Overzicht van gevogelte

Kalkoen

Kalkoen onderbout met mosterd en tomaten.

Kwartel

Kwartel met honing-mosterd saus, gebakken appelpartjes met tijm.

Kwartel met sinaasappel.

Mechelse koekoek

Mechelse koekoek in witte wijnsaus.

Mechelse koekoek met mosterd/honing korstje.

Parelhoen

Parelhoen met appels.

Parelhoen met champignons en erwtjespuree.

Kalkoen onderbout met mosterd en tomaten.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 kalkoen onderbouten, 2 tomaten, mosterd, 2 grote bladeren laurier, tijm, 8 wortelen met loof, 8 kleine vastkokende aardappelen, olijfolie, peper en zout, 1 à 2 dl kippenbouillon.

1. Het loof van de wortelen verwijderen. De wortelen wassen en schillen.
2. De aardappelen schillen en wassen.
3. De tomaten in dunne schijfjes snijden.
4. De oven voorverwarmen op 180°.
5. Een ovenschotel inwrijven met olijfolie. De kalkoen in de schotel leggen en kruiden met peper en zout. Royaal inwrijven met mosterd en bedekken met de laurier en de tomatenschijfjes. Nog een beetje mosterd op de tomatenschijfjes doen.
6. De wortelen en de aardappelen rond de kalkoen schikken en de groenten kruiden met peper en zout. 1 dl kippenbouillon in de schotel gieten. De tijm verdelen over de schotel.
7. De schotel gedurende 30 minuten in de oven zetten. Nu de oven verminderen tot 165°en nog gedurende 1 uur en 30 minuten verder laten garen. Nu en dan controleren en indien nodig nog wat kippenbouillon bijgieten. Indien de bouten te bruin worden ze bedekken met aluminiumfolie.

Kwartel met honing-mosterd saus, gebakken appelpartjes met tijm.

Ingrediënten voor 2personen : 3 kwartels, 2 slp + 1 slp honing, 1 klp mosterd, 2 slp sojasaus, sap van ½ limoen, 2 klp sesamolie, 6 sneetjes gerookt spek, 1 slp rozijnen, 1 kleine sjalot fijngesneden, 2 appels, tijm, olijfolie, peper, klontje boter,

1. De 2 slp honing, de mosterd, de sojasaus, het limoensap, de sesamolie, de fijngesneden sjalot, de rozijnen mengen.
2. Ovenvaste schotel inwrijven met olijfolie.
3. De oven voorverwarmen op 180°.
4. De kwartels opvullen met het rozijnenmengsel en met de rest van de saus de kwartels inwrijven. Rond iedere kwartel 2 sneetjes spek wikkelen. De kwartels schikken in de ovenschotel samen met de tijm. Gedurende 10 minuten in de oven plaatsen. De rest van de saus met 2 lepels water mengen en over de kwartels gieten en de oven verminderen tot 160°. De kwartels nu terug voor 35 à 40 minuten garen in de oven.
5. De appels schillen en in dikke parten snijden. Klontje boter smelten, de partjes appel kleuren en inwrijven met de slp honing. Bestrooien met tijmblaadjes. De laatste 10 minuten bij de kwartels in de oven plaatsen.
6. De kwartels op het bord schikken met de appels.

Lekker met gebakken aardappelen.

Kwartel met sinaasappel.

Ingrediënten voor 2 à 3 personen : 3 kwartels, 3 appelsienen, 1 slp sinaasappellikeur, 1 slp cognac, 4-kruidenspecerij of kaneel, 1 sjalot, 1 slp witte wijn azijn, 3 dl kippenbouillon, citroentijm, 1 dl water, 75 gr suiker, enkele frambozen.

1. Het water en de suiker samen koken tot een suikersiroop.
2. De appelsienen goed wassen en deze met een dunschiller schillen. Er mag geen wit aan de schil hangen. De schil in dunne reepjes snijden en 2 keer gedurende 1 minuut in kokend water blancheren. Goed afspoelen en deze zacht verder laten koken in de suikersiroop. Wanneer de suikersiroop verdampt is hebben we gekonfijte zestes.
3. De sinaasappelen nu schillen a vif, dit wil zeggen tot op het vruchtvlees, al het wit moet er af zijn. Nu de partjes uithalen.
4. De sjalot pellen en fijn snipperen.
5. De oven verwarmen tot 160°.
6. De kwartels in een klontje boter aan alle zijden bruin bakken , de sjalot er bij doen en mooi bruin bakken. Kruiden met zout, peper, 4-kruiden specerij, citroentijm en de kippenbouillon bijgieten. De kwartels gedurende 30 minuten in de oven plaatsen. Indien de kwartels te veel kleuren afdekken met alu folie.
7. De kwartels uit de oven halen en warm houden. De bouillon zeven. Bij de sinaaszeste de witte wijnazijn voegen alsook de likeur en de cognac. Nu de bouillon bijvoegen en laten inkoken. Indien nodig binden met wat beurre manié. De sinaaspartjes bijvoegen.
8. Op een bord de kwartel schikken met de sinaasappelpartjes en enkele frambozen. Met wat saus en koriander garneren.

Lekker met gebakken aardappelen.

Mechelse koekoek in witte wijnsaus.

Ingrediënten voor 2 pers. : 1 Mechelse koekoek of hoeve kip, 250 gr kastanje of witte champignons, 1 teentje look, 1 kleine sjalot, 1 dl room, 2 dl witte wijn, 2 dl kippenbouillon, 150 gr gerookt spek, tijm, laurier, 2 slp cognac, klontje boter

1. De koekoek verdelen in 8 stukken.
2. De champignons proper borstelen en in stukjes snijden.
3. De sjalot en de look pellen en fijnsnipperen.
4. Beetje boter smelten en de sjalot en de look fruiten. Het spek bijvoegen en krokant bakken. De champignons bijvoegen en 1 minuut mee laten bakken. Dit alles uit de pan scheppen en even opzij zetten.
5. De koekoek kruiden met kippenkruiden en kleuren in dezelfde pan in een beetje boter en olijfolie. De cognac bijschenken en flamberen, niet vergeten de dampkap af te zetten. Nu de witte wijn en de kippenbouillon bijschenken en aan de kook brengen. Nu de tijm, laurier en de champignon mengeling bijvoegen. Op zacht vuur gedurende 45 à 50 minuten laten sudderen. De room bijvoegen en nog een 5 tal minuten zacht laten koken.
6. Mooi serveren op een bord en bestrooien met gehakte peterselie.

Lekker met gebakken krieltjes.

Mechelse koekoek met mosterd/honing korstje.

Ingrediënten : 1 Mechelse koekoek, 2 slp honing, 1 slp graanmosterd, olijfolie, peper, zout.

1. Oven voorverwarmen op 170°.
2. De Mechelse koekoek in stukken verdelen.
3. De honing, graanmosterd, olijfolie, peper en zout mengen.
4. De koekoek met een penseel inwrijven met de marinade.
5. Een ovenschotel inwrijven met olijfolie.
6. In een pan olijfolie verwarmen. De stukken kip bruin kleuren en in de ovenschaal leggen. 1 dl water in de schaal doen en de koekoek gedurende 45 à 50 minuten bakken in de oven. Indien de kip te bruin wordt bedekken met alu folie.

Lekker met de geroosterde groentenschotel met gele courgettes.

 

Parelhoen met appels.

Ingrediënten voor 2 pers. : 1 parelhoen, 5 appels, 600 gr krielaardappelen, 1 ajuin, 1 klp 4 kruidenpoeder

2 slp honing, 1 klp gemberpoeder, 1 klp sojasaus, 2 dl kippenbouillon, boter, olijfolie.

1. De ajuin pellen en fijn snipperen.
2. Mengsel maken met de 4 kruidenpoeder, de gemberpoeder, de honing en de sojasaus.
3. De oven verwarmen tot 170°.
4. De aardappelen wassen en in kleinere stukken verdelen.
5. De parelhoen in stukken verdelen. De parelhoen mooi aan alle kanten bruin kleuren in een mengsel van boter en olijfolie. 
6. De stukken parelhoen uit de sauteuse nemen, nog wat olijfolie bijgieten en de ajuin fruiten. Na 3 minuten de aardappelen bijvoegen en lichtjes laten aankleuren.
7. De stukken parelhoen inwrijven met het honingmengsel en op de aardappelen leggen.
8. De sauteuse gedurende 45’ in de oven plaatsen.
9. De appelen schillen en in 8 verdelen. In boter aanbakken tot ze een mooi kleurtjes hebben.
10. Wanneer de parelhoen 15 minuten in de oven is de temperatuur verminderen tot 160° en de appelen bijvoegen.
11. Indien de parelhoen te donker wordt, kan men die bedekken met alu folie.

Parelhoen met champignons en erwtjespuree.

Ingrediënten voor 3 à 4 personen : 1 parelhoen, klontje boter, 1 appel, 1 dl porto, 2 dl room, 1 kleine ui, 2 dl gevolgelte of bruine fond, 500 gr bloemige aardappelen, melk, 300 gr erwtjes, 100 gr spekblokjes, 200 gr champignons, peper, zout.

1. Oven voorverwarmen op 180°.
2. De parelhoen aan alle kant mooi bruin kleuren. Kruiden met peper en zout. Gedurende 60 minuten in de oven garen. Na 20 minuten de oven verminderen op 165°.
3. Appel schillen en in fijne brunoise snijden.
4. Ui pellen en fijnsnipperen.
5. Boter smelten, appel en ui bijvoegen en stoven. Blussen met porto en fond. Tot aan het kookpunt laten komen en de room bijvoegen. 20 minuten zachtjes laten koken. Heel fijn mixen. Kruiden met peper en zout.
6. De aardappelen schillen, in stukken snijden en gaar koken. Afgieten, fijn stampen, mengen met een klontje boter en wat melk tot een niet te droge puree.
7. De erwtjes in kokend zoutwater gedurende 7 minuten garen. Afspoelen in ijskoud water. Heel fijn mixen of blenderen. Mengen met de aardappelpuree.
8. De spekblokjes bruin bakken zonder vetstof. Deze onder de erwtjespuree mengen.
9. De hele champignons in een klontje boter mooi bruin bakken. Kruiden met peper en zout.
10. Op een bord een reep erwtjespuree uitspreiden. Daar op wat wit van parelhoen en ernaast een bil schikken. Garneren met enkele champignons en wat saus.