Overzicht van schaal- en schelpdieren

Gamba

Gamba’s met Griekse pasta salade.

Gamba’s met tomaat, kruidenboter en risotto met chorizo.

Garnalen

Gevulde aardappel met grijze garnalen.

Mosselen

Mosselen met curry, kokosmelk en groenten.

Mosselen met spek, prei en kerrie.

Mosselen met spitskool, wortel en dragon.

Mosselen op Provençaalse wijze met lookbrood en basilicumsaus.

Oesters

Gegratineerde oesters met tomaten.

Scampi

Scampi en gerookte zalm en erwtjesrisotto met saffraan.

Scampi met rode paprika en tomatensaus.

Sint-Jakobsvruchten

Gegratineerde Sint-Jakobsvrucht met prei.

Sint-Jakobsvruchten en garnalen met bloemkoolcreme.

Sint-Jakobsvruchten met risotto en fijne groentjes.

Vongole

Vongole met kastanjechampignons en groene paprika.

Vongole met spaghetti, pancetta, rode paprika en courgette.

Vongole met volkoren spaghetti, tomaten en lente-ui.

Gamba’s met Griekse pasta salade.

Ingrediënten : 10 gamba’s, 200 gr Griekse pasta, 6 ansjovissen, 2 eieren, 2 tomaten, 6 radijzen, 2 kilp kappertjes, 1 lt goed gekruide groentenbouillon, 1 slp mayonaise, 1 slp yoghurt, handvol basilicum, ½ klp mosterd, avocadodipsaus.

Recept van de dipsaus : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2018 sauzen

1. In de rug van de gamba’s een inkerving maken en het darmkanaal uithalen.
2. De bouillon aan de kook brengen en de gamba’s gedurende 2 à 3 minuten garen. Uit de bouillon nemen. Laten afkoelen.
3. De pasta koken in zoutwater zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en spoelen onder koud water.
4. De eieren gedurende 9 minuten koken. In koud water leggen. Pellen en in 4 of 6 partjes snijden.
5. De tomaten monderen, pellen en in 6 of 8 partjes snijden.
6. De ansjovissen met koud water spoelen.
7. De radijzen wassen en in dunne schijfjes snijden.
8. Ofwel gebruikt men basilicum met kleine blaadjes ofwel snijdt men de balssjes in grove stukken.
9. In een grote kom de mayonaise met de yoghurt , de basilicum, de kappertjes en de mosterd goed mengen. De pasta bij de saus doen en goed mengen.
10. De Griekse pasta garneren met de gamba’s, tomaten, eieren, ansjovis, radijzen.

 

Gamba’s met tomaat, kruidenboter en risotto met chorizo.

 

Ingrediënten voor 2 personen (voorgerecht) : 5 gamba’s 8/12, 2 tomaten, kruidenboter, 80 gr risotto rijst, 3 dl kippenbouillon, 30 gr chorizo, 30 gr erwtjes, 1 kleine sjalot, zeste van ½ citroen, klontje boter, 20 gr geraspte parmezaan, olijfolie, enkele kleine parmezaankoekjes voor de garnering (facultatief).
recept kruidenboter : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2018 sauzen

1. De tomaten monderen, zaadjes uithalen en in kleine stukjes snijden. Kruiden met 1 slp olijfolie, peper en zout.
2. De sjalot pellen en fijn snipperen.
3. De chorizo in plakjes van 3 à 4 mm snijden en dan in blokjes.
4. De gamba’s halveren en het darmkanaal verwijderen alsook de maag. Deze vind je in het kopje van de gamba. Een ovenvaste schotel inwrijven met boter en de gamba’s in de schotel schikken. Nu verdeelt men de tomaten over de gamba’s en men legt er stukjes kruidenboter op.
5. Oven voorverwarmen op 190°.
6. De schotel gedurende 5 à 6 minuten in de oven plaatsen.
7. Voor de risotto : 1 slp olijfolie verwarmen en de sjalot met de rijst fruiten. Nu beetje bij beetje de warme kippenbouillon bijvoegen. Na 10 minuten de erwtjes en na 15 minuten de chorizo en de citroenzeste bij de rijst voegen. Na ongeveer 18 minuten is de rijst gaar en de kippenbouillon volledig opgenomen. Van het vuur roert men er de parmezaan en het klontje boter door.
8. In het midden van een bord schikt men wat risotto met daarop 5 halve gamba’s per persoon.

Gevulde aardappel met grijze garnalen.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 grote aardappelen (bintje), 100 gr grijze gepelde garnalen, 1 lente-ui, 1 sjalot, 1 dl witte wijn, 1 dl water, tijm, laurier, 1 dl + 1 dl room, bieslook, zoutpeper, ¼ citroen, een paar kerstomaten(facultatief).

1. De sjalot pellen en fijn snipperen. Met de witte wijn, tijm, laurier en het water laten inkoken de de helft. Dan 1 dl room bijvoegen en inkoken tot gewenste dikte. Kruiden met peper, zout en wat citroensap.
2. De lente-ui wassen en fijn snijden.
3. De aardappelen gaar koken in zoutwater. Afgieten. Het hoedje afsnijden en voorzichtig uithalen tot op 0,5 cm. De uitgehaalde aardappelen fijn stampen tot puree en mengen met de room en de lente-ui. Kruiden met peper en zout. De aardappelen terug opvullen met de puree en op een bord schikken.
4. De garnalen over de aardappelen verdelen, wat saus er rond napperen en garneren met de bieslook en de kerstomaten.

 

Mosselen met curry, kokosmelk en groenten.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 kg mosselen, 1 preiwit, 1 teentje look, 3 lente-ui, 1 rode paprika, 2 bleekselderstengels, 1 ui, 1 slp kokosolie, 1 à 2 klp currypasta naar eigen smaak, ½ bot koriander, sap van ½ limoen, 2 dl groentenbouillon, 4 dl kokosmelk, zwarte peper, zout.

1. Mosselen goed spoelen tot het water mooi helder is.
2. De ui en de look pellen. De look heel fijn snipperen. De ui fijn snijden.
3. De lente-ui, preiwit en bleekselder goed spoelen en fijn snijden.
4. De paprika schillen, zaadjes uithalen en fijn snijden.
5. De koriander grof versnijden.
6. De kokosolie verwarmen en de groentjes gedurende 4 à 5 minuten fruiten zonder kleuren. Indien nodig wat bouillon bijgieten. Nu het limoensap, de rest van de bouillon, de kokosmelk en de curry bijvoegen en tot aan het kookpunt laten komen. Nu de mosselen in de kom doen, kruiden met peper en zout en op hevig vuur garen tot ze open zijn.
7. In een diep bord opdienen en garneren met de koriander.

Mosselen met spek, prei en kerrie.

Ingrediënten : 2 kg mosselen, 100 gr gerookte spekreepjes, 1 ajuin, 1 grote prei, 2 dl witte wijn, 1 dl water, ¼ van een kleine knolselder, 1 teentje look, 1 klein stukje gember, 1 klp curry, ½ klp kurkuma, zout, peper, klontje boter, 1 slp gehakte peterselie.

1. De mosselen proper maken en wassen.
2. De ajuin en de look pellen. De ajuin in kleine stukken snijden. De look fijn snipperen.
3. De prei schoonmaken, wassen. In de lengte in 4 snijden en dan in stukken snijden zoals de ajuin.
4. De knolselder schillen en in kleine blokjes snijden.
5. De gember schillen en fijn snipperen.
6. De boter smelten en het spek met de ui en de look fruiten. Alle groenten en specerijen bijvoegen. Nog enkele minuten fruiten en dan de witte wijn en het water bijvoegen. De groentjes nu 5 minuten laten sudderen.
7. De mosselen bijvoegen, kruiden met peper en zout en 6 à 7 minuten laten koken.
8. De mosselen opdienen en bestrooien met gehakte peterselie.

Lekker met frietjes.

 

Mosselen met spitskool, wortel en dragon.

Ingrediënten : 2 kg mosselen, 1/3 spitskool, 2 stengels witte selder,1 grote wortel, 5 takken dragon, 2 klp mosterd, 1,5 dl water, peper en zout.

1. De mosselen goed spoelen.
2. De spitskool wassen en in fijne reepjes snijden.
3. De witte selder en de wortel in brunoise snijden.
4. De blaadjes van de dragon fijn snijden.
5. Een klontje boter smelten en de selder, wortel en spitskool laten fruiten. Mosterd bijvoegen en goed roeren. Water bijgieten en 10 minuten zachtjes laten stoven. Mosselen bij de groenten doen en op hoog vuur garen. Kruiden met peper en zout. Van zodra de mosselen open zijn van het vuur nemen. Bestrooien met dragon.

Lekker met frietjes maar ook met stokbrood.

Mosselen op Provençaalse wijze met lookbrood en basilicumsaus.

Ingrediënten : 2 kg mosselen, 1 teentje look, 1 slp olijfolie, 1 kleine ui, ½ rode paprika, ½ courgette, 2 tomaten, 1 dl witte wijn, 2 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn, peper en zout.

Voor de basilicumsaus : 15 à 20 blaadjes basilicum, 1 teentje look, 4 slp olijfolie, peper, zout.
Voor de broodjes : 2 afbakbroodjes, 1 teentje look, 4 slp olijfolie.

1. De mosselen reinigen.
2. De look en de ui pellen. De look fijn snipperen. De ui in blokjes snijden.
3. De paprika met een dunschiller schillen en in reepjes snijden.
4. De courgette wassen, in de lengte in 2 snijden, zaadjes uithalen en in niet te dunne halve ringen snijden.
5. De tomaten wassen en in partjes snijden.
6. Voor de broodjes : de oven voorverwarmen op 200°. De broodjes in de lengte in 2 snijden. De look fijn snipperen en mengen met de olijfolie. De broodjes met een penseel met dit mengsel inwrijven en gedurende 10 minuten in de oven bakken.
7. Voor de saus : de basilicum blaadjes fijn mixen met de look. Mengen met de olijfolie, peper en zout.
8. Bereiding van de mosselen : 1 slp olijfolie in een grote pot warmen en de ui met de look fruiten, de paprika, tijm en rozemarijn bijvoegen, na 2 à 3 minuten de courgette en de mosselen bijvoegen. Kruiden met peper en zout en de witte wijn erbij gieten en 5 minuten op hevig vuur met deksel de mosselen garen. Nu de tomaten erbij doen en wanneer de mosselen volledig open zijn van het vuur nemen.
9. Opdienen met de saus en de lookbroodjes.

Gegratineerde oesters met tomaten.

Ingrediënten : 6 oesters, 1/2 tomaat, 1 kleine sjalot,10 gr boter, 10 cl witte wijn, 2 slp room, beetje geraspte gruyère kaas, zwarte peper, zout.

1. De oesters openen, nazien op kleine onzuiverheden en het eerste vocht weggieten.
2. De tomaat emonderen, pellen, zaadjes verwijderen en het vruchtvlees in kleine blokjes snijden.
3. De sjalot pellen, fijn snipperen. Boter smelten en de sjalot laten zweten zonder kleuren. Witte wijn bijvoegen en laten inkoken tot bijna droog. Room bijgieten, kruiden met peper en zout en enkele druppels citroensap en de tomatenblokjes bijvoegen. Tot aan het kookpunt laten komen.
4. Oven verwarmen op grill stand.
5. De saus verdelen over de oesters en wat geraspte gruyère op de oester strooien.
6. De oesters onder de grill plaatsen tot ze mooi goudbruin zijn.

Scampi en gerookte zalm en erwtjesrisotto met saffraan.

Ingrediënten voor 2 pers. : 4 sneden gerookte zalm, 12 scampi, 1 slp parmezaanschilfers, enkele blaadjes basilicum, olijfolie, peper en zout.

Recept erwtjesrisotto : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2018 zalmrecepten Zalm met erwtjesrisotto

1. De risotto bereiden zoals vermeld op mijn blog.
2. De scampi pellen en het darmkanaal verwijderen. Olijfolie verwarmen en de scampi bakken. Kruiden met peper en zout.
3. Op een schotel de risotto schikken. De gerookte zalm er op dresseren alsook de scampi. Garneren met de basilicum blaadjes en de parmezaan..

Scampi met rode paprika en tomatensaus.

Ingrediënten voor 2 pers.: 12 à 14 scampi, 2 tomaten, 1 rode paprika, 1 ui, 1 teentje look, 1 slp gehakte peterselie, 2 dl room, ½ klp gerookte paprikapoeder, ½ klp kerriepoeder, 70 gr tomatenpuree, peper, zout, olijfolie, 2 dl groentebouillon, 200 gr rijst.

1. De rijst koken zoals vermeld op de verpakking.
2. De tomaten emonderen. Pellen, In 4 snijden. Zaadjes uithalen en het vruchtvlees in kleine blokjes snijden.
3. De ui en de look pellen en fijn snipperen.
4. De rode paprika schillen, in 4 snijden, zaadjes uithalen en in blokjes snijden.
5. De scampi pellen en het darmkanaal uithalen.
6. 2 slp olijfolie verwarmen. De ui en de look fruiten, paprika blokjes bijvoegen en 2 à 3 minuutjes meestoven, tomatenpuree bijvoegen en eventjes meebakken. Bouillon bijgieten en zachtjes gedurende 5 minuten laten pruttelen.
7. Scampi en de room bij de tomatensaus doen en kruiden met peper, zout, paprikapoeder en kerrie. Nogmaals 4 à 5 minuten zachtjes laten sudderen.
8. In een diep bord wat rijst schikken. Errond de scampi dresseren en garneren met de saus en de gehakte peterselie.

 

Gegratineerde Sint-Jakobsvrucht met prei.

Ingrediënten voor 8 hapjes : 8 Sint-Jakobsvruchten, 1 prei, 2 dl visfumet, 2 dl witte wijn, 1 dl room, kerrie (naar smaak), zout, peper, klontje boter, 1 slp olijfolie, citroensap.

1. De prei van het buitenste blad ontdoen. Wassen en in fijne reepjes snijden van ongeveer 
4 cm op 2 mm (julienne). De prei blancheren in kokend zoutwater gedurende 5 à 6 minuten. Direct spoelen onder koud water.
2. De visfumet met de witte wijn inkoken tot de helft. Room bijvoegen, inkoken tot gewenste dikte. Kruiden met currypoeder, zout en peper. Afsmaken met enkele citroendruppels. Men mag de saus ook indikken met een beetje beurre manié (½ zachte boter + ½ bloem samen gemixt).
3. De oven verwarmen op grill stand.
4. De Sint-Jakobsvruchten kort aanbakken op hevig vuur in boter en olijfolie.
5. In de schelpen of ovenvaste schoteltjes de prei verdelen. Daar op 1 St-jakobsvrucht en 1 slp saus.
6. De schelpen of schoteltjes in een grote ovenvaste schotel zetten. Indien men schelpen gebruikt doet men in de schotel grof zeezout of verfrommeld aluminium folie. Zo staan de schelpen stabiel.
7. De schotel in de oven plaatsen tot ze licht gegratineerd zijn (2 à 3 minuten).

Ook ideaal als voorgerecht maar dan verdubbelt men de ingrediënten per persoon.

Sint-Jakobsvruchten en garnalen met bloemkoolcreme.

Ingrediënten voor 2 personen : 6 Sint-Jakobsvruchten, 50 gr garnalen, ¼ bloemkool, 2 slp room, peper, zout, olijfolie, klontje boter, 1 klp fijngesneden bieslook.

Lichte kerriesaus : zie recept Kabeljauw met garnalen, preipuree en lichte kerriesaus op www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be  recepten 2018 allerhande vis

1. De bloemkool in roosjes verdelen, wassen, gaar koken, afgieten en heel fijn mixen. Mengen met de room, peper en zout. De bloemkoolcreme moet yoghurt lopend zijn.
2. De boter en de olijfolie goed warm maken en de Sint-Jakobsvruchten kort aan beide kanten aanbakken. Kruiden met peper en zout.
3. De bloemkool creme midden op een bord schikken met daar op de Sint-jakobsvruchten. Garneren met de garnalen en de bieslook.
4. Wat saus bij serveren.

Sint-Jakobsvruchten met risotto en fijne groentjes.

Sint-Jakobsvruchten met risotto en fijne groentjes.

Ingrediënten voor 2 personen : 10 à 14 Sint-Jakobsschelpen naargelang de grootte, 200 gr risotto rijst, 200 gr snijbonen, 200 gr champignons, 200 gr netto knolselder, salie, 1 dl witte wijn, 750 dl groentenbouillon, 1 kleine sjalot, 30 gr parmezaan, 75 gr mascarpone, olijfolie, boter

1. De Sint-Jakobsschelpen kuisen of dit laat men doen door de visboer. Men zet de Sint-Jakobsvruchten op ijskoud water.
2. De snijbonen langs de zijkanten met een dunschiller wegsnijden en versnijden in stukjes van ongeveer 0,5 cm.
3. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
4. De knolselder in blokjes van 0,5 cm versnijden.
5. De boontjes en knolselder 2 minuten blancheren. Spoelen onder koud water.
6. De salie in fijne reepjes versnijden.
7. De sjalot fijnsnipperen.
8. 2 slp olijfolie warmen en de sjalot fruiten samen met de rijst. De snijbonen, knolselder bijvoegen, de witte wijn bijgieten en beetje bij beetje de warme bouillon. Na 10 minuten de champignons toevoegen. Na 18 à 22 minuten zal de rijst gaar zijn en de bouillon volledig opgenomen.
9. Nu van het vuur de mascarpone, salie en de parmezaan bijvoegen. Goed mengen.
10. De Sint-Jakobsvruchten laten uitlekken op keukenpapier. Boter warmen en de Sint-Jakobsvruchten op hevig vuur bakken. Kruiden met peper en zout.
11. Dit alles mooi schikken op een schotel en garneren met enkele salieblaadjes.

Vongole met kastanjechampignons en groene paprika.

Ingrediënten voor 2 pers. : 700 gr vongole, 220 gr spaghetti (liefst volkoren), 250 gr kastanjechampignons, 1 groene paprika, 1 teentje look, 1 kleine sjalot, gerookte paprikapoeder, 1 dl room, enkele blaadjes basilicum, olijfolie, peper, zout, parmezaanschilfers.

1. Spoel de vongole.
2. Pel de sjalot en de look en snipper ze fijn.
3. Borstel de champignons en snij ze in schijfjes.
4. Schil de groene paprika en en snij die in fijne reepjes.
5. Kook de spaghetti zoals vermeld op de verpakking. Afgieten.
6. Warm de olijfolie, fruit de sjalot, de look en de paprika gedurende 2 minuten. Voeg de champignons bij en laat nog eens 2 minuten bakken zonder te kleuren. Kruiden met paprikapoeder, peper en zout. 
7. Voeg de room toe en de vongole. Laat die op hevig vuur met deksel 2 à 3 minuten garen. Van zodra de vongole open zijn de spaghetti bijvoegen en goed omroeren zodanig dat de spaghetti goed warm is.
8. Van het vuur nemen en garneren met de basilicumblaadjes en de parmezaanschilfers.

Tip : ook lekker met mosselen.

Vongole met spaghetti, pancetta, rode paprika en courgette.

Ingrediënten voor 2 pers. : 600 gr vongole, 150 gr pancetta,1 rode paprika, 1 kleine courgete, 3 lente-ui, 1 teentje look, 1 dl witte wijn, olijfolie, enkele takjes verse oregano, sap van ½ limoen, peper en zout.

1. Spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en een beetje van het kookvocht bewaren.
2. Spoel de vongole tot ze proper zijn.
3. Snij de pancetta in fijne reepjes.
4. Schil de rode paprika, haal de zaadjes er uit en snij in fijne reepjes.
5. Was de courgette, snij ze in de lengte in 2, zaadjes uithalen, en in blokjes snijden.
6. De look pellen en fijn snipperen.
7. Spoel de lente-ui en snij ze in fijne ringen.
8. De blaadjes van de oregano halen en fijn snijden. Enkele blaadjes apart houden voor de garnering.
9. Warm de olijfolie en fruit de look te samen met pancetta. Voeg dan de rest van de groenten bij en laat 4 à 5 minuten stoven. Deglaceer met het limoensap en de witte wijn. Voeg nu de vongole en de fijngesneden oregano er bij en laat, met deksel op hevig vuur 4 à 5 minuten koken. Van zodra de schelpen open zijn is het klaar.
10. De spaghetti bij de vongole doen en goed omroeren. Indien nodig een beetje van het spaghetti vocht bijgieten.
11. Garneren met de overgebleven oregano blaadjes

 

Vongole met volkoren spaghetti, tomaten en lente-ui.

Ingrediënten voor 2 personen : 600 gr vongole, 220 gr volkoren spaghetti, 2 look teentjes, 1 dl witte wijn, 1 slp fijn gesneden platte peterselie, 3 slp olijfolie, ½ klp Piment d’Espelette, 3 tomaten, 1 ui, ½ rode paprika, 2 lente -ui, sap van ½ citroen, zout, peper.

De vongole enkele malen goed spoelen in koudwater.
De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten.
De tomaten monderen, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
De paprika schillen, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
De ui en de look pellen en fijn snipperen.
De lente-ui wassen en in fijne ringetjes snijden.
De olijfolie verwarmen, ui, look en lente-ui fruiten, nu de paprika en de vongole bijvoegen. Kruiden met piment d’Espelette en zout. De witte wijn bijgieten en met deksel 3 à 4 minuten laten sudderen tot de vongole volledig open zijn. Nu de spaghetti, de tomaten en de peterselie bijvoegen. Citroensap bijgieten en goed omroeren.
Indien nodig bijkruiden met peper en zout.

Tip : men mag ook linguine of niet volkoren spaghetti gebruiken.
Indien men het liever pikanter heeft kan men meer piment d’Espelette bijvoegen.