Overzicht van de koude voorgerechten

Carpaccio en tartaar van rund, gerookte en verse mozzarella en erwtescheuten.

Gerookte zalm met asperge en salsa van avocado en tomaten.

Gerookte zalm met bloemkool mimosa, parmezaanschilfers en rode bietensaus.

Salade van Fregula Sarda met gerookte vissoorten.

Salade van krab, slagroom met tarama en komkommersoep.

Carpaccio en tartaar van rund, gerookte en verse mozzarella en erwtescheuten.

 

Ingrediënten voor 4 personen : 8 mooie sneden carpaccio (ik heb dit genomen uit de dikbil), 140 gr vers gesneden of gemalen rundsvlees, 1 dooier, 1 klp gehakte peterselie, enkele druppels tabasco, ½ klp worcestersaus, zout, peper, basilicumpesto, truffel fleur de sel of gewone fleur de sel, 1 handvol rucola, 6 gele kerstomaten, 1 tomaat, erwtescheuten,olijfolie.
recept basilicumpesto : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 sauzen pesto

1. Het gehakte rundsvlees vermengen met de dooier, peterselie, tabasco, worcestersaus, peper en zout. Daar 4 mooie vormpjes mee vullen.
2. De kerstomaten wassen en in 2 snijden.
3. De tomaat monderen, zaadjes uithalen en in fijne reepjes snijden.
4. De carpaccio in dunne plakken snijden of vragen aan de beenhouwer om dit te doen. Op koude borden 2 sneden schikken. Ernaast de tartaar plaatsen.
5. Op de carpaccio fleur de sel strooien en garneren met de overige ingrediënten. Afwerken met olijfolie.

Gerookte zalm met asperge en salsa van avocado en tomaten.

Ingrediënten voor 4 personen : 300 gr gerookte zalm, 8 witte asperges, salsa van avocado en tomaten,( bieslookbloempjes, postelein facultatief).

Recept salsa : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2018 groenten

1. De asperges wassen, schillen, het harde gedeelte onderaan verwijderen. Gaar koken of stomen. In 3 snijden.
2. De gerookte zalm in 12 roosjes draaien.
3. Op een lang bord de salsa schikken. Daarop de asperges verdelen en de gerookte zalm.
4. Garneren met bieslookbloempjes, postelein of andere kruiden. Besprenkelen met wat olijfolie.

Gerookte zalm met bloemkool mimosa, parmezaanschilfers en rode bietensaus.

Ingrediënten voor 2 pers : 175 gr gerookte zalm, ¼ van kleine bloemkool, 1 ei, 1 slp parmezaanschilfers, enkele takjes dille, 1 slp mayonaise, 1 slp room, 1 rode biet, 1 slp frambozenazijn, peper en zout.

1. Kook de rode biet, laat afkoelen, pellen en mixen in de blender met de frambozenazijn. Kruiden met peper en zout. Men kan ook gekookte rode biet kopen.
2. De bloemkool in roosjes verdelen, wassen en krokant koken. Afgieten en spoelen met koud water. De bloemkool grof versnijden.
3. Kook het ei gedurende 9 minuten in kokend water, leg het in koud water, pellen en grof versnijden.
4. Meng de mayonaise met de room.
5. 2 sneetjes zalm apart houden en de rest in stukjes snijden.
6. Snipper de ½ van de dille fijn.
7. Meng de eieren, de bloemkool, de stukjes gerookte zalm, de mayonaise, en de dille. Afkruiden met peper en zout. (Facultatief men mag gerookt zout gebruiken).
8. Met behulp van een vormpje de bloemkool mimosa op het bord dresseren. Vormpje weghalen en een sneetje zalm op de bloemkool schikken. Afwerken met een takje dille.
9. De saus van rode biet er rond schikken.

Salade van Fregula Sarda met gerookte vissoorten.

Ingrediënten voor 2 personen : 50 gr fregula sarda, 3 soorten gerookte vis (ik heb gekozen voor zalm, makreel en forel), 1 pijpajuintje, 1 slp basilicumpesto, limoensap, olijfolie, 1 tomaat, 50 gr groene bonen, basilicumblaadjes, pijnboompitten

recept basilicumpesto op www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 sauzen pesto

1. De fregula sarda koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en spoelen met ijskoud water.
2. De groene boontjes blancheren in kokend zoutwater. Afgieten en afspoelen met ijskoud water. Versnijden in kleine blokjes.
3. Het pijpajuintje wassen en in fijne ringetjes snijden.
4. De tomaat monderen, pellen, zaadjes uithalen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
5. De pijnboompitten roosteren in een warme pan zonder vet. Pas op dit gebeurt heel snel.
6. De fregula sarda mengen met de boontjes, de tomaat, pijpajuintje, pesto, limoensap en olijfolie. Dit slaatje verdelen over 2 kommetjes.
7. Op dit slaatje schikt met de gerookte vissen. Garneren met de basilicumblaadjes en de pijnboompitten.

Salade van krab, slagroom met tarama en komkommersoep.

Ingrediënten voor 4 à 5 personen : 300 gr uitgelekte krab (liefst Madagascar), ½ kleine rode ui, 4 blaadjes citroenmelisse en 4 kleine voor de garnering, 1/3 pompelmoes, sap van ½ limoen, zout, piment d’Espelette, 2 tomaten, 125 gr groene boontjes, 3 blaadjes basilicum, 10 cl room, 50 gr tarama, peper, zout, foreleitjes.

1. De groene boontjes kuisen en in kokend water gaar laten worden gedurende 8 à 10 minuten. Afkoelen in ijskoud water. Versnijden in stukjes van 1 cm.
2. De tomaten monderen, pellen, in 4 snijden, zaadjes uithalen en in stukjes snijden;
3. De basilicum fijn snijden.
4. Groene boontjes, tomaten en basilicum mengen.
5. De rode ui pellen en fijn snipperen.
6. De pompelmoes à vif pellen en de partjes uithalen. Alle velletjes moeten verwijderd worden. De partjes in kleine stukken snijden.
7. De citroenmelisse fijn snipperen.
8. De krab, pompelmoes, rode ui en citroenmelisse, limoensap, zout en piment d’espelette mengen.
9. De komkommersoep bereiden.
10. De room opkloppen, mengen met de tarama, bijkruiden met zout en piment d’Espelette. In spuitzak doen.
11. Nu dresseren. In diep bord, liefst gebruikt maken van een ringvorm, eerst wat groene boontjes mengeling doen, daar boven op de krabmengeling en daar op een toef taramaroom spuiten. Garneren met wat foreleitjes en een klein blaadje citroenmelisse. Rond deze compositie wat komkommersoep doen.
12. Dit gerecht zeer koud opdienen.

Recept komkommersoep : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2018 soepen