Overzicht van taart en gebak P tot Z

Paastaart met mascarpone en speculoos.

Perencake met speculoos.

Perentaart met amandelen.

Pruimen Reine Claude taart.

Rabarber-Appelflappen.

Rabarbertaart met meringue.

Rijstgriesmeeltaart met rode bessen gelei.

Zanddeeg

Paastaart met mascarpone en speculoos.

Ingrediënten voor 1 taart van 10 à 12 personen : Voor de biscuit 3 eieren, 80 gr suiker, 50 gr bloem, 10 gr vanille puddingpoeder.

Voor de garnering : 600 gr mascarpone, 100 gr fijne griessuiker, 1,5 dl opgeklopte room, 200 gr crumble van speculoos, ½ dl sterke koffie, 2 blaadjes gelatine van 3 gr, wat rood fruit, chocolade en suiker eitjes

1. De puddingpoeder en de bloem samen zeven.
2. De dooiers wit kloppen.
3. De eiwitten met de suiker opkloppen. De suiker niet in 1 keer bij de eiwitten doen, maar beetje bij beetje, anders gaan de eiwitten niet stijf worden.
4. De eiwitten voorzichtig door de dooiers spatelen en tot slot het mengsel bloem en puddingpoeder.
5. De oven voorverwarmen op 220°.
6. Strijk het deeg gelijkmatig uit met een spatel op ongeveer 7 à 8 mm op bakpapier in een ronde bakvorm van diameter 26 cm. Bak gedurende 4 à 5 minuten af.
7. Maak een keukenhanddoek nat en wring goed uit. Haal het deeg uit de oven en stort die op de handdoek uit. Haal voorzichtig het bakpapier van het deeg. Bestuif het deeg lichtjes met bloem en leg er een droge handdoek op. Laten afkoelen.
8. De gelatine weken.
9. De mascarpone opkloppen met de suiker. De opgeklopte room en 150 gr speculoos crumble door de mascarpone spatelen.
10. De uitgeknepen gelatine blaadjes oplossen in de warme koffie en dit mengen in de mascarpone mengsel.
11. Liefst in een springvorm van diam. 26 cm de biscuit schikken en daar op het mascarponemengsel scheppen. De bovenkant glad strijken en in de frigo laten opstijven. De taart uit de vorm halen en de bovenkant garneren met de rest van de speculoos crumble, de chocolade en suiker eitjes.

Perencake met speculoos.

Ingrediënten : 4 peren, 4 eieren, 75 gr veenbessen, 250 gr zelfrijzende bloem, 4 gr bakpoeder,

220 gr suiker, 250 gr boter, 1 vanillestok, 15 à 20 speculooskoekjes
Rechthoekige bakvorm van 24 X 24 cm

1. De peren schillen en in kleine blokjes snijden.
2. De boter heel mals maken.
3. De speculoos koekjes verkruimelen.
4. Oven voorverwarmen op 175°.
5. De eieren met de suiker kloppen tot een ruban (witte schuimige massa), Nu de bloem, de bakpoeder, het vanillemerg en de boter beetje bij beetje bijvoegen en met de K-of menghaak mengen. Nu de veenbessen, de speculoos en de peren bijvoegen en onder het deeg spatelen.
6. De vorm met boter of bakspray invetten en met bloem bestrooien. Het deeg in de vorm doen en 45 à 55 minuten in de oven plaatsen. Nazien met een houten prikker of de cake gaar is.

Perentaart met amandelen.

Ingrediënten : 1 kant en klaar kruimeldeeg, 80 gr room, 1 ei, 1 dooier, 3 slp suiker, 4 peren, 2 slp amandelschilfers.

1) Het deeg op het bakpapier in een bakvorm schikken en 12 minuten voorbakken op 180°.
2) Oven voorverwarmen op 180°.
3) De peren schillen en in grote stukken snijden. 10 minuten laten zacht koken in suikersiroop. De peren uit de siroop halen en laten uitlekken.
4) Het ei, de dooier, de room en de suiker goed opkloppen.
5) De peren mooi schikken op de taart. Het eimengsel over de peren gieten. De amandelen er over strooien.
6) De taart gedurende 25 à 30 minuten in de oven plaatsen.

Pruimen Reine Claude taart.

 

Ingrediënten : 500 gr Reine Claude pruimen, 25 gr amandelpoeder, 15 cl room, 50 gr suiker, 2 eieren.
Voor de deeg : 200 gr bloem, 100 gr zachte boter, 100 gr poedersuiker, 1 ei, snuifje zout.
Taartvorm : 28 cm

1. Bereiding van het deeg : Bloem, suiker, zachte boter en snuifje zout mengen, het ei bijvoegen en kneden tot een homogene massa. Een bol vormen en in folie verpakken. 2 uur in de frigo laten rusten.
2. De taartvorm inwrijven met boter en dan licht bestrooien met bloem. De overtollige bloem uit de vorm schudden. De taartvorm ook in de frigo plaatsen.
3. Het deeg uitrollen en in de taartvorm leggen en de randen afsnijden. Inprikken en terug 15 minuten in de frigo plaatsen.
4. Oven voorverwarmen op 180°.
5. De taartvorm gedurende 10 minuten in de oven voorbakken.
6. De pruimen wassen, ontpitten en in 2 snijden. De taart uit de oven nemen en de pruimen met de schil naar onder in de vorm schikken. Bestrooien met de amandelpoeder en terug 10 minuten in de oven plaatsen.
7. Ondertussen de eieren, de room en de suiker goed mengen. De taart uit de oven nemen en het eiermengsel mooi verdelen over de pruimen.
8. De taart opnieuw gedurende 25 à 30 minuten bakken.
9. De taart laten lauw worden vooraleer uit de vorm te nemen.

 

Rabarber-Appelflappen.

Ingrediënten voor 8 flappen : 8 ronde bladerdeegvormen van 16 cm, 250 gr gekuiste en in stukken gesneden rabarber, 1 appel, 40 gr suiker, 60 ml appelsiensap, 4 dl suikersiroop, 2 takjes citroenmelisse (facultatief), 1 dooier, 1 slp melk

1. Oven voorverwarmen op 180 C.
2. De rabarber macereren gedurende 2 uur in de suikersiroop.
3. De appel schillen en in kleine stukjes snijden. De appel stoven met de uitgelekte rabarber, de suiker en het appelsiensap. Zoveel mogelijk droog stoven. Laat de moes afkoelen en vermeng met de fijngesneden citroenmelisse.
4. De dooier loskloppen met de melk.
5. Verdeel de moes over de 8 bladerdeegjes. Bestrijk de volledige rand over 1 cm met water. Vouw de bladerdeegjes in 2 zodanig dat men halve cirkels bekomt. De randen dichtduwen met een vork.
6. Met behulp van een kookpenseel de flappen inwrijven met het losgeklopt ei. In de oven plaatsen gedurende 30 à 35 minuten.

 

Rabarbertaart met meringue.

Ingrediënten : Voor het zanddeeg : 200 gr bloem, 100 gr zachte boter, 100 gr suiker, 1 ei, peper en zout.

Voor de taartvulling : 800 gr rabarber, 50 gr + 100 gr suiker, 1 slp amandelpoeder, 3 eigelen, 2 dl room, 20 gr maïzena
Voor de meringue : 3 eiwitten, 160 gr poedersuiker.

1. Voor het deeg : de suiker met de zachte boter mengen, nu het ei er bij doen en goed mengen. De gezeefde bloem bij dit mengsel doen en dit nu tot een homogeen mengsel kneden. Bol vormen. In vershoudfolie wikkelen en minimum 2 uur in de frigo plaatsen.
2. Voor de taartvulling : De rabarber wassen, pellen. In kleine stukjes snijden en in een schotel bestrooid met 50 gr suiker gedurende 2 uur laten macereren in de frigo.
3. Oven voorverwarmen op 180°.
4. De rabarber goed laten uitlekken.
5. Taartvorm inboteren en licht bebloemen. Vorm in frigo plaatsen.
6. Deeg uitrollen op een bebloemd werkvlak en leg het in de taartvorm. De rabarber verdelen over het deeg en de amandelpoeder er over strooien.
7. De taartvorm in de oven plaatsen en 10 minuten laten voorbakken.
8. De maïzena mengen met de room.
9. De eigelen mengen met de 100 gr suiker en de maïzena mengeling. Dit mengsel op de rabarber gieten. De oven minderen op 170° en de taart terug 25 à 30 minuten in de oven plaatsen. De taart moet mooi goudgeel zijn. De taart uit de oven nemen en laten afkoelen vooraleer men ze uit de vorm neemt.
10. Voor de meringue : De eiwitten opkloppen. Wanneer het eiwit begint stijf te worden langzaam de suiker bijvoegen. Het eiwit moet heel stijf geklopt worden.
11. Het eiwit in een spuitzak doen en op de afgekoelde taart spuiten. Met behulp van een brander het eiwit bruin kleuren. Pas op dit gaat heel vlug.

Rijstgriesmeeltaart met rode bessen gelei.

Ingrediënten : 1 lt melk, 60 gr boter, 100 gr suiker, 100 gr rijstgriesmeel, 4 eiwitten, 2 slp rode bessen gelei, 75 gr blauwe bessen.

Taartvorm : Diameter 25 cm, hoogte 5 cm.

1. Oven voorverwarmen op 175°.
2. Vet de taartvorm in en besmeer die met de rode bessen gelei.
3. Laat de melk opkoken met de boter en de suiker.
4. Strooi er de rijstgriesmeel in en laat al roerend 10 minuten koken op zacht vuur.
5. Voeg nu de blauwe bessen toe.
6. Klop de eiwitten stijf en spatel ze onder de rijstgriesmeel.
7. Giet dit mengsel over de rode bessen gelei en laat die mooi bakken gedurende 45 minuten.

Zanddeeg.

Ingrediënten : 200 gr bloem, 100 gr zachte boter, 100 gr suiker, 1 ei, peper en zout.

 

  1. De suiker met de zachte boter mengen,

  2. Nu het ei er bij doen en goed mengen.

  3. De gezeefde bloem bij dit mengsel doen en dit nu tot een homogeen mengsel kneden.

  4. Bol vormen.

  5. In vershoudfolie wikkelen en minimum 2 uur in de frigo plaatsen.