Overzicht van de zalmrecepten

Zalm diabolique met spaghetti.

Zalmgratin met venkelpuree.

Zalm met erwtjesrisotto en asperges.

Zalm met groene kool (savooie) en kastanjechampignons.

Zalm met stoofpotje van rijst en mosselen.

 

 

Zalm diabolique met spaghetti.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr zalm in blokjes gesneden, 1 sjalot, 1 wortel, ½ rode paprika, 1 teentje look, ½ a 1 klp sambal oelek, 1 slp gehakte dragon, 400 gr tomatenblokjes in blik, 1 slp tomatenpuree, 250 ml room, 50 ml witte wijn, 2 dl visfumet, 1 slp ketchup, olijfolie, cayennepeper, zout.

1. De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat van het kookvocht bijhouden.
2. De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
3. De wortel en de paprika schillen en in kleine blokjes snijden.
4. De olijfolie verwarmen in een antikleefpan en de stukjes zalm aanbakken. Kruiden met cayennepeper en zout.
5. In een sauteuse olijfolie verwarmen en de sjalot en de look fruiten, de paprika en de wortel bijvoegen en eventjes aanstoven. Blussen met de wijn en de visfumet en aan de kook brengen.
6. De tomatenblokjes, tomatenpuree, sambal oelek, ketchup en room toevoegen. 7 à 8 minuten laten inkoken, kruiden met de dragon, zout en cayennepeper volgens smaak.
7. Doe de spaghetti bij de saus en goed omroeren. Indien nodig wat kookvocht van de spaghetti bijvoegen. Nu de zalm erboven leggen.
8. Opdienen in diepe borden.

Zalmgratin met venkelpuree.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 zalmhaasjes van 175 gr, 1 venkel, 200 gr tapas tomaten, 600 gr aardappelen, 3 dl melk, 100 gr geraspte mozzarella, 30 gr bloem, 1 slp zure room, 1 ei, 1 klp tomatenpuree, 30 gr bloem, 1 slp Provençaalse kruiden, nootmuskaat, olijfolie, peper en zout.

1. Aardappelen schillen, in stukken snijden, koken, afgieten. Pureren, zure room en ei onder mengen. Kruiden met nootmuskaat, peper en zout.
2. De venkel door midden snijden. Het harde gedeelte verwijderen, alsook de dikke draden. De venkel in fijne reepjes snijden. 1 slp olijfolie verwarmen en de venkelreepjes stoven gedurende 12 à 14 minuten. Kruiden met peper en zout. Indien nodig beetje water bijvoegen. De gare venkel mengen met de aardappelpuree.
3. De tomaten in 2 snijden en kruiden met Provençaalse kruiden.
4. De oven voorverwarmen op 180°C.
5. Smelt 30 gr boter en voeg de bloem en de tomatenpuree toe, goed roeren laten drogen, de melk bijgieten al roerend tot men een mooie, gladde saus heeft. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de geraspte mozzarella toe en laat die mooi smelten in de saus.
6. Giet ongeveer 1cm saus in een ovenvaste schotel. Schik daarop de zalmhaasjes, kruid met peper en zout. Leg rond de zalm de tomaatjes. Overgiet met de rest van de saus. Verdeel er de venkelpuree over. Enkele kleine klontjes boter over de venkelpuree verdelen.
7. Bak 20 à 25 minuten in de oven en schakel dan de ovengrill aan om een mooi korstje te bekomen.

Zalm met erwtjesrisotto en asperges.

Ingrediënten voor 2 personen : 6 asperges, 2 stukken zalm van 180 gr, 175 gr erwtjes (diepvries), 200 gr risotto rijst, 1 slp olijfolie, 1 kleine ui, 7,5 dl groentebouillon, 30 gr parmezaan, 40 gr boter, 1 mespunt saffraan, facultatief zwart zout en viooltjes.

1. Pel en snipper de ui fijn.
2. Asperges wassen en schillen. Gaar koken of stomen. De asperges in 4 stukken snijden.
3. Warm de olijfolie en fruit de ui glazig. Doe de rijst erbij en bak lichtjes aan zonder kleuren. Giet er de groentebouillon beetje bij beetje bij. Na 7 minuten de erwtjes bijvoegen. Na ongeveer 15 à 17 minuten zal de rijst gaar zijn. Nu van het vuur de parmezaan en de boter er onder roeren.
4. Kleur de zalm in schuimende boter en laat hem verder op zacht vuur garen. De zalm niet volledig uitbakken anders is de vis te droog. Kruiden met peper en zout.
5. In een diep bord wat risotto met de asperges schikken. De zalm op de risotto doen.
6. Facultatief garneren met zwart zout en een viooltje.

Zalm met groene kool (savooie) en kastanjechampignons.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 stukken zalmhaasje, elk 175 gr, sap van ½ citroen, 1/3 groene kool, 250 gr kastanjechampignons, 1 klp gedroogde oregano, 185 gr roomkaas met kruiden, 2 slp gehakte peterselie, 225 gr pasta (caserecce of penne), 2,5 dl pastavocht, olijfolie, peper, zout.

1. Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af en hou
2,5 dl kookvocht apart.
2. Verwijder de buitenste bladeren van de groene kool alsook de donkerste groene gedeelten van de bladeren en de dikke nerven. Snij de groene kool in repen van 1 cm. Blancheer de kool gedurende 7 à 8 minuten en spoel die direct onder koud water. Laten uitlekken.
3. Borstel de champignons en snij die in niet te dunne plakken.
4. Warm de olijfolie in een sauteerpan en bak de champignons. Voeg er de groene kool en de pasta bij. Meng alles goed door mekaar. Kruid met peper, zout en de oregano. Voeg de roomkaas, het citroensap en het pastavocht toe en roer alles goed om. Laat dit alles een
2 minuten zachtjes koken en voeg de peterselie toe.
5. Bak de zalm in olijfolie aan beide kanten mooi goudbruin. Het midden mag nog half gaar zijn, anders wordt de zalm te droog.

Zalm met stoofpotje van rijst en mosselen.

Ingrediënten voor 2 pers; : 200 gr zalm in 8 verdeeld, 700 gr mosselen, 1 groene selderstengel of lavas, 1 ui, 140 gr rijst, 75 gr diepvries erwtjes, 1 kleine courgette, 1 kleine ui, 1 teentje look, 30 gr geraspte parmezaan, 1 blik van 400 gr tomatenstukjes, 3 dl groentenbouillon, 1,5 dl mosselsap, cayennepeper, 1 capsule saffraan, olijfolie, zout.

1. De mosselen reinigen en wassen.
2. De courgette wassen, topjes afsnijden. In de lengte in 2 snijden en de zaadjes uithalen. De courgette in blokjes snijden.
3. De ui en de look pellen en fijn snipperen.
4. Olijfolie warmen in een sauteuse. Fijngesnipperde look en ui bijvoegen en laten fruiten. Rijst bijvoegen en goed roeren. Saffraan en cayennepeper over strooien, tomatenblokjes en bouillon bijgieten. Aan de kook brengen, vuur minderen en met deksel 20 minuten zacht laten garen.
5. Ondertussen de mosselen koken met de selder en de ui. Kruiden met peper en zout. De mosselen uit de schelp nemen en er een 10 tal in de schelp over houden. Het mosselsap zeven.
6. Na een 20 tal minuten de courgettes en de erwtjes en het mosselsap bij de rijst doen. Na nog eens 5 minuten de zalmstukjes op de rijst schikken en met deksel nogmaals 5 minuten laten garen.
7. Nu de mosselen onder de rijst roeren en de schotel garneren met de mosselen in de schelp en de geraspte parmezaan.
8. De gaartijd van de rijst kan schommelen dus toch maar eventjes nazien.