Overzicht van de gerechten ontbijt/4-uurtje

Bladerdeegrol met confituur en blauwe bessen.

Broodpudding met aardbeien en frambozen.

Broodpudding met chocolade en appel.

Chocolade granola met blauwe bessen en yoghurt.

Confituur van aardbeien en rabarber.

Gelei van witte aalbessen.

Hartige broodpudding met ham, kaas en tomaat.

Havermout gebakken met aardbeien en blauwe bessen.

Havermoutpannenkoek met appel.

Klaaskoeken met rozijnen.

Paaskoeken.

Pannenkoeken met appelen.

Pannekoeken met confituur en aardbeien

Bladerdeegrol met confituur en blauwe bessen.

Ingrediënten : 1 vierkant bladerdeeg, confituur liefst van rode vruchten, blauwe bessen, 1 ei.

1. Oven voorverwarmen op 180°.
2. Het bladerdeeg inwrijven met confituur tot 2 cm van de bovenkant. Deze 2 cm aan de bovenkant inwrijven met water. Boven op de confituur de blauwe bessen verdelen. Nu het bladerdeeg los oprollen zodat men een mooie rol krijgt. Het einde goed aandrukken zodanig dat de rol niet loskomt.
3. Men kan nu de rol ongeveer 30 minuten in de diepvriezer zetten zodanig dat die makkelijker snijdt. Haal de rol uit de diepvriezer en snijd hem in plakken van 2 cm.
4. De plakken op een bakplaat bekleed met bakpapier leggen of een siliconenmat gebruiken. Bestrijken met losgeklopte dooier.
5. Bak ongeveer 25 à 30 minuten.

Lekker als ontbijt.

Broodpudding met aardbeien en frambozen.

Ingrediënten voor 12 à14 porties : 600 gr oud brood, pistolets of koekjes, 12 dl melk, 140 gr suiker, 6 eieren, 1 slp speculooskruiden, 2 slp vanillebloem, 125 gr frambozen, 125 gr aardbeien, ½ slp bakpoeder.

1. Verwarm de melk met de suiker.
2. Het brood in kleine stukjes verdelen en de warme melk over het brood gieten. Minimum 1 uur laten weken.
3. Oven voorverwarmen op 180°.
4. Eieren opkloppen met de speculooskruiden, de vanillebloem, en de bakpoeder. Bij het brood gieten en goed mengen. Nu het fruit er onder spatelen.
5. Vorm met olie of boter insmeren. Het broodmengsel in de vorm gieten en in de oven plaatsen. Gedurende 20 minuten in de oven plaatsen en dan de oven verlagen op 170° en nog eens 50 minuten laten bakken.

Broodpudding met chocolade en appel.

Ingrediënten : 300 gr oud brood, 100 gr chocolade, 1 klp speculooskruiden, 75 gr suiker, 3 eieren, 2 appels (200 gr geschild), klontje boter, 5 dl melk, scheutje cointreau, 1slp puddingpoeder, bloem en boter om de vorm in te vetten.

1. Snij het oud brood in stukken.
2. Kook de melk met de speculooskruiden en de suiker. Giet de kokende melk over het brood.
3. Verwarm de oven op 170°.
4. Klop de eieren met de cointreau en de vanillepudding en giet dit bij het broodmengsel. Goed mengen.
5. Mix het brood even met de staafmixer. Niet te fijn, er mogen nog broodbrokjes inzitten. Laat wat afkoelen.
6. Ondertussen de chocolade fijnsnijden en de appelen schillen. De appelen in niet te kleine stukken snijden.
7. Klontje boter smelten en de appelen 2 à 3 minuten bakken. Ze mogen nog goed krokant zijn.
8. De appelen en de cjhocolade mengen met het broodmengsel.
9. Cakevorm inboteren en bebloemen. Het broodmengsel in de cakevorm doen en glad strijken.
10. De cake gedurende 1 uur in de oven plaatsen.

Chocolade granola met blauwe bessen en yoghurt.

Ingrediënten 2 personen : voor de granola : 100 gr havervlokken, 50 gr chocoladeschilfers, 45 gr honing, 20 gr bruine suiker, 20 gr cacaopoeder, 2 slp kokosolie, snuifje zout.

Voor de garnering : 300 gr blauwe bessen, 6 slp yoghurt.

1. De oven voorverwarmen op 175°.
2. De kokosolie smelten en mengen met de suiker, de cacao, de honing en het snuifje zout. Nu de havervlokken bijvoegen en goed mengen.
3. Dit mengsel op een met boterpapier bedekte plaat gelijkmatig verdelen en in de oven plaatsen gedurende 25 à 30 minuten. Nu en dan in de granola roeren.
4. Uit de oven nemen en de chocolade schilfers er onder mengen en dit laten afkoelen.
5. Men neemt nu mooie glazen en vult die met de blauwe bessen, yoghurt en de granola, indien men wenst kan men dit nogmaals herhalen.

Confituur van aardbeien en rabarber.

Ingrediënten voor een verhouding van 1,5 kg fruit voor 500 gr suiker :

1. 750 gr gewassen, gekuiste en in blokjes gesneden rabarber.
2. 750 gr aardbeien. Wassen dan de kroontjes verwijderen en in stukken snijden.
3. 75 ml sinaasappelsap.
4. 500 gr gelei suiker van Tienen maxi fruit.
5. Het fruit en de suiker goed mengen en minimum 3 uur afgedekt in de frigo zetten.
6. Het fruit op het vuur zetten samen met het sinaasappelsap en eenmaal dat het kookt nog 4 minuten laten koken. Met een stamper het fruit een beetje platdrukken. Indien nodig afschuimen.
7. De hete confituur in heel nette potten boordevol doen en onmiddellijk goed sluiten. De potten nu omkeren en laten afkoelen. Eenmaal afgekoeld mag men ze omdraaien.

Gelei van witte aalbessen

Ingrediënten : 1 kg aalbessen, 1 dl water, confituur geleisuiker maxi

1. Was de bessen en ris ze van de takjes. Doe de bessen in een pot en kook ze met het water met deksel gedurende 10 minuten. Met pureestamper op de bessen duwen zodanig dat al het sap vrijkomt.
2. Neem een hoge pot en hang er een zeef in. Leg in de zeef een zeefdoek en giet er de bessen in. Laat een nacht uitlekken.
3. Weeg nu het opgevangen sap en bereken de hoeveelheid suiker. 1,5 kg sap voor 500 gr suiker.
4. Bessensap en de suiker samen laten koken, vanaf het kookpunt 4 minuten rekenen. Regelmatig afschuimen.
5. De potten direct opvullen en afsluiten. Omgekeerd laten afkoelen. Wanneer de confituur afgekoeld is de potten omdraaien.

 

Hartige broodpudding met ham, kaas en tomaat.

Ingrediënten voor 2 à 3 personen : 2 broodjes (pistolets), 3 eieren, 2 slp melk, 1 grote tomaat, 3 halve sneden gekookte ham, 3 kleine sneden gruyère kaas, 1 slp fijngesneden basilicum, peper, zout.

1. De broodjes in sneden van 1,5 cm snijden. In een schotel naast mekaar leggen.
2. De tomaat monderen, pellen, in 4 snijden, zaadjes uithalen. Ieder partje nog eens in 2 snijden.
3. De oven voorverwarmen op 160°.
4. De eieren loskloppen met melk, basilicum, peper en zout. Dit over de sneden brood gieten. Dit een 10 tal minuten laten weken.
5. Een rechthoekige vorm van ongeveer 18 x 12 cm invetten en bekleden onderaan en langs de zijkanten met sneden brood. Nu in de vorm, ham, kaas, tomaat leggen. Dit nog 2 keer herhalen en bedekken met sneden brood en de rest van de geklopte eieren. Dit allemaal goed aandrukken.
6. De pudding in de oven plaatsen gedurende 25 à 30 minuten.
7. Lauw of koud opdienen.

Havermout gebakken met aardbeien en blauwe bessen.

Ingrediënten voor 2 personen : 60 gr havermout, 40 gr aardbeien, 40 gr blauwe bessen,1 ei, 1 klp kokospoeder, 100 ml kokosmelk, 1 slp honing, ½ klp kaneel, mespunt bakpoeder, mespunt vanillepoeder, kokosolie.

1. Oven verwarmen op 170°.
2. Schaaltjes invetten met kokosolie.
3. Meng de havermout, de kaneel, de vanillepoeder, de bakpoeder en het fruit.
4. De melk goed mengen met de honing en het ei.
5. Het havermoutmengsel verdelen over de schaaltjes. Het melkmengsel er over gieten.
6. De schaaltjes gedurende 25 minuten bakken. Indien ze te bruin worden bedekken met alu folie.

 

Havermoutpannenkoek met appel.

Deze pannenkoeken mogen iets dikker gebakken worden dan normale pannenkoeken.

Ik gebruik een pan met diameter24 cm.
Ingrediënten voor 6 à 7 pannenkoeken : 140 gr havermout, 140 gr zelfrijzende bloem, 3,5 dl melk, 2 eieren, 4 slp agave siroop, 1 snuifje zout, 1 snuifje kaneel, boter, 2 appels.

1) De havermout mixen tot meel. Mengen met de bloem, eieren, agave siroop, zout en kaneel. Dit beslag mag gemixt worden. Een 20 tal minuutjes laten rusten.
2) De appelen schillen en in dunne ringen snijden.
3) Een klontje boter in een koekenpan smelten en er appelschijfjes in bakken, daarop pannenkoekenbeslag gieten en er dikke pannenkoeken van bakken. Zo verder werken tot het beslag op is.

 

Klaaskoeken met rozijnen.

Ingrediënten voor 6 à 8 koeken : 500 gr bloem, 2,250 dl lauwe melk, 1 ei en 1 eigeel voor de afwerking, 42 gr gist, 100 gr malse boter, 70 gr suiker, snuifje kaneel, 100 gr rozijnen, zout, beetje water.

1) De bloem zevenen de rozijnen weken in een beetje water.
2) De lauwe melk in de mengkom van de robot doen, de ½ van de bloem toevoegen alsook het ei. Alles zacht beginnen mixen en al mixend de gist brokkelen en erbij doen. Laat deze voordeeg 5 minuten kneden in de keukenrobot.
3) Nu de suiker, de andere helft van de bloem en de malse boter in stukjes bijvoegen, alsook het zout en de kaneel. Het deeg terug 10 minuten kneden. De laatste 2 minuten de uitgeknepen rozijnen bijvoegen.
4) De oven voorverwarmen op 40 graden.
5) Bloem op het werkblad doen en het deeg er op doen. Het deeg opbollen. In een kom wat bloem strooien en de deegbol er in leggen. Beetje bloem er op strooien. Propere doek over doen en 25 minuten laten rijzen in de oven.
6) Het werkblad bebloemen. Het deeg voorzichtig uit de kom nemen en op het werkblad leggen. Het deeg nu niet meer kneden. Het deeg uitrollen tot 1,5 cm. Figuren uit het deeg steken en op bakpapier leggen. Terug in de oven 25 minuten laten rijzen.
7) Voorzichtig uit de oven nemen en een lichte doek over leggen zodat ze niet invallen. De oven verwarmen tot 190°.
8) Het eigeel opkloppen met een beetje water en de koeken er voorzichtig mee inwrijven.
9) De koeken bakken gedurende 8 minuten op 190° en dan de oven op 180° zetten en terug 8 à 10 minuten bakken. Liefst 1 laag bakken maximum 2 lagen.

Paaskoeken.

Ingrediënten voor 7 à 8 : 500 gr patisserie bloem, 225ml lauwe melk, 1 ei en 1 dooier met een beetje melk voor het doreren, 42 gr gist, 100 gr malse boter, 75 gr suiker, snuifje kaneel, zout, enkele rozijnen en wat parelsuiker voor de afwerking.

1. De bloem zeven.
2. De lauwe melk, de ½ van de bloem en een ei in de mengkom van de robot doen en dit mixen. Al mixend de gebrokkelde gist bijvoegen. Nu met de deeghaak nog 5 minuten verder kneden. De suiker, de andere helft van de gezeefde bloem, de in stukjes malse boter, snuifje zout en kaneel volgens smaak bijvoegen. Terug 10 minuten kneden.
3. De oven voorverwarmen op 40 graden.
4. Bloem op het werkvlak strooien en het deeg er op doen. Het deeg opbollen. In de mengkom beetje bloem strooien en de bol deeg er voorzichtig in leggen. Propere doek over doen en de kom 25 minuten laten rijzen in de oven.
5. Het werkvlak terug met bloem bestrooien en het deeg voorzichtig uit de kom nemen en op het werkblad leggen. Het deeg uitrollen tot 1,5 cm hoogte. Figuren uit het deeg steken en voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat leggen. Dit terug in de oven plaatsen gedurende 25 minuten. Een propere doek voorzichtig over de figuren leggen en de bakplaat uit de oven nemen.
6. De oven voorverwarmen tot 190°.
7. De figuren inwrijven met de opgeklopte dooier met beetje melk, garneren met parelsuiker en krenten en gedurende 8 à 9 minuten in de oven plaatsen, dan de oven op 180° zetten en nog eens 9 à 10 minuten bakken.
8. Niet meer dan 2 bakplaten in de oven doen tijdens het bakken.

Pannekoeken met confituur en aardbeien

Ingrediënten voor 8 pannekoeken : 125 gr zelfrijzende bloem, 315 ml melk, snuifje zout, 18 gr suiker, 2 grote eieren, 1,5 slp olie, ½ pakje vanillesuiker, klontje boter, 1 potje aardbeienconfituur, aardbeien, ½ citroen, 1 slp suiker, blauwe bessen, aardbeiencoulis, aardbeienbavarois.

Recept coulis : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2016 nagerechten
Recept bavarois : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2018 nagerecht met fruit

1. De bloem zeven. De eieren loskloppen met de suiker, de vanillesuiker, het zout en de olie en tenslotte de melk. De bloem bij het eiermengsel kloppen.
2. In een koekenpan wat boter smelten en de pannekoeken bakken. De pannekoeken besmeren met confituur en oprollen. In 3 of 4 snijden.
3. De aardbeien wassen, kroontje verwijderen en in schijfjes snijden. Citroensap over sprenkelen en 1 lepel suiker over strooien. Mengen met de blauwe bessen. Minimum 1 uur laten macereren.
4. In een bord wat aardbeien schikken, daar op de opgerolde pannekoekjes. Garneren met bavarois, blaadjes munt of citroenmelisse wat eetbare bloempjes en coulis.

Pannenkoeken met appelen.

Ingrediënten voor 4 à 5 pannenkoeken : 100 gr zelfrijzende bloem, ¼ lt melk, 15 gr suiker, ½ pakje vanille suiker, 2 eieren, 1 slp zonnebloemolie, snuifje zout, 2 appelen, 20 gr boter en extra om te bakken.

1. Boter smelten.
2. Meng de melk, de eieren, de suiker en de vanillesuiker. Voeg nu de gezeefde bloem, het snuifje zout en de gesmolten boter bij. Dit alles mixen tot een gladde deeg.
3. De appelen schillen en in plakken van 3 mm snijden. Klokhuis uithalen met een uitsteekvorm.
4. De appelschijfjes bakken in boter en apart houden.
5. Smelt nu terug wat boter in de koekenpan en giet er een kleine pollepel deeg in. Schik op het deeg 3 à 4 appelschijven en doe er terug een kleine pollepel deeg op. Laat de pannenkoek mooi bruinen en draai ze om. Laat terug de andere kant bruin worden en bak zo verder tot het deeg op is.
6. De pannenkoek op een mooi bord schikken en garneren met een bol vanille-ijs en wat poedersuiker.