Overzicht van allerhande worstgerechten

Brochette van worst, witte en zwarte pens.

Cervela met Oud Brugge, rauwe ham en witloof.

Gegratineerde penne met worst en broccoli.

Gegrilde bockworst met zomerstamppot.

Parmentier van rookworst en courgette.

Worst met venkel(Italiaanse worst) en boterbonen op z’n Italiaans.

Brochette van worst, witte en zwarte pens.

Ingrediënten voor 4 stuks : 150 gr boerenworst of worst van gemengd gehakt, 150 gr zwarte pens, 100 gr witte pens, 1 appel, 1 ui, klontje boter en tijm.

De worst en de zwarte pens in 8 snijden. De witte pens in 4 stukken snijden.
De appel in 12 stukken snijden.
De ui in 8 stukken verdelen.
Nu de brochetten samenstellen. Worst, appel,zwarte pens, ui, witte pens, appel, worst, ui, zwarte pens en appel.
Ovenschotel inwrijven met boter.
Oven voorverwarmen op170°.
Klontje boter smelten en de brochettes aankleuren. De brochettes in de schotel plaatsen en gedurende 20 minuten in de oven plaatsen.

Tip : lekker met smeuïge puree.

Cervela met Oud Brugge, rauwe ham en witloof.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 cervela’s, 150 gr Oud Brugge kaas, 4 sneden rauwe ham, 4 stronken witloof, klontje boter.

1. Het onderste en harde gedeelte van het witloof verwijderen. Het witloof wassen.
2. Klontje boter smelten en het witloof bakken zonder kleuren. Kruiden met peper en zout. Wat water bijvoegen en gedurende 15 à 20 minuten zachtjes garen. Uit de pan nemen, in de lengte in 2 snijden en laten afkoelen.
3. De cervela’s in de lengte in repen snijden van 0,5 cm. De cervela en de kaas verdelen over de ene helft van het witloof. Bedekken met de andere helft van het witloof.
4. De opgevulde stronken witloof omwikkelen met de rauwe ham.
5. Oven voorverwarmen op 150°.
6. De omwikkelde stronken witloof aanbakken in boter en verder gedurende 12 à 15 minuten verder garen in de oven.

Lekker met gebakken krielaardappelen en slaatje van veldsla.

 

Gegratineerde penne met worst en broccoli.

Ingrediënten voor 2 pers.: 225 gr penne, 6dl tomatensaus, 1 broccoli, 400 gr worst van gemengd gehakt, geraspte mozzarella, enkele blaadjes basilicum.

Recept tomatensaus : www.dedagelijksekeukenvanladychefrita.be recepten 2017 sauzen

1. De tomatensaus bereiden zoals vermeld op mijn site.
2. De penne koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten.
3. De broccoli in roosjes verdelen. Wassen en in kokend zoutwater gedurende 4 à 5 minuten garen. Afgieten en direct in ijskoud water dompelen.
4. De worst bakken en in schuine plakken van 1 cm snijden.
5. Warm de oven op 185°.
6. De penne, broccoli en tomatensaus mengen.
7. Een ovenschotel inwrijven met olijfolie. De penne mengeling in de schotel doen en de worst erop schikken. Strooi er de geraspte mozzarella over.
8. Schuif de schotel gedurende 15 à 20 minuten in de oven tot er een mooi bruin korstje te zien is.
9. Garneer de schotel met de basilicumblaadjes.

Gegrilde bockworst met zomerstamppot.

ngrediënten voor 2 personen : 400 gr bockworst, ½ broccoli, 12 kerstomaten, 150 gr erwtjes (diepvries), 3 grote bloemige aardappelen, 1 ei, 1dl melk, peper, zout, enkele blaadjes munt (facultatief).

1. Schil de aardappelen, in stukken snijden en gaar koken. Met de stamper fijn prakken en mengen met het ei en de melk. Kruiden met peper en zout.
2. De broccoli in roosjes verdelen, wassen en in kokend zoutwater garen.
3. De kerstomaten in 2 verdelen.
4. De erwtjes 5 minuten in kokend zoutwater garen.
5. De munt fijnsnijden.
6. De broccoli, erwtjes, kerstomaten en munt onder de aardappelen mengen.
7. De bockworsten inwrijven met olijfolie en op de grill leggen om te verwarmen. De grill mag niet te warm zijn zodanig dat de worsten niet openspringen.
8. De stamppot op het bord schikken. De worsten in stukken van 6 cm snijden en deze er mooi op schikken.

Parmentier van rookworst en courgette.

Ingrediënten voor 2 pers. : 4 rookworsten, 4 aardappelen, 1 ei, 1 dl melk, 4 tomaten (ik heb gekozen voor San Marzano tomaten), ½ paprika, 1 courgette, 1 ui, 3 dl passata, 150 gr geraspte mozzarella, olijfolie, peper en zout.

1. Schil, was en snijd de aardappelen in stukken. Kook ze in zoutwater, afgieten en maak er een smeuïge puree van met de melk en het ei.
2. Pel de ui en snipper die fijn.
3. Schil de paprika en snijd die in fijne reepjes.
4. Was de courgette, in de lengte in 2 snijden, zaadjes uithalen en in fijne halve ringen snijden.
5. Fruit de ui samen met de paprika en de courgette in de olijfolie, de passata bijgieten en een 8 tal minuten zachtjes laten sudderen.
6. De oven verwarmen tot 175°.
7. De rookworsten in ringen van ongeveer 1 cm snijden en bij het groentenmengsel voegen.
8. In een met olijfolie ingewreven schotel de puree mooi glad strijken, daarop het mengsel van rookworst en groenten. De geraspte mozzarella er over strooien.
9. In de oven plaatsen gedurende 25 à 25 minuten tot men een mooi bruin korstje heeft.

P.S. Men kan ook gewone braadworsten gebruiken maar dan moet men die eerst aanbakken.

Worst met venkel(Italiaanse worst) en boterbonen op z’n Italiaans.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr worst met venkel (Italiaanse naam :salsiccia con finocchio), 400 gr boterbonen, 2 tomaten, 1 lookteentje, 1 sjalot, olijfolie, tijm, rozemarijn, basilicum, zout, peper.

1. De topjes en de draden van de boterboontjes verwijderen. De boontjes 4 minuten in kokend water blancheren. Afgieten en direct spoelen met koud water.
2. De tomaten emonderen, pellen, in 4 snijden en de zaadjes verwijderen. Het vruchtvlees in niet te kleine stukken snijden.
3. De tijm en de rozemarijn samenbinden tot een tuiltje.
4. De sjalot en de look pellen. Fijn snipperen en fruiten in olijfolie. Tomaten, kruidentuiltje en de boontjes bijvoegen. Kruiden met peper en zout. 10 minuten laten stoven op zacht vuur. Indien nodig wat water bijgieten.
5. De worstjes bakken in olijfolie.
6. De boontjes en de worstjes op een bord schikken en garneren met basilicum.

Lekker met puree.