm omvouwen zodanig dat men geen lekken kan hebben in de sluiting. Met behulp van een vork mooie print maken op de sluitingnaad.
De dooier met een heel klein beetje water loskloppen en het bladerdeeg er mee inwrijven.
Dit 20 à 25 minuten in de oven plaatsen.

Tip : lekker met een slaatje.

Pizza met lunchworst.

Ingrediënten voor 1 pizza : 1 pizzabodem, 100 gr lunchworst, 4 slp passata, 1 slp geraspte mozzarella, ½ verse mozzarella, ¼ broccoli, 3 kerstomaten, 3 champignons, oregano, chilivlokken.

1. De lunchworst versnijden in plakken van 3 à 4 mm.
2. De broccoli in roosjes verdelen, wassen en 3 à 4 minuten blancheren.
3. De kerstomaten in 2 snijden.
4. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
5. De verse mozzarellla in stukjes snijden.
6. De oven voorverwarmen op 200°.
7. De pizzabodem bestrijken met de passata en 1 cm van de boord blijven.
8. Verder bedekken met de broccoli, de champignons, de kerstomaten, de verse mozzarella en tenslotte de lunchworst. Bestrooien met de oregano en de geraspte mozzarella. Kruiden met de chilivlokken.
9. In de oven bakken gedurende 10 à 12 minuten.

Pizza met Prosciutto, tallegio en bloemkool.

Ingrediënten voor 2 pizza’s : 2 pizzabodems, 140 grTallegio, 2 eieren, 6 slp passata, 4 grote champignons, 2 klp kappertjes, 6 dunne sneden Prosciutto, ¼ bloemkool, 1 slp gemengd fijngesneden rozemarijn en verse oregano, olijfolie,

1. Oven verwarmen op 210°.
2. De champignons borstelen en in fijne schijfjes snijden.
3. De bloemkool wassen en in roosjes verdelen en de roosjes in heel fijne schijfjes snijden.
4. De tallegio in dunne sneetjes snijden.
5. De pizzabodems op een met olijfolie ingevette bakplaat of speciale pizzaplaat leggen.
6. De pizzabodems inwrijven met de passata, beleggen met de in stukken gesneden ham en de rest van de ingrediënten verdelen over de 2 bodems. In het midden van de pizza de eieren breken.
7. De pizza’s gedurende 14 à 16 minuten bakken.

Geweldige tip gekregen
De Prosciutto op de pizza leggen wanneer men die uit de oven neemt en het eitje halverwege het bakken er op doen. Het eitje is dan nog mooi lopend.

Quiche met asperges, ham en mascarpone.

Ingrediënten voor 1 quiche : 1 vierkant bladerdeeg, 8 asperges, 250 gr gekookte ham, 4 eieren, 1,5 dl room, 1,5 dl melk, 150 gr mascarpone, 2 slp gehakte platte peterselie, 50 gr geraspte parmezaan.

1. Oven verwarmen op 180°.
2. Deeg met bakpapier in de vorm doen. Boven op het deeg nog een blad bakpapier doen en dit bedekken met bakparels of droge bonen. Het deeg gedurende 15 minuten blind bakken. Het deeg uit de oven halen. De bakparels verwijderen en het deeg laten afkoelen.
3. Asperges schillen, harde gedeelte onderaan afbreken en de asperges gedurende 15 minuten koken of stomen.
4. Ham in reepjes snijden.
5. De eieren loskloppen en mengen met de mascarpone, de room, de melk, peterselie, parmezaan, peper en zout
6. Op het deeg de asperges schikken en erboven de stukjes ham leggen. Nu het eiermengsel er op gieten en dit gedurende 15 minuten in de oven plaatsen, de oven minderen tot 160° en nog 25 minuten bakken.
7. Lekker met een slaatje.

Quiche met Philadelphia kruidenkaas, witloof en gekookte ham.

Ingrediënten : 1 bladerdeeg, 3 witloof, klontje boter, peper, zout, 14 trostomaten, enkele takjes bladpeterselie, 150 gr Philadelphia kaas met look en kruiden, 4 eieren, 250 gr gekookte ham, 2 dl melk, 2 dl room.

1. Verwarm de oven voor op 180°.
2. Het bladerdeeg met het boterpapier in een vorm doen en 12 minuten blind bakken. Uit de oven halen en laten afkoelen.
3. Het witloof wassen, het harde gedeelte verwijderen en in grote stukken snijden. Klontje boter smelten en het witloof bakken gedurende 15 minuten. Geen water toevoegen. Wanneer het witloof gaar is en moest er toch nog enig vocht in het witloof zijn, dit in een vergiet goed laten uitlekken.
4. De trostomaten wassen en in 2 snijden.
5. De blaadjes van de stengels van de bladpeterselie halen en fijnhakken.
6. De gekookten ham in stukjes snijden.
7. De eieren mengen met de room, de melk en de kaas. Kruiden met peper en zout.
8. In de voorgebakken taartvorm het witloof schikken. Daarop de ham, de kerstomaten en we bestrooien dit met de peterselie. Nu voorzichtig het eiermengsel er over gieten.
9. De quiche 35 à 40 minuten in de oven plaatsen. Indien de quiche te bruin wordt de oven verminderen naar 165°.
10. Uit de oven nemen, 5 minuten laten afkoelen en uit de vorm nemen.
11. Lekker met een slaatje van wortelen en veldsla.

Witlooftaart met garnaaltjes en champignons.

Ingrediënten voor 2 pers. : 1 vel bladerdeeg, 4 stronken witloof, 100 gr grijze garnalen, 200 gr champignons, klontje boter, enkele takjes platte peterselie, 4 eieren, 2 dl room, 2 dl melk, 70 gr blauwe kaas, 6 ansjovisfilets, peper, zout.

1. Oven voorverwarmen op 180°.
2. Een taartvorm invetten en bebloemen. Leg het bladerdeeg in de taartvorm, prik er met een vork gaatjes in.
3. Reinig het witloof en snij in de lengte in 4.
4. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
5. De platte peterselie wassen en fijn snijden.
6. Boter smelten en het witloof beetgaar bakken. Goed laten uitlekken.
7. De champignons in een beetje boter bakken.
8. Klop de eieren met de room, de melk en de peterselie. Kruiden met peper en zout.
9. Leg op het deeg de champignons, het witloof, de garnalen, de ansjovis en overgiet met het eiermengsel. Verdeel er de verbrokkelde kaas over.
10. Bak de taart gedurende 25 à 30 minuten.

Wraps met brie, spek en champignons.

Ingrediënten : 8 kleine of 4 grote wraps, 250 gr champignons, 125 gr spek, 1 teentje look, 1 slp gehakte bladpeterselie, 150 gr brie, 1 rode ui, olijfolie.

1. De ui en de look pellen, fijn snipperen.
2. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
3. Een beetje olijfolie warmen, ui en look fruiten, spek bijvoegen en champignons, dit alles gedurende 4 à 5 minuten bakken. Peterselie bijvoegen.
4. Brie versnijden in repen van 4 à 5 mm.
5. Oven verwarmen op 180°.
6. De wraps lichtjes opwarmen en beleggen met het champignonmengsel. Een reepje brie erboven leggen en de wrap dichtvouwen.
7. Bakpapier op een rooster leggen en daar de gevouwen wraps op schikken. Gedurende 10 minuten in de oven plaatsen.
8. De wraps overlangs in 2 snijden en schikken op een bord.

Wrap met gerookte makreel.

Ingrediënten voor 3 wraps : 1 gerookte makreel, 75 gr kruidenkaas, 1 handvol salade, 1 appel, 

½ komkommer, 1 slp kappertjes, olijfolie, peper.

1. De makreel opkuisen en in stukjes snijden.
2. De appel schillen, klokhuis verwijderen en in fijne reepjes snijden.
3. De komkommer schillen en in heel dunne plakken versnijden.
4. De wraps lichtjes opwarmen. Insmeren met de kruidenkaas, dan de salade er op verdelen, dan de appel, komkommer, makreel en kappertjes. Bestrooien met peper en besprenkelen met olijfolie.
5. De wrap niet te strak oprollen en in huishoudfolie draaien. ½ uur in de koelkast leggen.
6. De folie verwijderen en schuin in 2 snijden.
7. Op een bord schikken en eventueel wat balsamicocreme bij serveren.

Wraps met sardines en groentjes.

Ingrediënten voor 3 wraps : 12 tal groene boontjes, 4 radijzen, 1 grote tomaat, 1/3 komkommer, 1 klp gehakte bieslook, 1 klp gehakte platte peterselie, 2 slp yoghurt, 160 gr uitgelekte sardines, 1 slp mayonaise, citroensap, peper en zout, 3 grote of 6 kleine wraps.

1. De boontjes kuisen en in kokend zoutwater gedurende 8 à 10 minuten garen. Direkt onder koud water spoelen.
2. De tomaat monderen, pellen, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
3. De radijzen wassen en in kleine blokjes snijden.
4. De komkommer schillen, in de lengte in 2 snijden, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
5. De groenten, peterselie, bieslook en sardines goed mengen. De yoghurt, mayonaise, citroensap, peper en zout mengen en bij het sardinemengsel roeren.
6. De wraps lichtjes verwarmen om het oprollen te vergemakkelijken. De wraps opvullen met deze mengeling en daarop enkele boontjes schikken en oprollen. Indien nodig met een prikker vastzetten. De wraps in 2 snijden.
7. De wraps mooi schikken op een bord.