Overzicht van lamsvlees

Balletjes van lamsgehakt met kokosmelk, koriander en munt.

Gegrilde lamsboutsnede met lauwe aardappelsalade en kruidenvinaigrette.

Gegrilde lamskoteletten met chimichurri saus.

Gemarineerde lamskoteletten met spinaziestoemp.

Gevulde lamsbout met lamsgehakt.

Lamsbout met groentjes.

Lamsburger met witloof.

Lamskoteletten met geroosterde Zuiderse groenten.

Lamsnek met witte bonen.

Moussaka

Balletjes van lamsgehakt met kokosmelk, koriander en munt.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr lamsgehakt, 1 grote ui, 1 teentje look, 1 slp gehakte koriander, 1 slp gehakte munt, 350 ml rundsbouillon, 200 ml kokosmelk, 300 gr tomatenblokjes in blik, 1 klp tomatenpuree, 1 mespunt komijnpoeder, 1 mespunt korianderpoeder, 1 mespunt chilipoeder, olijfolie, peper en zout.

1. De ui en de look pellen en fijn snipperen. 1 slp olijfolie warmen en de ui en de look fruiten. Kruiden met komijn en korianderpoeder. 2 minuten laten bakken. Dit in 2 verdelen en de helft laten koud worden en mengen met het gehakt. Kruiden met peper en zout.
2. Van het gehakt balletjes vormen.
3. Bij de andere helft van het uimengsel de tomatenpuree bijvoegen en even meebakken. De tomatenblokjes bijvoegen alsook de bouillon en de kokosmelk. Dit 15 à 20 minuten laten sudderen.
4. De balletjes nu voorzichtig in de saus doen en op zacht vuur 6 à 7 minuten laten sudderen. Voorzichtig af en toe roeren. Afwerken met munt en koriander. Indien nodig bijkruiden met peper en zout.

Lekker met rijst.

Gegrilde lamsboutsnede met lauwe aardappelsalade en kruidenvinaigrette.

Ingrediënten voor 2 personen : 4 vastkokende aardappelen, 2 lamsboutsneden, 1 slp dragon, 1 slp kervel, 1 slp munt, 1 teentje look, 2 slp wijnazijn, 1 klp mosterd, 100 ml olijfolie, peper en zout.

1. De aardappelen in zoutwater koken in de schil. Afgieten en pellen. De aardappelen in schijfjes snijden.
2. De kruiden fijnsnijden.
3. De look pellen en fijn snipperen.
4. De olijfolie met de wijnazijn, de mosterd, peper, zout en de look goed mengen. De kruiden erbij roeren. De dressing over de lauwe aardappelen gieten.
5. De grillade voorverwarmen. Het vlees kruiden met peper en zout en inwrijven met de dressing. De lamsboutsneden op de grill quadrilleren (zorgen dat er ruitjes op het vlees zijn).

Tip : Lekker met flageolet of groene bonen.
Indien men dit wenst mag men het vlees ook bakken in olijfolie.

Gegrilde lamskoteletten met chimichurri saus

Ingrediënten : 8 lamskoteletten

Voor de chimichurri saus : 1 kleine sjalot, 1 teentje look, 2 slp gehakte peterselie, 1,5 dl olijfolie, ½ klp gedroogde oregano, ½ klp citroenzeste, 2 slp wijnazijn (rood of wit), ½ slp citroensap, van elk 1 mespunt tijm, gerookte paprika en komijn, snuifje chilipeper, zout en cayennepeper.

1. Chimichurri saus : de sjalot en de look pellen en fijnsnipperen. Alle ingrediënten voor de saus mengen.
2. De lamskoteletten inwrijven met de chimichurri en minimum 1 uur in de frigo laten marineren.
3. De rest van de saus in een potje doen en in de frigo bewaren.
4. De grill goed opwarmen. De overtollige marinade van de koteletjes wrijven en quadrilleren (ruitgewijs bakken) op de grill.
5. Op een bord schikken en een klein beetje saus op ieder kotelet doen.

Lekker met witloofsla.

Gemarineerde lamskoteletten met spinaziestoemp.

 

Ingrediënten voor 2 pers. : 8 lamskoteletten, 250 gr spinazie, 500 gr aardappelen, 35 gr boter + 1 klontje, 1 dl melk, zout, peper, nootmuskaat.
Voor de marinade : 1 slp olijfolie, 1 slp worcestersaus, 1 klp honing, 1 klp gedroogde oregano, 1 slp ketjap manis, 1 slp sojasaus, 1 slp ketchup, cayennepeper.

1. Al de ingrediënten voor de marinade goed mengen. De lamskoteletten in deze marinade ongeveer 30 minuten leggen.
2. De aardappelen schillen, gaar koken, afgieten en fijnstampen met de 35 gr boter en de melk. Kruiden met zout, peper en nootmuskaat.
3. De spinazie wassen en indien nodig de dikke nerven verwijderen. Grof versnijden. Klontje boter smelten en de spinazie laten slinken. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
4. De spinazie mengen met de gestampte aardappelen.
5. Een anti-kleefpan inwrijven met olijfolie en opwarmen. De lamskoteletten uit de marinade nemen en in de pan bakken. Wanneer de lamskoteletten aan beide kanten aangekleurd zijn, neemt men ze uit de pan en giet men de rest van de marinade in de pan. Laten aan de kook komen en indien nodig een klein beetje water bijvoegen. Het vlees terug bij de saus doen en opwarmen.
6. Op een bord de stoemp dresseren met de lamskoteletten. Een weinig saus bijgieten.

Gevulde lamsbout met lamsgehakt.

Ingrediënten voor 4 pers. : 1 lamsbout van 1 kg, 150 gr lamsgehakt, 1 snuifje korianderpoeder, 1 snuifje komijnpoeder, 1 eidooier, tijm, rozemarijn, 3 dl bruine lamsfond, 1 dl rode wijn, olijfolie, klontje boter.

1. De lamsbout ontbenen of men vraagt dit aan de beenhouwer.
2. Het lamsgehakt mengen met de dooier, de komijn en de koriander. Indien het gehakt niet gekruid was, peper en zout bijvoegen.
3. De lamsbout opvullen waar het been zat met het gehakt.
4. De oven voorverwarmen op 180°.
5. De bout aanbakken in een mengeling van boter en olijfolie. Kruiden met peper en zout. De bout in een ovenvaste schotel leggen en bedekken met de tijm en de rozemarijn.
6. De bout gedurende 20 à 30 minuten in de oven plaatsen naargelang welke bakwijze men verkiest.
7. De bruine fond met de rode wijn inkoken tot ¾ . Kruiden met peper en zout en indien men de saus iets meer gebonden wilt een beetje beurre manié onder kloppen.

Lekker met gratin dauphinois.

Lamsburger met witloof.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 lamsburgers, 6 stronken witloof, 1 ui, 1 teentje look, olijfolie, tijm, peper, zout, karwij, 1 dl room, 40 gr gruyère, 4 grote aardappelen (bintjes).

1. De aardappelen schillen, in schijfjes snijden en voor ¾ gaarkoken. Afgieten.
2. De ui schillen, grof snijden.
3. De look pellen en fijn snipperen.
4. Het witloof wassen en in grote repen snijden. Een beetje olijfolie warmen en de ui, de look en het witloof voor ¾ gaar stoven met de tijm. Kruiden met peper, zout en karwij.
5. De oven voorverwarmen op 180°.
6. Een ovenvaste schotel inwrijven met olijfolie en de aardappelen er in schikken. Daarop het witloof. De room er over gieten en bestrooien met de gruyère.
7. De schotel 20 à 25 minuten in de oven plaatsen.
8. De lamsburgers aan beide zijden bruin bakken in olijfolie. Kruiden met peper en zout. Bij de schotel witloof de laatste 7 à 8 minuten in de oven plaatsen. De pan met een beetje water deglaceren.
9. Op een bord het witloof met aardappelen schikken en er op een lamsburger leggen. Een beetje jus er rond druppelen.

 

Lamsbout met groentjes

Ingrediënten voor 2 pers. : 400 gr lamsbout zonder been, 10 krielaardappelen, 250 gr wortelen,

1 ui,1 teentje look, 1 courgette, 1 blik Borlotti bonen, 1 takje rozemarijn, ½ klp komijnpoeder, ½ klp korianderpoeder, 3 dl bruine fond, peper, zout, olijfolie.

1. De ui en de look pellen en in fijne halve ringen snijden.
2. De wortelen schillen en in grote stukken snijden.
3. De courgette wassen, in de lengte in 2 snijden en de zaadjes uithalen. De courgette in stukken gelijk aan de wortelstukken snijden.
4. De krielaardappelen goed wassen en borstelen. In 2 snijden.
5. Olijfolie verwarmen in een stoofpot en de lamsbout aan alle kanten mooi bruin bakken. Kruiden met peper en zout. Het vlees uit de pot halen en apart houden.
6. Terug een beetje olijfolie in de pot doen en de ui en de look fruiten, de aardappelen, de wortelstukken en de rozemarijn toevoegen. Kruiden met de komijn en de koriander poeder. De bruine fond bijgieten. Dit 10 minuten garen. Nu de courgettes en de bonen bijvoegen, even omroeren en boven de groenten de lamsbout leggen. Dit nog eens 20 minuten garen op zacht vuur maar na 10 minuten het vlees omdraaien.
7. Op het bord de groenten schikken met enkele mooie sneden lamsbout.

Eventueel mosterd bij serveren.

Lamskoteletten met geroosterde Zuiderse groenten.

Ingrediënten voor 2 personen : 8 lamskoteletten, peper, zout, klontje boter, 1 slp olijfolie.

Voor de groentjes : 2 rode ajuinen, 1 rode paprika, 1 kleine courgette, 1 kleine aubergine, 5 tomaten, 150 gr champignons, 1 teentje look, 3 takjes rozemarijn, 3 takjes tijm, zout, peper, olijfolie.

1. De rode ajuinen pellen.
2. De look pellen en fijn snipperen.
3. De paprika schillen en de zaadjes uithalen.
4. De courgette en de aubergine wassen en de topjes afsnijden.
5. De tomaten wassen.
6. De champignons borstelen.
7. Al de groenten grof versnijden.
8. De oven voorverwarmen op 180°.
9. De groenten in een ovenvaste schotel doen, de samengebonden tijm en rozemarijn bijvoegen en kruiden met peper en zout. Besprenkelen met olijfolie en goed mengen.
10. De groenten gedurende 45 à 50 minuten in de oven plaatsen.
11. De boter en olijfolie warmen en de koteletten mooi bruin bakken. Kruiden met peper en zout.

Lamsnek met witte bonen.

Ingrediënten : 500 gr lamsnek, 1 ajuin, 1 blik van 800 gr witte bonen met ganzenvet, 1 blik 400 gr tomatenstukjes, 2 teentjes look, 70 gr tomatenpuree, 2,5 dl witte wijn, 2,5 dl groentenbouillon, 4 takjes tijm, olijfolie, zout, peper,.

1. Oven voorverwarmen op 140°.
2. De ajuin en de look pellen en fijn snipperen.
3. De tijm samenbinden.
4. Het vlees in de pan in olijfolie mooi bruin bakken aan beide kanten en kruiden met peper en zout. Het vlees in een cocotte doen en de ajuin en de look in de pan van het vlees fruiten. Indien nodig nog wat olijfolie bijgieten. Tomatenpuree bijvoegen en eventjes laten meebakken. Blussen met de witte wijn en de bouillon. Dit bij het vlees gieten alsook het blik tomatenblokjes.
5. De cocotte gedurende 2 uur en 30 minuten in de oven plaatsen met deksel.
6. Nu het blik witte bonen bijvoegen en nogmaals 30 minuten in de oven plaatsen.

Opdienen met gekookte aardappelen bestrooid met peterselie.

Moussaka.

Ingrediënten voor 4 personen : voor de vleessaus : 600 grs lamsgehakt of (400 gr rundsgehakt en 200 gr gemengd gehakt), 1 ui, 2 teentjes look, 1 blik tomaten, 40 gr tomatenpuree, 2 slp gehakte bladpeterselie, 2 dl rode wijn, 1 mespunt kaneel, 1 mespunt komijn, peper , zout, olijfolie

Voor de bechamelsaus : 50 gr boter, 50 gr bloem, 6 dl melk, 150 gr gruyère kaas of pecorino, nootmuskaat, peper en zout
2 aubergines, 4 tomaten, 1,2 kg aardappelen.

1. De aubergines ongeschild in ringen snijden van ongeveer 4 mm. Bestrooien met zout en ongeveer 1 uur laten uitlekken of in lagen tussen keukenpapier leggen. De aubergine plakken spoelen en droogdeppen. De aubergine plakken bebloemen. In een grote pan ruim arachide olie verwarmen tot 170°. De plakken in de olie een paar minuten laten garen. Laten uitlekken op keukenpapier.
2. De aardappelen schillen, in plakken snijden van ongeveer 4 mm en op 160° frituren zonder kleuren. Laten uitlekken op keukenpapier.
3. De uien en de look pellen en fijn snipperen. Olijfolie warmen. Ajuin en look fruiten. Gehakt bijvoegen en bakken. De tomatenpuree bijvoegen, even omroeren en het blik tomaten, de rode wijn, kaneel, komijn, gehakte peterselie onder roeren. Nu 45 minuten laten pruttelen. Bijkruiden met peper en zout.
4. De tomaten monderen en in plakjes van 4 mm snijden.
5. Smelt voor de bechamelsaus de boter en roer er de bloem door. Laat de bloem even bakken zonder kleuren. De melk beetje bij beetje bijvoegen tot men een mooie gladde saus heeft. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. De helft van de kaas onderroeren.
6. Oven voorverwarmen op 170°.
7. Nu een ovenschotel met olijfolie inwrijven. De helft van de aubergines in de schaal leggen, daar op de helft de tomaten, dan de helft van de vleessaus, nu de aardappelen, dan terug aubergine, tomaten, vleessaus en nu de kaassaus. Bestrooien met de rest van de kaas en het paneermeel.
8. Oven gedurende 45 minuten in de oven plaatsen.