Overzicht van de eierengerechten

Frittata met ham en schorseneren.

Frittata met kalkoensaucisson en prei.

Frittata met rode paprika en chorizo.

Hartig wentelteefje met gemengde sla.

Omelet gevuld met groenten en parmezaan.

Omelet rolletje met spek.

Pasta omelet met groentjes en gekookte ham.

Tortilla met chorizo en parmezaan.

Frittata met ham en schorseneren.

Ingrediënten voor 2 pers. : 4 eieren, 4 sneden ham, 1 rode ui, 200 gr schorseneren (eventueel diepvries), 1 prei, 300 gr vastkokende aardappelen, 120 gr halloumi, koriander, gerookte paprika, peper en zout, olijfolie.

1. De sneden ham in fijne reepjes snijden.
2. De rode ui pellen en fijnsnipperen.
3. De aardappelen schillen, in blokjes snijden en gaar koken. Afgieten.
4. De schorseneren gaar koken. Afgieten.
5. De buitenste bladeren van de prei verwijderen, alsook het donkerste groen. In de lengte in 2 snijden. Wassen en in fijne halve boogjes snijden.
6. De eieren tot omelet kloppen met de gerookte paprikapoeder, het zout en de peper. De ham bij de eieren mengen.
7. Oven voorverwarmen op 150°.
8. Een niet te grote maar wel iets hoge pan goed inwrijven met olijfolie, ook de zijkanten goed inwrijven. Een klontje boter in de pan doen en laten smelten. De ajuin met de prei in de pan fruiten, nu de schorseneren en de aardappelen bijvoegen, eventjes laten bakken. Nu de eieren op de groenten gieten. Onderaan laten bakken en nu verder laten stollen in de oven gedurende 12 à 15 minuten.
9. De halloumi in reepjes snijden en bakken in olijfolie aan alle kanten.
10. De frittata uit de oven nemen en op een groot bord of schotel lagen glijden. Garneren met koriander en halloumi.

Frittata met kalkoensaucisson en prei.

Ingrediënten voor 2 personen : 4 eieren, 1 kalkoensaucisson van 200 gr, 200 gr krielaardappelen,

2 prei, 1 kleine rode ui, 1 klp gedroogde tijm, 1 slp gehakte peterselie, 40 gr geraspte parmezaan, olijfolie, peper, zout, basilicumblaadjes (facultatief).

1. De aardappelen wassen, koken, pellen en in 2 snijden.
2. De prei van de buitenste bladeren ontdoen en het groenste gedeelte afsnijden. Wassen en in halve ringen snijden.
3. Rode ui pellen en fijn snipperen.
4. Een beetje olijfolie verwarmen en de ajuin en de prei fruiten gedurende 10 minuten. Kruiden met peper en zout. Indien nodig een klein beetje water bijvoegen.
5. Oven voorverwarmen op 170°.
6. De eieren opkloppen met de peterselie, tijm, parmezaan, peper en zout.
7. In een pan olijfolie verwarmen, aardappelen en de saucisson schijfjes bakken. Prei er gelijkmatig over verdelen en de eieren er over gieten.
8. De pan gedurende 15 minuten in de oven plaatsen.
9. De pan uit de oven nemen. De zijkanten goed losmaken en omdraaien op een schotel.
10. Garneren met de basilicumblaadjes.

Frittata met rode paprika en chorizo.

Ingrediënten voor 2 pers. : 4 à 6 kleine vastkokende aardappelen, 4 eieren, 60 gr dunne sneetjes chorizo, ½ rode paprika, ½ rode ui, 2 tomaten, 50 gr feta, gerookte paprikapoeder, 1 handvol rucola, enkele takjes oregano, ½ klp rode wijnazijn, 1 slp olijfolie, peper en zout, bloempjes(facultatief, ik had er nog wat in de kruidentuin)

1. Aardappelen schillen, koken en in kleine blokjes snijden.
2. Rode paprika schillen en in kleine blokjes snijden.
3. De tomaat emonderen, pellen en in schijfjes snijden.
4. De oregano blaadjes fijn snijden.
5. De olijfolie mengen met de azijn, de oregano, peper en zout. Dit over de tomaten gieten.
6. De oven voorverwarmen op 180°.
7. De rucola wassen.
8. De rode ui pellen en fijn snipperen.
9. De eieren goed opkloppen, kruiden met peper en zout.
10. Olijfolie warmen, ui fruiten, paprika bijvoegen en sneetje chorizo. Kruiden met paprikapoeder. 1 minuut laten fruiten. De eieren bijvoegen. De eieren aan de onderkant van de pan even laten bakken en de pan nu in de oven plaatsen tot de frittata gebakken is. Dit duurt ongeveer 10 à 15 minuten volgens de dikte van de frittata.
11. Nu een bord plaatsen op de pan en de pan omkeren zodanig dat de frittata mooi in het bord valt.
12. Garneren met de tomaten, de rucola en de verbrokkelde feta.

Omelet gevuld met groenten en parmezaan.

Ingrediënten voor 1 omelet : 2 eieren, 3 champignons, 5 cm courgette, 5 bloemkoolroosjes, ¼ rode paprika, 3 kerstomaten, 1 klp fijngesneden platte peterselie, 1 klp geraspte parmezaan, peper, zout, olijfolie.

1. De courgette wassen, in de lengte in 2 snijden, en halve ringen snijden.
2. De rode paprika schillen en in reepjes snijden.
3. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
4. De kerstomaten in 2 snijden.
5. Bak de bloemkool roosjes en de courgette in olijfolie gedurende 3 à 4 minuten, nu de paprika reepjes erbij voegen en na 1 minuut de kerstomaten. Kruiden met peper en zout. De groentjes mogen nog krokant zijn.
6. De eieren opkloppen en kruiden met peper en zout.
7. In een andere pan de omelet bakken. De ½ van de peterselie en de parmezaan er over strooien.
8. Schik de omelet op een bord en verdeel er de groentjes over. Vouw de omelet voor 1/3 dicht en bestrooi met de andere helft van de peterselie.

 

Hartig wentelteefje met gemengde sla.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 grote sneden brood, 2 eieren, 4 slp melk, 100 gr geraspte emmentaler, handvol rucola, handvol sla, 2 kleine roosjes bloemkool, 1 tomaat, gerookte paprikapoeder, peper, zout, klontje boter.

1. De bloemkoolroosjes wassen en grof raspen.
2. De tomaat emonderen, pellen en in fijne schijfjes snijden.
3. De eieren met de melk, peper, zout en paprikapoeder opkloppen.
4. De sneden brood in 4 snijden en goed laten weken in het eimengsel. Dan door de emmentaler wikkelen. De kaas goed aandrukken.
5. Klontje boter smelten en de sneetjes brood bakken tot ze mooi bruin gekleurd zijn.
6. Op een bord de salade schikken met de tomaten en de helft van de bloemkool er over strooien. Daar op de sneetjes wentelteefjes en nu garneren met de rest van de geraspte bloemkool.

Omelet rolletje met spek.

 

Ingrediënten voor 2 personen : 4 eieren, 8 sneden gerookt spek, ½ rode paprika, 1 slp geraspte parmezaan, basilicum, olijfolie, peper en zout

1. De paprika schillen en in kleine blokjes snijden. In olijfolie bakken gedurende 2 minuten.
2. De eieren loskloppen, kruiden met peper en zout.
3. Olijfolie warmen en een dunne omelet bakken per persoon. De paprika er over strooien en enkele fijngesneden blaadjes basilicum. De omeletten oprollen en in 2 snijden.
4. Telkens 2 sneden gerookt spek samen leggen en 1 rolletje omelet er in draaien. Indien nodig vastprikken met een houten prikkertje.
5. De omelet rolletjes bruin bakken in een beetje olijfolie.
6. Opdienen met ketchup.

Lekker als ontbijt maar ook als lunch.

Pasta omelet met groentjes en gekookte ham.

Ingrediënten voor 3 à 4 pers. : 6 eieren, 120 gr diepvries erwten, 1 rode paprika, ½ broccoli, 300 gr penne, 1 sjalot, 1 teentje look, 100 ml melk, 40 ml room, 50 gr geraspte parmezaan, 1 slp gehakte peterselie, 5 sneden gekookte ham, peper, zout, boter, olijfolie.

1. Verwarm de oven voor op 190°.
2. Kook de pasta zoals op de verpakking vermeld. Afgieten en afspoelen met koud water. Goed laten uitlekken.
3. De broccoli in roosjes verdelen, wassen en 3 minuten in kokend water blancheren. Afgieten en spoelen met koud water.
4. De paprika pellen en in kleine blokjes snijden.
5. De sjalot en de look pellen. Fijn snipperen. Olijfolie warmen en de sjalot, look en rode paprika fruiten. Dit en de broccoli mengen met de penne.
6. Een hoge taartvorm invetten met boter.
7. De eieren losroeren met de melk, de room, de parmezaan, de peterselie, peper en zout.
8. De penne in de taartvorm scheppen. Overgieten met de eieren en 25 à 30 minuten in de oven plaatsen. Nazien of de eieren gestold zijn.
9. De taartvorm uit de oven nemen en op een grote schotel omkeren.

Lekker met een salade.

Tortilla met chorizo en parmezaan.

Ingrediënten voor 2 personen : 5 eieren, 60 gr chorizo, 1 puntpaprika, ¼ bussel krulpeterselie, 4 vastkokende aardappelen, 1 sjalot, 35 gr gedroogde tomaten, 35 gr parmezaan, olijfolie, peper en zout.

1. Schil de aardappelen, snij ze in schijfjes van 4 à 5 mm. De aardappelschijfjes in licht gezouten water gaar koken. Afgieten.
2. De sjalot pellen en in fijne schijfjes snijden.
3. De pitjes uit de puntpaprika verwijderen, de puntpaprika wassen en in blokjes snijden.
4. De peterselie wassen, de steeltjes verwijderen en fijn snijden.
5. De parmezaan fijn raspen.
6. De gedroogde tomaten fijn snijden.
7. De chorizo in fijne reepjes snijden.
8. De oven voorverwarmen op 160°.
9. Olijfolie in een pan verwarmen en de sjalot met de paprika fruiten. De aardappelen toevoegen en kruiden met peper en zout. Chorizo bijvoegen. Alles nog 1 minuut verder bakken.
10. De eieren loskloppen. Mengen met de kaas, de peterselie en de gedroogde tomaten. Kruiden met peper en zout. Deze mengeling in de pan gieten bij de aardappelen en verder bakken in de oven gedurende 15 à 18 minuten.
Serveren met een slaatje.