Overzicht van de groenten gerechten Q tot Z

Rode bieten

Rode bietenpuree.

Spruiten

Gegratineerde spruiten en knolselder stamppot.

Tomaten

Gegratineerde tomaat met spinazie.

Witloof

Witloof gebakken in de oven met spek, tijm en oregano.

Witte Bonen

Witte bonen salade met kerstomaten.

Rode bietenpuree.

Ingrediënten voor 2 pers. : 500 gr aardappelen (bintjes), 1 grote rode biet, 1 rode ui, 1,5 dl Griekse yoghurt, 1 klontje boter, peper, zout, noot muskaat, 1 slp gehakte peterselie,

1. Schil de aardappelen en kook ze in zoutwater. Giet ze af en plet ze niet te fijn.
2. De rode biet wassen, gaar koken en pellen of koop 1 grote gaargekookte rode biet. Pureer ze fijn.
3. Snipper de rode ui en fruit die gaar in de boter. Strooi er de peterselie over.
4. Vermeng de aardappelen met de rode ui en de rode biet. Meng er de yoghurt onder. Breng op smaak met zout, peper en noot muskaat.

Gegratineerde spruiten en knolselder stamppot.

Ingrediënten voor 2 pers. : ½ knolselder, bloemige aardappelen (zelfde gewicht als knolselder), 350 gr spruiten, 1 dl melk, 25 gr boter, 100 geraspte kaas, peper, zout, nootmuskaat.

1. Aardappelen en de knolselder schillen, wassen en in gelijke stukken snijden. Koken in zoutwater. Afgieten en grof stampen, mengen met de melk en de boter.
2. Het onderste gedeelte van de spruiten afsnijden en volgens de grootte in 2 of in 4 snijden. In kokend zoutwater 5 minuten blancheren. Afgieten en spoelen onder ijskoud water. Uitlekken en mengen met het aardappelmengsel. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
3. Oven voorverwarmen op 180°.
4. Een ovenvaste schaal inwrijven met boter en de stamppot er in doen. Glad strijken en bestrooien met de kaas.
5. Gedurende 25 minuten in de oven plaatsen.

Gegratineerde tomaat met spinazie.

Ingrediënten voor 4 tomaten : 4 tomaten, 250 gr spinazie, 50 gr geraspte gruyère, 1 teentje look, olijfolie, klontje boter, natriumbicarbonaat, 1 slp paneermeel.

Voor de bechamel : 20 gr boter, 20 gr bloem, 25 cl melk, citroensap, peper, zout.

1. Bechamel bereiden : smelt de boter, bloem bijvoegen en eventjes laten bakken zonder kleuren, de melk bijvoegen en roeren tot een gladde saus. Beetje citroensap bijdoen alsook peper en zout.
2. Spinazie wassen en in kokend water met bicarbonaat (om de kleur te fixeren) 5 minuten blancheren. In een zeef afgieten en direct met koud water afspoelen. Goed uitduwen om zoveel mogelijk vocht uit de spinazie te verwijderen.
3. Olijfolie verwarmen en de look bakken, spinazie bijdoen, eventjes bakken zodanig dat het vocht verdampt en kruiden met peper en zout, de bechamel bijvoegen en de helft van de gruyère.
4. De tomaten wassen, kapje afsnijden en de tomaten uithalen. Een beetje zout in de tomaat doen en omgekeerd laten uitlekken.
5. Oven verwarmen tot 180°.
6. Schaal met olie inwrijven. In de tomaten een beetje paneermeel strooien en opvullen met de spinazie. Op iedere tomaat een beetje geraspte gruyère en een klontje boter doen. De tomaten in de schotel schikken en gedurende 20 à 25 minuten in de oven plaatsen.

Witloof gebakken in de oven met spek, tijm en oregano.

Ingrediënten voor 2 pers. : 6 stronken witloof, 70 gr sneetjes spek, 10 krielaardappelen, 6 takjes tijm, 3 blaadjes laurier, 3 takjes oregano, 2 teentjes look, olijfolie, peper, zout.

1. De oven voorverwarmen op 180°.
2. Het witloof wassen, in de lengte in 2 snijden, het harde gedeelte verwijderen.
3. De krielaardappelen wassen en in 2 snijden.
4. De teentjes look pellen en in 2 snijden.
5. Een ovenschotel inwrijven met olijfolie. In de schotel de krielaardappelen en het witloof schikken. Op het witloof de kruiden en de look verdelen. Kruiden met peper en zout. Besprenkelen met olijfolie.
6. De schotel bedekken met alu folie en gedurende 40 minuten in de oven plaatsen.
7. Het spek in reepjes van 1 cm snijden.
8. Na de 40 minuten de schotel uit de oven nemen en het spek er over strooien. Nu zonder de alu folie de schotel terug in de oven plaatsen.

Witte bonen salade met kerstomaten.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr witte bonen in blik, 1 kleine rode ui, 15 kerstomaten, enkele takjes dille, 10 zwarte olijven, 2 lente-ui.

Voor de vinaigrette : 1 slp olijfolie, 1 klp citroensap, 1 slp water, 1/2klp mosterd, peper en zout.

1. De bonen spoelen en uitlekken.
2. De kerstomaten wassen en in 2 snijden.
3. De rode ui pellen en in hele dunne ringen snijden.
4. De lente-ui wassen en in dunne ringen snijden.
5. De olijven in 4 snijden.
6. De dille fijn snijden en enkele takjes houden voor de garnering.
7. Alle ingrediënten voor de vinaigrette goed mengen.
8. De bonen, tomaten, rode ui ringen, lente-ui, zwarte olijven en fijngesneden dille goed mengen met de vinaigrette. Garneren met de takjes dille.

Lekker met gebraden vlees of vis.