Overzicht van de platvissen

Griet

Grietfilet met geroosterde butternut en garnalensaus

Grietfilet, sausje met kokosmelk en gedroogde tomaten.

Tarbot

Tarbotfilet met tomaten en lavaspuree.

Zeetong

Gebakken zeetong met champignons, aardappelmousseline met lente-ui en look.

Sliptongfilets met venkel en citroensaus.

Zeetongfilets met mosselen en spinazie.

Zeetong met risotto van quinoa en courgette.

 

Griefilet met geroosterde butternut en garnalensaus.

Ingrediënten voor 4 personen : 4 filets van griet van 180 gr, ½ butternut, olijfolie, gerookte paprikapoeder, olijfolie, klontje boter, peper en zout.

Voor de saus : 4 dl garnalenfumet, 2 dl room, klontje koude boter, citroensap.

1. Oven voorverwarmen op 180°.
2. Butternut schillen en in blokjes snijden. In de ovenschaal schikken, kruiden met de paprikapoeder, peper en zout. Besprenkelen met olijfolie. In de oven plaatsen gedurende ongeveer 20 minuten.
3. Grietfilets aanbakken in boter en olijfolie. Kruiden met peper en zout.
4. Voor de saus : fond en de room inkoken tot gewenste dikte. Kruiden met peper, zout en enkele druppels citroen. Monteren met ijskoude boter. De saus eventjes goed mixen om luchtig te maken.

Lekker met rijst.

Grietfilet, sausje met kokosmelk en gedroogde tomaten.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 griet van ongeveer 1 kg,

voor de broccolistoemp : 1 broccoli, 4 grote bloemige aardappelen, 2 slp melk, 1 slp olijfolie, zout, peper.
Voor de saus : 2 dl kokosmelk, ½ klp sojasaus, ½ klp vissaus, sap en zeste van ½ limoen, 1 teentje look, ½ klp kurkuma, ½ klp gemberpoeder, 1 slp fijngesneden gedroogde tomaten op olijfolie.

1. Fileer de griet of vraag dit aan de visboer om te doen.
2. De look pellen en fijn pletten. In een potje de kokosmelk met de look op vuur zetten en zacht laten koken. De zeste en het sap van de limoen bijvoegen alsook de vissaus en de sojasaus, de gember en de kurkuma. Inkoken tot gewenste dikte. Nu de fijngesneden gedroogde tomaten bijvoegen.
3. De aardappelen schillen, in stukken snijden en koken. Afgieten en stampen, niet te fijn er mogen nog stukjes inzitten.
4. De broccoli in roosjes verdelen wassen en in kokend zoutwater gaar koken. Afgieten en spoelen met koud water. In kleine stukjes snijden en bij de aardappelen doen. Terug op zacht vuur zetten om op te warmen en mengen met de melk en de olijfolie. Kruiden met peper en zout.
5. Olijfolie opwarmen en de visfilets bakken. Kruiden met peper en zout.
6. De stoemp op een bord schikken. Daar op een grietfilet met een beetje saus.

Tarbotfilet met tomaten en lavaspuree.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr tarbotfilet, 4 tomaten, 1 sjalot, 1 teentje look, ½ slp kappertjes, 4 takjes dragon, 600 gr aardappelen, 1 dl melk, klontje boter, olijfolie, peper, zout.

1. De lavas blaadjes van de stelen plukken en de blaadjes heel fijn snijden of mixen met de blender.
2. Aardappelen schillen, koken, afgieten. De aardappelen fijn stampen, mengen met de melk en de boter. De lavas onder de aardappelen mengen en kruiden met peper en zout.
3. Oven voorverwarmen op 180°.
4. De dragon wassen en de blaadjes samen met de gepelde look en sjalot mixen in de blender.
5. De kappertjes grof snijden.
6. De tomaten emonderen, pellen, in 4 snijden en de zaadjes uithalen. Het vruchtvlees in blokjes snijden. De tomaten mengen met de dragon, look, sjalot, de kappertjes, 1 slp olijolie, peper en zout.
7. Tarbot in een met olijfolie ingewreven ovenschaal leggen. Kruiden met peper en zout. De tomaten over de vis verdelen.
8. De vis gedurende 20 minuten in de oven garen.
9. De lavaspuree op en bord schikken samen met de vis. Besprenkelen met een beetje olijfolie.

 

Gebakken zeetong met champignons, aardappelmousseline met lente-ui en look.

 

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 zeetongen, klontje boter, 200 gr champignons, sap van ¼ citroen, peper en zout, 1 slp gehakte bieslook.
Voor de mousseline : 600 gr bloemige aardappelen, 40 gr boter + 1 klontje, 125 ml melk, 125 ml room, 4 lente-ui, 1 teentje look, 1 laurierblad, 2 takjes tijm, peper, zout.

1. De laurier en de tijm samenbinden. De look pellen.
2. De lente-ui wassen en in fijne ringen snijden. Klontje boter smelten en de lente-ui fruiten gedurende 2 à 3 minuten.
3. De room opkloppen.
4. De aardappelen schillen, in stukken snijden en samen met de tijm, laurier en de look gaar koken. Afgieten en de tijm en laurier verwijderen. De melk verwarmen. De aardappelen met de look heel fijn stampen, liefst door de passe-vite doen. De aardappelen op zacht vuur zetten en de boter en de warme melk bijvoegen al kloppend met de mixer. Nu de room bijvoegen en steeds blijven kloppen. De mousseline moet licht lopend zijn. Mengen met de lente-ui en kruiden met peper en zout.
5. De champignons borstelen en in fijne schijfjes snijden. Bakken in een klontje boter en besprenkelen met het citroensap.
6. De tongen aan beide kanten mooi bruin bakken in een klontje boter. Indien de boter tijdens het bakken te bruin wordt, doe er dan nog wat boter bij. Kruiden met peper en zout.
7. Schik de zeetong op een groot bord, verdeel er de champignons op en strooi er wat bieslook over. Schep ook wat aardappelmousseline op het bord en garneer met wat bieslook.

Sliptongfilets met venkel en citroensaus.

Ingrediënten voor 2 personen : 3 sliptongen, 200 gr penne, ½ bussel lente-ui, 2 venkels met loof, 1 citroen, 350 ml visfumet, 350 ml room, 1 klp gehakte citroenmelisse, peper, zout.

1. Penne koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en spoelen. Uitlekken.
2. Het loof verwijderen van de venkel. De dikke draden uit de venkelbladen trekken. Wassen en de venkel in repen van 0,5 cm snijden.
3. Het loof van de venkel fijnsnijden tot men 1 klp heeft.
4. De citroen goed wassen en van de schil zestes maken. De citroen persen.
5. De lente ui wassen en in stukken van 1 cm snijden.
6. De vis fileren of vragen aan de visboer om dit te doen.
7. Olijfolie verwarmen en de lente-ui en de venkelreepjes fruiten zonder kleuren. De fumet bijgieten en met deksel 10 minuten zachtjes laten koken. Nu de room, de citroenzestes en het citroensap bijgieten en zonder deksel nog eens 5 minuten zachtjes laten koken.
8. De penne bij de saus voegen en goed opwarmen. Kruiden met zout en peper alsook de citroenmelisse en het venkelgroen.
9. De sliptongen terug samenstellen, kruiden met peper en zout en in olijfolie mooi bruin bakken.

Zeetongfilets met mosselen en spinazie.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 tongen van 3 in 1 kg, 250 gr jonge spinazie, 500 gr mosselen, 1 ui, 2 stengels selder, tijm,laurier, peterseliestengels, 1 dl witte wijn, klontje boter

Voor de saus : 30 gr boter, 30 gr bloem, 1/2 dl room, 2 dl visfumet, 1 dl mosselsap, 125 gr champignons, citroensap.

1. De mosselen goed wassen in koud water.
2. De ui pellen en grof snijden. De selder wassen en grof snijden. De mosselen met het klontje boter en de ui, selder, tijm, laurier, peterseliestengels en de witte wijn laten gaar worden. Zodra de mosselen open zijn van het vuur nemen. De mosselen uit de schelp halen. Het mosselsap zeven en op de mosselen gieten.
3. De tongen fileren of vragen aan de visboer om dit te doen. De filets lichtjes platkloppen en iedere filet in 3 vouwen met de velkant vanbinnen.
4. De champignons proper borstelen en in plakjes snijden. In een beetje boter de champignons bakken. Kruiden met peper en zout.
5. De spinazie wassen en de grofste stelen verwijderen. Boter smelten en de spinazie garen. Kruiden met peper en zout.
6. Voor de saus de boter smelten en de bloem bijvoegen. Eventjes laten bakken en visfumet en mosselsap bijgieten. Blijven roeren tot men een mooie homogene saus heeft. De room en het citroensap bijvoegen. Kruiden met peper en zout. Nu de champignons en de mosselen bijvoegen.
7. Een klontje boter smelten en de filets bakken.
8. In het midden van het bord wat spinazie schikken, dan de filets, napperen met de saus.

Lekker met aardappelpuree

Zeetong met risotto van quinoa en courgette.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 zeetongen, 1 slp olijfolie, 1 sjalot, 200 gr quinoa, 7,5 dl kippenbouillon, 1 teentje look, 30 gr geraspte parmezaan, 1 courgette, 40 gr boter + boter om de zeetongen te bakken.

1) De sjalot fijnsnipperen.
2) De courgette wassen. In de lengte in 2 snijden. De zaadjes uithalen en de courgette in kleine blokjes snijden.
3) De olijfolie verwarmen en de sjalot en look laten zweten. De quinoa bijdoen. De quinoa laten glazig worden. De courgette bijvoegen.
4) Beetje bij beetje de bouillon bijvoegen. Ongeveer 20 à 25 minuten laten laten zachtjes koken. Bijkruiden met peper en zout.
5) Van het vuur de boter en parmezaan bijvoegen en goed omroeren.
6) Ondertussen de zeetongen in boter mooi goudbruin bakken.
7) Opdienen met een stukje citroen.