Overzicht van de varkensvlees recepten

Ardeens varkenshaasje met Mediterraanse groenten.

Gerookt varkensgebraad, wortels en mosterdsaus.

Varkensgebraad “Seigneur de Vidaigne” met lente-ui, en wortelen.

Varkenshaasje met gorgonzola saus en spruitjesstoemp.

Varkensoester met tijm, honing en tomaat.

Varkensschenkel met spitskool.

Varkenswangetjes met gueuze en gesmolten aardappel.

Varkenswangetjes met lentegroenten.

Ardeens varkenshaasje met Mediterraanse groenten.

Ingrediënten voor 2 pers. : 400 gr Ardeens varkenshaasje, klontje boter, peper, zout.

Voor de groentenschotel : 3 tomaten, 1 aubergine, 1 courgette, 125 gr feta, 1 handvol wilde tijm of gewone tijm, 1 slp pijnboompitten, olijfolie, zeezout, peper,.

1. Oven voorverwarmen op 180°.
2. Spoel de aubergine. Snij die in ronde plakken van 0,5 cm. Bestrooi ze aan beide zijden met zeezout en leg ze tussen keukenpapier. Plaats er een plank op en laat ze een 15 tal minuten trekken om het vocht te verwijderen. Wrij er het zout af met keukenpapier.
3. Spoel de tomaten en courgetten en snij ze in plakken van 0,5 cm.
4. Snij de feta in plakken.
5. Vet een ovenschotel in met olijfolie en schik er de tijm in. Leg de groenten en de feta dakpansgewijs boven de tijm. Strooi er de pijnboompitten over en besprenkel met nog wat olijfolie. Kruid met peper. Plaats dit 40 minuten in de oven.
6. Kleur de boter en bruin het varkenshaasje aan alle kanten mooi bruin. Plaats het varkenshaasje de laatste 15 minuten bij de groentenschotel in de oven.

Lekker met aardappelen in zoutkorst
Recept : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 aardappelen

Gerookt varkensgebraad, wortels en mosterdsaus.

Ingrediënten voor 2 pers. : 400 gr gerookt varkensgebraad, 400 gr wortels, 12 zilveruitjes, 1 klp graanmosterd, 2 dl bruine fond, boter, zout, peper, tijm, laurier, klontje boter

1. Oven voorverwarmen op 180°.
2. Bak het varkensgebraad aan alle kanten mooi bruin in een klontje boter. Zilveruitjes er bij leggen en de bruine fond er bij gieten. Verder bakken in de oven gedurende 35 minuten.
3. De wortelen schillen en in schijfjes snijden. Klontje boter smelten, de wortelen er bij doen en op zacht vuur laten garen. Laurier, tijm, peper, zout bijdoen en indien nodig een beetje water.
4. Het vlees uit de oven halen, wat laten rusten. Ondertussen de saus afwerken. De graanmosterd en een beetje boter bij de vleesjus kloppen.
5. Het vlees in plakken snijden.
6. Op een bord enkele plakken vlees schikken met de wortelen en de zilveruitjes.

Lekker met gebakken aardappelen.

 

Varkensgebraad “Seigneur de Vidaigne” met lente-ui, en wortelen.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr varkensgebraad (ik heb gekozen voor het r as Seigneur de Vidaigne), 1 bos lengte-ui, 1 teentje look, ½ cm geraspte gember, 2 klp honing, 1 dl witte wijn, 1 dl water, klontje boter, 1 mespunt kurkuma, ½ klp curry, peper en zout, 4 à 5 wortels, 1 slp gehakte peterselie.

1. Verwarm de oven voor op 160°.
2. Het vlees kruiden met peper en zout. Boter kleuren en het vlees aanbakken aan alle kanten. Het vlees 25 à 30 minuten in de oven plaatsen.
3. De lente-ui schoonmaken en versnijden in ringen. De look pellen en fijn snipperen.
4. Klontje boter smelten en de lente-ui roerbakken met de gember en de look gedurende 2 à 3 minuten. Bestrooien met de kurkuma en de curry. De honing bijvoegen en blussen met de witte wijn en het water. Nog 3 à 4 minuten laten sudderen. Bijkruiden met zout en peper indien nodig.
5. De wortelen schillen en in blokjes snijden. De wortelen 3 minuten blancheren. Afgieten en met koud water besproeien. Klontje boter smelten, wortelen bijdoen, en 1 cm water bijvoegen, alsook 1 klp honing. Kruiden met peper en zout. Gedurende 8 à 12 minuten garen. Bestrooien met peterselie.
6. Het vlees uit de oven nemen en 2 minuten laten rusten onder alu folie. In plakken snijden en opdienen met de lente–uitjes, de wortels en gebakken aardappelen.

Varkenshaasje met gorgonzola saus en spruitjesstoemp.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 varkenshaasje van 400 gr, 20 gr bloem, 20 gr boter, 2 dl melk, 1 dl room, sap van ¼ citroen, 80 gr gorgonzola, olijfolie.

Voor de puree : 300 gr bloemige aardappelen, 300 gr spruitjes, melk, 1 slp geraspte parmezaan, 1slp paneermeel, klontje boter, nootmuskaat, peper en zout.

1. Verwijder de beschadigde bladeren van de spruitjes en maak onderaan kruiselings een insnijding. Was ze en gaar ze in kokend zoutwater. Afgieten en afspoelen met koud water.
2. Oven voorverwarmen op 180°.
3. Aardappelen schillen en koken in zoutwater. Afgieten en samen met de spruitjes, de melk en de boter stampen tot een stoemp. Kruiden met peper, zout, nootmuskaat.
4. Schep de stoemp in een ingevette ovenschaal. Bestrooi met parmezaan, paneermeel en enkele klontjes boter.
5. Het varkenshaasje aanbakken in de olijfolie. Kruiden met peper en zout. Verder afbakken in de oven gedurende 15 minuten. Plaats de schaal stoemp ook in de oven zodat hij een mooi bruin korstje krijgt.
6. Voor de saus smelt de boter en strooi de bloem erbij. Goed glad roeren en eventjes laten bakken. Melk bijgieten en roeren tot ze indikt. Nu de room en de verbrokkelde kaas bij de saus doen. Kruiden met het citroensap, peper en zout. Tot aan het kookpunt laten koken en eventjes mixen om ze extra luchtig te maken.
7. Het vlees in dikke plakken versnijden. Serveren met de saus en de spruitjesstoemp.

Varkensoester met tijm, honing en tomaat.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 varkensoesters van 175 gr, klontje boter, 1 kleine ui, peper, zout, 2 dl bruine fond, 1 slp honing, 5 takjes tijm, 1 tomaat, 300 gr groene bonen.

1. De topjes van de groene bonen afbreken en nazien op draden. Wassen en in kokend water beetgaar koken. Spoelen onder ijskoud water.
2. De ui pellen en fijn snipperen. In beetje boter stoven, na 3 minuten de boontjes bijvoegen en 2 minuten stoven. Kruiden met peper en zout.
3. De tomaat monderen, de zaadjes uithalen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
4. De varkensoesters aan beide kanten mooi bruin bakken in klontje boter. Kruiden met peper en zout. Het vlees uit de pan nemen. De pan deglaceren met de bruine fond, de honing en de tijm. 5 Minuten laten inkoken en het vlees en de tomaten bijvoegen. Nog 2 à 3 minuten zachtjes laten pruttelen.

Lekker met gebakken aardappelen.

Varkensschenkel met spitskool.

Ingrediënten voor 2 personen : 600 gr varkensschenkel, 1 slp bloem, 1 ui, 1 wortel, 1 blik gepelde tomaten, 2 dl rode wijn, 1 teentje look, 1 dl water, 2 blaadjes laurier, 1 kaneelstok, 1 kruidnagel, 3 jeneverbessen, 6 zwarte peperbollen, schil van ¼ appelsien, ½ spitskool, 5 bloemige aardappelen, melk, boter.

1. De ui en de look pellen. Fijn snijden.
2. De wortel schillen en in blokjes snijden.
3. De laurier, kaneelstok, kruidnagel, zwarte peper, jenever bessen, appelsienschil in een theezakje of koffiefilter doen en samen binden.
4. Oven voorverwarmen op 150°.
5. Klontje boter smelten. De schenkels licht bebloemen en mooi aankleuren. Kruiden met peper en zout. Uit de pan nemen en in een ovenvaste pot schikken. In dezelfde pan waar de schenkels in gekleurd zijn, opnieuw een klontje boter smelten en de ui, look en wortel fruiten. Dit bij de schenkels in de pot doen.
6. De pan deglaceren met de rode wijn en het water. Dit op de schenkels gieten en het specerijenzakje in de pot doen. De pot gedurende 90 à 120 minuten in de oven plaatsen. De schenkels moeten heel zacht zijn.
7. De spitskool wassen en in hele fijne reepjes snijden. In kokend water 15 à 18 minuten zacht koken. Afgieten en laten uitlekken.
8. De aardappelen schillen en in stukken snijden. Koken en fijn stampen. Klontje boter en melk bijvoegen tot men een smeuïge puree heeft. Kruiden met peper en zout en de spitskool er onder mengen.
9. Op een bord 2 schenkels schikken en er langs een lepel spitskoolpuree.

Varkenswangetjes met gueuze en gesmolten aardappel.

Ingrediënten voor 2 personen : ½ kg opgekuiste wangetjes (te vragen aan de beenhouwer), 37,5 cl gueuze, 1 ajuin, 1 dl bruine fond, 2 dl kippenbouillon, 6 vastkokende aardappelen, 1 slp witte wijnazijn, 1 klp bruine suiker, 1 slp mosterd, 1 snede peperkoek, tijm, laurier, peper en zout, klontje boter.

1. De ajuin fijn snijden. In een pot de ajuin aanstoven in klontje boter. Wanneer die licht bruin is bestrooien met de bruine suiker en karameliseren. Blussen met de witte wijnazijn.
2. In een andere braadpan de wangetjes aankleuren, kruiden met peper en zout en vervolgens toevoegen aan de ajuinen samen met de bruine fond. Nu de gueuze, de tijm, laurier en de peperkoek ingewreven met mosterd toevoegen aan het vlees. Dit alles zachtjes laten pruttelen gedurende 1,30 uur à 1,45 uur.
3. Voor de aardappelen : Oven voorverwarmen op 180°.
4. Schillen en in stukjes snijden. In een ovenschotel plaatsen en overgieten met de kippenbouillon, enkele kleine klontjes boter op doen, tijm, laurier en bedekken met een boterpapier. Dit ongeveer 1 uur in de oven plaatsen. Het vocht moet praktisch uitgekookt zijn.

Lekker met witloofsalade.

Varkenswangetjes met lentegroenten.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr varkenswangetjes, 1 wortel, 1 rode ui, 1 teentje look, tijm, rozemarijn, laurier, boter, peper en zout, 4 dl groentenbouillon, 1 dl witte wijn, 1 slp bloem, 1 klp graanmosterd, 1 klp honing.

Voor de garnituur : 6 asperges, 4 wortels met loof, 6 radijzen, boter, peper en zout, bladpeterselie, tijm

1. De wangetjes in mooie stukken versnijden.
2. De rode ui en de look pellen. De wortel schillen. Al deze groenten grof snijden.
3. De tijm, laurier en rozemarijn samenbinden tot een kruidentuiltje.
4. De oven voorverwarmen op 140°.
5. In een pan de boter smelten en de wangen mooi aan alle kanten bruin bakken, samen met de grof gesneden groenten. Kruiden met peper en zout. De wangen met de bloem bestrooien en dit goed mengen en de bloem lichtjes laten bakken. Het vlees en de groenten in een ovenvaste pot doen. In de pan de witte wijn en de bouillon gieten en goed laten opkoken en de aanbaksels goed losroeren. Deze jus door een zeef bij het vlees doen. Nu ook het kruidentuiltje bijvoegen.
6. De pot gedurende 1 uur à 1 uur 15 minuten in de oven plaatsen.
7. De asperges schillen en op ongeveer 10 cm afsnijden. De rest van de asperge in ringetjes snijden. De asperge toppen met een klontje boter en een bodempje water gedurende 8 à 10 minuten zacht laten garen.
8. De wortels schillen, loof verwijderen maar ongeveer 1,5 cm aanlaten, op dezelfde lengte van de asperge afsnijden en de rest ook in ringetjes snijden. De wortels met een klontje boter, beetje water, peper, zout en tijm gedurende 12 à 15 minuten garen.
9. De asperge- en wortelringetjes samen laten garen met een klontje boter en een beetje water, peper en zout.
10. De radijzen wassen, loof afsnijden maar ook ongeveer 1,5 cm aanlaten. Bakken in boter met een beetje water gedurende 10 minuten. De radijzen moeten zacht zijn. Kruiden met peper en zout.
11. De pot uit de oven nemen. Het vlees uit de pot halen en de saus zeven. De graanmosterd en de honing bij de saus doen en even laten opkoken. Het vlees bij de saus doen en alsook de asperge en wortel ringetjes.
12. Op een bord de wangetjes schikken. Garneren met de groenten, saus en gehakte bladpeterselie.

Lekker met frietjes, kroketten en zelfs puree.