Overzicht van brood en belegd brood

Boterham met avocado, granaatappel en roerei.

Boterham met gerookte zalm en appel.

Broodje met rode pesto en rauwe ham.

Broodje met tomaat en mozzarella.

Ciabatta broodje met hamsalade.

Ciabatta met brie en aardbeien.

Croque monsieur met brie en appel.

Croque met Frankfurter worstjes en Caprice des dieux kaas.

Croque met ham, avocado en kruidenkaas.

Hartig wentelteefje met Coulommier kaas, champignons en ham.

Hotdog broodje met champignons.

Italiaanse boterham.

Lookbroodje met spek, tomaat en veldsla.

Prokorn brood met Philadelphia kaas en filet de saxe.

Rillettes van sardines met smeerkaas en dille.

Rolletje van toastbrood met kruidenkaas, ham en tartaar van meloen.

Boterham met avocado, granaatappel en roerei.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 dikke sneden brood, 1 avocado, sap van ½ limoen, 4 eieren, klontje boter, 2 slp room, 1 granaatappel, 1 klp gehakte platte peterselie, 1 slp gehakte bieslook, peper, zout, piment d’espelette, korianderbloempjes (facultatief).

1. Ontpit de granaatappel.
2. Snij de avocado in 2. Haal het vruchtvlees er uit met behulp van een lepel. Besprenkel met het limoensap en plet de avocado fijn met een vork. Meng met de bieslook en een mespunt piment d’Espelette. Kruid met peper en zout.
3. Breek de 4 eieren in een kom en meng met de room en de platte peterselie. Kruid met peper en zout en klop ze los.
4. Smelt een beetje boter in een pan en giet er de eieren in. Op zacht vuur, en zonder te stoppen van te roeren, de eieren garen tot ze mooi romig zijn.
5. Toast de sneden brood lichtjes. Beleg ze met de avocado. Schik op de avocado de roereieren. Strooi er de granaatpitten op en garneer met bieslooksprietjes en de korianderbloempjes.

Boterham met gerookte zalm en appel.

Ingrediënten voor boterhammen : 4 sneden groot toastbrood (liefst volkoren), 1 ei, 2 grote sneden gerookte zalm, ½ appel, 1 witte selderstengel, 1 slp Griekse yoghurt, ½ soeplepel mayonaise, zout, cayennepeper, limoensap, 1 lente-ui, 2 takjes dragon, enkele kerstomaten, prei of sojascheuten.

1. Kook de eieren, in koud water laten afkoelen, pel ze en snij ze grof.
2. Was de dragon en hak hem fijn.
3. Was de lente ui en snij hem in fijne ringen.
4. Haal de dikke draden uit de selder, was de selder en snij die in heel fijne blokjes.
5. Was de ½ appel, haal het klokhuis er uit en snij hem in heel dunne reepjes en besprenkel met wat limoensap.
6. Meng de yoghurt met de mayonaise en de dragon. Kruiden met zout en cayennepeper. Spatel er nu de selder, appel en ei onder.
7. Besmeer 2 sneden brood met dit mengsel.
8. Leg er nu de zalm, de lente-ui en de kerstomaten op. Bedek met de 2de snede toastbrood en snij de boterham overhoeks in 2.

Broodje met rode pesto en rauwe ham.

Ingrediënten voor 2 broodjes : 1 klein stokbrood in 2 gesneden, 2 slp rode pesto, 4 sneden rauwe ham, 1 slp parmezaan schilfers, 10 meerkleurige mini tomaten, olijfolie.

Recept rode pesto : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2018 basissauzen/sauzen pesto van zongedroogde tomaten

1. De broodjes in de lengte in 2 snijden.
2. De tomaatjes in schijfjes snijden.
3. De olijfolie warmen en de broodjes met de binnenkant licht bruin bakken.
4. De broodjes inwrijven met de pesto, bedekken met 1 snede rauwe ham.
5. Garneren met de tomatenschijfjes en de parmezaan.

 

Broodje met tomaat en mozzarella.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 broodjes, 2 tomaten, 6 tal blaadjes basilicum, 15 mini mozzarella bolletjes, balsamicocrème, olijfolie, zwarte peper, grof zeezout.

1. De tomaten emonderen. Pellen, in 4 snijden en de zaadjes uithalen. Het vruchtvlees in blokjes snijden.
2. De mozzarella bolletjes in 2 snijden.
3. De broodjes in 2 snijden. Olijfolie verwarmen en eventjes de broodjes aan de binnenzijde bakken in de olijfolie.
4. De tomatenstukjes verdelen over de halve broodjes. Op de tomaten de mozzarella verdelen. Besprenkelen met olijfolie en balsamicocrème. Bestrooien met peper en zout.

Heerlijk als lunch.

Ciabatta broodje met hamsalade.

Ingrediënten voor 2 broodjes : 2 ciabatta broodjes van ongeveer 10 cm, 2 sneden ham, 1 slp verse kaas, 1 slp Griekse yoghurt, 6 blaadjes basilicum, 1 hardgekookt ei, 4 augurken, 8 zilveruitjes op azijn, peper, zout, handvol rucola.

1. De rucola wassen en drogen.
2. De ham in repen van 2 cm snijden. Deze repen fijn snijden op 3 mm.
3. De basilicum fijn snijden.
4. Het gekookte ei in kleine stukjes snijden.
5. De augurken en de zilveruitjes fijn snijden
6. De verse kaas, yoghurt, basilicum, ei, ham, de augurken en de zilveruitjes mengen. Kruiden met peper en zout.
7. De ciabatta broodjes in 2 snijden. De ene helft van het broodje garneren met de hamsalade en de rucola. De 2de helft er op leggen.

Lekker met een slaatje

Ciabatta met brie en aardbeien.

Ingrediënten : 1 ciabatta brood, 500 gr aardbeien, 300 gr brie, 1 klp honing, 1 klp balsamicocreme, fleur de sel of Himalaya zout, zwarte peper en basilicum blaadjes, olijfolie.

1. De aardbeien in kleine blokjes snijden en mengen met de honing, de balsamicocreme, peper en zout.
2. De oven verwarmen op 180°.
3. Het ciabatta brood in de lengte in 2 snijden. Inwrijven met olijfolie en op de ovenschaal leggen.
4. De brie in sneden van 0,5 cm snijden en het brood bedekken met de kaas. Daar op de aardbeien verdelen.
5. In de oven zetten gedurende 9 à 11 minuten, tot de kaas begint te smelten.
6. Garneren met de basilicum blaadjes.

Croque met brie en appel.

Ingrediënten voor 2 personen : 4 sneden toastbrood, 1 kleine appel, 125 gr brie, tijm, Luikse siroop, olijfolie.

1. De 4 sneden toastbrood licht besprenkelen met olijfolie en insmeren met een dun laagje Luikse siroop.
2. De brie in sneden verdelen en 2 sneden brood beleggen. Bestrooien met gedroogde tijm.
3. De appel schillen, klokhuis verwijderen en in schijfjes snijden. De schijfjes appel verdelen over de brie.
4. De 2 sneden brood op mekaar leggen en bakken in de croque monsieur machine.

Croque met Frankfurter worstjes en Caprice des dieux kaas.

Ingrediënten voor 2 stuks : 4 grote sneden brood, ketchup, 200 gr Caprice des dieux, 3 Frankfurter worstjes, 8 stukjes zongedroogde tomaten, klontje boter, 2 eieren.

1. De worstjes in de lengte in 2 snijden.
2. De kaas in dunne sneetjes snijden.
3. De sneden brood besmeren met ketchup.
4. Op 2 sneden de ½ van de kaas schikken, de worstjes, de zongedroogde tomaten en dan de andere helft van de kaas. Bedekken met de andere snede brood.
5. In een pan de boter schuimig laten worden. Daarin de croques aan beide zijden mooi bruin laten wotden op zacht vuur.
6. Ondertussen 2 spiegeleieren bakken.
7. De croques uit de pan nemen en op een bord schikken met op elke croque een spiegelei.

Croque met ham, avocado en kruidenkaas.

Ingrediënten voor 4 stuks : 8 sneden brood, 2 grote sneden ham, ½ avocado, citroensap, 75 gr kruidenkaas, 1/3 courgette, 1/3 paprika, 8 champignons, olijfolie, peper en zout.

1. Haal de pel van de avocado, snij het vruchtvlees in stukken, besprenkel de avocado met citroensap om verkleuren te voorkomen, en mix samen met de kruidenkaas, 1 slp olijfolie, peper en zout tot een smeerbare massa.
2. Was de courgette en snij die in dunne schijfjes, alsook de champignons.
3. Schil de paprika en snij die in fijne reepjes.
4. Besmeer de 8 sneden brood met de avocado spread. Verdeel de groenten over 4 sneden en beleg met ½ snede ham, leg er nu de 2de snede brood op.
5. Oven voorverwarmen op 150°.
6. Warm in een pan een beetje olijfolie en bak de croque aan weerszijden mooi bruin. Zet nu de pan in de oven en laat nog een 5 à 6 minuten verder garen. Zorg er voor dat de croque niet te bruin wordt.

Hartig wentelteefje met Coulommier kaas, champignons en ham.

Ingrediënten voor 4 broodjes : ½ Coulommier kaas, 8 sneden brood, 3 grote sneden ham, mosterd, 8 champignons, 3 eieren, klontje boter.

1. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
2. De Coulommier in plakken van 0,5 cm snijden.
3. De eieren loskloppen. Kruiden met peper en zout.
4. De sneden brood lichtjes besmeren met mosterd.
5. Oven voorverwarmen op 160°.
6. 4 sneden bedekken met ham, champignons en Coulommier. De belegde sneden bedekken met de 4 overige sneden. De broodjes in de losgeklopte eieren wentelen.
7. De boter smelten en de broodjes bakken aan beide kanten tot ze mooi bruin zijn. Verder 5 minuten afbakken in de oven tot de kaas mooi gesmolten is.
8. De broodjes overlangs in 2 snijden.

Hotdog broodje met champignons.

Ingrediënten voor 2 hotdogs : 2 broodjes, 2 hotdog worstjes, 2 kleine sneetjes gruyère kaas, 100 gr champignons, platte peterselie

Voor de saus : 1 lente-ui, ½ klp tomatenpuree, 2 slp ketchup, 1 slp olijfolie.

1. Oven voorverwarmen op 180°.
2. Al de ingrediënten voor de saus mengen.
3. Worstjes gedurende 3 minuten pocheren. Het nat van de worstjes mag niet koken.
4. De champignons borstelen en bakken in een beetje boter.
5. Broodjes in de lengte opensnijden. De ene helft bestrijken met de tomatensaus, dan de champignons, het hotdog worstje en afdekken met de gruyère kaas, bedekken met de andere helft van het broodje.
6. 5 minuten in de oven plaatsen.
7. Uit de oven nemen en garneren met de platte peterselie.

Italiaanse boterham.

Ingrediënten voor 2 stuks : 2 sneden Toscaans brood of brood naar eigen keuze, 2 sneden Italiaanse ham, 2 tomaten, olijfolie, balsamico azijn, rucola, peper, zout, basilicum, parmezaan.

1. De tomaten monderen, zaadjes verwijderen en het vruchtvlees in blokjes snijden van 1 cm. Op smaak brengen met olijfolie, balsamico azijn, peper en zout.
2. Van de parmezaan maken we enkele schilfers.
3. De sneetjes ham versnijden we in 3 à 4 stukken.
4. Het brood lichtjes roosteren. Op de sneden brood verdelen met de tomatenstukjes, dan de ham, daarop de schilfers parmezaan strooien en garneren met de rucola.

Lookbroodje met spek, tomaat en veldsla.

Ingrediënten voor ½ stokbrood : 1 tomaat, 6 sneden gerookt spek, Provençaalse kruiden, handvol veldsla, olijfolie, 1 slp Grana Padano in schilfers, lookboter.

1. De lookboter bereiden :
zie www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 rundsvlees Dunne lende met oesterzwammen, wortels en lookboter.
2. De tomaat monderen, pellen en in dunne schijfjes snijden.
3. Het spek krokant bakken.
4. De oven voorverwarmen op 130°. Niet warmer anders wordt het brood te hard.
5. Het stokbrood in de lengte in 2 snijden. In het vet van het spek het brood warmen. Het brood besmeren met de lookboter, bedekken met tomatenschijfjes en krokant spek. Bestrooien met de kaasschilfers. Gedurende 10 à 12 minuten in de oven plaatsen.
6. De broodjes op een bord schikken, garneren met veldsla en besprenkelen met enkele druppels olijfolie.

Prokorn brood met Philadelphia kaas en filet de saxe.

Ingrediënten voor 4 sneetjes prokorn : 80 gr Philadelphia met kruiden en look, 12 dunne sneetjes filet de saxe, 4 radijzen, 1 wortel, 1/3 komkommer.

1. De komkommer pellen, in de lengte in 2 snijden, zaadjes uithalen en in schijfjes snijden.
2. De radijzen wassen en in dunne schijfjes snijden.
3. De wortel wassen schillen en raspen.
4. De sneetjes brood insmeren met de kaas, daarop de wortel verdelen. De sneetjes filet de saxe in chiffonade vormen en mooi schikken boven de wortel.
5. Garneren met de radijzen en de komkommer

Rillettes van sardines met smeerkaas en dille.

Ingrediënten : 200 gr uitgelekte sardinefilets op olijfolie, 6 stukjes smeerkaas (type vache qui rit), 1 slp witte wijnazijn, 1 klp mosterd, 3 augurken en enkele voor de garnering, snuifje piment d’ Espelette, takjes dille.

1. De smeerkaas samen met enkele takjes dille, 3 augurken, witte wijnazijn, mosterd en de piment d’Espelette samen in de blender doen. Bijkruiden met grof zout indien nodig.
2. De sardines met een vork fijn prakken en het kaasmengsel bij de sardines doen. Goed mengen.
3. Op geroosterd brood smeren en garneren met de rest van de augurken.

Lekker als lichte lunch met soep.

Maar ook zeer goed als aperitiefhapje op een toastje of in een verrine gegarneerd met beetje tomatestukjes.

Rolletje van toastbrood met kruidenkaas, ham en tartaar van meloen.

Ingrediënten voor 2 personen : 4 sneden toastbrood, kruidenkaas, ½ meloen, 4 sneden type Serrano ham, enkele blaadjes sla, enkele blaadjes basilicum, zwarte peper, olijfolie, facultatief voor de garnering : rode basilicum, viooltje, balsamicocreme.

1. De korsten van de sneden brood verwijderen. Het brood met behulp van een deegroller plat drukken en inwrijven met de kruidenkaas. De ham en de salade verdelen over de sneden brood. De sneden brood strak oprollen en in huishoudfolie wikkelen. Dit bewaren in de frigo.
2. De basilicum fijn snijden.
3. De zaadjes ui de meloen halen en de meloen schillen. De meloen in kleine stukjes snijden.
4. De meloen mengen met de basilicum, de zwarte peper en een vleugje olijfolie.
5. De tartaar van meloen op een bord schikken.
6. De rolletjes toastbrood uit de folie halen en in 4 snijden. Deze op de tartaar schikken.
7. Garneren met rode basilicum, viooltje en basilicumcrème.